Chengdu is met ruim 14 miljoen inwoners een van de grootste steden in het westen van China. Het is een zeer populaire bestemming onder reizigers, want Chengdu is vooral bekend vanwege de panda’s die in het bergachtige gebied ten westen en noordwesten van de stad voorkomen. Er hangt altijd een prettig en relaxt sfeertje in de stad, in tegenstelling tot diverse andere grote (hectische) steden in China. Chengdu wordt gezien als een van de prettigste steden van China om in te leven (onder de miljoenensteden), met veel groen en relatief weinig vervuiling. Het gebied waarin Chengdu ligt is zeer vruchtbaar en daardoor moet de stad en omgeving het vooral hebben van landbouw en akkerbouw.

Chengdu heeft een prettig subtropisch klimaat. In tegenstelling tot steden als Chongqing en Wuhan (op het lager gelegen Yangtze Plateau) is het tijdens de zomer in Chengdu goed uit te houden met temperaturen rond de 25 graden. In de winter komt de temperatuur meestal niet onder het vriespunt uit.

Chengdu

Je hebt diverse prachtige hotels in de stad, maar ook voldoende budget accommodatie. Chengdu is voor veel toeristen het startpunt voor een reis naar Tibet. Vanaf Chengdu vertrekt dagelijks een trein naar Lhasa in Tibet. Chengdu heeft diverse grote shopping malls, en meerdere gezellige wijken waar je als toerist kennis kunt maken met de lokale gebruiken en belangrijker; het heerlijk pittige lokale eten. Verder is de hele Sichuan streek wereldwijd bekend om de vele goede theehuizen, in Chengdu vind je misschien wel de beste thee ter wereld. Er zijn diverse prachtige attracties in en rond Chengdu, hieronder hebben we er een aantal genoemd. De stad kan verder prima als uitvalbasis dienen voor diverse meerdaagse trips in de omgeving (zoals naar het prachtige Jiuzhaigou & Huanglong, of naar Leshan & Mount Emei).

Chengdu

Wat is er allemaal te doen?

Reuzenpanda’s

De grootste attractie van Chengdu zijn natuurlijk de panda’s, het nationale dier van China en symbool van het Wereld Natuur Fonds (WNF). 80% van alle wilde panda’s in de wereld leven in het gebied rond Chengdu. Jaarlijks bezoeken ruim 100.000 toeristen de speciale conservatieparken, waarvan Sichuan Wolong Giant Panda Nature Reserve de grootste en het meest populair is (hoewel dit park tot eind 2012 gesloten was vanwege de gevolgen van de aardbeving in 2008). Andere plekken om panda’s te bezoeken zijn: Chengdu Panda Base, Bifengxia Panda Center, Fuzhou Research Center, Longxi-Hongkou National Nature Reserve, Anzihe Nature Reserve en het Heishuihe Nature Reserve. Chengdu Panda Base ligt het dichtst bij Chengdu en kun je prima bezoeken met de toeristenbus 902 vanaf Xinnanmen busstation of met de taxi (50 Yuan). De overige conservatieparken liggen op flinke afstanden reizen vanaf Chengdu.

Mount Qingcheng

De berg Qingcheng is belangrijk voor aanhangers van het Taoïstische geloof. Er zijn diverse wandelpaden en tijdens zo’n wandeltocht kun je van prachtige uitzichten genieten. Je hebt er ook meerdere prachtige tempels. Het is er meestal enorm druk tijdens feestdagen en in het weekend. Vaak vindt een bezoek aan Mount Qingcheng plaats in combinatie met een bezoek aan het Qingchengshan-Dujiangyan natuurpark, waar je een van de oudste nog werkende irrigatiesystemen ter wereld kunt aanschouwen. Je reist makkelijk naar de berg, er gaat namelijk een snelle trein vanaf het Chengdu Noord treinstation. Vanaf het treinstation bij Dujiangyan neem je voor zo’n 20 Yuan de taxi naar de voet van de berg.

Sichuan Opera

Wanneer je op basis van een georganiseerde rondreis Chengdu aandoet, is een bezoek aan de Sichuan Opera meestal een van de avondvullingen. De voorstelling vindt meestal plaats in een van de vele theehuizen, en bestaat een combinatie van dans, acrobatiek, muziek en zang. Een hoogtepunt van de voorstelling is de Chinese maskertruc, waarbij de drager bliksemsnel van masker wisselt om gezichtsexpressies aan het publiek over te brengen.

Tempels

Populaire tempels in Chengdu zijn de Wenshu tempel, de Daci tempel, de Qingyang tempel, de Wang Cong tempel, de Baoguang tempel en de Wuhouci tempel (dichtbij de populaire Jinli Street). Binnen de meeste tempels in Chengdu heb je goede theehuizen. Aangezien Chengdu bekend staat om de fantastisch lekkere thee, moet je dit niet overslaan (en als het even kan een authentieke theeceremonie meemaken).

Leshan Boeddha

Chengdu

Het dorp Leshan is vooral bekend vanwege de 71 meter hoge, uit rotsen gehouwen Boeddha. Je kunt het beeld bezichtigen vanaf een boot op de rivier, maar ook via een korte wandeling in het park. In de omgeving heb je verder diverse prachtige tempels en andere bezienswaardigheden. Op zo’n 30 kilometer vanaf Leshan ligt Mount Emei en het Emeishan natuurpark, een belangrijke boeddhistische plek met meer dan honderd tempels en kloosters. Wandelen staat hier centraal, je hebt diverse prachtige wandelroutes langs beekjes, meertjes en watervallen. De twee attracties vormen samen een UNESCO World Heritage Site. Je komt er door vanaf Chengdu de trein naar Emei of Jiajiang te nemen. Daar vandaan reis je verder met de bus of taxi. Je kunt ook vooraf een meerdaagse tour boeken.

