Cambodja is geen groot land. De meeste bestemmingen zijn makkelijk met de bus of de boot bereikbaar. In sommige gevallen pak je een taxi of regel je privé-vervoer. Op populaire bestemmingen maak je gebruik van een goedkope Tuktuk, of een iets duurdere taxi. Als je ergens meerdere dagen verblijft dan is een auto met chauffeur ook een populaire manier om de omgeving te verkennen. Een huurauto is niet zo heel gebruikelijk in Cambodja.

Reizen tussen Phnom Penh en Siem Reap

Je kunt op meerdere manieren tussen Phnom Penh en Siem Reap reizen. De leukste manier is met de dagelijkse boot over het meer Tonle Sap. De boot vertrekt op vaste tijden (vertrek om 7.00 vanaf beide steden; aankomst rond 13.30) en je betaalt $35 voor een ticket. Tijdens de droge maanden (vooral vlak voor de start van het regenseizoen in april) is de boottocht minder spectaculair en soms niet mogelijk vanwege de lage waterstand. Je kunt naast de boot ook met de bus tussen beide steden reizen. De bus doet er ongeveer 6 uur over en gaat dwars door het Cambodjaanse binnenland. Populair zijn Mekong Express ($12, juni 2015) en Giant Ibis ($15, mei 2015). Je kunt ook met de mini-bus reizen. Dit is weer net wat duurder dan de bus, maar je komt ook weer net wat sneller aan op je bestemming. Populair zijn: Seila Angkor, Mey Hong Transport en Golden Bayon Express. Ticketprijzen zijn vergelijkbaar met de prijzen van de reguliere bustickets. Taxi’s zijn duur en niet aan te raden. De prijs van een ritje is al gauw meer dan $100. Je kunt wel eventueel een taxi delen, maar dan heb je weer te maken met het lange wachten totdat er genoeg klanten zijn voor de chauffeur. Je kunt ook bij je guesthouse nagaan of andere reizigers ook vervoer zoeken, en zo gezamenlijk een taxi delen.

Bus

De bus is met stip een van de meest gebruikte vervoersmiddelen op de lange afstanden. Tussen alle grote steden in Cambodja rijden bussen. Dit geldt ook voor de populaire toeristische bestemmingen. Verder rijden vanaf de grote steden ook bussen naar de buurlanden. Zo heb je een bus van Phnom Penh naar Ho Chi Minh City en een bus van Siem Reap naar de Thaise grens (met meerdere grensovergangen langs de grens met Thailand). Bustickets kosten niks en koop je makkelijk vooraf online via bv. Baolau.com of BookMeBus.com. De bussen zijn redelijk modern (tot zeer modern) en vaak van alle gemakken voorzien. Er zijn zelfs al bussen met stopcontacten en Wi-Fi. Er zijn ook speciale nachtbussen, handig want je bespaart hiermee een overnachting en kunt onderweg lekker slapen. Hieronder volgen de meest populaire busroutes met daarbij de tijden en de kosten. Let er hierbij op dat het soms goedkoper is om in een bestemming op een andere bus over te stappen:

Van Naar Tijdsduur Prijs in $* Wi-Fi/Stroom ** Online boeken mogelijk? ***
Siem Reap Phnom Penh 6 8-12 Ja/Ja Ja, link
Siem Reap Battambang 3 7 Ja/Nee Ja, link
Siem Reap Bangkok 9-10 15-28 Ja/Nee Ja, link
Siem Reap Pattaya 9 18 Nee/Nee Ja, link
Siem Reap Koh Kong 11 17-22 Nee/Nee Ja, link
Siem Reap Sihanoukville 10 15-25 Ja/Ja Ja, link
Siem Reap Kep 15,5 27 Nee/Nee Ja, link
Siem Reap Kratie 8 26 Nee/Nee Ja, link
Siem Reap 4000 Islands (Laos) 8 30 Nee/Nee Ja, link
Battambang Siem Reap 3 7 Ja/Nee Ja, link
Battambang Phnom Penh 5 8-12 Ja/Ja Ja, link
Phnom Penh Seam Reap 6 8-12 Ja/Ja Ja, link
Phnom Penh Battambang 5 7-12 Ja/Ja Ja, link
Phnom Penh Phu Quoc Island (Vietnam) 6,5 29 Nee Ja, link
Phnom Penh Sihanoukville 4 7-13 Ja/Ja Ja, link
Phnom Penh Kratie 5,5 8-9 Ja/Nee Ja, link
Phnom Penh Koh Kong 5 11-13 Ja/Nee Ja, link
Phnom Penh Kep 3,5 7-10 Ja/Nee Ja, link
Phnom Penh Ho Chi Minh Stad 6 9-14 Ja/Nee Ja, link
Sihanoukville Siem Reap 11 25 Nee/Nee Ja, link
Sihanoukville Phnom Penh 4 7-12 Ja/Ja Ja, link
Sihanoukville Kep 2 8 Nee/Nee Ja, link

