Er zijn diverse manieren om naar Cambodja te reizen. Zo kun je alles vooraf in Nederland laten organiseren of de reis helemaal zelf regelen. Ook kun je prima met je backpack door Cambodja reizen (het is een echte backpackbestemming), hoewel hier wel wat zaken zijn om rekening mee te houden.

Hieronder volgt een beschrijving van de verschillende reisvormen die mogelijk zijn wanneer je naar Cambodja met vakantie gaat.

Backpacken

Cambodja is een heerlijk land om al backpackend te verkennen. Het land is echter niet zo goedkoop als Thailand, Maleisië, Vietnam en Laos. De dollar is naast de Riel de munteenheid waar het om draait in Cambodja. Hoewel Cambodja een arm land is, ben je toch wel wat geld kwijt aan overnachtingen en levensonderhoud. Het openbaar vervoer is er goed geregeld, je reist op praktische wijze het hele land door. Tussen bijna alle steden in het land rijden express bussen, zo reis je gemakkelijk door het hele land. Je kunt makkelijk vanaf de toeristische centra naar de buurlanden reizen (Thailand en Vietnam zijn goed bereikbaar per bus). Overnachtingen heb je er al vanaf 10 dollar, meestal gaat het dan om een simpele guesthouse. Er zijn ook dure hotels waar je voor een veelvoud verblijft. Gebruik Tripadvisor of Hostelworld om een goede indruk te krijgen van betaalbare (en tevens goed beoordeelde) backpackaccommodatie.

Tourtjes in Cambodja zijn – afhankelijk van het type vervoer – best betaalbaar. Zo heb je al een tuktuk met rijder voor 15 dollar per dag. Je kunt zelf aangeven waar je naartoe wilt die dag; hij rijdt er direct naartoe. Ook kun je aan hem vragen waar je betaalbaar lokaal kunt eten; meestal vinden ze het erg leuk om je mee te nemen naar de plekken waar ze zelf normaal gesproken ook eten. In sommige gevallen wordt je uitgenodigd om thuis mee te eten (wees wel altijd alert en ga niet zomaar met de eerste en beste local mee naar zijn huis).

Vanuit Nederland vlieg je met diverse luchtvaartmaatschappijen naar Siem Reap International Airport of Phnom Penh International Airport. Hier kan het avontuur door Cambodja beginnen. Prijzen van vliegtickets beginnen doorgaans bij zo’n €700,- inclusief luchthavenbelasting. Het loont om de prijzen van vliegtickets naar de omringende landen vooraf goed uit te zoeken. Vanaf Amsterdam vlieg je bijvoorbeeld meestal goedkoop op Bangkok of Kuala Lumpur. Vanaf beide steden reis je weer voor lage bedragen door naar Siem Reap of Phnom Penh.

Zelf organiseren van een reis

Je kunt prima zelf een vakantie naar Cambodja samenstellen. Je start met het kopen van de vliegtickets. Wanneer je het vliegticket geboekt hebt begin je met het boeken van enkele hotelovernachtingen in Phnom Penh (of Siem Reap als je daar aankomt). Zodra je reisplan gereed is start je de visum procedure. Wanneer het visum geregeld is kun je de overige zaken vastleggen. Je kunt bij diverse Nederlandse reisorganisaties losse bouwstenen boeken. Dit zijn losse – vaak meerdaagse – trips naar de hoogtepunten van het land, inclusief vervoer vanaf de bestemming waar je bent voorafgaand aan de trip en vervoer naar de volgende bestemming. Je kunt zo ook prima meerdere bouwstenen logisch op elkaar afstemmen. Het boeken van bouwstenen is een manier om zelf weinig ter plekke te hoeven regelen. Het bespaart een hoop geregel maar het is wel wat duurder. Met een lager budget kun je het beste alles ter plekke regelen.

(Groeps-)rondreizen

De ideale rondreis door Cambodja is meestal onderdeel van een grotere totaalreis door Indochina. Bij de Nederlandse reisorganisaties heb je over het algemeen de keuze tussen een individuele rondreis en een groepsreis. De eerste is gericht op stellen en gezinnen, de tweede op het reizen in groepsverband. Veel reizigers boeken een combinatiereis door de landen Thailand, Cambodja, Vietnam en/of Laos. Meestal wordt Cambodja in één week bezocht. Enerzijds is een week te kort om het hele land te verkennen, aan de andere kant is het precies voldoende om een goed beeld te krijgen bij het land en tevens om alle noemenswaardige tempels te bezoeken. Een rondreis door Cambodja bestaat vaak uit uitersten. Je staat versteld van de enorme bouwwerken die tijdens het Angkor tijdperk gebouwd zijn. Je verkent tempels die ruim duizend jaar geleden de basis vormden voor de grootste beschaving ter wereld in die tijd. De grootste en meest populaire tempel Angkor Wat vormt meestal het hoogtepunt van de rondreis.

