Wat is Feng Shui? Een simpele vraag die moeilijk te beantwoorden is. Feng Shui is een eeuwenoude kunst en wetenschap die meer dan 3,000 jaar geleden ontwikkeld is in China. Het is een complexe hoeveelheid aan kennis die laat zien hoe je de energie van een bepaalde ruimte in evenwicht kunt brengen om er zo voor te zorgen dat de mensen in deze ruimte verzekerd zijn van gezondheid en geluk.

Feng betekent wind en Shui betekent water. In de Chinese cultuur worden wind en water geassocieerd met een goede gezondheid, dus een goede Feng Shui staat voor geluk, terwijl een slechte Feng Shui pech of ongeluk betekent.

Taoïsme staat aan de basis

Feng Shui is gebaseerd op de Taoïstische visie en het begrip van de natuur, in het bijzonder het idee dat het land leeft en gevuld is met Chi, oftewel energie. De oude Chinezen geloofden dat de energie van het land het koninkrijk zouden kunnen maken of breken. De theorieën van Yin en Yang, evenals de vijf Feng Shui elementen, zijn enkele van de fundamentele aspecten van een Feng Shui -analyse die afkomstig zijn uit het taoïsme.

Het belangrijk om te begrijpen dat er verschillende stromingen van Feng Shui zijn. Als je eenmaal het basisniveau onder de knie hebt, zul je krachtige resultaten te zien krijgen. Je zult ook begrijpen waarom Feng Shui veel gebruikt wordt in zowel huizen als kantoren over de gehele wereld.

Niveaus van Feng Shui

Feng Shui biedt een verscheidenheid aan Feng Shui -kuren om je leven te verbeteren. Van het Feng Shui gebruik van aquaria om voorspoed aan te trekken tot het gebruiken van kristallen en fonteinen; van het juiste gebruik van kleuren tot het Feng Shui gebruik van klokken, er zijn vele manieren om de energie in je huis of kantoor te verbeteren met Feng Shui. Hoewel sommige niveaus van Feng Shui makkelijk te begrijpen en toe te passen zijn, vereist de kern van kennis jaren van studie. Net zoals de traditionele Chinese geneeskunde is ook de kennis van Feng Shui diepgaand en complex.

Bijgelovige oplichterij?

Moderne Feng Shui wordt niet altijd gezien als bijgelovige oplichterij. Veel mensen geloven dat het belangrijk en zeer nuttig is om een voorspoedig en gezond leven te leven. Veel van de hogere niveaus van Feng Shui zijn niet makkelijk te beoefenen zonder de juiste connecties in de gemeenschap of een bepaald vermogen, omdat het inhuren van een deskundige, het veranderen van het architectuur of design, en het verhuizen van de ene plaats naar de andere financiële kosten vereist. Dit leidt ertoe dat sommige mensen van de lagere niveaus van Feng Shui hun geloof in het Feng Shui verliezen en zeggen dat het slechts een spel voor de rijken is.

Anderen doen aan een minder dure vorm van Feng Shui, zoals het ophangen van (goedkope) spiegels, vorken of wokken in deuropeningen, om negatieve energie af te buigen.

Voorbeelden van Feng Shui in de westerse wereld

In 2005 heeft Disney Feng Shui als een belangrijk onderdeel van de Chinese cultuur erkend, door de hoofdingang van Disneyland in Hongkong 12 graden te verplaatsen in hun bouwplannen.

 
 

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

v.a. €2119 incl.

Chinees Jade

Schitterende 18-daagse groepsrondreis met Fox, verre reizen van ANWB.

Lees meer

v.a. €2194 incl.

Compleet China

Een prachtige eerste kennismaking met China in 20 dagen met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €1895 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

v.a. €970 excl.

Highlights of China

Adembenemend mooie individuele reis langs diverse hoogtepunten met Shoestring.

Lees meer

v.a. €1299 incl.

Klassiek China

15 dagen lang reis je door het betoverende China met TUI.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.