Het grote Khmer-rijk Angkor is de trots van alle Cambodjanen. Vooral na alle ellende in de recente geschiedenis van het land is het goed dat er nog zoveel is overgebleven van het oude rijk om trots op te zijn. Angkor is het grootste religieuze gebouw ter wereld; in een tijd dat in de stad Londen nog ‘maar’ 50.000 mensen woonden, bevatte Angkor al ruim 1 miljoen inwoners. Angkor is zo enorm uitgestrekt dat je er met gemak een week kunt verblijven zonder dat je er uitgekeken raakt.

Het perfecte bezoek aan Angkor omvat meestal 4 dagen. In die dagen heb je voldoende tijd om alle hoogtepunten rond Angkor te bezoeken; waaronder een aantal die wat verder van Angkor af liggen. Ook kun je dit verblijf combineren met een trip naar Tonle Sap (waterdorpen). Het zou overigens zonde zijn om Angkor in maar één dag te bezoeken; verblijf er dan in ieder geval twee om een goed beeld van alle pracht en praal te krijgen.

Het grote Khmer-rijk Angkor

De geschiedenis van Angkor begint tussen de 9e en de 14e eeuw na Christus. Dit was een tijd dat er diverse grote veldslagen en oorlogen plaatsvonden tussen de grote rijken in Zuidoost-Azië. In totaal waren er 10 grote koningen in het Khmer rijk die gezamenlijk aan de basis stonden van alle grote bouwwerken die je momenteel kunt bezichtigen. De grootste bouwwerken Angkor Wat en Angkor Thom zijn als laatste gebouwd; bijna aan het einde van de eerder genoemde periode en tijdens de hoogtijdagen van het grote Khmer-rijk.

De koningen van het Khmer-rijk

Hieronder volgt een overzicht met de 10 koningen die het meest hebben bijgedragen aan het grote Khmer-rijk:

802-850 Jayavarman II Oprichter van het Khmer-rijk
877-889 Indravarman I Preah Ko, Bakong
889-910 Yasovarman I Verhuizing naar Angkor, Lolei, Phnom Bakheng
928-942 Jayavarman IV Verhuizing naar Koh Ker
944-968 Rajendravarman II East Mebon, Pre Rup
968-1001 Jayavarman V Ta Keo, Banteay Srei
1002-1049 Suryavarman I Breidde het rijk fors uit
1049-1065 Udayadityavarman II Baphuon, West Mebon
1112-1152 Suryavarman II Angkor Wat, Beng Melea
1181-1219 Jayavarman VII Angkor Thom, Preah Khan, Ta Phrom

Na de ‘val’ van het grote rijk (of eerder de volksverhuizing) aan het einde van de 14e eeuw is het enorme complex tot aan de 17e eeuw verborgen gebleven voor velen. Pas in 1860 ‘ontdekten’ de Fransen Angkor en dichtten zij het complex grote waarde toe. Sindsdien vonden er diverse expedities plaats die het complex steeds beter in kaart brachten. Pas in de 20e eeuw startte men met diverse restauraties. Nederland speelde hier nog een rol van betekenis is, want zij hadden een doorbraak met het restaureren van bouwwerken door hun ervaring met het renoveren van de Borobudur in Indonesië. In 1992 werd Angkor een Unesco World Heritage Site. Deze erkenning heeft er mede toe geleid dat Angkor tot op de dag van vandaag nog steeds een van de mooiste en grootste historische bouwwerken ter wereld is.

Angkor Pass

Wij verbleven 6 dagen in Siem Reap, en kochten een pas voor drie dagen bij het Angkor officiële kantoor (1 dag = $37, 3 dagen = $62 en 1 week = $72). Hoewel sommige websites aangeven dat je zelf een pasfoto moet meebrengen, was dit niet nodig tijdens ons bezoek. Elke balie heeft een webcam waarmee men prima foto’s maakt. Er is overigens ook geen speciale balie voor mensen met zelf meegebrachte pasfoto’s. Overigens gaat de geldigheid van de pas de volgende dag in. Je kunt na aankoop van de pas echter al wel dezelfde dag na 5pm het park op om de zonsondergang mee te maken (eigenlijk dus een gratis bezoek alleen voor de zonsondergang). We zouden dus in drie dagen het gebied rond Angkor volledig verkennen, en dit bleek voor ons een prima aantal dagen. Hieronder een opsomming van wat we die dagen allemaal bezocht hebben. Behalve Beng Melea kun je met de Angkor entreekaart alle tempels in de omgeving van Siem Reap bezoeken; voor Beng Melea betaal je los 5USD entreegelden. Hieronder een korte impressie van het registratiekantoor bij de ingang van het enorme Angkor complex.

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties die reizen naar Angkor aanbieden. Boek je vakantie naar Cambodja bijvoorbeeld voordelig bij 333travel, ANWB Reizen of Van Verre!

Wij bezochten de tempels in 3 dagen

Wij begonnen de eerste dag met een deel van de zgn. ‘big circuit’ langs de verder weg gelegen tempels. Naast Angkor Wat en Angkor Thom bezoek je dan meestal ook de volgende tempels; Preah Khan, Neak Pean, Ta Som, East Mebon en Pre Rup. Wij besloten de grootste tempels voor onze derde dag te bewaren en bezochten de eerste dag dus alleen de minder bekende en populaire tempels (hoewel ze werkelijk schitterend zijn). Het begon al direct mooi met de prachtige Angkor Thom North Gate (waar het erg rustig was). Via de noordzijde van het Angkor complex gingen we langzaam alle tempels af: Preah Khan, Neak Pean, Ta Som, East Mebon en Pre Rup.