Aan de andere kant heeft een bezoek aan Cambodja vaak ook een sobere insteek. Een bezoek aan de hoofdstad Phnom Penh zal niet zijn zonder diverse herinneringen aan het verwoestende Rode Khmer regime waardoor eind jaren 70 bijna 2 miljoen Cambodjanen de dood vonden. Er zijn diverse musea in en rond Phnom Penh die je tijdens de rondreis aandoet. Ook zie je regelmatig mensen op straat met duidelijk letsel als gevolg van het regime (geamputeerde benen door bijvoorbeeld landmijnen). Een uitgebreid bezoek aan Cambodja zou echter niet compleet zijn zonder een bezoek aan de indrukwekkende musea in en rond Phnom Penh.

Sommige rondreizen doen ook het kustgebied aan, waar je lekker kunt genieten van witte stranden en een mooie zee waar je onder andere kunt duiken en snorkelen.

Een rondreis is meestal volledig georganiseerd; dit betekent in Cambodja dat je beschikking hebt over een chauffeur met eigen auto of tuk tuk; dat maaltijden allemaal inbegrepen zijn (en tevens vooraf geregeld) en je dus niet bang hoeft te zijn dat je ziek zult worden van het voedsel. Ook zit de entree van de tempels en overige toegangsgelden al inbegrepen in de reissom (afhankelijk van het soort rondreis). Het retourticket vanaf Amsterdam zit er meestal ook bij; hoewel je ook rondreizen kunt boeken zonder de internationale vlucht.

  • Vlucht: Inbegrepen in reissom, of zelf boeken
  • Accommodatie: inbegrepen in de reissom
  • Gids en chauffeur worden voor je geregeld in het geval van een individuele rondreis, bij een groepsreis reis je per luxe touringcar
  • Visum: zelf regelen via officiele website of via e-visums.nl
  • Populaire reisorganisaties met reizen naar Cambodja zijn: 333travel, ANWB Reizen, Van Verre, De Jong Intra, Koning Aap, Shoestring en Djoser.

Met de kinderen naar Cambodja

Hoewel je niet direct zou denken dat Cambodja een prima land is om met kinderen te bezoeken is dit wel degelijk prima mogelijk. Kinderen zullen misschien niet zo’n trek hebben om in twee dagen 10 tempels te bezoeken, maar gelukkig heeft Cambodja nog veel meer te bieden dan dat. Je kunt naast de tempels rond Siem Reap naar Kbal Spean gaan, de dorpen op water bezoeken, een mangrove tour door een onder water gelopen bos ondernemen, een rivercruise richting het grote meer Tonle Sap. Je kunt ook naast het machtige Angkor naar het zuiden van het land reizen, waar je diverse stranddorpen en eilandjes hebt. Ook hier zullen de kinderen het fantastisch hebben.

Veel vakanties naar Zuidoost-Azië worden niet in het bijzonder aangeraden aan families met kinderen; hoewel de meeste vakanties prima geschikt zijn voor kinderen (controleer wel vooraf of een bepaalde reis geschikt is voor de leeftijdscategorie van de kinderen). Daarbij zijn de reizen die naar Cambodja worden aangeboden vaak onderdeel van een grote rondreis door Indochina. Dit zijn meestal rondreizen met veel verschillende onderdelen; waardoor het altijd interessant blijft. Je verblijft ook nergens te lang; waardoor er ook nooit verveling zal toeslaan. Een combinatiereis door Thailand, Cambodja en Vietnam is een aanrader voor avontuurlijke families met kinderen.

Er zijn meerdere reisbureaus in Nederland die reizen aanbieden voor families met kinderen. Bij deze kinderreizen is rekening gehouden met wensen van families met kinderen; en natuurlijk met de kinderen in het bijzonder. Enkele bekende reisbureaus met diverse reizen voor kinderen zijn Sawadee Familieavontuur, ANWB Family & Kids, Djoser Junior en Koning Aap Kidz.

Luxe vakantie naar Cambodja

Op een stijlvolle manier reizen betekent niet automatisch extreme luxe, maar wel reizen waar beleving, persoonlijk contact, cultuur en authenticiteit belangrijker zijn dan hotels met grote glimmende lobby’s. Het gaat om dat beetje extra dat er uiteindelijk voor zorgt dat je een unieke belevenis hebt meegemaakt. Hoewel Cambodja een van de armste landen in Zuidoost-Azië is, kun je er prima stijlvol en in luxe reizen. Er is voldoende luxe accommodatie beschikbaar; en daarnaast zijn er ook genoeg andere manieren om een exclusieve vakantie in Cambodja te hebben.

