Laatst bijgewerkt op 4 december 2022

Er zijn meerdere goede luchtvaartmaatschappijen die vanaf Schiphol naar Bangkok vliegen. Vaak valt de keuze voor een bepaalde maatschappij uiteen in een afweging van de kosten tegen de reistijd in combinatie met het comfort. KLM vliegt direct op Bangkok, iets dat wij altijd erg prettig vinden want je vertrekt om 17.50, wat een fijn moment is omdat het dan vaak lekker rustig op Schiphol is. Extra fijn wanneer je met (kleine) kinderen reist is dat het al vrij snel ‘avond’ is en dat ze zeer waarschijnlijk meteen na het avondeten in slaap zullen vallen.

Je komt om 10.50 aan de luchthaven Bangkok Suvarnabhumi Airport, wat een fijne tijd is want je kunt meteen inchecken bij je hotel nadat je in het centrum van Bangkok bent aangekomen. De ticketprijs valt reuze mee als je op het juiste moment boekt. Zo heeft KLM regelmatig de Werelddeal Weken (of vergelijkbare actie) waarbij je tickets voor nog geen €600 koopt. Een andere airline met een rechtstreekse vlucht naar Bangkok is Eva Air.

Boeken kan prima bij de websites van de luchtvaartmaatschappijen zelf, of bij een populaire vliegticketvergelijker als Momondo.

Diverse andere airlines hebben een tussenstop en dit vergroot de reistijd soms aanzienlijk. Vaak is de extra reistijd van een stopover echter nauwelijks merkbaar op de complete vlucht, vooral als de stop al meteen bij de start of juist op het eind is. Als je met Thai Airways bijvoorbeeld eerst een korte vlucht naar Frankfurt hebt, dan is de stopover prima te doen.

Anders wordt het als je ergens midden in de nacht een stopover van meerdere uren hebt op een slapende luchthaven. De vluchten met Emirates, Etihad, Qatar hebben dit bijvoorbeeld en dit is wat ons betreft saai en vermoeiend, helemaal als je met kinderen reist. Het grote voordeel van deze airlines is wel weer dat bijna geen enkele andere airline aan ze kan tippen qua prijs, comfort, luxe, kwaliteit van eten en verdere service aan boord. Ook vliegen ze met hagelnieuwe, hypermoderne toestellen die soms niet eens helemaal vol zitten (met meer ruimte als gevolg). Een ander voordeel is dat er soms op populaire bestemmingen als Phuket of Koh Samui wordt gevlogen, zonder stop in Bangkok. De voordelen moet je dus afwegen tegen de nadelen.

De goedkoopste manier om naar Bangkok te vliegen bereik je door creatief te zijn. Wanneer je ruim vooraf boekt zijn de prijzen het laagst. Boek tijdens speciale acties of aanbiedingen en vlieg bij voorkeur tussen april en juni en tussen september en oktober. Dit is het laagseizoen met doorgaans de goedkoopste vliegtickets. Tijdens het hoogseizoen kost een ticket al snel zo’n €200 meer.

Een andere manier om goedkoop naar Bangkok te reizen is door niet vanaf Amsterdam (Schiphol) te vliegen, maar vanaf een luchthaven in één van onze buurlanden. Ook druk je de prijs door een vlucht met een tussenstop te nemen.

Stoelkeuze, wat is de beste plek in het vliegtuig

Wanneer je een ticket hebt geboekt, kan je op basis van het vluchtnummer op de website van de luchtvaartmaatschappij het type toestel waarmee je naar Thailand vliegt achterhalen. In sommige gevallen toont de luchtvaartmaatschappij zelf een overzicht met de stoelindeling (vliegtuig configuratie) van het betreffende toestel. Op de website Seatguru.com kun je vervolgens zoeken op de luchtvaartmaatschappij en het toestel en het resultaat is een overzicht (incl. kaart) met de stoelindeling en een uitleg van de voor- en nadelen van bepaalde stoelen. Dit is een handige manier om erachter te komen welke stoelen bepaalde nadelen hebben.

