Hieronder volgt een overzicht met essentiële landeninformatie van Cambodja.

Afdingen

In Azië is afdingen gebruikelijk. Je moet echter wel vooraf weten waar je af kunt dingen. Verder moet je nagaan of je wel wilt afdingen, want Cambodja is een straatarm land en elke euro is zeer welkom bij de lokale bevolking. Bij de avondmarkten kun je meestal afdingen op alle artikelen (tot 50%), het onderhandelen over de prijs hoort er simpelweg bij. In de shopping malls in Phnom Penh werkt men met vaste prijzen.

Beste reistijd Cambodja

Door het redelijk hevige regenseizoen tussen mei en oktober ligt de beste reistijd om Cambodja te bezoeken in onze Nederlandse winterperiode. Tussen november en januari is het klimaat het prettigst; na januari is het superdroog en daardoor erg stoffig. Vanaf mei valt er veel regen, wat het land enerzijds erg mooi groen maakt, maar anderzijds ook voor overlast kan zorgen (elke dag met paraplu is daarbij misschien ook niet zo leuk).

Betaalmiddel

De lokale munt is de Cambodjaanse Riel. 1 euro is ongeveer 4950 riel (april 2018). De dollar wordt echter overal geaccepteerd. Je kunt er bijvoorbeeld deels in dollars en deels in riel betalen. Ook kan het zijn dat je in dollars betaalt en je wisselgeld in riel krijgt. Vermijd overigens briefgeld met grote waarde. Bij briefjes van $20 heeft men soms al moeite om het aan te nemen i.v.m. wisselgeld.

Pinnen kan op diverse plekken in de grote steden. Neem echter voor de zekerheid altijd contant geld mee vanuit Nederland (het liefst dollarbiljetten in nieuwe staat). Je kunt makkelijk via GWK Travelex vreemde valuta bestellen. In het geval van Cambodja zijn dollars zijn het beste, want de riel kun je niet in Nederland krijgen.

Buurlanden

Cambodja grenst direct aan een aantal landen. Thailand in het noorden en westen, Laos in het noorden en Vietnam in het oosten.

Duiken en snorkelen

In Cambodja kun je op diverse plekken duiken en/of snorkelen. Er is een bekende duikschool in Sihanoukville genaamd Scuba Nation (o.a. gerund door een Nederlander).

Elektriciteit

De netspanning in Cambodja is 230 volt op 50hz. Men werkt er met tweepootpluggen, maar vanwege de dunne ingang kan niet elk Nederlands apparaat hierop worden aangesloten. Voor de zekerheid kun je vooraf een adapter meebrengen.

Geldzaken

Creditcards worden in de grotere plaatsen en toeristische delen van het land steeds meer geaccepteerd als betaalmiddel. Pinnen kan op veel plekken en in elk geval in de grotere plaatsen als Phnom Penh, Battambang, Sihanoukville en Siem Reap. Er kan ook al gepind worden in diverse kleinere plaatsen. In Cambodja pin je in dollars en niet in riel. Traveler Cheques zijn niet meer van deze tijd, de omwisselkosten maken het onrendabel. Je kunt voor de zekerheid dollars of euro’s meebrengen vanuit Nederland; deze munteenheden kun je overal tegen een prima koers inwisselen bij de geldwisselaars of banken.

Hoogseizoen en klimaat Cambodja

Cambodja is het gehele jaar door te bezoeken; er is sprake van een tropisch klimaat. Er is een regenseizoen tussen de maanden mei en oktober. In deze maanden valt 80% van de jaarlijkse neerslag en het kan er dan dus enorm regenen. Dit is ook meteen de meest groene periode van het jaar, in tegenstelling tot de droge maanden waarbij het vooral rond maart en april echt gortdroog is in Cambodja. In de droge periode kunnen temperaturen oplopen tot wel 40 graden. De maanden december en januari vormen het hoogseizoen van Cambodja.

Inentingen & geneesmiddelen

Vanuit Nederland wordt geadviseerd om minimaal een DTP, buiktyfus en Hepatitis A inenting te hebben. Daarnaast wordt in bepaalde gevallen een malariakuur voorgeschreven. Laat je altijd vooraf goed informeren en neem minimaal 4 tot 6 weken voor de aanvang van de reis contact op met je huisarts, GGD of vergelijkbare instelling.

Veel geneesmiddelen zijn niet verkrijgbaar in Cambodja. Zorg er voor de zekerheid voor dat je dit vooraf in Nederland hebt geregeld.

Internet

In veel hotels en guesthouses heb je gratis wifi voor hotelgasten. Dit betekent dus dat je niet meer op zoek hoeft naar internet cafés. Ga vooraf na of het hotel of guesthouse waar je wilt verblijven over wifi beschikt.