Op zich is er ook helemaal niks mis mee wanneer je Cambodja op een luxe wijze wilt verkennen. Wel is het altijd een zaak om zoveel mogelijk terug naar de bevolking te laten vloeien. Er zijn diverse awareness programma’s in Cambodja; die zich inspannen om de lokale bevolking zoveel mogelijk mee te laten genieten. Een van de meest bekende programma’s is ‘Stay another day Cambodia’ dat duurzaam toerisme in Cambodja promoot. Vergeet bij aankomst niet de brochure door te nemen, hierin staan o.a. tips met de beste (verantwoorde) restaurants, attracties en bezienswaardigheden.

Er zijn diverse reisbureaus in Nederland die luxe reizen naar Cambodja aanbieden. Zij hebben een reisplan dat een uniek karakter heeft. Je reist verder comfortabel binnen Cambodja en daarbij de zijn de hotels ook van zeer goede kwaliteit. Voorbeelden van reisbureaus met luxe reizen naar Cambodja zijn: Sawadee en Koningaap.

Misschien wel het meest luxe en exclusieve resort in Cambodja is het Amansara resort in Siem Reap. Amansara is onderdeel van het wereldberoemde Amanresorts, dit is een van de meest exclusieve resortketens ter wereld. Amansara in Cambodja is voor veel reizigers onbetaalbaar, het staat echter wel garant voor een unieke ervaring dat je ooit moet hebben meegemaakt.

Maatwerk & bouwstenen

Door de enorme populariteit van het internet zijn reizigers makkelijk in staat om vooraf zelf volledig in te lezen in de vakantiebestemming; dit heeft ertoe geleid dat veel reizigers nu ook zelf input leveren rond hun maatwerkreis. Een maatwerk vakantie naar Cambodja stel je zelf samen met hulp van een reisorganisatie dat maatwerkreizen biedt. Je laat je vooraf informeren en kiest zelf alle leuke – en soms unieke – reisonderdelen. Meerdere reisorganisaties bieden maatwerkreizen naar Cambodja aan. Omdat de reisorganisaties ook reizen naar de buurlanden aanbieden, kun je zo bijvoorbeeld dus makkelijk een maatwerkreis door heel Indochina samenstellen. Oorspronkelijk betekende een maatwerkreis dat je het reisbureau een reis liet samenstellen op basis van je eigen globale eisen en wensen. Nu is het meer dat je zelf mee mag denken door input te leveren aan de hand van de informatie die je op het internet gevonden hebt. Het reisbureau heeft hierin een faciliterende rol en boekt wat de reiziger zelf niet kan boeken.

Sommige reisbureaus bieden losse modules – ook wel bouwstenen genaamd – aan; zodat je makkelijk aan de hand van de bouwstenen je eigen droomreis kunt samenstellen. Het voordeel is dat je de reis naar Cambodja volledig naar eigen hand kan samenstellen; de reisorganisatie rijgt de bouwstenen daarna aan elkaar en regelt de transfers. Enkele voorbeelden zijn: Van Verre, 333travel. Alle genoemde reisorganisaties hebben ook bouwstenen binnen de buurlanden Thailand, Vietnam en Laos, zodat je makkelijk op deze wijze een complete Indochina rondreis op basis van bouwstenen kunt samenstellen.

 
 
Naar Cambodja met TUIMooie, unieke Cambodja-reizen met ANWB ReizenOnvergetelijke avonturen in Cambodja met 333travel

5 mooiste Cambodja-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Cambodja

v.a. €2159 incl.

Cambodja Compleet

Schitterende 22-daagse groepsrondreis met chauffeur met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €3400 excl.

Cambodja compleet

Ontdek heel Cambodja inclusief veel excursies in 22 dagen met Van Verre.

Lees meer

va €2202 incl.

Groepsreis Vietnam & Cambodja

De mooiste hoogtepunten van Vietnam en Cambodja in 20 dagen met TUI.

Lees meer

v.a. €2495 excl.

Rondreis Vietnam & Cambodja

Het beste van 2 prachtige landen Vietnam & Cambodja in 27 dagen met Djoser.

Lees meer

v.a. €2092 incl.

Cambodja Highlights

16 dagen lang reis je door het betoverende Cambodja met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Cambodja die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Cambodja en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.