Thailand is een fantastisch land om met een huurauto te verkennen. Wel is rijden in Thailand niet vergelijkbaar met rijden in Nederland, je maakt er vaak hectische en chaotische verkeersituaties mee. Vooral in de grote steden en populaire toeristische gebieden heb je naast de vele auto’s tienduizenden brommers, tuktuk’s (soort taxi’s) en diverse andere soorten vervoer (soms zelfs een olifant met iemand erop) rondrijden. Eenmaal buiten de grote steden heb je te maken met prima wegcondities wat prettig rijdt. Het grootste deel van het Thaise wegennet is goed onderhouden.

In Thailand rijdt men aan de linkerkant van de weg. In het begin is dit even wennen, maar aangezien je in veel gevallen met het verkeer meerijdt, zal het al vrij snel automatisch gaan. Hoewel je op de snelwegen maximaal 100km/h mag rijden, zal dit in de praktijk niet veel voorkomen. Verder wil je het risico op ongelukken of pech natuurlijk zoveel mogelijk beperken.

Met de TukTuk

De hoofdstad Bangkok is voor veel reizigers een verschrikking om met een huurauto doorheen te rijden. Als je al gewend bent aan rijden in Thailand is het een kwestie van de borden volgen, en langzaam mee bewegen met de rest van het verkeer. Als je de self-drive vanuit Bangkok start is het handig om de huurauto bij je hotel te laten afleveren. Vaak kan dit na een kleine bijbetaling. Besluit je om met je huurauto het centrum in te rijden, dan kun je het beste onder een van de grote shopping malls parkeren. Parkeer de auto nooit zomaar ergens langs de straat, want de kans is hierbij groot dat je een boete krijgt (voor fout parkeren).

Chaotisch verkeer

Auto rijden in de rest van Thailand is prima te doen. Wel doe je er verstandig aan om niet ’s nachts te rijden. Weet dat het in Thailand ’s avonds al vrij snel donker is (meestal rond 19.00/19.30) Plan je reis zo dat je niet voor verrassingen komt te staan. Een relaxt rijtempo is sowieso aan te raden, je bent immers met vakantie. Let erop dat je soms met oponthoud te maken hebt. Als je op Google Maps een route plant, vermenigvuldig het aantal geschatte uren dan voor het gemak met factor 2, want in de praktijk ben je bijna altijd langer onderweg dan vooraf gedacht. Een goede wegenkaart is aan te raden. Je koopt deze het beste in Thailand zelf of vooraf bij een van de Nederlandse reisboekhandels (zoals DeZwerver). Verkeersborden zijn vaak in het Thais, dit kan een nadeel zijn als je op zoek bent naar specifieke wegbewijzering. Attracties en andere populaire bezienswaardigheden worden wel op de borden aangegeven.

Drukte langs de weg

Plan ook voldoende rustpauzes. Thailand heeft enorm veel prachtige attracties en bezienswaardigheden. Over de meest bekende zul je vooraf al veel lezen, maar met een huurauto kom je ook vaak bij leuke verborgen plekjes terecht. Neem hiervoor de tijd; dit is wat een reis met een huurauto nu juist zo mooi maakt.

Enkele leuke plekken in Thailand waar een huurauto een absolute meerwaarde heeft zijn:

 • De regio rond Chiang Mai
 • De regio rond Phuket en Krabi
 • De route tussen Chiang Mai en Chiang Rai
 • De route tussen Bangkok en Chiang Mai
 • De route tussen Bangkok en Hua Hin

Naast deze bovenstaande routes kun je natuurlijk nog veel meer plekken in Thailand met een huurauto bezoeken. Een huurauto levert vrijheid om te gaan en staan waar en wanneer je wilt op. Je bent niet gebonden aan verplichte vertrektijden. Bevalt een bestemming, dan kun je er zo lang blijven als je wilt. Je reist niet met een grote groep, maar op individuele basis wat ook weer zijn charme heeft.

Waarschuwingsbord overstekende olifanten

Een huurauto heb je in diverse soorten en maten. Een kleine personenauto huur je al vanaf zo’n €20 per dag inclusief de nodige verzekeringen (kies altijd voor all risk). Wil je echt grote afstanden met de auto afleggen, dan is het aan te raden om een grotere en ruimere auto te huren. Je moet je echter bij dit soort afstanden ook afvragen of je deze trajecten niet beter met de trein of met het vliegtuig kunt afleggen. Het scheelt enorm in reistijd en eenmaal ter plekke kun je alsnog een auto huren om de directe omgeving te verkennen. Een bijkomend voordeel bij een grotere auto is dat zo’n auto meestal flink wat respect afdwingt in het verkeer; je zult minder snel in hachelijke situaties terechtkomen (mits je zelf ook alert en pro-actief rijdt) want het overige verkeer zal vaak net wat meer rekening met je houden (hetzelfde geldt overigens voor een absoluut barrel, maar dit is vaak niet te huur in Thailand).

