Heeft het zin om alleen dollars mee te nemen naar Cambodja?

Ja, men heeft het liefst dat je met dollars betaalt. Toerbureaus zien ook het liefst dat je met dollars betaalt. Als je in Cambodja pint, krijg je ook dollars. Vaak krijg je wisselgeld terug in dollars en Riel (de lokale munteenheid in Cambodja). Let er hierbij op dat je buiten Cambodja geen Riel kunt inwisselen (in ieder geval moeizaam); maak dus alle Riel voor vertrek op. Traveler cheques zijn niet helemaal meer van deze tijd. Hoewel het voordeel ervan is dat de waarde ervan verzekerd is, kun je net zo makkelijk ter plekke pinnen. Let erop dat, als je vooraf euro’s naar dollars wisselt, je nieuwe briefjes van 5, 10 of 20 dollar krijgt. De grote dollarbiljetten kan men in Cambodja zelf mogelijk niet wisselen.

Kan ik ook op de rug van een olifant zitten?

Ja, maar doe dit alsjeblieft NIET! Olifanten zijn niet gebouwd om mensen op hun rug te dragen. De omstandigheden waarin de olifanten, die voor toeristische doeleinden misbruikt worden, leven zijn schrijnend. Daarbij zijn de olifanten vaak onder verschrikkelijke omstandigheden getraind. Wil je toch graag olifanten van dichtbij meemaken, ga dan naar één van de officiële olifanten rehabilitatiecentra.

Muggen

In Cambodja komt Dengue voor; een ernstige ziekte die door muggen wordt overgedragen. Er is geen vaccin en er zijn ook geen werkende medicijnen. De Dengue mug is altijd actief, vooral in vochtige en warme gebieden. Deet beschermt, maar is wel een chemisch goedje. Je kunt Deet bij de apotheek en bij de drogist in Nederland kopen. Verblijf je in zeer primitieve accommodatie, neem dan een klamboe mee. In accommodatie met airco heb je doorgaans veel minder last van muggen. Muggen zijn vaak vooral ’s avonds actief; smeer je daarom altijd voor vertrek in met Deet. Hoewel Deet meestal goed werkt, is niet elke mug er even gevoelig voor. Ook na het smeren van Deet kun je nog steeds gestoken worden.

Kan ik gewoon naar Cambodja reizen of heb ik vooraf een visum nodig?

De visumfaciliteiten van Cambodja zijn goed geregeld. Je kunt wanneer je de reis in Cambodja op een van de internationale luchthavens start, vooraf (online) een visum aanvragen. Dit kan via de officiële website (Engelstalig, betalen met credit card) of via een Nederlandse reispartij (Nederlandse aanvraagprocedure, makkelijk met iDeal betalen). Kom je over land naar Cambodja en staan de exacte data vooraf nog niet vast; dan kun je het visum ter plekke kopen.

Welke vaccinaties zijn verplicht voor Cambodja?

Net als voor de meeste andere (sub)tropische landen geldt dat een Hepatitis A en DTP vaccinatie worden aanbevolen. Ook kan het geen kwaad om een buiktyfus vaccinatie te nemen, vooral wanneer je er wat langer verblijft. Ook is een Hepatitis B vaccinatie het overwegen waard; vooral als je wat avontuurlijk bent ingesteld (en waar een ongelukje tijdens de vakantie tot de mogelijkheden behoort). Voor een aantal gebieden in Cambodja geldt een malaria-advies. Omdat het maar voor bepaalde specifieke locaties geldt, gaat niet elke reiziger over tot het slikken van malariapillen. Je neemt hierbij wel altijd een risico. Laat je vooraf dan ook altijd goed adviseren door de GGD, je huisarts of het tropeninstituut.

Wanneer is de beste tijd om naar Cambodja te reizen?

Van november tot maart is de beste tijd om het land te bezoeken. De temperatuur is koel met een gemiddelde van 25 graden en de luchtvochtigheid is laag. Vanaf januari/februari kan het enorm droog zijn in het land, met in maart/april de droogste periode van het jaar (een mondkapje tegen opstuivend zand en stof is dan wenselijk). In de droge periode kunnen temperaturen oplopen tot wel 40 graden. Er is een regenseizoen tussen mei en oktober. De maanden december en januari vormen het hoogseizoen van Cambodja.

Kun je overal veilig reizen?

De Rode Khmer heeft tijdens het einde van haar bewind miljoenen landmijnen op het platteland achter gelaten. Hoewel deze inmiddels bijna allemaal (op professionele wijze) verwijderd zijn, bestaat de kans op een mijnongeluk nog steeds. Loop daarom niet zomaar weilanden in, maar zorg ervoor dat je altijd een gids bij je hebt. Vraag altijd bij de lokale bevolking na waar de risicogebieden liggen.

Verder zijn de grensstreken tussen Cambodja en Thailand en tussen Cambodja en Laos niet altijd even veilig. Ga altijd de meest recente waarschuwingen op MINbuza na voor je vertrek.

