Laatst bijgewerkt op 4 december 2022

Hier volgt ons uitgebreide reisadvies bij een vakantie naar Thailand. Thailand is een heerlijk vakantieland met een grote hoeveelheid toffe highlights, waaronder tropische eilanden met kraakhelder water en spierwitte stranden, natuurparken, prachtige meren, schitterende tempels, sfeervolle festivals, bergachtige regio’s en authentieke en moderne steden. Thailand is al jaren één van de meest bezochte bestemmingen onder Nederlandse toeristen. Het is de perfecte bestemming voor backpackers met een wat lager budget, maar ook fantastische voor gezinnen met (jonge) kinderen. Thailand is voor veel ‘Azië-beginners’ de beste keuze, maar ook doorgewinterde avonturiers kunnen er hun lol op.

Reizigers kunnen op twee manieren naar Thailand; georganiseerd of op eigen gelegenheid. Omdat het soms niet gemakkelijk is om een keuze te maken tussen de vele reisorganisaties die reizen naar het land aanbieden, hebben we verderop een overzicht geplaatst met aanbevolen reisorganisaties met groepsrondreizen en individuele rondreizen. Ook hebben we de grootste attracties en bezienswaardigheden in een handig overzicht verwerkt, met hierbij het aanbevolen aantal dagen (hoewel dit natuurlijk ook een persoonlijke afweging is) en een cijfer zoals wij het ervaren hebben. Het cijfer geeft wat ons betreft vooral aan hoe de ene plek zich wat ons betreft vergelijkt met andere plekken in de lijst.

Ondanks dat Thailand een uitstekend land is om alles zelf vooraf of ter plekke te regelen, raden we aan om voorafgaand aan de reis al enkele zaken op orde te hebben. Zo valt het wat kosten betreft aan te raden om vooraf al wat hotelovernachtingen te boeken, ook binnenlandse vluchten boek je het beste ruim vooraf. Verder heb je nog te maken met vaccinaties en wat andere zaken die vooraf op orde moeten zijn (bv hoelang je paspoort nog geldig is en hoe je verzekerd bent). Vergeet ook niet na te gaan hoeveel bagage je mee mag nemen en koop tijdig zaken als DEET, zonnebrand (bv tijdens een aanbieding) en – als je van plan bent een huurauto te rijden – een internationaal rijbewijs.

Wanneer je een rondreis bij één van de reisorganisaties boekt, leveren zij je de alle nodige informatie die relevant is voor de reis. Dit is vooral handig wanneer je bepaalde specifieke gebieden bezoekt. Ook wordt uitgelegd met welke extra kosten (b.v. entreegelden, fooien, kosten van het dagelijkse levensonderhoud etc) rekening moet worden gehouden. Het fijne aan een georganiseerde reis is dat alles vooraf en ter plekke uit handen genomen wordt. Je weet vooraf waar je aan toe bent en kunt makkelijk achteroverleunen en alles aan de reisorganisatie overlaten.

Hieronder hebben we de twee eerdergenoemde reismogelijkheden uitgewerkt. Heb je vragen over het plannen en organiseren van een reis naar Thailand? Neem dan contact met ons op via e-mail, via de Facebook pagina of via ons Telegram reiskanaal.

Georganiseerde rondreis Thailand

Thailand is al jaren een zeer populaire verre bestemming onder Nederlandse reizigers. Er zijn tientallen Nederlandse reisorganisaties met schitterende reizen door het land. Veel reizigers boeken een georganiseerde reis bij een reisorganisatie. Het scheelt uitzoekwerk en veel geregel vooraf. Je zoekt, boekt en betaalt (een deel) en een aantal maanden later ga je lekker onbezorgd op reis.

Vind je het niet erg om je reis door een reisorganisatie samen te laten stellen? In dat geval kun je het beste gewoon een reis bij één van de vele reisorganisaties met reizen naar Thailand boeken. Het aanbod valt vaak uiteen in groepsreizen en individuele reizen. Vaak zijn de groepsreizen net wat goedkoper, omdat het met een grotere groep allemaal net wat makkelijker, goedkoper en efficiënter te regelen valt. Prijzen van een reis naar Thailand vallen vaak ook mee, soms kun je al voor €1500 p/p twee weken naar het land (incl. vliegtickets).

Een 1e keer Thailand is bijzonder. Sommige reizigers hebben nog helemaal geen Azië-ervaring, anderen komen er al jaren. Thailand is over het geheel genomen redelijk goed ontwikkeld, vooral op de bekende toeristische trekpleisters. In Thailand zijn veel zaken op het eerste gezicht redelijk goed geregeld. Soms is het even vermoeiend als locals zich opdringen in de hoop dat je met ze in zee wilt gaan, maar een vriendelijk ‘No thank you’ doet vaak meteen wonderen. De toeristische plekken binnen Thailand zijn vaak de perfecte bestemming om zorgeloos rond te reizen. Ga je van de gebaande paden, dan krijg je te maken met de authentieke lokale bevolking en die hebben soms wat minder met toeristen (en spreekt ook nauwelijks Engels). De ervaring is dan vaak veel mooier, maar veel dingen gaan als gevolg wel wat minder soepel.