Het grote Khmer-rijk Angkor

De tweede dag gingen we naar Banteay Srei, Kbal Spean, Banteay Samre en de Roluos Groep. We eindigden die dag met een zonsondergang op de tempel Pre Rup en daarna een etentje in een leuk lokaal restaurant. Dit was een enorme tocht, voor het grootste deel buiten het Angkor gebied. De derde dag stond de zonsopkomst bij Angkor op het programma, maar die ging uiteindelijk niet door vanwege bewolking. Daarna zouden we Angkor Wat, Angkor Thom, Ta Prohm (bekend van de Tombraider film) en Banteay Kdei bezoeken.

Het grote Khmer-rijk Angkor

Lekker rustig in de vroege morgen

De vroege morgen is de beste tijd om Angkor te bezoeken. Het is dan koeler en rustiger. Tijdens de lunch is het meestal ook merkbaar rustiger, omdat veel toeristen voor hun lunch weer terug naar Siem Reap rijden (of gereden worden). Wij hadden onze lunch bij een leuk lokaal tentje vlakbij Sras Srang. Bepaalde tempels hebben hun eigen drukste periodes op de dag. Sommige omdat ze juist prima op het warmste moment van de dag te bezoeken zijn (zoals Ta Prohm), anderen vanwege de ultieme zonsondergang (bv. Pre Rup). Wij maakten overigens gebruik van een chauffeur met een eigen Toyota Camry. Wij wilden alles met dezelfde persoon ondernemen en tevens naar de verder gelegen tempels gaan, dus kozen we voor een auto in plaats van de tuktuk. Een nadeel hierbij was wel dat onze ‘gids’ nog geen echte gids was en dus niet mee liep naar elke tempel (hij had nog geen licentie).

Het grote Khmer-rijk Angkor

Tuktuk of auto met chauffeur?

De tuktuk is vooral in het gebied direct rond Angkor erg handig en ook zeer betaalbaar ten opzichte van een auto met chauffeur. Meestal betaal je rond de $20 tot $25 per dag voor een auto met chauffeur (en vooral airco); je betaalt ongeveer $10 tot $15 per dag voor een tuktuk (beter is het dan om zelf opdrachten te geven of in ieder geval mee te kunnen denken over het reisplan). Je kunt ook je eigen weg gaan door een brommer of fiets te huren (let op: geheel op eigen risico). Kijk in dat geval wel erg goed uit; men rijdt in Cambodja vaak niet bepaald veilig en een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Ook moet je er rekening mee houden dat je mogelijk niet optimaal verzekerd bent als je in Cambodja een brommer rijdt. Angkor per fiets verkennen is natuurlijk wel veruit de meest goedkope oplossing.

Tips

  • Regel zelf een Tuktuk chauffeur of vraag – als je er een via je hotel regelt – vooraf of de chauffeur voldoende Engels spreekt. Ga ook na of de chauffeur alleen maar rondrijdt, of dat deze ook ter plekke mee naar de tempels gaat om wat uit te leggen.
  • Een Tuktuk huur je vaak voor $15/$25 per dag, afhankelijk van het aantal uur dat je op pad wilt en de afstanden die je wilt afleggen.
  • Van plan om een Angkor Pass van 3 of 7 dagen te kopen? Haal deze dag op de dag van aankomst tegen het einde van de dag (rond sluitingstijd). De rijen zijn dan het kortst.
  • Probeer zoveel mogelijk zelf je gewenste route langs de tempels vast te leggen. Bedenk vooraf hoeveel tijd je per tempel wilt uittrekken en stem dit met je chauffeur af.
  • Probeer elke dag zo vroeg mogelijk op te staan, zodat je bepaalde tempels buiten de drukke tijden kunt bezoeken. Bedenk dat Angkor Wat altijd wel druk is, maar andere verderop gelegen tempels zijn ’s ochtends vroeg of tegen het einde van de middag heerlijk rustig.
  • Koop leuke dingen van lokale ondernemers (bv kunstenaars) maar liever niet van kleine kinderen. Om wat te verdienen worden ze dagelijks op pad gestuurd en hoewel de souvenirs vaak leuk zijn sturen de ouders de kinderen niet naar school wat eigenlijk de bedoeling is.

 
 
Naar Cambodja met TUIMooie, unieke Cambodja-reizen met ANWB ReizenOnvergetelijke avonturen in Cambodja met 333travel

5 mooiste Cambodja-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Cambodja

v.a. €2159 incl.

Cambodja Compleet

Schitterende 22-daagse groepsrondreis met chauffeur met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €3400 excl.

Cambodja compleet

Ontdek heel Cambodja inclusief veel excursies in 22 dagen met Van Verre.

Lees meer

va €2202 incl.

Groepsreis Vietnam & Cambodja

De mooiste hoogtepunten van Vietnam en Cambodja in 20 dagen met TUI.

Lees meer

v.a. €2495 excl.

Rondreis Vietnam & Cambodja

Het beste van 2 prachtige landen Vietnam & Cambodja in 27 dagen met Djoser.

Lees meer

v.a. €2092 incl.

Cambodja Highlights

16 dagen lang reis je door het betoverende Cambodja met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Cambodja die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Cambodja en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.