Datong is een stad die meer dan 2000 jaar geleden is ontstaan in de periode van de Han Dynasty met meer dan 3 miljoen inwoners en ligt in het noordwesten van China, in de provincie Shanxi. De stad ligt op een paar uur rijden ten westen van Beijing – dichtbij de grens met Mongolië – en is gemakkelijk per trein vanaf de hoofdstad bereikbaar. Vaak is een bezoek aan Datong onderdeel van de fantastische Trans Mongolië Express, de treinreis die je helemaal van Moskou, via Rusland en Mongolië naar Beijing brengt. De stad ligt op ruim 1000 meter hoogte, waardoor het er overwegend koel en fris is. In de winter kan het er flink vriezen en in de zomer komt de temperatuur meestal niet boven de 26 graden uit.

Datong was in zijn glorietijd de hoofdstad van de noordelijke Wei Dynasty. De stad was in militair opzicht zeer belangrijk in de Ming en Qing Dynasty. Eeuwenoude geschiedenis en een verfijnde cultuur hebben hun sporen achtergelaten. Datong staat in deze moderne tijd bekend om de winning van steenkool. Ook wordt van de gewonnen kolen potloden gemaakt.

Centrum van Datong

Wat is er allemaal te doen?

Hangende klooster

Hangende Klooster

Hangende Klooster

De grootste attractie rond Datong is het hangende klooster met de Xuankong Si Tempel tegen de heilige berg Mt. Hengshan. Lees hier meer over het Hangende Klooster.

Yungang grotten

Yungang Grotten

Een andere zeer populaire attractie in de buurt van Datong zijn de Yungang grotten. Binnen deze grotten vind je enkele duizenden prachtige beelden. Lees hier meer over de ‘Yungang Grottoes’.

Drakenmuren

Dragon Scroll

Verder kun je op diverse plekken in het centrum van Datong ook de prachtig uitgesneden Drakenmuren uit de Ming Dynastie (1392 A.D) bekijken. Het aantal draken is altijd oneven, dat brengt geluk. De 9 Dragon Screen is de grootste, er is ook een 5 Dragon en 3 Dragon screen. Entreekosten bedragen 10 Yuan en deze attractie is dagelijks tussen 7.30 en 19.00 te bezichtigen. Elke taxi chauffeur in Datong weet het te vinden, maar je kunt ook buslijn 4 vanaf het busstation nemen.

Shanhua Tempel

Ten zuiden van het centrum van Datong ligt de prachtige Shanhua tempel. De tempel werd in de 6e eeuw na Christus gebouwd. Het complex bevat drie delen; de poort, de hal van de drie heiligen en het Da xiong Bao Dian gebouw. Je hebt er een prachtige klok en een evenzo mooie drum. Ook heb je er de 5 Dragon Screen.

Wutaishan Nationale Park

Je kunt Datong over het algemeen in een dag of 3 verkennen. Je hebt in dat geval de hoogtepunten, het hangende klooster en de grotten van Yungang, gezien en verder een leuke indruk gekregen van deze relatief kleine stad in China. Na een bezoek aan Datong kun je weer terug naar Beijing om je reis te vervolgen. Je kunt echter ook nog een aantal andere grote attracties in deze omgeving bezoeken. Een van deze attracties ligt op een uur of 4 rijden ten zuiden van Datong. Hier vind je het Wutaishan Nationale Park waar je een van de vier heilige Boeddhistische bergen van China kunt bezoeken (ook weer een UNESCO World Heritage Site). Binnen het gebied vind je diverse prachtige tempels, enkele grotten en een paar prachtige uitkijkpunten.