Even lekker twee weken naar Thailand voor een schappelijke prijs? ANWB Reizen heeft diverse schitterende reizen naar het land. Wat dacht je van een familie groepsrondreis waarbij je in 21 dagen langs alle hoogtepunten van Thailand gaat (vanaf €2792 p/p inclusief vlucht)? Of een mooie groepsrondreis waarbij je in 22 dagen de grootste highlights van het land bezoekt (vanaf €2008 incl. vlucht)? ANWB Reizen is al vele jaren dé grootste op het gebied van Thailand, een reis via deze fijne partij is altijd een groot succes. Bekijk hier alle reizen van ANWB Reizen.

Welke reis naar Thailand je ook kiest; het zal altijd een prachtige vakantie worden. Reisorganisaties maken doorgaans onderscheid tussen rondreizen (in groepsverband of individueel) en maatwerkreizen naar Thailand. Maatwerkreizen zijn het mooist (en vooral uniek), maar zijn meestal ook flink duurder dan een georganiseerde rondreis vanwege het ontbreken van prijsafspraken voor groepskorting.

Gebruik deze website om een duidelijk beeld te krijgen van de diverse hoogtepunten en attracties in Thailand. Bekijk de rondreizen op de websites van de verschillende reisorganisaties om een idee te krijgen van de reizen die ze aanbieden. Sommige reisorganisaties tonen een handig overzicht met hun meest geboekte rondreizen, of hun best beoordeelde rondreizen. Veel reizigers zijn je voor gegaan en laten vaak niet zomaar een positieve reactie achter. Thailand is een groot land vol toffe bestemmingen, om er alles te zien moet je er diverse keren naartoe, hoewel je tijdens een eerste reis al een zeer goede indruk kunt krijgen. Vermijd om deze reden rondreizen met te veel reisonderdelen waarbij je met sneltreinvaart langs alle hoogtepunten reist.

Zo heb je rondreizen waarbij je naast Bangkok diverse plekken in het noorden van het land bezoekt. Of juist de eilanden aan de westzijde van de meest zuidelijke regio. Of een combinatie van beiden, want je reist makkelijk tussen uitersten met een binnenlandse vlucht (of nachttrein of -bus).

Er zijn diverse reisorganisaties met prachtige 2/3-weekse reizen door Thailand. Sommige rondreizen duren wat langer en sommige wat korter (bijvoorbeeld een strandvakantie op Koh Lanta of Phuket met kort verblijf in Bangkok bij aankomst en vertrek). Bekijk vooraf de reisprogramma’s en ga na welke reis het beste bij je past. Hieronder volgt een top 15 met de mooiste rondreizen die wij gevonden hebben:

Omschrijving Reisorganisatie
14-daagse individuele rondreis Best Deal Thailand 333Travel
19-daagse individuele rondreis Thailand Compleet ANWB Reizen
13-daagse groepsrondreis Tropisch Zuid-Thailand De Jong Intra
Groepsrondreis Thailand in 21 dagen Djoser
12-daagse familiereis Thailand in een notendop KidsReizen
15-daagse groepsrondreis Het ‘Land van de Glimlach’ Koning Aap
14-daagse individuele rondreis Hoogtepunten van Thailand Puur Azië
21-daagse groepsrondreis Tempels, jungle en tropisch strand Sawadee
15-daagse groepsrondreis Thailand Avontuurlijk Shoestring
10-daagse rondreis Bangkok, Sukhothai & Chiang Mai TUI
15-daagse groepsrondreis Amazing Thailand TUI
18-daagse individuele rondreis Hoogtepunten van Thailand Van Verre

Let er bij het boeken van een georganiseerde rondreis altijd op dat de reis mogelijk een minimaal aantal deelnemers heeft. Er zijn reisorganisaties die een gegarandeerd vertrek bieden bij sommige reizen. Ook zijn er reisorganisaties die hun prijzen exclusief de internationale retourvlucht tonen, of andere kosten nog buiten hun initiële prijsopgaaf gelaten hebben. Hou er ook rekening mee dat sommige goedkope reizen zo goedkoop kunnen worden aangeboden omdat ergens mogelijk op kwaliteit wordt ingeleverd. Denk bijvoorbeeld aan een retourvlucht met 1 of 2 tussenstops waardoor de reistijd verdubbeld, of aan een verblijf in alleen basic accommodatie. Reizen buiten het hoogseizoen is vaak ook aanzienlijk goedkoper vergeleken met het hoogseizoen (want naast vliegtickets zijn ook hotelovernachtingen vaak veel goedkoper in het laagseizoen).

