Laatst bijgewerkt op 4 december 2022

Er zijn jaarlijks diverse toffe festivals in Thailand. Heel het land viert dit uitbundig en vaak bouwt de sfeer (en spanning) al maandenlang op, voorafgaand aan de viering. Songkran is met stip de meest geliefde viering, gevolg door het schitterend mooie Loi Krathong. Ook het westerse Kerstmis en Oud en Nieuw worden in Thailand gevierd. Net wat minder uitbundig, maar toch erg leuk om mee te maken als je er op dat moment bent.

Songkran

Songkran is het leukste, mooiste en meest verfrissende festival van het land. Jaarlijks wordt met Songkran het Thaise Nieuwjaar ingeluid. Het is een driedaags evenement en het hele land doet mee aan de viering. Wie kent niet de foto’s van Thai met hun enorme waterpistolen, waarmee ze iedereen (ook toeristen) kletsnat spuiten. Wie wil nou niet het grootste watergevecht ter wereld meemaken?

Phi Ta Khon

Thailand heeft naast de bovenstaande landelijke vieringen ook diverse regionale festivals. Sommige zijn tof, maar vooral leuk als je er toevallig bent. Anderen zijn uniek en de lange reis er naartoe meer dan waard. Phi Ta Khon is zo’n viering. Het 3-daags festival wordt jaarlijks in juni of juli (hangt van de stand van de maan af) gevierd in het kleine stadje Dan Sai in het noorden van het land. De reis neemt vanaf Bangkok ruim 3 uur in beslag, maar dat is het waard want de handgemaakte maskers zijn werkelijk schitterend. Mocht je van plan zijn Phi Ta Khon zelf mee te maken, regel dan tijdig je accommodatie, want de betere plekjes zitten vaak snel vol.

Loi Krathong

Loi Krathong

Loi Krathong (en Yi Peng) is wat ons betreft het mooiste festival van het land. Jaarlijks op een avond in november (de exacte datum staat niet vast want het is op de lunar kalender gebaseerd) worden door heel Thailand vele honderdduizenden drijvende lantaarns losgelaten. Elke lantaarn bevat een boodschap en in elke lantaarn zit een sfeervol lichtje, wat bloemen en brandend wierrook. Stel je hele rivieren vol lampjes voor, echt een prachtig gezicht. Ook schitterend is het vergelijkbare festival Yi Peng, (wordt vaak op dezelfde dag gevierd) in het noorden van Thailand, in en rond Chiang Mai in het bijzonder. In plaats van drijvende lantaarns is de hemel verlicht met de typische Thaise lampionnen (de zgn ‘sky lanterns’), een lampion met daarin een waxinelichtje dat ervoor zorgt dat de lampion opstijgt en in rustig tempo door de lucht glijdt. In beide gevallen doet men een wens terwijl ze hun creatie loslaten. Door heel Thailand heb je plekken waar iedereen samenkomt om Loi Krathong te vieren. Mocht je rond deze periode in het land verblijven, ga dan tijdig na waar je precies moet zijn om het geheel mee te maken.

Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar

Net als in de buurlanden wordt ook in Thailand flink uitgepakt tijdens Chinees Nieuwjaar. Hoewel Songkran het Thaise Nieuwjaar inluidt, wordt het Chinese Nieuwjaar ook zeer uitbundig gevierd, over een langere periode, met een langere aanloop. Vaak begint met al vlak na Kerst en Oud en Nieuw met de aankleding van het komende festival. Winkelcentra zijn prachtig en vooral sfeervol versierd. Ook zijn de vele Chinese (en Thaise, want het is een boeddhistische viering) tempels vaak nog mooier versierd dan gebruikelijk. Er zijn regelmatig toffe Lion Dance uitvoeringen te zien en veel restaurants zijn volgeboekt.

Phuket Vegetarian Festival

In tegenstelling wat de naam doet vermoeden draait dit festival in Phuket niet om vegetarisch eten, maar om een tentoonstelling van zelfkastijding van de hoogste categorie. Het is wellicht één van de meest bizarre festivals van Thailand en daardoor niet voor iedereen weggelegd. Het heeft in de verte wel wat weg van het Hindoeïstische Thaipusam, dat jaarlijks in januari gevierd wordt in India en diverse landen met een grote Indiase community. Ook daar zie je bij de optochten mensen rondlopen met messen, pinnen, haken etc in hun lichaam, ogenschijnlijk in trance. Het festival in Phuket is heftig en indrukwekkend, maar ook een cultureel hoogtepunt mocht je er op het juiste moment zijn (afhankelijk van de lunar kalender wordt het in september of oktober gevierd).

Kerst en Oud & Nieuw

Kerstmis

In de grote steden wordt ook Kerstmis uitgebreid gevierd. Niet zoals wij dit kennen, maar wel Christmas Eve zoals het in Amerika gevierd wordt. Weken (soms maanden) vooraf zijn winkelcentra al in de kerstsferen, volledig aangekleed met kerstbomen en soms zelfs nepsneeuw. Rond deze periode is er vaak ook een ‘sale’, waarbij veel producten flink in de aanbieding zijn. Oud & Nieuw wordt in grote steden gevierd met feesten en evenementen op toeristische plekken. Op de eilanden wordt het vooral door de westerse toeristen gevierd.

Handige links voor het boeken van je trip

 
 
Betaalbaar naar Thailand met De Jong IntraThailand Travel333travel

5 mooiste Thailand-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Thailand

333travelv.a. €1655 incl.

Best Deal Thailand Highlights

17-daagse reis langs de vele hoogtepunten in het midden en noorden van Thailand - 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2327 incl.

Privé rondreis met chauffeur Thailand Compleet

Ontdek Noord én Zuid Thailand in één 19-daagse rondreis - ANWB Reizen.

Lees meer

Thailand Travelv.a. €1049 excl.

Back To Basic Adventure

16-daagse avontuurlijke rondreis door het échte Thailand - Thailand Travel.

Lees meer

Van Verrev.a. €2300 excl.

Hoogtepunten van Thailand

In 18 dagen langs alle hoogtepunten van land van de glimlach - Van Verre.

Lees meer

TUIv.a. €1122 incl.

Amazing Thailand

15-daagse groepsreis langs vele hoogtepunten van Thailand - TUI.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige vakantie naar Thailand kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië, Thailand Travel, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Thailand samenstellen. Boek vliegtickets rechtstreeks bij KLM of via een vergelijker als Momondo, je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij 12Go Asia of Baolau.com en boek de tours bij Klook.com of GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Thailand.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Thailand die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Thailand en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.