Ik heb een voedselallergie – wat moet ik doen bij het reizen in Cambodja?

Spreek een medewerker of eigenaar van je guesthouse aan bij aankomst en vraag hem om de Engelstalige zin die je allergie duidelijk omschrijft naar Khmer te vertalen. Dit laat je vervolgens overal waar je gaat eten zien (probeer het eventueel wel eerst in het Engels uit te leggen, want veel Cambodjanen spreken prima Engels).

Kan ik ook zelf een auto of motor (brommer) huren in Cambodja?

Ja dat kan. En de verhuurders hopen natuurlijk dat je iets van ze huurt en zullen waarschijnlijk prima in het Engels kunnen uitleggen dat alles prima mogelijk is en dat je ook geen zorgen hoeft te maken over zaken als verzekering etc. Doe het NIET! Huur geen auto of brommer in Cambodja. Al zou de verhuurder legitiem uitziende documenten kunnen ophoesten, dan nog moet je je afvragen of je in een slecht georganiseerd en corrupt land als Cambodja op eigen houtje wilt rondrijden. Neem geen onnodig risico en huur een chauffeur met eigen vervoer.

Hoe groot is het risico op berovingen?

Cambodja is een arm land. Veel jongeren hebben nauwelijks middelen om van rond te komen en sommige nemen hun toevlucht tot crimineel gedrag. Gelukkig gaat het in het geval van toeristen vaak om kleine criminaliteit. Soms wordt op de hotelkamer of de kamer van je guesthouse ingebroken. Soms wordt je camera gestolen als je die toevallig even uit het oog verliest. Ook mobieltjes zijn gewild in een land waar men meerdere jaren voor de nieuwste iPhone moet werken. Let er dan ook op dat je niet slachtoffer wordt van ‘grab&snatch berovingen’ waarbij je telefoon door een voorbij rijdende motorfietsbestuurder uit je handen gegrist wordt. Dit gezegd hebbende, wij zijn er meerdere keren geweest en hebben geen negatieve ervaringen.

Hoe verstandig is het om snoep of cadeautjes voor de straatkinderen mee te brengen?

Dat is absoluut niet verstandig en dit raad ik dan ook sterk af. Het geven van snoep en cadeautjes aan straatkinderen stimuleert het bedelen. Ook het kopen van handelswaren van kinderen raad ik sterk af. Je moedigt hen aan om op straat te blijven, waardoor ze mogelijk school en een opleiding missen. Wil je graag kinderen in Cambodja helpen? Ga dan op zoek naar lokale instellingen die zich ontfermen over het lot van de straatkinderen. Er zijn er genoeg en je kunt ze al vanuit Nederland aanschrijven en steunen. Wil je ter plekke wat geven? Bezoek dan een school en geef het af bij de schoolleiding. Schoolspullen en speelgoed voor de allerjongsten zijn altijd welkom. Je kunt dit dan het beste in Cambodja zelf kopen, hiermee stimuleer je het lokale bedrijfsleven. Bezoek je een lokaal gezin? Breng dan cadeautjes in de vorm van noodzakelijke huishoudelijke artikelen mee.

Ik wil naar Angkor Wat, waar kan ik het beste verblijven?

Het complete Angkor Archeological Park bevat geen accommodatie. Alle hotels en guesthouses vind je in en rond Siem Reap, de stad op zo’n 3 kilometer van de ingang van het Angkor tempelcomplex. Je koopt bij de ingang van het park een dagpas of een meerdaagse pas waarmee je onbeperkt binnen het park kunt reizen. De meeste toeristen regelen een privéchauffeur. De goedkope optie is de tuktuk, een duurdere optie is een huurauto (van de privéchauffeur). De chauffeur, die vaak tevens ook meteen de gids is, haalt je op elke ochtend op de afgesproken tijd op en samen ga je dan het park bezoeken.

Help de Cambodja FAQ uit te breiden. Stel je vraag en wij zullen uitgebreid reageren.

Naar Cambodja met TUIMooie, unieke Cambodja-reizen met ANWB ReizenOnvergetelijke avonturen in Cambodja met 333travel

5 mooiste Cambodja-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Cambodja

v.a. €2159 incl.

Cambodja Compleet

Schitterende 22-daagse groepsrondreis met chauffeur met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €3400 excl.

Cambodja compleet

Ontdek heel Cambodja inclusief veel excursies in 22 dagen met Van Verre.

Lees meer

va €2202 incl.

Groepsreis Vietnam & Cambodja

De mooiste hoogtepunten van Vietnam en Cambodja in 20 dagen met TUI.

Lees meer

v.a. €2495 excl.

Rondreis Vietnam & Cambodja

Het beste van 2 prachtige landen Vietnam & Cambodja in 27 dagen met Djoser.

Lees meer

v.a. €2092 incl.

Cambodja Highlights

16 dagen lang reis je door het betoverende Cambodja met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Cambodja die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Cambodja en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.