Chongqing ligt langs de belangrijke rivier de Yangtze en is een van de grootste steden van China. Hoewel er vaak wordt gezegd dat er meer dan 30 miljoen mensen in Chongqing wonen, bevat het centrum van de stad zo’n 10 miljoen inwoners. De stad is een van de snelst groeiende steden van China. Het is verder een van de vijf nationale centrale steden, samen met Beijing, Tianjin, Shanghai en Guangzhou.

Chongqing is heuvelachtig en daardoor niet overal even geschikt om per fiets of lopend te verkennen. De temperaturen kunnen flink oplopen in de zomermaanden (ver boven de dertig graden). In de winter ligt de temperatuur meestal rond 10 graden Celsius. De stad wordt ook wel ‘Fog City’ genoemd, omdat het grote delen van het jaar bedekt is onder een laag mist. Verwar dit niet met smog. Hoewel Chongqing een zeer vervuilde stad is, werkt men er al jaren hard aan om de groenste stad van China te worden.

Chongqing

Reizigers beginnen meestal in Chongqing aan hun Yangtze cruise; een meerdaagse riviercruise over de prachtige Yangtze rivier. Deze cruise vindt in sommige gevallen ook stroomopwaarts plaats, zodat Chongqing de eindbestemming vormt. Ook reizigers die per trein vanaf bijvoorbeeld Xi’an naar het zuiden reizen, komen door Chongqing. De stad wordt vaak ten onrechte over geslagen, wanneer de Yangtze cruise niet op het programma staat. Er zijn echter een flink aantal leuke attracties en bezienswaardigheden; die je prima tijdens een verblijf van enkele dagen kunt bezoeken.

Chongqing

Chongqing kent een heerlijke Sichuan keuken; waar pittige gerechten centraal staan. Het meest bekend gerecht is Hotpot, dat je dan ook op elke straathoek kunt eten. Avondvertier vind je langs Nan Bin Road; waar je diverse barretjes, cafés en theehuizen hebt. Je hebt diverse hotels in Chongqing, variërend van basic tot zeer luxe. Het vervoer is prima geregeld, je reist makkelijk met de metro of taxi naar elke noemenswaardige bestemming in de stad. Heb je voldoende tijd, spendeer dan wat dagen in de omgeving van de stad; hier heb je namelijk diverse prachtige attracties (vooral veel prachtig natuurschoon).

Wat is er allemaal te doen?

Chongqing heeft een aantal leuke attracties. Een flink aantal ervan staan in het teken van de jaren dat de stad de hoofdstad van China was (1937-1945). Enkele noemenswaardige attracties zijn de Great Hall of the People, Red Rock Village, Three Gorges Museum, de Hua Yan tempel en de Qixia tempel. Je kunt ook de huizen van enkele belangrijke personen bezoeken; zoals de residentie van Joseph Stilwell, van Song Qing Ling en het huis van Zhou Enlai. Bij Chaotianmen (in de punt van het centrale deel van Chongqing) kun je genieten van een spectaculair uitzicht op het moderne centrum van Chongqing. Dit kan ook vanaf een van de bergen tegenover het centrum van de stad, bij Yi Ke Shu. Genieten van het uitzicht kan ook door de kabelbaan te nemen. De Yangtze River Cableway start bij Xinhua Road.

Buiten Chongqing is de belangrijkste attractie een cruise over de rivier de Yangtze. Deze cruise is voor velen een hoogtepunt van een vakantie naar China. Wil je liever een boottocht van een uur of twee uur doen, dan kun je een korte cruise met uitzicht op het moderne centrum (regio Yuzhong) doen. Opstappen kan in de lokale wijk Chaotianmen, bij de Chongqing Chaotianmen Dock. Een andere belangrijke attractie in de omgeving van Chongqing zijn de 9e eeuwse boeddhistische figuren bij Dazu die uit de rotsen gehouwen zijn (UNESCO World Heritage Site).

In de nabije omgeving van Chongqing heb je ook nog enkele prachtige natuurgebieden. Chongqing ligt in een bergachtig gebied waardoor je er vooral van prachtige uitzichten kunt genieten. Populaire attracties en gebieden buiten de stad zijn: de Wansheng Heishan vallei, het Jinyun natuurpark met hete bronnen, de Wanzhou Qinglong waterval, de Simian en Jinfo bergen, het uitkijkpunt bij Jindao, de authentieke dorpen Ciqikou en Hechuan Laitan, de Hongya en Zhazi grotten, het karstgebergte en grotten bij Wulong en diverse andere leuke attracties.

