Laatst bijgewerkt op 4 december 2022

Vervoer in Thailand is over het algemeen modern en uitgebreid. Eén van de redenen dat Thailand zo populair is onder Nederlandse reizigers is dat het zo makkelijk zelfstandig te verkennen is. Qua vervoersmiddel heb je op de meeste trajecten keuze uit meerdere alternatieven. Waarmee je reist hangt samen met de afweging tussen prijs, reisduur en comfort. Tussen grote steden kun je prima met een huurauto rijden, maar rond Bangkok rijden veel Thai als dwazen. Middellange afstanden leg je dan ook het beste af met de taxi (Grab), minibus en, indien mogelijk, de trein.

Door heel Thailand loopt een wegennet waar naast auto’s ook veel minibusjes en publieke bussen tussen de verschillende bestemmingen reizen. Als je langere afstanden moet afleggen dan is de nachtbus of nachttrein vaak de beste (en leukste) oplossing. Tussen sommige populaire bestemmingen gaan dagelijks (meerdere) binnenlandse vluchten. Maken de kosten niet zoveel uit, dan is een binnenlandse vlucht vaak het snelst en meest comfortabel.

Vervoer op de eilanden is vaak redelijk gemoedelijk. Geen gescheur en weinig lokale hardrijders vergeleken met het vasteland. Er zijn zelfs een aantal eilanden zonder auto’s waar vaak alleen scooters en scootertaxis rondrijden (zoals Koh Lipe en Koh Phi Phi). Op de grotere eilanden rijden naast tuktuks, trucks met laadbak (songthaews) waar men overdekt in zit ook gewone taxi’s.

Je kunt makkelijk zelf vervoer tussen bestemmingen regelen, bijvoorbeeld door tickets vooraf online te kopen. Wij boeken altijd bij 12go.asia, een zeer populair ticketbureau. Hieronder een aantal populaire bestemmingen met daarbij de verschillende vervoersmogelijkheden (variërend van bus, trein tot het vliegtuig).

Andere populaire trajecten waarvoor je makkelijk vooraf tickets kunt bestellen zijn:

Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken en je kunt tickets vooraf via 12go.asia bestellen. Wij bestellen zodra de reisdata klaar staan altijd ons vervoer via deze website, omdat we dan niet ter plekke nog helemaal naar de vertreklocatie hoeven te reizen. Dit scheelt reistijd en we nemen dan ook geen onnodig risico (want in de praktijk gaan we dan pas vaak op de vertrekdag die kant op en is er een kans dat de boot, bus of trein vol zit op het traject). Vooraf boeken is daarnaast zo goed als even duur en je hebt ook niet te maken met opdringerige verkopers van tickets op de bestemming. Het is minder geschikt voor reizigers die helemaal niks vast willen leggen qua vervoer (hoewel wij regelmatig de dag voor vertrek online tickets kochten, wat prima samen gaat met flexibel reizen).

Binnenlandse vluchten

Vervoer door de lucht is goedkoop, makkelijk en (relatief) snel. Er zijn diverse luchtvaartmaatschappijen die binnenlandse vluchten binnen Thailand aanbieden. De meest populaire zijn: AirAsia, Bangkok Airways, Nok Air, Thai Lion Air en natuurlijk de grootste airline van het land: Thai Airways.

Budget airlines bieden meestal weinig extra’s. Geen ruimbagage en krappe zitplaatsen. Het gaat gelukkig vaak om relatief korte vluchten, waardoor het allemaal wel meevalt, helemaal als je bedenkt hoe laag de prijzen van vliegtickets zijn.

Ook tickets voor binnenlandse vluchten koop je het beste vooraf via 12go.asia. Boeken is zo gedaan nadat je de gewenste vlucht (let op de vertrektijden, de goedkoopste budgetvluchten gaan vaak op zeer onpraktische tijden) hebt geselecteerd. In het volgende scherm voer je alle gegevens in en daarna volgt het betaalscherm. Als alternatief kun je ook rechtstreeks bij de verschillende airlines boeken.

Let erop dat je altijd de creditcard waarmee je de tickets geboekt hebt bij je hebt. Hierop wordt vanwege het voorkomen van creditcard fraude streng gecontroleerd. Zorg verder bij een overstap altijd voor voldoende ruimte (minimaal 2 uur, maar liever langer) tussen de twee vluchten, vooral als één van de twee een internationale vlucht is.

Bus, minibus en nachtbus

Op middellange trajecten rijden vaak bussen en minibusjes. Wanneer je in toeristische oorden privévervoer naar een (volgende) bestemming regelt, gaat dit vaak op basis van een vaste prijs met een minibusje.

