Tonle Sap is het grootste meer van Cambodja (en van heel Zuidoost-Azië). Het meer wordt gevuld door de bekende rivier de Mekong waarvan het water afkomstig is van het Himalayagebergte. Omdat er vanaf medio mei elk jaar te veel water door de Mekong stroomt, vloeit er een groot deel terug naar de Tonle Sap (omgekeerde stroming). Hierdoor neemt het meer in een korte tijd ineens enorm toe in grootte, waardoor de diverse dorpen aan het water grotendeels onder water komen te staan.

Kampong Khleang

Boot tussen Siem Reap en Phnom Penh

Als je tussen Siem Reap en Phnom Penh reist, kun je overwegen om de boot te pakken (in plaats van de saaie bus) waarbij je over de volledige lengte van het meer vaart. Een andere manier om een indruk te krijgen van het schitterende meer is door vanaf Siem Reap een tour te boeken. Er zijn diverse drijvende dorpen die je vanaf Siem Reap kunt bezoeken. Het dichtst bij de stad ligt Kampung Pluck. Verder weg van de stad ligt Kampong Khleang.

Geen Kampong Pluck, maar het minder toeristische Kampong Khleang

Onze eerste tour rond Siem Riep had nog niet zoveel met de prachtige tempels te maken. We zouden op onze aankomstdag (een tour van een halve dag) naar Kampong Pluck gaan; het drijvende dorp langs een zijtak van het enorme Tonle Sap meer. We zouden een boottocht doen die ons tevens langs en door een bos dat onder water stond zou brengen; het Floating Forest. Helaas ging dit allemaal niet door, omdat door enorme regenval de dagen ervoor de weg naar Kampong Pluck volledig onbegaanbaar was. We besloten daarom om naar het veel verder gelegen en minder toeristische Kampong Khleang te gaan. Kampong Khleang is eigenlijk veel leuker om te bezoeken, omdat er nauwelijks toeristen komen en daardoor ook een uniekere ervaring zal achterlaten.

slider-kampong-khleang-3.jpeg
slider-kampong-khleang-5.jpeg
slider-kampong-khleang-6.jpeg
slider-kampong-khleang-4.jpeg
slider-kampong-khleang-2.jpeg
slider-kampong-khleang-8.jpeg
slider-kampong-khleang-7.jpeg
slider-kampong-khleang-10.jpeg
slider-kampong-khleang-9.jpeg
slider-kampong-khleang-1.jpeg
slider-kampong-khleang-11.jpeg
slider-kampong-khleang-12.jpeg
previous arrow
next arrow

Lange rit naar Kampong Khleang

De afstand vanaf Siem Reap tot Kampong Khleang bedraagt ongeveer 35 kilometer over National Route Nr.6, maar vanwege het matige wegdek op het laatste stuk doe je er best lang over om er te komen (we zaten ruim 1,5 uur in de auto op de heenweg, inclusief enkele stops). Zorg dat je ofwel met een 4×4 die kant op gaat of met een degelijke auto. Een tuktuk kan ook, maar de paar toeristen die wij tegenkwamen hadden volgens mij een redelijk heftige rit achter de rug. Je betaalt doorgaans een extra bedrag aan je chauffeur bovenop de standaard dagprijs (dit omdat hij veel meer benzine kwijt is aan de lange tocht). Normaal gesproken betaal je voor een chauffeur met eigen auto ongeveer $25/$35 per dag, maar voor een trip naar de Kampong Khleang betaal je al snel het dubbele.

Huizen op palen

Op de weg naar Kampong Khleang kom je langs diverse kleine dorpjes. In de eerste instantie zijn de huizen nog op kleine palen op hoger gelegen heuvels gebouwd (aan de beide zijkanten van de weg). Bij het zien van de hoge huizen kun je meteen een goed beeld vormen hoe hoog het water staat wanneer Tonle Sap tijdens het regenseizoen flink meer water bevat. Op een bepaald moment kom je ook langs diverse kleine stalletjes langs de weg waar ze allemaal hetzelfde verkopen; heerlijke ‘sticky rice’ – kokosrijst in een bamboekoker; een superlekkere snack voor onderweg (3 kokers voor $1).

Kampong Khleang

Drijvende huizen

Naarmate je dichter in de buurt van Kampong Khleang komt, worden de palen steeds hoger. Als je er eenmaal bent aangekomen, zie je alleen nog maar volledige paalwoningen die meters hoog boven de waterspiegel gebouwd zijn. Dit is nodig omdat Tonle Sap tijdens het regenseizoen enorm buiten de oevers treedt. We zagen huizen die meters boven de grond stonden en tijdens het regenseizoen drijven deze woning zelfs op het water. We zagen bij het startpunt diverse lege boten liggen; het geheel lag er een beetje verlaten bij. Er was duidelijk sprake van een laagseizoen, maar dit vonden wij geen probleem want wij houden er wel van om het gevoel te hebben dat je de enige (toerist) in het gebied bent. Tijdens de prachtige boottocht kwamen we welgeteld 1 bootje met wat andere toeristen tegen.

Kampong Khleang

De tocht over de rivier was erg mooi. Overal was de lokale bevolking aan het werk; men was iets aan het maken, iets aan het repareren of aan het vissen. Vlak voordat je het open meer Tonle Sap bereikt, vaar je eerst nog langs een volledig drijvend dorp (en het was nog een flink dorp ook). Wij waren er tijdens het droge seizoen (oktober-april) en dan staat het water erg laag. Tijdens het regenseizoen (mei-september) komt het water soms wel tot twee meter onder de huizen (die vaak ruim 10 meter hoog zijn). Dorpsbewoners leven altijd in het dorp; ze vormen een zeer hechte gemeenschap en leven van de visserij.

 
 
Naar Cambodja met TUIMooie, unieke Cambodja-reizen met ANWB ReizenOnvergetelijke avonturen in Cambodja met 333travel

5 mooiste Cambodja-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Cambodja

v.a. €2159 incl.

Cambodja Compleet

Schitterende 22-daagse groepsrondreis met chauffeur met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €3400 excl.

Cambodja compleet

Ontdek heel Cambodja inclusief veel excursies in 22 dagen met Van Verre.

Lees meer

va €2202 incl.

Groepsreis Vietnam & Cambodja

De mooiste hoogtepunten van Vietnam en Cambodja in 20 dagen met TUI.

Lees meer

v.a. €2495 excl.

Rondreis Vietnam & Cambodja

Het beste van 2 prachtige landen Vietnam & Cambodja in 27 dagen met Djoser.

Lees meer

v.a. €2092 incl.

Cambodja Highlights

16 dagen lang reis je door het betoverende Cambodja met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Cambodja die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Cambodja en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.