Winkelen in Chongqing

In een grote miljoenenstad als Chongqing heb je natuurlijk grote shopping malls die verspreid over de stad te vinden zijn. Jiefangbei Pedestrian Street is waarschijnlijk het meest populaire commerciële centrum van de stad; hier vind je duizenden winkels en diverse grote warenhuizen. Vanzelfsprekend heb je hier ook diverse populaire hotels, en tevens ontelbaar veel restaurants. Een ander populair gebied met veel winkels is West and North Paradise Walk (Jiulongpo regio).

Accommodatie in Chongqing

Zoek de goedkoopste hoteldeals in Chongqing op Agoda.nl of Booking.com.

Vervoer binnen Chongqing

Chongqing is een enorm uitgestrekte stad. Reizen door de stad gaat het beste met de metro. Je doet er in dat geval verstandig aan om een hotel uit te zoeken dat dichtbij een metrostation ligt. De taxi is ook handig, maar kost wel wat meer geld. Chauffeurs spreken echter vaak geen Engels, dus moet je vooraf goed weten (en kunnen uitleggen) waar je naartoe wilt. In Chongqing rijden taxi’s met een gele kleur altijd op de meter. Tijdens de spits is het gebruikelijk dat je een taxi deelt met anderen. Reizen per bus valt zo goed als af, tenzij je Chinees spreekt of leest en weet waar de bus naartoe gaat.

Hoe kom je er?

Chongqing is op diverse manieren bereikbaar. De meest gebruikelijke wijze is per vliegtuig op de Chongqing Jiangbei luchthaven. Ook populair is de trein. Er zijn drie treinstations in Chongqing. Het moderne treinstation Chongqing Noord (Longtousi) heeft treinen die naar diverse bestemmingen binnen China rijden. Ook vertrekt hier de snelle bullit trein tussen Chongqing en Chengdu. Chongqing Station (Caiyuanba) is het oude centraal station. Hier vertrekken ook treinen naar diverse verre bestemmingen. Vanaf Chongqing West station vertrekken korte afstand treinen. Een andere leuke manier om naar Chongqing te reizen is per boot. Je kunt de Yangtze cruise ‘andersom’ nemen, vanaf bijvoorbeeld Yichang, Wuhan of zelfs helemaal vanaf Shanghai. De eindbestemming is dan de haven van Chongqing (Chongqing Chaotianmen Dock).

Chongqing Jiangbei International Airport

Chongqing Jiangbei International Airport ligt zo’n 20 kilometer ten noordoosten van de stad. Er wordt niet vanaf Nederland direct op Chongqing gevlogen dus je kunt er alleen via een tussenstop naartoe reizen. Chongqing is vanaf bijna elke grote stad in China per vliegtuig bereikbaar. De luchthaven is op verschillende manieren bereikbaar. Het makkelijkst is een directe taxi vanaf je hotel naar de luchthaven. Reken op minimaal 50 Yuan voor de taxirit. Metrolijn 3 heeft een station bij de luchthaven. De metro is een makkelijke en goedkope manier om naar de luchthaven te reizen. De bus is het goedkoopst, er gaat ook een speciale airport pendelbus vanaf de luchthaven naar het centrum van Chongqing (15 Yuan).

 
 
Stel je eigen China-reis samenMooie, unieke Cambodja-reizen met PANGEA TravelOnvergetelijke avonturen bij VNC Asia Travel

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

v.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met Fox, verre reizen van ANWB.

Lees meer

v.a. €2230 incl.

Compleet China

Een prachtige eerste kennismaking met China in 20 dagen met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €1895 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

v.a. €1399 incl.

Groepsreis China

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

v.a. €2019 incl.

China Compleet

In 22 dagen lang reis je door het betoverende China met TUI.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een mooie reis naar China kunt boeken. Populair zijn FOX, verre reizen van ANWB, De Jong Intra, VNC Asia Travel, 333Travel, PANGEA Travel en Local Hero Travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Riksja China biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je vliegtickets bij Vliegtickets, de losse hotelovernachtingen bij Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau en boek de tours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar China.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.