Wij raden aan om een huurauto altijd vooraf bij een gerenommeeerd verhuurbedrijf te huren om problemen ter plekke of achteraf te voorkomen. Een handige website om het aanbod van diverse internationale verhuurders te bekijken is CarDelMar. Een auto huren bij CarDelMar heeft een aantal voordelen. Een daarvan is dat je tot 48 uur voorafgaand aan de huurperiode kosteloos kunt annuleren. Ook ben je altijd optimaal verzekerd onderweg, ze hebben diverse servicepakketten die goed zijn afgestemd op je persoonlijke situatie. Verder worden ze goed beoordeeld op Trustpilot (7.7), wat ook weer extra zekerheid geeft.

Tips bij het huren van een auto in Thailand

 • Drink nooit als je nog moet rijden. Boetes zijn fors en daarbij wil je zo alert mogelijk zijn in het vaak hectische Thaise verkeer.
 • Als je besluit om bij een lokaal autoverhuurbedrijf en auto huurt moet je altijd goed uitzoeken of je goed verzekerd bent. Bij de grote internationale verhuurders zit dit meestal meteen goed.
 • Binnenlandse vluchten zijn vaak erg goedkoop in Thailand. Houd hier rekening mee wanneer je overweegt een auto te huren. Niet altijd is dit voordeliger, soms loont het om eerst naar een bestemming te vliegen, en ter plekke de omgeving met een huurauto te verkennen.
 • Let erop dat sommige verhuurders alleen een huurauto meegeven aan buitenlanders wanneer ze ouder dan 21 of zelfs 23 zijn.
 • Een internationaal rijbewijs is altijd handig om bij je te hebben. Op vertoon van je Nederlandse rijbewijs haal je dit internationale rijbewijs voor €18,95 bij een ANWB winkel.
 • Let erop dat wanneer je bij een lokaal bedrijf een auto huurt, of je zomaar overal naartoe mag rijden met de auto. Bij sommige verhuurders moet je in dezelfde regio verblijven. Huur je bij een internationaal bedrijf, dan is hier geen sprake van.
 • De maximale snelheden zijn in Thailand als volgt: 60km/h binnen de bebouwde kom, 80km/h buiten de bebouwde kom en 100km/h op de snelwegen.
 • Schrik in het begin niet al te erg wanneer je spookrijders tegenkomt. Hoewel het vaak maar om korte stukjes gaat, komt het regelmatig voor dat je tegenliggers in de zijberm ziet langsrijden. Ook moet je niet raar opkijken als je aan de linkerkant wordt ingehaald.
 • Benzine is spotgoedkoop in Thailand. Je betaalt meestal niet meer dan €0,55 per liter. In de wat meer afgelegen gebieden komt het wel eens voor dat je geen benzinepompen treft. In noodgevallen kun je altijd een fles benzine langs de weg kopen, maar dit is niet goed voor de auto.
 • Let erop dat in het binnenland van alles over de weg loopt, rent en rijdt. Kijk niet raar op van plotseling overstekende kinderen, van diverse diersoorten (van koeien tot kippen, van slangen tot honden) en van tegenliggers die ’s avonds zonder lichten rondrijden.
 • Geef niet zomaar je paspoort af bij het huren van een auto bij een lokaal verhuurbedrijf. Maak vooraf een kopie en zeg dat dit het enige document is dat je bij je draagt. Verlies ook nooit je creditcard uit het oog wanneer je ter plekke betaalt. Fraude komt voor (hoewel je er meestal voor verzekerd bent).
 • Huur voor extra zekerheid een chauffeur bij het verhuurbedrijf. Vaak kent hij de weg en verkeersregels beter en is de kans op problemen kleiner. Voor een chauffeur betaal je maar een klein bedrag per dag extra.

 
 
Betaalbaar naar Thailand met De Jong IntraThailand Travel333travel

5 mooiste Thailand-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Thailand

333travelv.a. €1655 incl.

Best Deal Thailand Highlights

17-daagse reis langs de vele hoogtepunten in het midden en noorden van Thailand - 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2327 incl.

Privé rondreis met chauffeur Thailand Compleet

Ontdek Noord én Zuid Thailand in één 19-daagse rondreis - ANWB Reizen.

Lees meer

Thailand Travelv.a. €1049 excl.

Back To Basic Adventure

16-daagse avontuurlijke rondreis door het échte Thailand - Thailand Travel.

Lees meer

Van Verrev.a. €2300 excl.

Hoogtepunten van Thailand

In 18 dagen langs alle hoogtepunten van land van de glimlach - Van Verre.

Lees meer

TUIv.a. €1122 incl.

Amazing Thailand

15-daagse groepsreis langs vele hoogtepunten van Thailand - TUI.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige vakantie naar Thailand kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië, Thailand Travel, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Thailand samenstellen. Boek vliegtickets rechtstreeks bij KLM of via een vergelijker als Momondo, je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij 12Go Asia of Baolau.com en boek de tours bij Klook.com of GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Thailand.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Thailand die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Thailand en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.