Laatst bijgewerkt op 4 december 2022

De valuta in Thailand is de baht (THB). Je hebt ze in biljetten van 20, 50, 100, 500 en 1000 baht. Als je in Thailand pint krijg je meestal briefjes van 1000 baht en niet alle kleine shops zijn in staat dit voor je te breken. In tegenstelling tot buurlanden als Laos en Cambodja wordt naast de baht geen andere munteenheid geaccepteerd, tenzij op of bij grensovergangen. Zo konden wij de marine park fee bij Koh Lipe gewoon in Maleisische Ringgit betalen, dat net wat goedkoper bleek te zijn dan in baht. Sommige westerse tourbureaus (incl. duikscholen) accepteren nog wel eens euro’s of dollars als betaalmiddel.

Op 1-2-2023 was €1 omgerekend zo’n ฿35 (EUR/THB, bron xe.com).

Hoewel je overal kunt pinnen, kan het geen kwaad altijd voldoende contanten bij je te dragen. Dit geldt vooral voor de minder toeristische gebieden, of de eilanden waar pinautomaten soms compleet leeg worden gepind of waar de automaat toevallig net een dagje buiten gebruik is (yes, leuk is anders). Daarbij zijn de transactiekosten bij een pintransactie aan de hoge kant, waardoor geld wisselen in veel gevallen net wat voordeliger kan uitpakken.

Wisselen van geld

Wij nemen altijd een paar honderd euro contant geld mee op reis. Gewoon voor de zekerheid en eigenlijk hebben we het maar zelden gebruikt. Er zijn ook veel reizigers die juist vooral geld wisselen in Thailand, omdat de kosten vaak net wat voordeliger zijn vergeleken een pintransactie omdat hier een vast bedrag aan transactiekosten en koersopslag bij komt. Wisselen bij de wisselkantoortjes kan zo’n beetje overal in Thailand. Als je geld gaat wisselen, doe dit dan bij een lokaal wisselkantoortje waar de locals hun geld wisselen. Een wisselkantoor waar vooral toeristen komen (bv op de luchthavens) hebben vaak minder gunstige prijzen.

Vooraf geld wisselen

Je kunt voor de zekerheid vooraf euro’s naar Baht omwisselen bij een wisselkantoor. Dit kan bijvoorbeeld bij GWK travelex en bij Pott Change. Let erop dat de koers meestal niet zo heel vriendelijk is. Soms heb je echter geluk en scheelt het nauwelijks op een groot bedrag. Het voordeel is wel dat je tenminste wat briefgeld bij aankomst op zak hebt, handig voor bijvoorbeeld een hap of een taxi.

Traveler cheques

Niet doen. Niet nodig. Behalve dat ze verzekerd zijn is het hopeloos ouderwets. Daarbij kun je ze niet overal meer zomaar inwisselen. Wij geven de voorkeur aan pinnen.

Pinnen

Pinnen in Thailand

Pinnen kan werkelijk overal, vaak tot een maximum van ฿12.000 tot ฿15.000 per keer. Wel varieert de koers nogal eens per bank. Wij merken een vaak net wat betere koers bij internationale banken, maar daarvan heb je weer minder pinautomaten (de meeste zijn van de bank Krungsri). Je krijgt bij het pinnen (bijna) altijd de vraag of je van een lokale conversie (koers) gebruik wil maken, of van de koers van je eigen bank. Kies altijd voor de 2e (‘without conversion’). De koers van je eigen bank is namelijk veel goedkoper en wij hoorden eens van mensen dat dit ‘foutje’ ze ruim €30 op een pintransactie heeft gekost. Verder betaal je bij de meeste Nederlandse banken €2,25 per pinactie aan transactiekosten, maar betaal je de Thaise bank ook nog eens een opslag van enkele euro’s. Wij zagen achteraf op onze bankrekening telkens ฿220 bij de transactie, een euro of 6 toen wij er in 2019 voor het laatst waren, dit is inclusief de eerdergenoemde €2,25. Een pinactie van ฿12.000 werd ฿12.220 etc. Pin om deze reden nooit te lage bedragen. Gebruik verder waar mogelijk je creditcard.

Pinnen in Thailand

Let erop dat je bankpas voor pinnen in het buitenland (wereldwijd) geactiveerd moet zijn. Dit is meestal via internet bankieren te regelen.

Creditcard

Als je een creditcard hebt, neem deze dan mee. Mocht je eens pech hebben, kun je hiermee de essentiële dingen makkelijk betalen. Vergeet niet je pincode, want inmiddels wordt hier vaak naar gevraagd bij een betaling.