Kalender met nationale vieringen, feestdagen en andere festiviteiten in Cambodja

Januari 01 International New Year’s Day (1 day-off)
Januari 07 Day of Victory over the Genocidal Regime (1 day-off)
Februari 09 Meaka Bochea Day (1 day-off)
Maart 08 International Women’s Rights Day (1 day-off)
April 14-15-16 Cambodian New Year Day (3 days-off)
Mei 01 International Labor Day (1 day-off)
Mei 08 Visaka Bochea Day (1 days-off)
Mei 13-14-15 King Norodom Sihamoni’s Birthday (3 day-off)
Mei 12 Royal Ploughing Ceremony (1 day-off)
Juni 18 ex-Queen Norodom Monineath’s Birthday (1 day-off)
September 18-19-20 Pchumben festival (3 day-off)
September 24 Constitution Day (1 day-off)
Oktober 29 King Norodom Sihamoni’s Coronation Day (1 day-off)
Oktober 31 ex-king Norodom Sihanouk’s Birthday (1 day-off)
November 01-02-03 Water Festival (3 day-off)
November 09 National Independence Day (1 days-off)
December 10 International Human Rights Day (1 day-off)

Muggen

Wanneer je naar Cambodja gaat is het zeer verstandig om Deet mee te nemen. Deet beschermt tegen muggen. In het bijzonder de Dengue mug, als je het Dengue virus oploopt kun je enorm ziek worden. Helaas is er nog geen remedie. De Dengue mug is de gehele dag actief, vooral in vochtige gebieden. Deet heb je in spray- en gelvorm, waarbij de spray sterker is dan de gel. Actuele informatie rond het wel of niet nemen van Malarone tabletten tegen malaria kun je het beste achterhalen bij je huisarts, de GGD of vergelijkbare instelling.

Nepartikelen

Volgens een artikel op de website van de douane mag je vanuit Cambodja imitatieartikelen mee naar Nederland brengen. Er valt zelfs te lezen dat je van elke categorie drie artikelen mag invoeren, drie horloges, drie gekopieerde dvd’s etc. Loop echter geen onnodig risico en koop geen imitatie. Dit geldt voor de eerder genoemde horloges en dvd’s, maar ook voor nepkleding en andere gekopieerde waren. Ondanks dat de douane op de website een zeker gedoogbeleid lijkt te hanteren, zijn de zaken op Schiphol zelf vaak anders. Zelf zou ik geen imitatie meenemen naar Nederland. De kwaliteit weegt namelijk vaak niet op tegen het mogelijke risico bij binnenkomst. Overigens ‘schijnt’ het zo te zijn dat originele merkkleding in Cambodja zijn weg vindt naar de lokale marktjes. Dit zou je aan de kwaliteit moeten kunnen zien.

Paspoort

Houders van een Nederlands paspoort kunnen een visum bij aankomst krijgen voor een maximum periode van 30 dagen. Dit visum kun je ook vooraf online aanvragen voor maar enkele euro’s meer (e-visum). Je paspoort dient minimaal 6 maanden geldig te zijn vanaf de datum van aankomst in Cambodja.

Naar Cambodja met Van Verre

Feiten Cambodja:

 • Totale oppervlakte: 181.035 km2
 • Hoofdstad: Phnom Penh
 • Politiek: Koninkrijk met éénpartijstelsel
 • Inwonertal: 15.762.370 (2016)
 • Bevolkingsdichtheid: 81.8 mensen per vierkante km
 • Munteenheid: Riel (KHR)
 • Tijdzone: UTC+7
 • Taal: Khmer (+ Frans & Engels)

Populaire reisorganisaties

Reisbagage

Wanneer je op basis van economy class naar Cambodja vliegt, mag je 20 tot 30 kilo bagage in je koffer meenemen, afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt. Daarnaast mag je nog eens maximaal 5 tot 7 kilo handbagage aan boord meenemen. Let erop dat handbagage aan bepaalde afmetingen moet voldoen, ook dit verschilt per luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Binnen Zuidoost-Azië zijn diverse luchtvaartmaatschappijen actief; zo is bijvoorbeeld het Maleisische AirAsia zeer populair. Als je gebruik maakt van AirAsia voor de binnenlandse vluchten, dan mag je geen kofferbagage meenemen, tenzij je dit vooraf bij je ticket ‘inkoopt’.

Reisorganisaties

In Nederland heb je een flink aantal reisorganisaties met reizen naar Cambodja. Er zijn zelfs een aantal die zich puur richten op de landen binnen Zuidoost-Azië. Op deze website vind je een overzicht met alle reisorganisaties die reizen naar Cambodja (en de diverse buurlanden) aanbieden. Bekijk hiervoor het reisaanbod, waar we de reizen van zo goed als elke aanbieder op een rijtje hebben gezet.