Let er bij het boeken van een georganiseerde reis op dat je een duidelijk beeld hebt van alle bijkomende kosten. Los van de eerdergenoemde kosten moet je denken aan kosten voor maaltijden, fooien, entreeprijzen en overige kosten. Verder zijn er reisorganisaties die individuele rondreizen op basis van maatwerk aanbieden, waarbij de reizen op hun website als voorbeeld dienen (en hier dus vanaf geweken kan worden).

De prijzen van rondreizen liggen meestal tussen €1500 en €3000 per persoon inclusief retourvlucht. Is er sprake van veel luxe (en exclusiviteit) dan verblijf je meestal een kortere periode tegen een hogere prijs. Reisprogramma’s ontlopen elkaar meestal niet zo heel veel, ga er in elk geval maar vanuit dat elke rondreis door Thailand uniek zal zijn.

Schitterende hostels via Hostelworld

Groepsrondreis of individuele rondreis

Een georganiseerde rondreis door Thailand heb je in twee versies; de groepsreis waarbij je met een groep van vaak zo’n 20/25 personen de highlights van het land bezoekt en de individuele rondreis, vaak gericht op stelletjes of gezinnen. Beide reisvormen hebben hun voor- en nadelen, maar weet dat de groepsreis nog altijd enorm populair is, ondanks dat het steeds makkelijker is geworden om zelfstandig door een land als Thailand te reizen. Fijn aan groepsreizen is dat het in veel gevallen gezelliger is om met Nederlandstalige reisgenoten op stap te zijn. Daarbij heb je ook bij groepsreizen genoeg momenten dat je alsnog zelfstandig ter plekke op ontdekking kunt gaan. Verder is het ook niet zo dat Nederlandse groepsreizen non-stop als groep rondlopen (geen gids met vlaggetje). Je kunt elke highlight die je bezoekt op geheel eigen tempo bezichtigen want vaak spreek je na een bepaalde (ruime) periode af bij de verzamelplek om verder te reizen.

Groepsreizen zijn verder ook perfect voor individuele reizigers, die de aanspraak wel kunnen waarderen en helemaal op eigen houtje door een land reizen niet zo zien zitten. Verder speelt het kostenplaatje nog een rol. Een groepsreis biedt vaak veel waar voor je geld. De reis is doorgaans even duur dan wanneer je alles zelf zou regelen (vergelijkbare mate van luxe) en meestal verblijf je in goede (tot soms zeer luxe) accommodatie. Wel betaalt een individuele reiziger bij een groepsreis vaak een eenpersoonstoeslag, waardoor het ook loont om naar de zgn. singlereizen te kijken.

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige vakantie naar Thailand kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië, Thailand Travel, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Thailand samenstellen. Boek vliegtickets rechtstreeks bij KLM of via een vergelijker als Momondo, je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij 12Go Asia of Baolau.com en boek de tours bij Klook.com of GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Thailand.

Zelf samenstellen van een reis naar Thailand

Thailand draait op toerisme, met overal bestemmingen waar je van diverse highlights kunt genieten. Het is wat ons betreft een fantastische en vooral laagdrempelige verre bestemming. Vanaf aankomst is het meteen vakantie vieren, zelfs in een stad als Bangkok. Omdat het land zo gewend is aan toeristen, zijn veel zaken er redelijk tot zeer goed geregeld. Reizigers die tijd en zin hebben om alles zelf vooraf uit te pluizen kunnen daarom makkelijk zelf droomreis naar het land samenstellen. Vaak is het zelf organiseren ook nog eens goedkoper. Wil je zelf een reis naar Thailand samenstellen, dan kun je het beste de volgende stappen doorlopen:

1) Internationale vliegtickets

Je start het samenstellen van je eigen reis met het boeken van losse vliegtickets van Amsterdam naar Bangkok. Vaak is er sprake van een tussenstop (een vlucht met tussenstop is vaak goedkoper), tenzij je bij KLM of Eva Air boekt, die rechtstreeks naar de hoofdstad vliegen. KLM heeft diverse keren per jaar aanbiedingen waardoor het mogelijk is om al voor zo’n €600 rechtstreeks naar Thailand te vliegen. Een aantal airlines bieden soms tickets voor nog geen €400, leuk voor budgetreizigers, maar houd wel rekening met een flinke reisduur vanwege de langdurige stopovers.

Boeken kan prima bij de websites van de luchtvaartmaatschappijen zelf, of bij een populaire vliegticketvergelijker als Momondo.