Op de wat langere trajecten rijden gewone bussen van het type touringcar, vaak rijden meerdere busmaatschappijen op hetzelfde traject. Prijzen zijn doorgaans gelijk en liggen iets hoger bij zeer luxe (ruime) bussen. Let erop dat publieke bussen vaak het beste zijn. Ze zijn niet alleen modern en goedkoop, maar rijden vaak ook nog eens veiliger dan de particuliere vervoerders op hetzelfde traject.

Nachtbussen zijn spotgoedkoop en gaan naar zo’n beetje elke noemenswaardige Thaise bestemming. Het grote voordeel van ’s nachts reizen is dat je geen kostbare reistijd mist en tegelijk bespaar je een overnachting. Qua afstanden leg je met de nachtbus precies het complete traject in de nacht af. Je vertrekt meestal in de loop van de avond, en ’s ochtends (vroeg) ben je op je volgende bestemming.

Tickets koop je makkelijk vooraf online via 12go.asia of Baolau.com, of ter plekke bij tourbureautjes, hotels of bij de busstations. Prijsniveau ligt bijna altijd op dezelfde hoogte, in tegenstelling tot vliegtickets die dicht op de vertrekdatum vaak akelig duur worden. Een nachtbus heeft vaak veel comfort. Je ligt op enorme stoelen (ze kunnen bijna volledig naar achteren).

Tips:

  • Ga altijd goed na waar je bus precies vandaan vertrekt. Veel particuliere vervoerders hebben hun eigen vertreklocatie, vaak bij een hotel of een tourbureautje.
  • Vaak moet je het aankoopbewijsje of de voucher ter plekke omzetten naar een echt busticket. Dit doe je op tijd bij het busstation of kantoortje.
  • Bij aankomst staan er vaak al taxi’s en tuktuks op je te wachten (zij weten de exacte aankomsttijden). Indien mogelijk kun je deze beter vermijden. Neem contact op met je accommodatie voor een pick-up (wellicht wat duurder, maar hassle-free) of regel een taxi via Grab.
  • Grote bagage gaat onderin de bus. Koppel meerdere tassen via de draagbeugels aan elkaar en hou bij langere stops je tas(sen) in de gaten. Belangrijke spullen heb je bij je in de bus.
  • Neem voldoende warme kleding mee. De reis start meestal vrij warm, maar naarmate de reistijd vordert kan het er zeer koud worden.
  • Er zijn in het geval van lange afstanden vaak één of meerdere stops onderweg, met minimaal 1 lange stop waarbij je wat kunt eten.
  • Neem oordoppen mee (hoewel het ’s nachts vaak vrij stil is omdat iedereen slaapt, maakt de bus zelf toch wel aardig wat herrie).
  • Hoewel er stops zijn waar je wat eten en drinken kunt kopen, kun je maar beter zelf vooraf voldoende meenemen.
  • In alle supermarkten verkopen ze kleine pakjes met vochtige toiletdoekjes. Neem deze mee want Thaise toiletten hebben vaak geen toiletpapier.
  • Bekijk, wanneer je vooraf online boekt, met welk type bus je reist. Vaak kun je aan de hand van de foto’s al aardig goed opmaken of je met een moderne, nieuwe bus reist of met een wat oudere (hangt vaak ook van het traject af). De boekingsites tonen meestal duidelijk met welke bus je reist. Ook zie je meteen of het om een gewone nachtbus gaat, of om een VIP bus.

Wat voorbeelden van bustrajecten door Thailand en de hierbij horende reistijden (in het geval van vervoer vanaf de eilanden zit de boottocht bij de totale reistijd inbegrepen):

Van: Naar: Tijd:  
Bangkok Chiang Mai +/- 10 uur Tickets
Bangkok Kanchanaburi +/- 3 uur (minivan) Tickets
Bangkok Hua Hin +/- 4 uur Tickets
Bangkok Pattaya +/- 3 uur Tickets
Bangkok Koh Chang +/- 7 uur (minivan+boot) Tickets
Bangkok Phuket +/- 15 uur Tickets
Bangkok Surat Thani +/- 11 uur Tickets
Bangkok Koh Samui +/- 12 uur Tickets
Bangkok Koh Phangan +/- 18 uur Tickets
Bangkok Koh Tao +/- 9 uur Tickets
Bangkok Krabi +/- 15 uur Tickets
Krabi Bangkok +/- 14 uur Tickets
Phuket Bangkok +/- 13 uur Tickets
Chiang Mai Bangkok +/- 10 uur Tickets