Houten Fogong Pagode

Een andere veel bezochte attractie bij Datong is de houten Fogong Pagode bij het dorp Yingxian. Deze prachtige pagode is in de 11e eeuw na Christus gebouwd en is de hoogste en oudste bewaard gebleven houten pagode in China. De toegangsprijs bedraagt 60 Yuan. Het complex is dagelijks geopend tussen 7.30 en 19.00. Een bezoek aan Yingxian is goed te combineren met een bezoek aan het hangende klooster aangezien beide attracties ten zuiden/zuidoosten van Datong liggen.

Accommodatie in Datong

Er zijn diverse goede hotels in en rond Datong te vinden. De meest bekende hotels van goede klasse zijn het Garden Hotel, het Datong Howard Johnson Jindi Plaza, het Holiday Inn Datong City Centre, het Super 8 Hotel Datong Hongqi Square, het Haohai International Hotel en het Hongqi Grand hotel. Dit laatste hotel ligt recht tegenover het treinstation van Datong en is een prima driesterrenhotel (hier verbleven wij). Wanneer je zeker wilt zijn van een redelijk tot zeer goed westers ontbijt kun je het beste in een van de bovenstaande hotels verblijven. De meeste sterren hotels in Datong bieden gratis WIFI in de hotelkamer.

Bekijk de reviews van alle hotels in en rond Datong op Tripadvisor.

Zoek de goedkoopste hoteldeals in Datong op Agoda.nl of Booking.com.

Vervoer in en rond Datong

Veel reizigers bezoeken Datong als onderdeel van een georganiseerde reis. In dat geval wordt je dagelijks na je ontbijt bij je hotel opgepikt om vervolgens de attracties in de omgeving te bezoeken. Kom je op eigen gelegenheid naar Datong dan kun je gemakkelijk zelf de omgeving verkennen. Via je hotel kun je een taxi reserveren, een half dagdeel langs de hoogtepunten kost doorgaans enkele honderden Yuan’s. Een goedkope maar basic alternatief is de bus. Zo reis je al voor een paar Yuan’s vanaf Datong centrum naar de Yungang Grottoes.

Hoe kom je er?

De meest gebruikelijke manier om vanaf Beijing naar Datong te reizen is per trein vanaf Station West. Dagelijks vertrekt er een dagtrein en een nachttrein die je in ongeveer 6 uur naar Datong brengt.

Busstation Datong

Een andere manier om tussen de hoofdstad en Datong te reizen is per bus. De bus doet er ongeveer 5 uur over en vertrekt diverse keren per dag vanaf Xinnan Bus Station. De kosten voor een enkele reis bedragen doorgaans tussen de 100 en 200 Yuan, afhankelijk van het type busmaatschappij waarmee je reist.

Tips bij een bezoek aan Datong

  • De beste tijd om Datong te bezoeken is tussen mei en september omdat de temperaturen dan erg prettig zijn. De wintermaanden zijn vrij koud rond Datong met temperaturen die vaak onder het vriespunt liggen.
  • Omdat Datong een belangrijk gebied is voor de winning van steenkool is de luchtkwaliteit er helaas niet zo heel best. Reizigers met astma worden aangeraden om een mondkapje te dragen.
  • Ondanks dat Datong een miljoenenstad is vind je in de stad nog relatief weinig grote shopping malls. Reizigers die willen shoppen kunnen het beste terecht bij Daxi Street en Xiaonan Street.
  • De standaard plekken waar je de Chinese Muur normaal gesproken bezoekt zijn nog wel eens vrij druk. Dichtbij Datong zijn wat locaties waar je enkele prachtige delen van de muur kunt bezichtigen.

 
 
Prachtige rondreizen door China bij 333travelSchitterende China-reizen met TUIOnvergetelijke avonturen met ANWB Reizen

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

ANWB Reizenv.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis China

Gevarieerde steden en hoogtepunten in 24 dagen met Djoser.

Lees meer

Koning Aapv.a. €2145 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

Shoestringv.a. €1799 incl.

Van Beijing naar Shanghai

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2890 incl.

China Highlights

In 16 dagen langs de mooiste hoogtepunten van het betoverende China met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.