Reistijd Cambodja

De vlucht naar Cambodja duurt ongeveer 13 uur. Zou je direct op Siem Reap of Phnom Penh vliegen, dan was het sneller bereikbaar. Je vliegt echter eerst op één van de buurlanden om vervolgens via een tussenstop door te vliegen naar de internationale luchthavens van ofwel Siem Reap of Phnom Penh. Ga vooraf na welke aansluiting het beste is en ga tevens na of het überhaupt ‘aansluit’ (aangezien je ook te maken hebt met uitchecken en opnieuw inchecken van bagage).

Shopping in Cambodja

Cambodja ging jarenlang gebukt onder het communistische Rode Khmer regime, waardoor het pas zeer recent te maken kreeg met de vele westerse invloeden. Je hebt in Cambodja enkele grote shopping malls die qua afmeting vergelijkbaar zijn met shopping malls in andere Aziatische landen (maar niet met de enorme megamalls). In de hoofdstad Phnom Penh vind je enkele moderne (westerse) malls. In Siem Reap is Lucky Mall de enige echte moderne mall, er zijn daarnaast ook nog wel wat minder moderne malls te vinden.

Taal

De officiële taal van Cambodja is het Khmer dat door de meeste Cambodjanen wordt gesproken. Vooral onder jongeren is Engels een populaire taal en zij spreken dit doorgaans redelijk goed.

Tijdsverschil

In Cambodja is het 6 uur later dan in Nederland en België, tijdens onze zomertijd is het tijdsverschil 5 uur.

Vakantie checklist

De volgende zaken zijn relevant bij een vakantie naar Cambodja:

 • Paspoort
 • Inentingen Hep.A en DTP
 • Deet
 • Norit
 • O.S.R.
 • Imodium
 • Paracetamol
 • Pleisters
 • Kopie(en) paspoort (op usb stick)
 • Reisbescheiden / Vouchers
 • Pasje zorgverzekering
 • Contactgegevens familie
 • Reisbeschrijving (bij familie achterlaten)
 • Zaklamp of hoofdlamp

Visum

Bij een bezoek aan Cambodja heb je een visum nodig; dit kost $30 (excl. verwerkingskosten) en hiermee mag je 30 dagen in het land verblijven. Heb je geen pasfoto bij je, dan kun je er eentje laten maken voor $1 extra. Je kunt je visum ook online aanvragen wat iets meer kost, maar fors scheelt qua tijd omdat je niet lang in de rij hoeft te wachten na aankomst. Wij hebben hier gebruik van gemaakt. Na het uploaden van de foto’s was het verder een peulenschil; binnen een uur hadden we het visum in ons paspoort zitten (de procedure is erg laagdrempelig). Je moet overigens los van het visum altijd nog het immigratiedocument bij aankomst invullen. Let op! Het e-visum is vanaf de uitgiftedatum exact 3 maanden geldig. Het e-visum kun je alleen maar online aanvragen wanneer je aankomt in de volgende steden: Phnom Penh, Siem Reap, Cham Yeam, Poi Pet en Bavet.

In Phnom Penh kan het visum tegen betaling met één maand verlengd worden. Het visum is naast de luchthavens van Cambodja (Phnom Penh en Siem Reap) ook verkrijgbaar bij een aantal grensposten.

Waterkwaliteit

Je wilt niet het risico lopen om tijdens je vakantie ziek te worden van het drinkwater. Je kunt het beste flessen water in de supermarkt kopen.

Zonnebrand

In Cambodja schijnt de zon overal en bijna altijd. Zelfs bij bewolkt weer of in de schaduw kun je al binnen een uur verbranden. Ook in de grote steden loop je snel een verbranding op. Zorg dat je voldoende zonnebrand bij je hebt. Zorg er ook altijd voor dat je voldoende water bij je hebt wanneer je onderweg bent.

 
Naar Cambodja met TUIMooie, unieke Cambodja-reizen met ANWB ReizenOnvergetelijke avonturen in Cambodja met 333travel

5 mooiste Cambodja-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Cambodja

v.a. €2159 incl.

Cambodja Compleet

Schitterende 22-daagse groepsrondreis met chauffeur met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €3400 excl.

Cambodja compleet

Ontdek heel Cambodja inclusief veel excursies in 22 dagen met Van Verre.

Lees meer

va €2202 incl.

Groepsreis Vietnam & Cambodja

De mooiste hoogtepunten van Vietnam en Cambodja in 20 dagen met TUI.

Lees meer

v.a. €2495 excl.

Rondreis Vietnam & Cambodja

Het beste van 2 prachtige landen Vietnam & Cambodja in 27 dagen met Djoser.

Lees meer

v.a. €2092 incl.

Cambodja Highlights

16 dagen lang reis je door het betoverende Cambodja met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Cambodja die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Cambodja en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.