Hieronder volgt een handig overzicht met reistips die van pas kunnen komen bij een reis naar Cambodja. De tips zijn gebaseerd op onze eigen ervaringen in Cambodja. Heb je ook een mooie tip, of op- en aanmerkingen, neem dan contact met ons op.

 • Wil je een mooi schilderij kopen? Ga dan naar de schilders zelf in plaats van de algemene markten in Siem Reap. Er is een straat die evenwijdig loopt aan de hoofdweg naar Angkor Wat. Dit straatje bevat diverse ateliers van goede schilders. Wij hebben er een paar leuke kunstwerken gekocht. Wij kochten twee kleine schilderijtjes (15x15cm) en een groter werk (90x30cm) en betaalden hier $30 in totaal voor. We konden ongeveer $15 afdingen op alle drie de lijsten. De schilderijen met onderwerpen gerelateerd aan de tempels van Angkor waren goedkoper, maar wij wilden juist wat meer abstracte schilderijen en die heb je er voldoende.
 • Drink geen water uit de kraan. Drink ook geen verhit water; het is beter om gewoon flessen water te kopen.
 • Als gevolg van de Franse overheersing vind je op veel plekken nog heerlijke Franse broodjes. Als je ’s ochtends naar Angkor rijdt en je hebt nog niet genoeg gegeten, laat je chauffeur dan even bij een van de kleine kraampjes langs de weg stoppen.
 • Kijk uit bij het eten van groente. Men gebruikt veel pesticiden bij het verbouwen van deze groenten en niet iedereen kan hier even goed tegen.
 • Viroth is een erg leuke B&B (wel vrij luxe met een prijs van $90 per overnachting) in het centrum van Siem Reap. De kamers zijn prachtig ingericht en er is tevens een mooi zwembad. Viroth heeft ook een restaurant op ongeveer 5 minuten lopen vanaf de B&B. Dit restaurant is perfect om de Cambodjaanse keuken te ontdekken. Gerechten zijn lekker en typisch Cambodjaans (authentiek). Het is wel een op toeristen gericht restaurant, met vrij hoge prijzen.
 • Wil je het Angkor gebied per tuktuk verkennen, neem dan vooraf een mondkapje mee zodat je gewoon kunt blijven ademen ondanks de enorme hoeveelheid stofdeeltjes in de lucht (goede stofmaskers koop je bij Stofmasker-shop). Wij waren er in het droge seizoen en dan is het er slecht gesteld met de luchtkwaliteit. Wij hadden om die reden besloten onze tochten alleen per auto te doen en namen alleen in en rondom Siem Reap de tuktuk.

