Als je wat meer tijd uittrekt voor een vakantie naar China, hetgeen we iedereen zeker aanraden, dan is Pingyao een plaats die je eigenlijk gewoon gezien moet hebben. Momenteel gaan veel reisorganisaties nog aan Pingyao voorbij, maar daar zal snel verandering in komen. Je krijgt hier namelijk een zeer goede indruk van hoe het leven er voor de gemiddelde Chinees al honderden jaren uitziet. Pingyao staat naar onze mening geheel terecht op de werelderfgoedlijst van Unesco, het is een prachtig authentiek Chinees stadje met een sfeer waarbij het lijkt alsof de tijd jarenlang heeft stilgestaan.

Het stadje Pingyao is gesticht in de 14e eeuw en is een prachtig, goed bewaard voorbeeld van een traditionele Han-stad uit de Ming en Qing dynastie. Pingyao was in de 19e en 20e eeuw het centrum van het Chinese bankwezen. De stad ligt binnen de provincie Shanxi op zo’n 600 kilometer ten zuidwesten van Beijing. In totaal wonen er ruim een half miljoen Chinezen in deze stad.

Straatjes van Pingyao

De stad wordt omringd door een enorme muur van 12 meter hoog en 6 kilometer lang, met in totaal 6 ingangen. De oude, autovrije binnenstad is nog bijna helemaal intact gebleven. De typisch Chinese architectuur, met natuurlijk overal de bekende rode lampionnen aan de gevels, is een lust voor het oog. Hier zie je veel geluidloze elektrische scooters, wat meer ruimte laat voor het geluid van het dagelijkse straatleven.

Pingyao by night

Het lijkt net een prachtig Chinees sprookje waar je in terecht bent gekomen. En helemaal ’s avonds als alle rode lampionnen en de sfeerverlichting aan gaan is het optimaal genieten, alleen al om door de smalle straatjes te struinen, de heerlijke geuren op te snuiven van allerlei lekkernijen die door groepjes gezellig keuvelende Chinese vrouwen worden klaargemaakt. Je kunt je tegoed doen aan snoepgoed en andere soorten zoete koekjes die je van je leven nog nooit gezien hebt.

Straatjes van Pingyao

Wat is er allemaal te doen?

De grootste attractie van Pingyao is het ommuurde stadje zelf. Het stadshart is een opeenstapeling van prachtige ouderwetse bouwwerken die in veel gevallen zeer goed bewaard zijn gebleven. In andere gevallen zijn ze in de loop der jaren gerenoveerd. Je kunt er heerlijk slenteren en onderweg komt je langs diverse winkeltjes, eettentjes, wat musea, prachtige tuinen en diverse guesthouses en hotels.

Straatjes van Pingyao

Straatjes van Pingyao

Noemenswaardige attracties in en rond het stadje zijn:

  • De prachtig bewaard gebleven muur waar je leuk over kunt wandelen (met prachtig uitzicht over het stadje).
  • Het Rishengchang museum.
  • De Shuanglin tempel.
  • De Zhenguo tempel of Ten thousand Buddha Hall uit de 10e eeuw.
  • De Wen Miao temple, een confucianistische tempel uit de 12e eeuw.
  • De Shuang Lin tempel uit de 6e eeuw.

Entreeprijzen zijn simpel geregeld in Pingyao; je koopt 1 toegangskaart en hebt hiermee toegang tot alle hoofdattracties in de stad; het UNESCO Heritage stadscentrum van Pingyao, de Shuanglin tempel en de Zhenguo tempel.

Raise the red lantern

Versieringen in Pingyao

Pingyao heeft zichzelf mede op de kaart gezet vanwege de opnames van de bekende Chinese must-see cultfilm ‘Raise the red lantern’, van filmregisseur Zhang Yimou met de internationaal bekende Gong Li in de hoofdrol. Geheel gefilmd op ’the Qiao Family Mansion’, te vergelijken met een soort herenhuis of een rijke koopmanswoning, gelegen op een dertigtal kilometers vanaf Pingyao. De mansion wordt omgeven door een prachtig aangelegde Chinese tuin liggen de vertrekken van de rijke koopman, de verblijven van zijn 4 vrouwen en uiteraard alle bedienden.

Foto- en filmfestival

Pingyao is ook de stad waar een jaarlijks internationale foto- en filmfestival wordt gehouden dat mensen van heinde en verre naar deze plaats lokt om de winnaar te worden van de beste foto van het jaar.

Pingyao festival

Pingyao festival

Tijdens het festival worden optochten gehouden en lopen in felle kleuren geschminkte acteurs en actrices in authentieke klederdracht door de straten. Zij willen voor een paar centen wel poseren om de fotograaf een kans op de mooiste foto bieden. Dit is ook wat het evenement zo speciaal maakt, niet alleen vind je er het werk van fotografen uit wel 50 verschillende landen; de fotografen maken op het festival zelf ook nog eens de mooiste foto’s.

Mianshan Mountain

Wanneer je een paar dagen te besteden hebt om de omgeving van Pingyao te verkennen, raden we aan om het prachtige natuurpark rond de Mianshan bergen te bezoeken. Deze fantastische, en nog zo goed als onbekende, attractie ligt op ongeveer 80 kilometer vanaf Pingyao, dichtbij het stadje Jiexiu. Het gebied bevat diverse prachtige hoogtepunten, zoals enkele tempels (waaronder tempels die net als bij Datong half tegen een bergwand aan zijn gebouwd), watervallen, prachtige authentieke hangbruggen, diverse uitkijkpunten en de prachtige maar bizarre voetgangersbrug langs de bergwand, waarbij je alleen maar over stalen dragers loopt die in de muur zijn geslagen.

Accommodatie in Pingyao

In Pingyao zijn tientallen kleine, perfect in het straatbeeld passende guesthouses die hun oude Chinese stijl naadloos hebben aangepast aan de wensen van de moderne Chinezen en andere toeristen. Een van de vele, meest aansprekende guesthouses is het traditionele courtyard hotel Tian Yuan Kui (TYK).

Hieronder volgt een overzicht met de meest populaire hotels in en rond Pingyao (bekijk hier alle hotels in Pingyao).

Zoek de goedkoopste hoteldeals in Pingyao op Agoda.nl of Booking.com.

Hoe kom je er?

Wanneer je bij een Nederlands reisbureau geboekt hebt zul je waarschijnlijk vanaf Beijing via Taiyuan naar Pingyao reizen. Het stadje heeft geen luchthaven, vanaf Beijing reis je er meestal met de comfortabele trein naartoe. Pingyao ligt ook op de reisroute tussen Datong en Xi’an en tevens tussen Beijing en Xi’an. De treinreis van Beijing naar Pingyao (via Taiyuan) duurt ongeveer 7 uur, de treinreis van Pingyao naar Xi’an duurt ruim 12 uur. Je kunt ook vanaf Beijing het vliegtuig naar Taiyuan pakken, en van daaruit de bus, trein of taxi naar Pingyao nemen.

 
 
Prachtige rondreizen door China bij 333travelSchitterende China-reizen met TUIOnvergetelijke avonturen met ANWB Reizen

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

ANWB Reizenv.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis China

Gevarieerde steden en hoogtepunten in 24 dagen met Djoser.

Lees meer

Koning Aapv.a. €2145 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

Shoestringv.a. €1799 incl.

Van Beijing naar Shanghai

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2890 incl.

China Highlights

In 16 dagen langs de mooiste hoogtepunten van het betoverende China met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.