Tips

 • Als je een kleine hoeveelheid baht nodig hebt, wissel dan euro’s of dollars bij een wisselkantoor. Pin geen kleine bedragen, want dan betaal je in verhouding erg veel transactiekosten.
 • Gebruik waar mogelijk je creditcard, want dit scheelt transactiekosten. In winkelcentra, restaurants, (luxe) hotels en resorts kun je prima met je creditcard afrekenen.
 • Vermijd losse pinbakken, maar probeer altijd bij een bankvestiging te pinnen (wanneer deze open is). Mocht er wat misgaan, kun je altijd naar binnen lopen voor hulp.
 • Gaat er iets mis, maak dan altijd als eerste foto’s van de pinautomaat. Als het goed is bevat elke pinautomaat een uniek nummer (vaak een plaatje of sticker met gegevens). Maak ook screenshots van de transactie in je bank-app. Neem direct contact op met je bank.
 • Afdingen komt voor in Thailand, maar vooral bij kleine lokale winkeltjes en niet bij moderne warenhuizen en winkelcentra. Je kunt het in elk geval altijd proberen, maar kijk niet raar op als het antwoord nee is. Wel kun je soms naar beneden afronden, of bij aankoop van meerdere producten vragen om een ‘best price’. Ga ook altijd na of er speciale kortingen van toepassing zijn, soms zijn de informatiebordjes in het Thais, waardoor je wellicht niet doorhebt dat je een korting krijgt.
 • In Thailand doet men over het algemeen niet aan een fooi. Een uitzondering hierop zijn de toeristische gebieden, waar men er inmiddels gewend aan is geraakt (maar je niet raar zal aankijken als je geen fooi geeft). Geef de fooi altijd contant, want dan komt het ook daadwerkelijk bij de medewerker(s) terecht.
 • Let erop dat men regelmatig bij een wisselkantoor om je paspoort vraagt wanneer je er geld wilt wisselen.
 • Neem niet te veel contact geld mee op reis. Bij diefstal ben je alles kwijt (hoewel dit zelden gebeurt wil je dit natuurlijk niet meemaken).
 • Wij boeken meestal via Booking.com of Agoda.nl. Beide hotelsites hebben regelmatig superscherpe aanbiedingen en in veel gevallen kun je vooraf boeken op basis van kosteloze annulering. Soms betaal je niks vooraf, soms het hele bedrag. Probeer accommodatie altijd vooraf (online) te betalen, of betaal ter plekke met je creditcard. Dit scheelt rondzeulen met grote bedragen (en de hoge pinkosten).
 • Reis je veel en kom je in veel verschillende landen? Er zijn diverse prepaid creditcards die je overal kunt gebruiken. Je loopt weinig risico omdat je makkelijk geld vanaf je bankrekening naar de prepaid creditcard kunt overmaken.
 • Populair is Payoneer met een prepaid card via MasterCard (in zo’n beetje de hele wereld te gebruiken). Het voordeel van Payoneer is dat je ook makkelijk betalingen op de rekening kunt ontvangen, vooral handig voor Digitale Nomaden die langere tijd in Thailand verblijven. Vergelijkbaar is Skrill, waar ook al jaren een prepaid card van hebben. Dit is onze noodkaart, met altijd een paar tientjes aan tegoed erop. Ook bij Skrill kun je betalingen ontvangen. Veel Digitale Nomaden gebruiken een prepaid kaart om betalingen vanuit de hele wereld (makkelijk) te ontvangen.

Handige links voor het boeken van je trip

 
 
Betaalbaar naar Thailand met De Jong IntraThailand Travel333travel

5 mooiste Thailand-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Thailand

333travelv.a. €1655 incl.

Best Deal Thailand Highlights

17-daagse reis langs de vele hoogtepunten in het midden en noorden van Thailand - 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2327 incl.

Privé rondreis met chauffeur Thailand Compleet

Ontdek Noord én Zuid Thailand in één 19-daagse rondreis - ANWB Reizen.

Lees meer

Thailand Travelv.a. €1049 excl.

Back To Basic Adventure

16-daagse avontuurlijke rondreis door het échte Thailand - Thailand Travel.

Lees meer

Van Verrev.a. €2300 excl.

Hoogtepunten van Thailand

In 18 dagen langs alle hoogtepunten van land van de glimlach - Van Verre.

Lees meer

TUIv.a. €1122 incl.

Amazing Thailand

15-daagse groepsreis langs vele hoogtepunten van Thailand - TUI.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige vakantie naar Thailand kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië, Thailand Travel, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Thailand samenstellen. Boek vliegtickets rechtstreeks bij KLM of via een vergelijker als Momondo, je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij 12Go Asia of Baolau.com en boek de tours bij Klook.com of GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Thailand.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Thailand die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Thailand en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.