Wij vliegen altijd rechtstreeks omdat we met kinderen reizen. We starten de vakantie dan meestal in de stad van aankomst en reizen nooit direct door. Veel reizigers willen echter liever even rustig bijkomen en bewaren het verkennen van Bangkok voor op het eind van hun reis. Ze vliegen of direct door naar één van de eilanden om de vakantie daar in alle rust te starten, of ze pakken een trein, bus, taxi of huurauto naar een bestemming in de directe omgeving van de hoofdstad.

Tip: Reis je met (jonge) kinderen? Kies dan als het even kan voor een directe vlucht, of voor een vlucht waarbij de vertrektijd in elk geval zo is dat er meteen geslapen kan worden (in het vliegtuig gaat alles dan ook sneller op donker, wat prettig is voor de kinderen). Vermijd lange stopovers diep in de nacht, daar moeten ze langer van bijkomen.

Internationale vliegtickets boek je ruim vooraf voor de beste prijzen, last-minute vluchten naar Thailand bestaan niet echt. Het beste moment om vliegtickets te boeken verschilt per seizoen, maar meestal geldt dat je 9 maanden tot 3 maanden vooraf de beste prijzen hebt. Enkele maanden vooraf heb je vaak nog één of meerdere periodes met scherpe aanbiedingen (denk aan de KLM Werelddeal Weken). Tijdens het hoogseizoen heb je te maken met de hoogste vliegticketprijzen en in deze periode (juli t/m september) zijn er meestal geen aanbiedingen meer. Grappig genoeg is het Thaise hoogseizoen van november tot maart, maar vliegtickets zijn in die periode vaak relatief goedkoop vanaf Nederland.

Let er altijd op dat een retourticket vanuit Nederland vaak het goedkoopst is als je vanaf dezelfde stad vertrekt als waar je bent aangekomen. Dit zal in de meeste gevallen Bangkok zijn, maar soms heb je ook scherpe aanbiedingen naar Phuket of een andere bestemming binnen het land. Ga ook na wat een ticket kost wanneer je meteen doorvliegt naar een bestemming binnen Thailand. Zo is een retourtje Chiang Mai vaak bijna even duur als een retourvlucht naar Bangkok.

Ook zijn veel airlines met een tussenstop niet alleen aanzienlijk goedkoper, maar vliegen ze soms ook door richting één van de populaire bestemmingen binnen Thailand, zonder eerst op Bangkok te vliegen. Het ligt er in dit geval vooral aan waar je de vakantie wilt starten.

Vind gemakkelijk goedkope tickets naar Thailand bij KLM of bij een bekende vergelijker als Momondo. Lees hier meer over vliegtickets naar Thailand.

2) Reisplan opstellen

Het reisplan bepaalt waar je elke nacht verblijft en hoe je tussen de verschillende bestemmingen reist. Stel het reisplan indien mogelijk zo volledig mogelijk op en deel het eventueel in onze reiscommunity zodat andere reizigers hun input erop kunnen geven. Inspiratie kun je ook uit de georganiseerde rondreizen van de Nederlandse reisorganisaties halen. Nadat je het reisplan (met de meest logische reisroute) hebt bepaald, kun je beginnen met het vastleggen van de overige zaken. Uit kostenoverweging loont het bijna altijd om vooraf in elk geval het volgende vast te leggen:

 • Accommodatie. Dit is bij Agoda.nl en Booking.com vaak kosteloos tot zeer dicht op de aankomstdatum te annuleren. Vastleggen betekent dus niet dat je er aan vast zit.
 • Bus- of treintickets. Wil je lange afstanden met de bus of trein afleggen? Boek je tickets makkelijk vooraf online bij 12go.com.
 • Binnenlandse vluchten. Hoe eerder je de binnenlandse vluchten boekt hoe beter. De prijs is dicht op de vertrekdatum vaak een veelvoud van wat je tijdens een aanbieding betaalt. Let op actieperiodes en boek in de regel zo’n 6 tot 3 maanden voor vertrek.
 • Losse tours. Overweeg je een duikcursus, of een eilandentour? Een kookcursus, of wil je misschien een paar dagen met privévervoer met gids/chauffeur op pad? Boek of regel dit vooraf want dicht op de vertrekdatum zitten sommige tours vol. Mooie sites met lokale tours zijn GetYourGuide.com en Klook.com.

Tip: wil je liever niet een georganiseerde reis boeken, maar weet je niet waar je moet beginnen bij het zelf regelen? Bekijk dan de eerdergenoemde voorbeeldreizen om een idee te krijgen van de mogelijkheden. Vaak hebben de reisorganisaties logische reisroutes uitgekiend, die je goed als inspiratie voor je eigen reis kunt gebruiken.