Trein en nachttrein

Voor de echte Thailand-experience moet je een keer met de nachttrein reizen. Sommige trajecten lenen zich perfect om met de nachttrein te doen. Het is echter wel wat duurder en je moet ruim op tijd boeken voor een goede (eigen) coupé, tenzij je hier niet erg vindt om op stapelbedjes (als in een dorm) te slapen. Dit heeft echter ook wel weer wat. Zo reisden wij ooit van Bangkok naar Chiang Mai en bij vertrek was de coupé een gewone met zitplaatsen, maar toen het nacht werd kwamen de medewerkers vakkundig en vooral snel alle stoelen omklappen tot bedden (eigenlijk stapelbedden, want boven je kwam ook een rij bedden). De volgende ochtend kwamen we heerlijk uitgerust in Chiang Mai aan.

De nachttrein is heerlijk want je kunt bij daglicht van de geweldige uitzichten genieten. Als de bedden eenmaal zijn opgemaakt gaat iedereen lekker slapen. Wil je toch nog niet naar bed, dan kun je terecht in de restaurantwagon, waar je de hele nacht door kunt eten en drinken. Veel reizigers spelen er een kaartspel of komen hun tijd door met een tablet, telefoon of goed boek.

De volgende ochtend komt men iedereen wekken en worden de bedden weer omgebouwd naar gewone stoelen. Daarna wordt een simpel maar prima ontbijt geserveerd.

Overdag kun je eten kopen bij de medewerkers met de karretjes. Je kunt ook prima noodles oid kopen, heet water krijg je er dan bij. Wil je liever een echte maaltijd nuttigen, ga dan naar de restaurantwagon.

Tips:

  • Neem oordoppen mee.
  • Neem zelf voldoende snacks en drinken mee, want vooral ’s nachts kun je alleen nog maar terecht in de restaurantwagon (en moet je er dus je bed voor uit).
  • Neem anti-mug mee.
  • Zorg dat je je toiletspellen en een handdoekje binnen handbereik hebt.
  • Waardevolle spullen draag je bij je of op je (heuptas oid).
  • Boek ruim op tijd. Vooral op populaire trajecten zijn treinkaarten voor de nachttrein vaak snel uitverkocht. Het beste boek je via één van de populaire ticketsites 12go.asia of Baolau.com.
  • Een tweede reden om ruim op tijd te boeken is om zeker te weten dat je de gewenste slaapplek op de nachttrein hebt. Zeer dicht op de vertrekdatum zijn de meeste sleeper tickets uitverkocht. De 1st class sleeper tickets zijn vaak het snelst uitverkocht (want daar heb je er ook minder van), gevolgd door de 2e klasse sleeper.
  • Alcohol is verboden in de trein. Hier wordt soms op gecontroleerd.

slider-vervoer-in-thailand-1-1
slider-vervoer-in-thailand-1-2
slider-vervoer-in-thailand-1-3
slider-vervoer-in-thailand-1-4
slider-vervoer-in-thailand-1-5
slider-vervoer-in-thailand-1-6
slider-vervoer-in-thailand-1-7
slider-vervoer-in-thailand-1-8
slider-vervoer-in-thailand-1-9
slider-vervoer-in-thailand-1-10
slider-vervoer-in-thailand-1-11
previous arrow
next arrow

Huurauto

Een fantastische manier om Thailand zelfstandig te verkennen is per huurauto. Wij huren al vele jaren op de meest uiteenlopende plekken ter wereld met groot plezier een huurauto en eigenlijk weten we inmiddels niet beter, zelfs in drukke steden. Een auto kost meestal niet meer dan €15 per dag en benzine is spotgoedkoop in Thailand. Er zijn moderne, brede, vaak (redelijk) goed onderhouden wegen in het land, waarmee je makkelijk tussen elke bestemming kunt rijden. Een huurauto is vooral handig wanneer je diverse bestemmingen in een relatief korte periode wilt bezoeken en per auto bereikbaar zijn.

1 ding dat je wel moet weten. Veel Thai rijden als gekken en vooral rond feestdagen is het ongelovelijk hoeveel verkeersslachtoffers er in het land vallen. Rijden in Thailand kan prima, maar wees altijd alert op zeer onveilig rijdende medeweggebruikers.

Rentalcars.com is een zeer handige vergelijker; ze tonen de goedkoopste prijzen van alle verhuurders in één handig overzicht.

Auto huren met chauffeur (en gids)

Soms rijdt men liever niet zelf in een vreemd land. In dat geval kun je eventueel een auto met chauffeur en gids overwegen. In veel gevallen is de chauffeur meteen ook gids. Wanneer je de chauffeur meerdere dagen achter elkaar huurt, dan betaal je ook zijn eten en overnachtingen. Houd er overigens rekening mee dat de chauffeur meestal gebrekkig Engels spreekt (wanneer hij niet tevens gids is).

