Wat is de beste tijd om Cambodja te bezoeken? Maakt het uit wanneer ik naar Cambodja reis? Is het er net zo warm als in de omringende landen? Het droge seizoen in Cambodja loopt van oktober tot april en het natte seizoen van mei tot september, met de zwaarste regenval in het algemeen in augustus en september. Gemiddelde temperaturen variëren van 24°C in de koudere maanden oktober, november en december tot 35°C in de heetste tijd van het jaar van maart tot juni.

Het land heeft een vrij simpel weersysteem met twee verschillende weersperioden, waardoor je het land het hele jaar door prima kunt bezoeken. Over het algemeen is het land onderhevig aan dezelfde weerpatronen, dit komt omdat het hele land dezelfde eigenschappen heeft wat betreft weersinvloeden.

Er zijn twee verschillende seizoenen: droog (oktober tot eind april) en nat (mei tot eind september). Binnen elk seizoen zijn er variaties in temperatuur met vaak een kurkdroge periode de laatste paar maanden voorafgaand aan het natte seizoen (maart en april). De eerste maanden van het natte seizoen (mei en juni) zijn meestal de heetste van het jaar met zo nu en dan temperaturen boven 35°C. De luchtvochtigheid is het hoogst in maart en april, terwijl de koelste maanden van het jaar tussen oktober en december liggen, maar dit is cool voor Cambodjaanse begrippen, want het is er dan verre van fris met gemiddelde temperaturen die dagelijks rond de 24-28 graden schommelen.

Het droge seizoen in Cambodja duurt van oktober tot april, wanneer de droge noordoostelijke moesson arriveert, gekenmerkt door een hete wind die door het hele land waait. Terwijl november tot januari redelijk koel kan zijn (max 28 graden), is het vanaf de maand april al vaak vroeg in de ochtend al zeer warm en komt de temperatuur overdag vaak ver boven de 30 graden uit. Veel reizigers kiezen er in deze periode dan ook voor om vroeg in de ochtend en rond zonsondergang diverse activiteiten te ondernemen en tijdens de heetste uren van de dag lekker aan het zwembad te liggen. Rond deze periode zijn strandoorden als Sihanoukville en de eilanden voor het havenstadje drukbezocht.

Het natte seizoen in Cambodja ontstaat door de zuidwestelijke moesson en duurt van mei tot oktober, wat bijna 75% van de jaarlijkse regenval van Cambodja met zich meebrengt. Over heel Cambodja, gedurende het grootste deel van het regenseizoen, kun je overdag van temperaturen tussen 25°C en 27°C genieten. De eerste maanden van het natte seizoen (mei – juli) blijven erg heet met onregelmatige regenval, meestal in de vorm van korte regenbuien aan het einde van de middag of ’s nachts. In de laatste maanden (eind juli – september) neigt de regen constanter te worden en is deze af en toe zwaar en urenlang, vooral in kust- en plattelandsgebieden.

Reizen naar de meer afgelegen hoeken van het land, zoals Mondulkiri en Ratanakiri, is bijna onmogelijk tijdens het regenseizoen vanwege de staat van de wegen en een bezoek aan deze mooie regio’s van Cambodja is in deze natte periode dan ook niet aan te raden. Er is ook een zeer beperkte toegang tot Bamboo Island (in de buurt van Kep) vanwege de slechte weersomstandigheden op zee.

Reis je tijdens het regenseizoen door Cambodja dan heeft dit ook zijn voordelen. Het stof is verdwenen en het weelderige groen van het platteland keert terug. Angkor Wat in het bijzonder is prachtig in dit seizoen, met grachten vol water en een forse daling van het aantal bezoekers. Door de hoge regenval is het de perfecte tijd van het jaar om de overstroomde bossen en drijvende dorpen van het Tonle Sap-meer per boot te bezoeken, aangezien het meer tijdens het natte seizoen meer dan 5 keer zo groot wordt. Het prachtige Kbal Spean is dan juist weer wat minder leuk om te bezoeken, door de hevige regenval staat de rivier vol water waardoor alle mooie afbeeldingen niet zo goed zichtbaar zijn.

 
 
Naar Cambodja met TUIMooie, unieke Cambodja-reizen met ANWB ReizenOnvergetelijke avonturen in Cambodja met 333travel

5 mooiste Cambodja-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Cambodja

v.a. €2159 incl.

Cambodja Compleet

Schitterende 22-daagse groepsrondreis met chauffeur met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €3400 excl.

Cambodja compleet

Ontdek heel Cambodja inclusief veel excursies in 22 dagen met Van Verre.

Lees meer

va €2202 incl.

Groepsreis Vietnam & Cambodja

De mooiste hoogtepunten van Vietnam en Cambodja in 20 dagen met TUI.

Lees meer

v.a. €2495 excl.

Rondreis Vietnam & Cambodja

Het beste van 2 prachtige landen Vietnam & Cambodja in 27 dagen met Djoser.

Lees meer

v.a. €2092 incl.

Cambodja Highlights

16 dagen lang reis je door het betoverende Cambodja met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Cambodja die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Cambodja en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.