Beng Melea is één van de grootste tempels van het Khmer-rijk, het totale oppervlakte is vergelijkbaar met Angkor Wat. Het complex is totaal overwoekerd door de jungle; grote delen liggen dan ook in puin. Er is ooit besloten om nagenoeg niets aan het complex te restaureren (buiten het stutten van bepaalde delen zodat het veilig is voor bezoekers). Het is daarom echt een pareltje dat ook nog eens ‘off the beaten track’ ligt, waardoor het er vaak lekker rustig is.

Beng Melea – wat lotusvijver betekent – is in opdracht van Khmer-koning Suryavarman II aan het begin van de 12e eeuw gebouwd. Ook deze tempel is in hindoeïstische stijl gebouwd, ter ere van de god Vishnu. De tempel is gemaakt van zandsteen wat makkelijk kon worden aangevoerd vanuit het dichtbij gelegen bergachtige natuurgebied Phnom Kulen. Er zijn aanwijzingen dat de eerdere tempels werden voorzien van de nodige stenen via waterkanalen die helemaal vanaf Phnom Kulen naar het Angkor gebied liepen.

Je kunt kiezen voor een standaard tour waarbij je het complex zelf kunt verkennen en een tour met gids; in beide gevallen doe je de tour kruipend en klimmend via diverse kieren en gangetjes van de tempel. Wij kozen voor de laatste optie en hadden er achteraf geen spijt van. Het was een prachtige manier om deze mooie tempel te verkennen. Overal kwamen we mooie afbeeldingen en andere details tegen. Ook zijn er diverse loopbruggen gebouwd waarover je kunt lopen.

Omdat het tempelcomplex wat verderop ligt konden rovers jarenlang op hun gemak de hele tempel leegroven. De centrale toren is ooit zelfs met dynamiet opgeblazen om bepaalde kunstwerken (beelden etc) mee te kunnen nemen.

Beng Melea is wat ons betreft naast Ta Prohm en Pre Rup één van de mooiste tempels in het Angkor gebied. Het is een lange rit naar de tempel, wij deden er per auto bijna anderhalf uur over (zo’n 80 kilometer vanaf Siem Reap). We zagen zo nu en dan ook nog tuktuks op de weg naar de tempel, zo kun je er dus ook naartoe (wel stofkapjes meenemen). De tempel is mede vanwege de forse afstand niet zo populair onder de toeristen die maar een korte periode in Siem Reap verblijven. Alleen als je er meer dan 3 dagen verblijft, zou ik de tempel bezoeken. Het was absoluut de lange rit naar het complex waard.

Beng Melea valt officieel buiten de algemene Angkor toegangskaart en je betaalt dan ook 5USD entree bij aankomst. Bij de ingang heb je naast de ticketbalie ook toiletten en meerdere restaurantjes en winkeltjes. De tempel is dagelijks tot 18.00 open en ook de eettentjes bij de parking sluiten rond deze tijd.

 
 
Naar Cambodja met TUIMooie, unieke Cambodja-reizen met ANWB ReizenOnvergetelijke avonturen in Cambodja met 333travel

5 mooiste Cambodja-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Cambodja

v.a. €2159 incl.

Cambodja Compleet

Schitterende 22-daagse groepsrondreis met chauffeur met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €3400 excl.

Cambodja compleet

Ontdek heel Cambodja inclusief veel excursies in 22 dagen met Van Verre.

Lees meer

va €2202 incl.

Groepsreis Vietnam & Cambodja

De mooiste hoogtepunten van Vietnam en Cambodja in 20 dagen met TUI.

Lees meer

v.a. €2495 excl.

Rondreis Vietnam & Cambodja

Het beste van 2 prachtige landen Vietnam & Cambodja in 27 dagen met Djoser.

Lees meer

v.a. €2092 incl.

Cambodja Highlights

16 dagen lang reis je door het betoverende Cambodja met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Cambodja die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Cambodja en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.