Klook.com heeft een handig overzicht met privévervoer.

Taxi

In de grote steden en de meeste populaire toeristische bestemmingen heb je altijd taxi’s rondrijden. Je kunt overal een taxi aanhalen, maar je doet er verstandig aan alleen met de betrouwbare maatschappijen in zee te gaan. In de meeste populaire bestemmingen kun je het beste een taxi via je hotel of hostel regelen.

Laat de chauffeur als het even kan altijd op de meter rijden. Gebruik Grab waar mogelijk. Dit is misschien iets duurder, maar wel veel prettiger.

Op veel eilanden (maar ook in grote steden) rijden songthaews, grote trucks met open laadbak, rond. De songthaew hebben twee lange banken in de lengte, waar wel 5 mensen naast elkaar kunnen zitten. Perfect voor hele families inclusief bagage, maar vaak ook om meerdere mensen tegelijk te kunnen vervoeren, met meerdere stops tot gevolg. De songthaew is goedkoop en een leuke manier om mee rond te reizen. Wel is het niet de meest veilige vervoersmogelijkheid, zeker niet vergeleken een moderne taxi via Grab.

Bij langere afstanden kun je beter een andere vervoersmogelijkheid kiezen (zoals de bus of de trein), of je regelt een shuttlebus bij een van de vele reisbureautjes. Sommige reisbureaus bieden een shuttle service tussen bepaalde bestemmingen, maar alleen bij voldoende animo.

Tuktuk

De tuktuk is op veel plekken in Thailand een populair vervoersmiddel. Je kunt het zien als het Thaise alternatief op de taxi of de songthaew . Meestal betaal je teveel voor een ritje, helemaal als er geen alternatieven zijn. In Bangkok is het rijden met de tuktuk gaaf maar levensgevaarlijk. Wil je er toch gebruik van maken, vraag dan vooraf of de chauffeur voorzichtig wilt rijden. Er zijn ook tours waarbij je per tuktuk de omgeving verkent. Deze zijn vaak veilig en leuk, maar daar betaal je dan ook voor.

Scooters

Wat ons betreft is vervoer per scooter/brommer het leukste wat er is in Thailand! Op veel eilanden huur je makkelijk een scooter/brommer met helm. De helm is verplicht en hier wordt regelmatig op gecontroleerd (vaak ฿1000 boete ter plekke betalen). Vervolgens rij je rond en valt het op dat geen enkele local een helm draagt, alleen toeristen. Een scooter is vrij rap met meestal 125cc (automaat) en als je onervaren bent kun je beter de eerste dag uittrekken om flink te oefenen op een verlaten weg. Probeer daar te huren waar de scooters nieuw zijn (maar maak altijd foto’s, hoe meer detail hoe beter). Veel verhuurders hebben een vloot met gloednieuwe scooters. Sommige verhuurders hebben kinderhelmpjes en een speciale standaard waar kinderen in/op kunnen staan. Meestal kost een scooter zo’n ฿200/ ฿300 per dag.

Zelfstandig een gebied op een scooter verkennen is heerlijk. Je stopt waar je wilt en kunt ook gaan wanneer je wilt. Een dag is zo gevuld met een tiental leuke stops, terwijl je bij een georganiseerde tour vaak vooral aan het wachten bent. Je kunt vaak ook makkelijk op plekken komen waar de taxi’s of minibusjes niet zomaar naartoe gaan.

Tanken doe je makkelijk langs de weg. Zie je bij een klein straatwinkeltje een rek met glazen flessen, dan kun je er voor zo’n ฿40 per liter tanken.

Fiets

Alleen de (armere) locals gebruiken een fiets en vaak vooral in de grote steden. Onder toeristen is het huren van een fiets echter al jaren zeer populair. Hoewel het niet per se als vervoersmiddel gebruikt, maar meer bij fietstochten en -tours, is het toch het benoemen waard want de fiets biedt vaak een uniek kijkje in het lokale leventje van de Thai. Je kunt namelijk overal komen en daardoor is er vaak een leuk contact mogelijk met de lokale bevolking. Zo nu en dan zie je ook een rij fietsen voor een winkeltje met een bordje ‘For Rent’, waar je meestal voor zo’n ฿50 per dag een oude, gammele fiets kunt huren.

