Voor de toeristen die geen idee hebben wat nu de meest toffe plekken, activiteiten en bezienswaardigheden binnen Cambodja zijn, volgt hieronder een top10 met de mooiste onderdelen van een reis of vakantie naar Cambodja. Er is onderscheid gemaakt tussen een top van leuke bezienswaardigheden rond de grootste trekpleisters van het land; Siem Reap, Phnom Penh en Sihanoukville.

1) Angkor Wat

Angkor Wat

Angkor Wat is de meest mooiste en grootste van alle Angkor-tempels en met stip de belangrijkste toeristische attractie in Cambodja. Het tempelcomplex is gebouwd in de eerste helft van de 12e eeuw door koning Suryavarman II. De balans, compositie en schoonheid van de tempel maakt het een van de allermooiste bezienswaardigheden ter wereld. Angkor Wat is de reden voor velen om naar Cambodja te reizen. Het grote voordeel is dat er direct op de gezellige stad Siem Reap wordt gevlogen, waardoor je een bezoek aan Angkor Wat ook prima kunt combineren met een van de vele andere populaire bestemmingen in Zuidoost-Azië. Het toffe aan Angkor Wat is dat de in de omgeving liggende tempels allemaal een beetje in de schaduw ervan staan, maar dat een aantal tempels wellicht nog mooier zijn vanwege typische kenmerken (bv Bantei Srei en Ta Prohm).

2) Overige tempels rond Siem Reap

Overige tempels rond Siem Reap

Als je alle tempels in de directe omgeving van Siem Reap wilt zien, dan ben je makkelijk een week of langer zoet. Alleen al rond Angkor Wat heb je diverse prachtige tempels, de een nog mooier dan de ander. Sommige tempels zijn tot op de millimeter nauwkeurig nagebouwd en anderen zijn aan de natuur overgeleverd, met grote bomen die dwars door de tempelmuren zijn gegroeid. Sommige tempels staan op grote open vlakten, anderen goed verstopt in een dichte jungle. Op enkele kilometers ten noorden van Siem Reap heb je verder nog het schitterende Bantei Srei complex, waar ook Kbal Spean (de Valley of a 1000 Lingas) ligt. Ook schitterend zijn de tempels van de nog oudere Roluous Group, op een paar kilometer ten westen van Siem Reap. Zorg bij een bezoek aan deze tempels wel voor voldoende afwisseling, zodat je op een bepaald moment niet moe wordt van telkens weer een tempel op het dagprogramma.

3) Valley of a 1000 Lingas

Kbal Spean

Dit was wat ons betreft de absolute verrassing van ons bezoek aan Cambodja. Niet eerder zagen wij zo’n mooi plekje. De oorspronkelijke Valley of a 1000 Lingas, beter bekend als Kbal Spean, is een rivierbedding diep in jungle van Phnom Kulen. Lingas zijn fallische representaties die heilig zijn als symbolen van vruchtbaarheid en er zijn er honderden in de rivierbedding uitgehouwen, samen met tientallen verschillende afbeeldingen van goden en dieren. Het gebied werd herontdekt in 1969, toen de Franse onderzoeker Jean Boulbet het houtsnijwerk van een plaatselijke kluizenaar te zien kreeg. Vanaf de parking loop je in zo’n 40 minuten naar de rivierbedding. Je kunt Kbal Spean het beste tussen juli en december bezoeken, want in de overige maanden is de rivier vaak opgedroogd en daardoor minder spectaculair. Kbal Spean ligt 50 kilometer ten noordoosten van Siem Reap en op ongeveer 18 kilometer van de schitterende jungletempel Banteay Srei.

4) Tonle Sap rivercruise

Tonle Sap en de waterdorpen

Tonle Sap is het grootste zoetwatermeer in Zuidoost-Azië en is van groot belang voor Cambodja. Het meer breidt zich uit en krimpt dramatisch met de seizoenen. Van november tot mei, het droge seizoen van Cambodja, stroomt het Tonle Sap af naar de Mekong rivier in Phnom Penh. Elk jaar vanaf juni verandert de stroom van de Tonle Sap van richting en vormt zich een enorm meer. Tonle Sap is de thuisbasis van veel etnische bevolkingsgroepen, levende in drijvende dorpen rond het meer. Een van de toffe attracties rond het meer is een rivercruise langs een van de Floating Villages (bv Kompong Khleang). Veel toeristen varen over Tonle Sap, aangezien de boot een belangrijk vervoersmiddel is om tussen Phnom Penh en Siem Reap te reizen.

5) Koh Rong en Koh Rong Sanloem

Schitterenden eilanden

De twee mooiste eilanden van Cambodja, Koh Rong en Koh Rong Sanloem, liggen voor de kust bij Sihanoukville. Het is de perfecte plek om even lekker bij te komen van alle indrukken van Siem Reap en Phnom Penh. Je hebt diverse luxe resorts op de twee eilanden, maar ook voldoende budget accommodatie. Er gaan dagelijks boten vanaf Sihanoukville naar de twee eilanden.