Wil je input op je reisplan, of heb je vragen over de verschillende bestemmingen? Stel deze door hieronder een reactie achter te laten. 🔰

3) Hotelovernachtingen

Als de vertrekdatum vastligt kun je de losse hotelovernachtingen reserveren. Dit kan goed bij Agoda.nl en Booking.com want deze sites hebben vaak scherpe aanbiedingen. Direct bij de websites van hotels boeken of ter plekke bij een hotel in Thailand binnenwandelen is over het algemeen duurder, hoewel dit van een hoop zaken afhangt. Vooraf online boeken levert in het geval van middenklasse en luxe hotels en resorts meestal de beste prijzen op.

Vergelijken loont en vergeet ook niet na te gaan of je wat via Airbnb kunt huren, want soms zitten er echte pareltjes tussen. Wat betreft de hotelsites heeft Booking.com een lichte voorkeur omdat je daar de meeste hotels en resorts kunt boeken waarbij je kosteloos tot vlak voor aankomst kunt annuleren. Agoda.nl heeft de afgelopen jaren ook steeds meer accommodatie met gunstige annuleringsvoorwaarden. Dit biedt enige flexibiliteit, vooral omdat je zo snel de overnachtingen kunt vastleggen en dit later nog kunt aanpassen (mocht je een betere deal tegenkomen). Annuleren is supermakkelijk en is in een paar muisklikken gedaan.

4) Binnenlands vervoer

De trein is een zeer populair vervoersmiddel om wat langere afstanden mee af te leggen. Er rijden door zo goed als heel Thailand treinen en treintickets zijn over het algemeen niet duur. Toeristen reizen meestal in de 1e klasse coupés, waarbij in het geval van de nachttrein de ‘1st class sleeper’ het meest populair is. Let er wel op dat tickets voor de meest luxe reisklasse vrij snel uitverkocht zijn. Zodra je reisdata vast staan kun je ze het beste zo snel mogelijk boeken via 12go.asia. Een populair treintraject is de route Bangkok – Chiang Mai, waarbij een ticket in de 1e klasse slaapcoupé doorgaans zo’n Є55 per persoon kost. Lees hier alles over treinen in Thailand.

Een betaalbaar alternatief is door met het vliegtuig tussen bestemmingen te reizen. Binnenlandse vluchten kosten vaak niet meer €25 per persoon voor een enkele reis. Hierbij geldt dat hoe eerder je de vlucht vastlegt, des te goedkoper de tickets zijn. Tickets zijn meestal 6 maanden tot 3 maanden voorafgaand aan de vertrekdatum het goedkoopst en boeken doe je bij voorkeur tijdens speciale aanbiedingen. Gebruik ook hier weer 12go.asia en sorteer tijdens je zoekactie op ‘alleen vluchten’ om de vliegtickets te zien.

Reizigers met een wat lager budget leggen lange afstanden bij voorkeur met de goedkope bus af. Bus tickets worden op basis van vaste prijzen verkocht en publieke bussen zijn modern en veilig (in tegenstelling tot een aantal private busmaatschappijen). Tickets zijn vanaf 90 dagen voor vertrek beschikbaar en kun je vooraf online boeken via het veelgebruikte 12go.asia.

5) Huurauto

Wij zijn groot fan van het huren van een auto waar mogelijk. Thailand is een prima land om zelfstandig met een huurauto te verkennen. Een huurauto is vrij goedkoop in Thailand en meestal heb je al een prima middenklasser vanaf zo’n €15 per dag (bij 1 week autohuur). Lever je de auto op een andere plek in dan komt er nog een vast bedrag bij en dit bedrag kan flink oplopen. We vinden meestal de beste prijzen bij Rentalcars.com (van dezelfde eigenaren als Booking.com) en eigenlijk huren we altijd via deze vergelijker.

Een alternatief waar we prima ervaringen mee hebben is CarRentalNet en hoewel ze vaak net iets goedkoper zijn, hebben we wel net wat vaker van mensen gehoord dat ze er een wat mindere ervaring mee hadden.

6) Losse tours en bouwstenen

Losse tours zijn niet altijd noodzakelijk in Thailand. Veel highlights zijn goed met lokaal vervoer (bus, taxi, scooter) bereikbaar. Wil je echter op 1 dag meerdere plekken bezoeken, dan is een dagtour het overwegen waard. Wij boeken meestal onze losse dagtours en vooral tickets van populaire attracties via Klook.com. Ze hebben zelfs tickets met VIP-service, waardoor je bijvoorbeeld een wachtrij mag overslaan, of je hebt een ander voordeel vergeleken het kopen van tickets direct bij de attractie. Wij vinden het vooral prettig dat we makkelijk vooraf (ook 1 dag van tevoren) online kunt boeken, met vaak betere prijzen. Ook GetYourGuide is een populaire online aanbieder van diverse tours. Ze hebben vele tientallen toffe tours in Thailand.

