De bevolking van China bedraagt meer dan 1,3 miljard mensen, het grootste aantal van alle landen ter wereld. Zo’n 91% van de bevolking behoort tot de Han-nationaliteit en iets minder dan 9% zijn etnische minderheden. In de vroege jaren zeventig heeft de Chinese regering het één-kind-beleid ingesteld. Onder dit beleid was het getrouwde stellen officieel niet toegestaan om meer dan één kind te krijgen.

Hoewel China het dichtstbevolkte land ter wereld is, is de nationale bevolkingsdichtheid niet erg hoog, namelijk vergelijkbaar met die van Zwitserland en de Tsjechische Republiek. De totale bevolkingsdichtheid van China verhult grote regionale verschillen, het westen en het noorden bestaan uit een paar miljoen mensen, terwijl de oostelijke helft uit ongeveer 1,3 miljard inwoners bestaat. Het merendeel van de bevolking leeft in de vruchtbare vlaktes in het oosten en zuidoosten van China.

China heeft meer dan honderd steden met een bevolking van meer dan een miljoen. Enkele van de grootste steden zijn Guangzhou, Shanghai, Beijing, Tianjin, Hangzhou, Wuhan, Nanjing, Chengdu, Xi’an en Chongqing.

Taal

De officiële gesproken taal in China is Putonghua (Standaardmandarijn). De uitspraak is gebaseerd op het Beijing dialect van het Mandarijn, welke traditioneel de formele versie was van het Mandarijn ofwel de Chinese taal. Andere talen en dialecten zijn onder andere diverse dialecten van het Mandarijn en verder Wu (Shanghainees), Yue (Kantonees), Minnan (Hokkien of Taiwanees, Teochiu), Xiang, Gan en Hakka, maar ook talen van de minderheden. Voor schriftelijk Chinees gebruikt China officieel vereenvoudigde Chinese karakters op het vasteland van China, terwijl traditionele Chinese karakters gebruikt worden in Hongkong en Macau. Op 1 januari 1979 heeft de Chinese regering officieel het Hanyu pinyinsysteem overgenomen, voor het spellen van Chinese namen en plaatsen in het vasteland van China in Romeinse letters.

Religie

Veel Chinezen beoefenen het Boeddhisme, Taoïsme en Confucianisme. Religies in de minderheid zijn het christendom, de Islam, het Hindoeïsme, een paar minder bekende religies en ook een paar nieuwe religies. Overigens zijn honderden miljoenen Chinezen niet gelovig, hoewel religie ondanks dat altijd nog wel een rol in hun leven speelt. Chinezen zijn verder bijgelovig, en er wordt ook veel waarde gehecht aan Chinese astrologie.

Etnische Groepen

Naast de Han, de grootste etnische groep, zijn er 55 etnische minderheden in China. Hoewel ze slechts een klein deel uitmaken van de totale Chinese bevolking, zijn de 55 etnische minderheden op grote schaal verspreid over verschillende regio’s van China. Om ervoor te zorgen dat de Chinese etnische groepen in harmonie samenleven, heeft de Chinese overheid een reeks beleidsplannen geïntroduceerd, om de gelijkheid en eenheid van etnische groepen veilig te stellen, regionale autonomie te geven aan etnische minderheden en het promoten van respect voor het geloof en de gebruiken van etnische groepen. Hier is het beleid van regionale autonomie voor de etnische groepen de meest fundamentele van.

Voor toeristen zijn de meest interessante etnische groepen om te bezoeken Zhuang, Miao, Dong, Tibetanen, Tujia, Yao en Yi.

 
 

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

v.a. €2119 incl.

Chinees Jade

Schitterende 18-daagse groepsrondreis met Fox, verre reizen van ANWB.

Lees meer

v.a. €2194 incl.

Compleet China

Een prachtige eerste kennismaking met China in 20 dagen met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €1895 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

v.a. €970 excl.

Highlights of China

Adembenemend mooie individuele reis langs diverse hoogtepunten met Shoestring.

Lees meer

v.a. €1299 incl.

Klassiek China

15 dagen lang reis je door het betoverende China met TUI.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.