Typisch Thaise boten

De typische houten Thaise longtailboten (Ruea Hang Yao) die je op alle eilanden tegenkomt zijn ruim en zeer degelijk. Ze worden als watertaxi gebruikt en er passen wel 15/20 mensen in. De boten hebben een lage kiel waardoor ze direct op het strand kunnen aanmeren. Verder is de motor voorzien van een lange stang met op het eind de propeller waardoor ze in zeer ondiep water kunnen varen. Dit is vooral goed voor het koraal want dit wordt niet geraakt. Elke boot heeft een overkapping tegen de zon en er hangen standaard een flink aantal reddingsvesten.

Reizen vanaf Thailand naar buurlanden Laos, Cambodja, Myanmar en Maleisië

Maleisië is zeer makkelijk vanaf Thailand bereikbaar. Er gaan dagelijks tientallen vluchten naar Kuala Lumpur en ook over land kun je makkelijk met de bus of trein via Hat Yai de grens bij Maleisië over. Een populair alternatief is om vanaf Koh Lipe (onze favoriete Thaise eiland) of vanaf Satun op het vasteland de boot naar Langkawi te pakken.

Laos is ook goed vanuit Thailand bereikbaar. De meeste reizigers steken de grens over bij Nong Khai in Thailand dat vlakbij Vientiane, de hoofdstad van Laos, ligt. Er gaan vanaf Bangkok nachttreinen en bussen naar Nong Khai, en vanaf hier neem je de speciale bus nemen over de bekende Friendship-brug over de Mekong. Je komt dan aan in Thanaleng in Laos en vandaar is het ongeveer 45 minuten met de taxi naar Vientiane.

Je kunt landinwaarts reizen tussen Thailand en Myanmar, maar alleen voor een paar mooie dagtochten, niet om in één keer door te reizen naar steden als Yangon of Mandalay. Een populaire dagtocht kun je doen vanaf Chiang Rai in het uiterste noorden van Thailand. Ook populair is een bezoek aan het uiterste zuiden van Myanmar, bereikbaar vanaf het Thaise Ranong. Ook interessant is de dagtocht naar de Three Pagodas Pass ten noorden van het Sai Yok nationaal park. Voor dit soort dagtochten hoef je niet vooraf een visum aan te vragen, je koopt een dagvisum bij de grensovergangen. Wil je naar Yangon, boek dan een binnenlandse vlucht bij bijvoorbeeld AirAsia of Nok Air.

Ook Cambodja is goed vanaf Thailand bereikbaar. De belangrijkste grensovergangen tussen Thailand en Cambodja zijn bij Aranyapathet en bij Trat. Er rijden regelmatig bussen naar de Thaise grens en Cambodjaanse bussen brengen je vervolgens van de grens naar steden als Phnom Penh, Siem Reap of Sihanoukville. Het visum regel je ter plekke bij de grensovergang (dit kan niet vooraf, want het online visum voor Cambodja is alleen verkrijgbaar wanneer je direct op één van de internationale luchthavens vliegt).

slider-vervoer-in-thailand-2-1
slider-vervoer-in-thailand-2-2
slider-vervoer-in-thailand-2-3
slider-vervoer-in-thailand-2-4
slider-vervoer-in-thailand-2-5
slider-vervoer-in-thailand-2-6
slider-vervoer-in-thailand-2-7
slider-vervoer-in-thailand-2-8
slider-vervoer-in-thailand-2-9
slider-vervoer-in-thailand-2-10
slider-vervoer-in-thailand-2-11
previous arrow
next arrow

Handige links voor het boeken van je trip

 
 
Betaalbaar naar Thailand met De Jong IntraThailand Travel333travel

5 mooiste Thailand-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Thailand

333travelv.a. €1655 incl.

Best Deal Thailand Highlights

17-daagse reis langs de vele hoogtepunten in het midden en noorden van Thailand - 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2327 incl.

Privé rondreis met chauffeur Thailand Compleet

Ontdek Noord én Zuid Thailand in één 19-daagse rondreis - ANWB Reizen.

Lees meer

Thailand Travelv.a. €1049 excl.

Back To Basic Adventure

16-daagse avontuurlijke rondreis door het échte Thailand - Thailand Travel.

Lees meer

Van Verrev.a. €2300 excl.

Hoogtepunten van Thailand

In 18 dagen langs alle hoogtepunten van land van de glimlach - Van Verre.

Lees meer

TUIv.a. €1122 incl.

Amazing Thailand

15-daagse groepsreis langs vele hoogtepunten van Thailand - TUI.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige vakantie naar Thailand kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, Thailand Travel, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Thailand samenstellen. Boek vliegtickets rechtstreeks bij KLM of via een vergelijker als Momondo, je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij 12Go Asia of Baolau.com en boek de tours bij Klook.com of GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Thailand.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Thailand die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Thailand en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.