Wil je specifieke tours vooraf vastleggen, dan kun je dit al in Nederland doen bij de reisorganisaties met ‘bouwstenen’. Dit zijn vaste trips naar bepaalde bestemmingen. Een tour kan een dagactiviteit zijn, maar ook bijvoorbeeld een driedaagse trip naar een bijzondere bestemming. Deze bouwstenen kun je in sommige gevallen los boeken, maar veel reizigers rijgen een aantal bouwstenen aan elkaar om zo zelf hun ultieme Thailand-reis samen te stellen.

7) Visumaanvraag

Als je naar Thailand reist hoef je geen visum te regelen. Bij aankomst krijg je een stempel waarmee je 30 dagen in het land mag verblijven. Voorwaarde is wel dat je paspoort nog 6 maanden na vertrek geldig is en dat je over een door- of uitreisticket beschikt. Wil je langer verblijven, dan kun je in Thailand een verlenging van 30 dagen aanvragen, of je vraagt vooraf een visum aan, of je reist voor het verlopen van de 30 dagen naar een buurland om vervolgens weer terug te keren voor een nieuwe stempel.

8) Vaccinaties

Ga vooraf bij de huisarts, GGD of het tropeninstituut langs om informatie in te winnen m.b.t. de vaccinaties die relevant zijn bij een vakantie naar Thailand. Doorgaans worden de volgende vaccinaties met klem aangeraden: Hepatitis A en DTP. Aanbevolen is een Hepatitis B en buiktyfus vaccinatie bij langer verblijf. In bepaalde gebieden van Thailand wordt een malariakuur aanbevolen, hoewel Malaria er maar zelden voorkomt.

Je haalt de aanbevolen reisvaccinaties het beste ruim vooraf bij de GGD. Meditel heeft een handige website waar je direct per land kunt zien welke vaccinaties worden aanbevolen. Daarnaast kun je ook in één oogopslag zien wat geheel of gedeeltelijk door je zorgverzekeraar vergoed wordt. Let erop dat je de afspraak voor de reisvaccinatie uiterlijk 6-8 weken voor vertrek gemaakt hebt.

Wat betreft de actuele covid-19 status (en bijbehorende vaccinatieplicht) kan je het beste de website van Nederlandwereldwijd bezoeken.

9) Reisverzekering en annuleringsverzekering

De meeste reizigers hebben een doorlopende reisverzekering en hoeven dus niks vooraf te regelen, behalve eventueel nagaan of ze wereldwijde dekking hebben. Heb je nog geen doorlopende reisverzekering, dan raden we aan dit direct te regelen. Een prima verzekeraar is Europeesche, waar wij zelf ook onze doorlopende reisverzekering hebben lopen. Naast de doorlopende verzekering hebben ze ook een kortlopende reisverzekering voor minder reislustige mensen. Dit is alleen interessant als je minder dan 30 dagen per jaar reist.

Let erop dat je bij je eigen zorgverzekeraar vaak staffelkorting krijgt bij het afnemen van meerdere verzekeringen. Het kan dus zijn dat de reisverzekering bij een andere partij goedkoper lijkt, maar dat je vanwege de korting toch goedkoper uit bent bij je eigen verzekeraar.

Wat te bezoeken bij je eerste keer Thailand

Wanneer je minimaal 3 weken in Thailand te besteden hebt, kun je binnen één vakantie al een flink aantal toffe hoogtepunten van het land bezoeken. Een flink aantal bezienswaardigheden zul je waarschijnlijk voor een volgend bezoek moeten bewaren. Verderop volgt een overzicht met de grootste attracties, bestemmingen en bezienswaardigheden van Thailand, zodat je een keuze kunt maken welke bestemmingen je in je reis opneemt.

De reisvolgorde is om het even

Een reis door Thailand kun je op tientallen manieren uitvoeren. Wat dat betreft is er ook geen ‘meest logische route’ door het land, vooral omdat je tussen elke bestemming makkelijk met het vliegtuig, de trein of de bus reist. Wel is de kans groot dat je op basis van het aantal hoogtepunten die je per se wilt zien al een globale route door het land ziet verschijnen. Als je 3 weken te besteden hebt en op elke bestemming maximaal 2 tot 5 nachten verblijft, kun je afhankelijk van je eigen wensen ongeveer 4 tot 7 plekken bezoeken. In de meeste gevallen reis je per huurauto, vliegtuig, trein of bus tussen de verschillende bestemmingen, maar je kunt voor de kortere afstanden taxi of privévervoer met de minibus overwegen.