6) Tuol Sleng

Tuol Sleng gevangenis

Tuol Sleng werd in 1975 door het Rode Khmer-regime omgebouwd uit wat ooit een middelbare school was en werd de meest gruwelijke gevangenis van Cambodja. Van de meer dan 17.000 mensen die er gevangen werden gehouden, zijn er slechts handjevol overlevenden. Nadat het Vietnamese leger in 1979 de gevangenis opdoekte, werd Tuol Sleng snel daarna een museum waar de gruwelijke acties van het Rode Khmer-regime worden herdacht. Het museum is gemakkelijk bereikbaar en een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in het trieste verleden van Cambodja.

7) Choeung Ek

Choeung Ek

De Killing Fields is de bekendste van alle massakerkhoven van de Rode Khmer. Het is een monument geworden ter ere van alle slachtoffers van de gruweldaden in de zwarte geschiedenis van Cambodja. Het is omgevormd tot een boeddhistische stupa gemaakt ter ere van de zinloze moorden tussen 1975 en 1979 tijdens het schrikbewind van Pol Pot. Een bezienswaardigheid die een beroerd gevoel in je buik achterlaat. In het gebouw bevindt zich een glazen kast met ruim vijfduizend schedels.

8) Stranden bij Sihanoukville

Prachtige stranden

Sihanoukville, ook bekend als Kampong Som, is een havenstad en tevens een populair strandresort aan de Golf van Thailand. De grote aantrekkingskracht hier zijn de witte zandstranden en een aantal prachtige tropische eilanden die pal voor de kust liggen. Sihanoukville is een goede plek om te ontspannen en tot rust te komen, vooral na een bezoek aan het heftige Phnom Penh (vanwege de oorlogsmusea) en Siem Reap (soms zijn toeristen ‘tempelmoe’ na een weekje in deze stad te zijn geweest). Sihanoukville heeft diverse schitterende stranden en tevens een bruisend nachtleven. Let erop dat het door velen als vrij druk en hectisch ervaren kan worden, vooral in het hoogseizoen. Wil je lekker aan het strand uitwaaien, maar ben je geen fan van de toeristische drukte? Overweeg dan een bezoek aan het stranddorp Kep ten zuiden van Sihanoukville.

9) Preah Vihear

Preah Vihear is een schitterende Khmer-tempel bovenop een 525 meter hoge klif van in het Dângrêk-gebergte op de grens tussen Cambodja en Thailand. Het heeft misschien wel de meest spectaculaire setting van alle Khmer-tempels en niet voor niks staat het complex al jaren op de lijst met UNESCO World Heritage Sites. Het grootste deel van de tempel werd gebouwd in de 11e en 12e eeuw tijdens de regeerperiode van de Khmer-koningen Suryavarman I en Suryavarman II. Het was opgedragen aan de hindoegod Shiva. Preah Vihear is het onderwerp van een langlopend territoriaal geschil tussen Thailand en Cambodja, waardoor het tempelcomplex helaas door de meeste reisorganisaties wordt overgeslagen. Mocht je de kans krijgen, dan is een bezoek aan Preah Vihear absoluut een van de hoogtepunten van je reis door Cambodja.

10) Sambor Prei Kuk

Mooie tempel

Deze pre-Angkoriaanse tempelplaats dateert uit het begin van de 7e eeuw toen het de hoofdstad van het Chenla-rijk was. Je vind er meer dan honderd stenen tempels, gewijd aan verschillende hindoegoden. De meesten zijn half verdrongen door de dichte jungle. Overal zie je tempels waar enorme bomen overheen groeien. Archeologisch gezien is de site van groot belang, met een aantal van de oudste nog bestaande gebouwen in Cambodja. De belangrijkste tempels in het gebied zijn te vinden in Prasat Sambor, Prasat Tao en Prasat Yeay Peau, die allemaal schitterende en goed bewaard gebleven houtsnijwerk op hun tempelmuren hebben. Sambor Prei Kuk is vergeleken de tempels bij Siem Reap niet zo heel toeristisch, waardoor er een prettig sfeertje hangt.

 
 
Naar Cambodja met TUIMooie, unieke Cambodja-reizen met ANWB ReizenOnvergetelijke avonturen in Cambodja met 333travel

5 mooiste Cambodja-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Cambodja

v.a. €2159 incl.

Cambodja Compleet

Schitterende 22-daagse groepsrondreis met chauffeur met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €3400 excl.

Cambodja compleet

Ontdek heel Cambodja inclusief veel excursies in 22 dagen met Van Verre.

Lees meer

va €2202 incl.

Groepsreis Vietnam & Cambodja

De mooiste hoogtepunten van Vietnam en Cambodja in 20 dagen met TUI.

Lees meer

v.a. €2495 excl.

Rondreis Vietnam & Cambodja

Het beste van 2 prachtige landen Vietnam & Cambodja in 27 dagen met Djoser.

Lees meer

v.a. €2092 incl.

Cambodja Highlights

16 dagen lang reis je door het betoverende Cambodja met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Cambodja die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Cambodja en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.