Politiek in China vindt plaats binnen een socialistische republiek met een eenpartijstelsel, waarbij de absolute macht bij de Communistische Partij van China ligt. De grondslagen van de Chinese staatsinrichting zijn vastgelegd in een grondwet. China heeft een premier, die regeringshoofd is, en een president, die staatshoofd is. De huidige president van China is Xi Jinping (hij volgde in 2013 Hu Jintao op), hij is tevens secretaris-generaal van de communistische partij. Huidige premier is Li Keqiang, hij is voorzitter van de Staatsraad (kabinet van China). Hij volgde in 2013 Wen Jiabao op.

Het Chinese parlement wordt het Nationaal Volkscongres genoemd. De ongeveer 3000 leden worden om de vijf jaar gekozen en het congres komt enkele keren per jaar bijeen. Het congres beslist over diverse belangrijke onderwerpen en heeft de macht de grondwet van China veranderen. De macht van de Communistische Partij is echter groot, in de praktijk bepaalt de partij welke strategie gevolgd wordt binnen het Nationaal Volkscongres.

De leden worden gekozen door de provincies, de zelfbesturende gebieden en andere besturen. Het Nationaal Volkscongres ziet toe op de naleving van de grondwet. Verder kan het oorlog verklaren en vredesverdragen sluiten. Ook geeft het Nationaal Volkscongres goedkeuring aan het economisch beleid van de regering en daarbij keurt het de jaarlijkse staatsbegroting goed.

China bestaat officieel uit 23 provincies, waarvan er 22 op het vasteland liggen. Taiwan is de 23e provincie, maar dit wordt niet zo in Taiwan zelf gezien. Beijing, Chongqing, Shanghai en Tianjin vormen de vier grote gemeenten met eigen gemeentelijk bestuur. Er zijn verder vijf autonome regio’s: Tibet, Binnen-Mongolië, Ningxia Hui, Guangxi Zhuang en Sinkiang. In de praktijk worden ook de autonome regio’s van China door Beijing bestuurd. Hongkong en Macau zijn beiden een Speciale Bestuurlijke Regio (SAR). Beide SAR hebben hun eigen regels en wetten, maar moeten wel de hete adem van Beijing in hun nek dulden.

Hoewel de communistische partij, met de president als voorzitter, alle macht in handen heeft, is het niet gemakkelijk om een land zo groot als China op centraal niveau te besturen. Lagere besturen blijken in de praktijk ook veel macht te hebben, en vaak is er sprake van flinke machtstrijd tussen alle lagen binnen de Chinese politiek.

 
 

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

v.a. €2119 incl.

Chinees Jade

Schitterende 18-daagse groepsrondreis met Fox, verre reizen van ANWB.

Lees meer

v.a. €2194 incl.

Compleet China

Een prachtige eerste kennismaking met China in 20 dagen met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €1895 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

v.a. €970 excl.

Highlights of China

Adembenemend mooie individuele reis langs diverse hoogtepunten met Shoestring.

Lees meer

v.a. €1299 incl.

Klassiek China

15 dagen lang reis je door het betoverende China met TUI.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.