Wil je input op je reisplan, of heb je vragen over de verschillende bestemmingen? Stel deze door hieronder een reactie achter te laten. 🔰

Hoogtepunten bij een vakantie naar Thailand

Hieronder volgt een overzicht met de meest populaire hoogtepunten van Thailand. Je kunt zelf beoordelen of deze reisonderdelen belangrijk genoeg zijn om binnen je reis op te nemen of niet. Per reisonderdeel geven we een summiere omschrijving, daarbij geven we telkens aan hoeveel dagen je er wat ons betreft minimaal moet verblijven. Ook vermelden we hier ons rapportcijfer bij, zodat je een indruk hebt welke echte must-see’s zijn en welke je voor een volgende keer kunt bewaren.

Hoogtepunt Omschrijving Dagen Cijfer
Bangkok Bangkok is de bruisende hoofdstad van Thailand. Een heerlijke stad met gigantisch veel hoogtepunten als tempels, winkelcentra, eetstraten en meer. Wat ons betreft heerlijk om even bij te komen na een lange vlucht, hoewel anderen de drukke stad het liefst zo snel mogelijk weer verlaten. Stadsmensen zullen er in elk geval de tijd van hun leven hebben en wij spenderen er meestal minimaal een dag of 5 😊. 3D/2N 9
Phuket Na vaak negatieve dingen over Phuket gehoord te hebben waren we positief verbaast bij ons bezoek aan het eiland in het zuiden van het land. Phuket is zeer toeristisch, met enorm luxe resorts en hotels en veel typisch toeristische attracties. Het is echter ook gewoon een mooi, tropisch eiland met diverse bezienswaardigheden. Daarbij vormt het de toegangspoort tot diverse geweldig mooie eilanden, waaronder een aantal van de mooiste van heel Thailand. Phuket is niet de leukste bestemming voor backpackers, maar gezinnen met kinderen zullen er waarschijnlijk een fantastische tijd hebben. 3D/2N 8
Chiang Mai Helemaal in het noorden van Thailand ligt het stadje Chiang Mai, waar wij ooit eens een voetbalwedstrijd tegen het 1e team speelden en genadeloos werden ingemaakt (kwam zeker weten door de hitte). Chiang Mai is een heerlijke bestemming met een fijne vibe en met tig toffe dingen die je er kunt doen en ondernemen. De treinreis er naartoe is wat ons betreft de leukste treinreis door het land. Altijd genieten geblazen in dit gezellige stadje. 4D/3N 9
Koh Samui Aan de oostzijde van zuidelijk Thailand liggen een paar fraaie tropische eilanden, waarvan Koh Samui de meest bekende is. Samui heeft alles, van betaalbare plekjes tot luxe resorts, van simpele eettentjes tot luxe restaurants. Diverse attracties, schitterende stranden, heerlijk duiken en snorkelen. Hiken door de jungle of lekker op een scooter de kleine kampungs verkennen. Samui is het leukste van Thailand in het klein. 5D/4N 9
Koh Lipe Wat ons betreft het mooiste eiland van Thailand (en we hebben er inmiddels aardig wat gezien). Waarschijnlijk het langst een onontdekte parel vanwege de ligging helemaal in het uiterste zuiden van Thailand. Kraakhelder zeewater, prachtige witte stranden en een fantastische onderwaterwereld. Koh Lipe is ultiem genieten. Overdag en ’s avonds hangt er een heerlijk sfeertje en hoewel klein is er zat accommodatie en ook genoeg goede plekjes om lekker te eten. 5D/4N 10
Ao Nang Het gezellige, maar vrij toeristische Ao Nang ligt in de provincie Krabi in het zuiden van Thailand. Net als Phuket is Krabi een toegangspoort tot de diverse geweldig mooie eilanden in de Andaman Zee. Er is van alles te doen en je dagen zijn zo gevuld met leuke activiteiten, diverse bezienswaardigheden en heerlijk eten in de vele toffe restaurants. Aan accommodatie ook geen gebrek, en vooral buiten het hoogseizoen kun je hier voor absurd lage prijzen in luxe resorts verblijven. Ao Nang is fantastisch op een scooter te verkennen, sla dit leuke plekje zeker niet over. 3D/2N 8
Koh Phi Phi Koh Phi Phi is het ultieme voorbeeld van een tropisch Thais eiland. Populair onder (single) backpackers maar ook onder families met kinderen en stelletjes. Veel variatie qua accommodatie, variërend van luxe resorts tot simpele hostels. Phi Phi is een beetje een party-eiland, met elke nacht mooie feestjes op het strand. Door de enorme ontwikkeling is het eiland wel wat minder authentiek en minder typisch Thais dan de andere eilanden in de omgeving, maar de schoonheid van het eiland is bijna onbeschrijflijk. 3D/2N 9