Traditionele dorpen Luodai en Huanglongxi

Luodai is een traditioneel Hakka-dorp. Hier maak je kennis met ouderwetse gebruiken en gewoontes van de Hakka bevolking. Ook Huanglongxi is zo’n traditioneel dorp. Je loopt door kleine straatjes en steegjes en het voelt er alsof de tijd stil is blijven staan. Beide bezienswaardigheden liggen in de omgeving van Leshan, waardoor het prima met elkaar te combineren valt.

Winkelen in Chengdu

Het meest populaire shopping district van Chengdu vind je langs Chunxi Rd. Hier heb je vele honderden winkels en diverse shopping malls en warenhuizen. Andere populaire shopping regio’s zijn Tianfu Square en Yu Lin Lifestyle Square. Elektronica koop je bij Shu Ma Guang Chang Square of bij Digital Plaza dichtbij Sichuan Gymnasium (langs metrolijn 1). Traditionele toeristische gebieden (met ook veel winkels) zijn Jinli Street en Kuanzhaixiangzi; deze wijken zijn vooral ’s avonds erg gezellig. Een populaire shopping mall ten zuiden van Chengdu is Galleria, met ruim 200 luxe winkels.

Accommodatie in Chengdu

Net als bij alle andere grote steden in China geldt dat je het beste in een van de centraal gelegen hotels kunt verblijven, zodat je makkelijk alle highlights van de stad kunt bezoeken. In het centrum van Chengdu heb je diverse schitterende hotels, maar de luxe westerse hotels hebben vaak wel een fors prijskaartje. Wil je goedkoper uit zijn, boek dan een hotel buiten het centrum, maar wel op loopafstand van de metro. Op deze manier kun je nog steeds makkelijk de stad verkennen, maar ben je aanzienlijk minder kwijt aan de overnachtingen.

Zoek de goedkoopste hoteldeals in Chengdu op Agoda.nl of Booking.com.

Vervoer in en rond Chengdu

Chengdu heeft een relatief jong metronetwerk. Een paar jaar geleden werd de eerste metrolijn in gebruik genomen. Deze lijn gaat door het centrum, en is dus vooral handig wanneer je in een hotel verblijft dat dicht aan deze lijn ligt. Naast de metro is de taxi het meest praktische vervoersmiddel. De groengele taxi s rijden overal en rijden meestal netjes op de meter. Andere vervoersmiddelen zoals de bus vallen af tenzij je de Chinese taal beheerst. De speciale toeristen bus (nr 901 en 902) vormen hierop een uitzondering met informatie in de Engelse taal.

Hoe kom je er?

Je kunt vanaf diverse bestemmingen binnen en buiten China naar Chengdu reizen. Shuangliu International Airport is de luchthaven waarop je aankomt. KLM vliegt direct op Chengdu. Wanneer je binnen China reist, is de trein een populair vervoersmiddel. Er zijn drie treinstations in Chengdu; Chengdu Noord, het moderne Chengdu Oost en Chengdu Zuid. De meeste treinen komen aan op Chengdu Noord, en dit treinstation ligt aan metrolijn 1. Hier vertrekt ook de kogeltrein tussen Chengdu en Chongqing. Let er bij het kopen van treinkaartjes goed op vanaf welk station de trein vertrekt en zorg dat je er altijd ruim vooraf bent.

Chengdu Shuangliu International Airport

Chengdu Shuangliu International Airport ligt zo’n 18 kilometer ten zuidwesten van de stad en is een van de drukkere luchthavens van China. Omdat de luchthaven nog niet aangesloten is op het metronetwerk, kun je het beste met de taxi of bus (lijn 303, 15 Yuan) vanaf de luchthaven naar de stad (en andersom) reizen. De taxi is de meest prettig wijze (60 Yuan), omdat je dan direct bij je hotel wordt afgezet. KLM vliegt dagelijks direct vanaf Amsterdam op Chengdu.

Tips bij een bezoek aan Chengdu

  • Wanneer je met de taxi reist dien je altijd je bestemming in de Chinese taal op een briefje bij je te hebben. Chauffeurs spreken geen Engels.
  • Tijdens de spits heb je in Chengdu vaak te maken met lange files. Wanneer je in de spits naar de luchthaven, of naar een treinstation reist, dien je hier rekening mee te houden en ruim vooraf te vertrekken.
  • Bij de luchthaven heb je de officiële taxi’s bij de aankomsthal voor binnenlandse vluchten. Ga niet in zee met onofficiële taxi’s en rijdt altijd op de meter.
  • CHENGDOO is een leuk onafhankelijk en Engelstalig magazine met alle ins en outs van Chengdu. Verblijf je voor meerdere dagen in de stad, gebruik dan het magazine (te downloaden als pdf) om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes.
  • Er rijden twee speciale toeristenbussen door Chengdu die zo’n beetje alle bezienswaardigheden aandoen. Het gaat om busnummers 901 en 902.

 
 
Prachtige rondreizen door China bij 333travelSchitterende China-reizen met TUIOnvergetelijke avonturen met ANWB Reizen

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

ANWB Reizenv.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis China

Gevarieerde steden en hoogtepunten in 24 dagen met Djoser.

Lees meer

Koning Aapv.a. €2145 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

Shoestringv.a. €1799 incl.

Van Beijing naar Shanghai

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2890 incl.

China Highlights

In 16 dagen langs de mooiste hoogtepunten van het betoverende China met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.