* de prijzen variëren per busmaatschappij en per type bus. Luxe bussen met veel extra faciliteiten zijn duurder dan simpele bussen.

** Niet elke busmaatschappij biedt Wi-Fi en/of stroomvoorziening in de bus. Ga dit vooraf na als dit belangrijke faciliteiten voor je zijn.

*** Baolau.com en BookMeBus.com zijn populaire websites om online bustickets te kopen. Je kunt na het boeken makkelijk je reservering wijzigen.

Nb: Er zijn diverse andere routes die je per bus kunt afleggen. Op de website van Baolau.com of BookMeBus.com kun je alle routes nagaan.

Auto met chauffeur

Het is vrij gebruikelijk om een auto met chauffeur te huren. Dit regel je vaak bij aankomst, maar kan ook vooraf. Meestal spreekt de chauffeur redelijk goed Engels, en is hij dus tevens je gids. Je huurt een chauffeur altijd één of meerdere dagen, waarbij een dag meestal zo’n 8 uur duurt. Wanneer je veel kilometers op een dag maakt, zal men om een extra bedrag vragen. Een chauffeur komt meestal uit een bepaalde plek in Cambodja, en weet vooral veel van die specifieke plek. Ga je met een chauffeur uit Siem Reap naar Phnom Penh, dan kan het maar zo zijn dat hij daar de weg nauwelijks kent.

Tuktuk

Vooral op de populaire bestemmingen binnen Cambodja (bv Phnom Penh, Siem Reap en Sihanoukville) is de tuktuk het goedkoopste vervoersmiddel. Tuktuks huur je per dag (net als de auto met chauffeur) voor een vast bedrag, of per ritje (vergelijkbaar met de taxi). Let erop dat het vaak vrij stoffig kan zijn in Cambodja. Neem eventueel zelf vooraf al een stofmasker mee.

Taxi

Naast de tuktuk zijn er ook nog gewone taxi’s. Als je net aankomt, is een taxi een logisch vervoersmiddel om van de luchthaven naar je accommodatie te reizen. Eenmaal op de bestemming kun je ook altijd een taxi nemen om bijvoorbeeld naar het centrum of andere bestemmingen te reizen. Vraag altijd vooraf wat het kost als de chauffeur bij een attractie op je blijft wachten, dit scheelt weer het zoeken naar een nieuwe taxi.

 
 
Naar Cambodja met TUIMooie, unieke Cambodja-reizen met ANWB ReizenOnvergetelijke avonturen in Cambodja met 333travel

5 mooiste Cambodja-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Cambodja

v.a. €2159 incl.

Cambodja Compleet

Schitterende 22-daagse groepsrondreis met chauffeur met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €3400 excl.

Cambodja compleet

Ontdek heel Cambodja inclusief veel excursies in 22 dagen met Van Verre.

Lees meer

va €2202 incl.

Groepsreis Vietnam & Cambodja

De mooiste hoogtepunten van Vietnam en Cambodja in 20 dagen met TUI.

Lees meer

v.a. €2495 excl.

Rondreis Vietnam & Cambodja

Het beste van 2 prachtige landen Vietnam & Cambodja in 27 dagen met Djoser.

Lees meer

v.a. €2092 incl.

Cambodja Highlights

16 dagen lang reis je door het betoverende Cambodja met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Cambodja die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Cambodja en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.