Wij reizen meestal samen (met 2 of 4 personen) en onze voorkeur gaat daarom altijd uit naar twee of 4 stoelen in het gangpad. Dit is alleen van toepassing bij de toestellen die met een 3-4-3 configuratie vliegen, maar dit hebben de meeste vliegtuigen op lange afstanden. In dat geval heb je namelijk aan het gangpad niet met buren te maken. Je hoeft niet telkens een ander tot last te zijn wanneer je even wilt staan en ook anderen zijn jou niet tot last wanneer ze even de benen willen strekken. Met onze kinderen is het fijn dat wij aan het gangpad zitten, met de kinderen er tussenin.

Binnenlandse vluchten

Wil je de vakantie op een andere bestemming dan Bangkok beginnen, ga dan eerst na wat vliegtickets op het complete traject kosten. Soms scheelt het maar een paar tientjes, terwijl losse tickets op het traject aanzienlijk duurder zijn. Ook heb je het voordeel dat je bagage doorgelabeld wordt en dat je dus niet op Bangkok Suvarnabhumi Airport je koffer van de band hoeft te halen, om vervolgens weer opnieuw in te checken voor de vervolgvlucht. Nog erger is het als je eerst van Bangkok Suvarnabhumi Airport naar de luchthaven van de budgetvluchten, Don Mueang Airport, moet om daar je vervolgvlucht te pakken.

Ga ook na of de eindbestemming niet goedkoper met een stopover in een andere stad dan Bangkok bereikbaar is. Zo kun je met een aantal luchtvaartmaatschappijen direct naar bv Phuket, zonder stop in Bangkok.

Wil je je vakantie met een paar dagen Bangkok starten en daarna naar de volgende bestemming vliegen, boek dan via 12go.asia (of direct bij de airlines) je binnenlandse vluchten en kies indien mogelijk voor Don Mueang Airport omdat dit dichterbij de stad ligt (en dus makkelijker/sneller bereikbaar is).

Populaire airlines die binnen Thailand opereren zijn Thai Airways, Bangkok Air, Nok Air, Thai AirAsia en Thai Lion Air. Tickets voor binnenlandse vluchten koop je het beste ruim vooraf via 12go.asia. Boeken is zo gedaan nadat je de gewenste vlucht (let op de vertrektijden, de goedkoopste budgetvluchten gaan vaak op zeer onpraktische tijden) hebt geselecteerd. In het volgende scherm voer je alle gegevens in en daarna volgt het betaalscherm. Als alternatief kun je ook rechtstreeks bij de verschillende airlines boeken.

Handige links voor het boeken van je trip

 
 
Betaalbaar naar Thailand met De Jong IntraThailand Travel333travel

5 mooiste Thailand-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Thailand

333travelv.a. €1655 incl.

Best Deal Thailand Highlights

17-daagse reis langs de vele hoogtepunten in het midden en noorden van Thailand - 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2327 incl.

Privé rondreis met chauffeur Thailand Compleet

Ontdek Noord én Zuid Thailand in één 19-daagse rondreis - ANWB Reizen.

Lees meer

Thailand Travelv.a. €1049 excl.

Back To Basic Adventure

16-daagse avontuurlijke rondreis door het échte Thailand - Thailand Travel.

Lees meer

Van Verrev.a. €2300 excl.

Hoogtepunten van Thailand

In 18 dagen langs alle hoogtepunten van land van de glimlach - Van Verre.

Lees meer

TUIv.a. €1122 incl.

Amazing Thailand

15-daagse groepsreis langs vele hoogtepunten van Thailand - TUI.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige vakantie naar Thailand kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië, Thailand Travel, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Thailand samenstellen. Boek vliegtickets rechtstreeks bij KLM of via een vergelijker als Momondo, je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij 12Go Asia of Baolau.com en boek de tours bij Klook.com of GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Thailand.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Thailand die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Thailand en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.