Mondkapje in Siem Reap

 • Low Cost Carrier AirAsia vliegt niet alleen vanaf Kuala Lumpur naar Siem Reap en Phnom Penh; de goedkope luchtvaartmaatschappij vliegt ook vanaf Bangkok naar Phnom Penh.
 • Koop vooraf de Lonely Planet of Insight Guide van Cambodja. Dit kan voordelig online bij DeZwerver. Overigens kun je in Cambodja zelf voor maar een paar dollar mooie kopieën kopen van diverse reisboeken (vooral Lonely Planet).
 • Wanneer je in de regentijd naar Cambodja gaat doe je er verstandig aan een paraplu mee te brengen tijdens de dagtrips (kun je ter plekke kopen). Reis je per tuktuk, neem dan een poncho mee.
 • Laat je door je huisarts, GGD of het LRC adviseren over het gebruik van Malarone in Cambodja. In sommige delen van het land komt Malaria voor.
 • Naast bescherming tegen Malaria is het ook belangrijk om je tegen muggen in het algemeen te beschermen. In Cambodja komt Dengue voor en dit is een ernstige ziekte. Het enige middel dat werkt is muggenwerende spray of zalf waar het bestandsdeel DEET in zit.
 • Als je besluit om door Cambodja te fietsen, zorg dan voor een goede en stevige fiets aangezien het wegdek op veel plekken nogal te wensen overlaat. Je kunt op diverse (toeristische) bestemmingen binnen Cambodja ook fietsen huren (dagfietsen). Dit is vooral leuk in de omgeving van Angkor en je kunt dit gebied dan ook goed per fiets verkennen. Vergeet niet om in de droge/warme maanden zonnebrand en extra water mee te nemen.
 • Je kunt in Cambodja duiken. Scuba Nation is een duikcenter in Sihanoukville; dit duikcentrum heeft een Nederlandse eigenaar. Tijdens het regenseizoen wordt er niet tot nauwelijks gedoken, omdat de weersomstandigheden te slecht zijn.
 • Je kunt kosten besparen door niet voor de 3-dagen Angkor Pass te gaan, maar voor een 1-daagse Angkor Pass (scheelt $20). Daarnaast reis je die dag per tuktuk en niet met een auto met chauffeur, ook dat scheelt kosten. Haal de Angkor Pass de middag voordat de dag start. De ochtend van de dagtrip sta je zeer vroeg op voor de zonsopkomst bij Angkor Wat. Vervolgens rijd je naar Angkor Thom, voor een bezoek aan de Bayon tempel, Baphuon en het schitterende Ta Prohm. Ga dan naar Ta Som en laat de overige tempels verder voor wat ze zijn (die zijn mooi, maar de eerder genoemde tempels zijn veruit het mooist). ’s Avonds kun je de zonsondergang meemaken bij Pre Rup of bij Phnom Bakheng Hill, maar dit kan ook de dag ervoor, want de dagpas geeft de dag ervoor vanaf 17.00 al toegang tot het Angkor tempelcomplex.

Ticketbalie Angkor Pass

 • Ga je ergens uit eten? Controleer dan altijd goed de rekening op dingen die je niet besteld of gehad hebt. Soms staan er de gekste dingen op je rekening. Of het hier om oplichting of onkunde gaat, laten we maar even in het midden.
 • Geef nooit geld aan straatkinderen en koop ook nooit wat van ze. Je houdt hun trieste toekomst hiermee in stand, terwijl er voldoende initiatieven in Cambodja zijn die ook deze kinderen een wat rooskleurigere toekomst bieden.
 • Op zo goed als alles kun je afdingen, tenzij dit niet kan (en je komt er ter plekke wel achter wanneer je wel en niet kunt afdingen). Vooral bij toertjes kun je flink afdingen. Ook de kosten van de tuktukchauffeur en de chauffeur van het privévervoer zijn zo veranderlijk als wat.
 • Als je vooraf online je visum aanvraagt betaal je wat meer voor het visum; je vermijdt er echter de lange rij bij de immigratie na aankomst mee.
 • Een leuke manier om tussen Siem Reap en Phnom Penh te reizen is per boot over het Tonle Sap meer. Veel backpackers maken gebruik van deze route, want het is veel leuker om een hele dag lekker op het dek van een boot te zonnen dan om de hele dag in een lokale bus opgesloten te zitten. Een alternatief is om eerst met de boot vanaf Siem Reap naar Battambang te reizen om daar vervolgens de bus naar Phnom Penh (of bv Koh Kong) te reizen.

 
 
Naar Cambodja met TUIMooie, unieke Cambodja-reizen met ANWB ReizenOnvergetelijke avonturen in Cambodja met 333travel

5 mooiste Cambodja-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Cambodja

v.a. €2159 incl.

Cambodja Compleet

Schitterende 22-daagse groepsrondreis met chauffeur met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €3400 excl.

Cambodja compleet

Ontdek heel Cambodja inclusief veel excursies in 22 dagen met Van Verre.

Lees meer

va €2202 incl.

Groepsreis Vietnam & Cambodja

De mooiste hoogtepunten van Vietnam en Cambodja in 20 dagen met TUI.

Lees meer

v.a. €2495 excl.

Rondreis Vietnam & Cambodja

Het beste van 2 prachtige landen Vietnam & Cambodja in 27 dagen met Djoser.

Lees meer

v.a. €2092 incl.

Cambodja Highlights

16 dagen lang reis je door het betoverende Cambodja met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Cambodja die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Cambodja en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.