Koh Lanta Koh Lanta is een heerlijke bestemming. Het wordt ook wel eens omschreven als de meest familie-vriendelijke eilandbestemming van Thailand. Hoewel je in Thailand eigenlijk overal wel prima met je kinderen terecht kunt, leent Koh Lanta zich er perfect voor. Een fijn georganiseerd eiland, met mooie stranden, veel accommodaties en diverse leuke bezienswaardigheden. Wij hebben het er altijd geweldig, hoewel het niet vergelijkbaar is met eilanden als Koh Phi Phi of Koh Lipe. Koh Lanta is groot, rustig, heeft een goede infrastructuur en is fantastisch om zelfstandig met een scooter te verkennen. 5D/4N 9
Railay Beach Railay Beach heeft voor veel reizigers de voorkeur boven Ao Nang. Het is een strandoord op een schiereiland, zonder gemotoriseerd verkeer en alleen bereikbaar met een longtailboot. De stranden zijn er schitterend en het uitzicht vanaf het uitkijkpunt is een absoluut hoogtepunt van je reis door het land. Genoeg mooie resorts en wil je toch even naar Ao Nang, dan ben je er zo met de boot want er varen de hele dag bootjes af en aan. 2D/1N 8
Hua Hin Hua Hin is een badplaats op zo’n 3 uur rijden van Bangkok. Geliefd onder de lokale bevolking en populair als weekendje weg voor de inwoners van de hoofdstad. Hua Hin heeft veel luxe resorts en wordt doorgaans gezien als een vrij luxe strandoord. Op zich leuk, maar als je de nachttrein naar het zuiden neemt is het niet noodzakelijk hier te verblijven. Wil je na aankomst in Bangkok meteen ergens aan zee verblijven, dan is het wel weer het overwegen waard. Accommodatie in het stadje is vaak zeer scherp geprijsd en er zijn veel goede restaurants. Toeristisch, dat wel, maar ook erg gezellig en daardoor een prima bestemming om in je reisplan op te nemen. 3D/2N 7
Khao Sok Khao Sok, één van de allermooiste natuurparken van Thailand. Het ligt in het zuiden, op een paar uur rijden vanaf Krabi en vanaf Phuket. Het schitterende gebied is perfect vanuit een bootje te verkennen, maar je kunt er ook schitterende jungle hikes doen. Er is voldoende accommodatie voor een echt verblijf in de onbewoonde wereld. Aangrenzend heb je Cheow Lan meer, vooral de hutjes op het water zijn gaaf om in te overnachten. 3D/2N 9
Khao Yai Khao Yai is een schitterend natuurpark op een paar uur reizen vanaf Bangkok. Het is een populair park en dat komt grotendeels doordat enorm veel wilde dieren kunnen worden gespot (en omdat het zo dichtbij de hoofdstad ligt). Daarnaast heb je meerdere mooie watervallen en diverse toffe wandelroutes. Je kunt het park het hele jaar door bezoeken, hoewel de periode van november tot april wordt gezien als de beste tijd voor een bezoek. In deze maanden is het er doorgaans vrij fris voor Thaise begrippen, kijk niet raar op als locals er (vooral ’s avonds) met warme jassen rondlopen. 3D/2N 8
Koh Phangan Koh Phangan is wereldwijd bekend vanwege de full moon parties, de uitbundige feesten waar gigantische hoeveelheden reizigers op af komen. Het is ook één van de meest populaire plekken voor digitale nomaden om zich tijdelijk te vestigen. Het hele eiland bruist van de werkende reizigers. Koh Phangan heeft ook veel te bieden, van betaalbare hutjes op het strand tot kraakhelder zeewater om in de snorkelen. Prachtige stranden, mooie watervallen en leuke lokale dorpjes met heerlijk lokaal eten. Je kunt het eiland het hele jaar door prima bezoeken, hoewel het hoogseizoen binnen de periode juni/september valt. 4D/3N 9
Koh Tao Koh Tao ligt in de Golf van Thailand, iets ten noorden van de eilanden Koh Phangan en Koh Samui. Het eiland is nog relatief onontdekt en reizigers komen er vooral naartoe om heerlijk te relaxen, een beetje duiken of snorkelen en om er lekker aan het strand te hangen. Er hangt een fijne vibe en je hebt er vooral veel kleinschalige accommodaties, denk aan hutjes op het strand en hangmatten tussen de palmbonen. Een letterlijk hoogtepunten zijn de viewpoints met geweldig uitzicht over het eiland. Je kunt het eiland het hele jaar door prima bezoeken, hoewel het hoogseizoen binnen de periode juni/september valt. 4D/3N 9
Koh Chang Koh Chang ligt aan de oostkant van de Golf van Thailand, dicht tegen Cambodja aan. Het is het 2e grootste eiland, maar nog niet zo enorm ontwikkeld. De grootte zorgt er ook voor dat het allemaal erg rustig oogt, dorpen zijn nog niet helemaal volgebouwd met accommodatie. Net als veel andere mooie eilanden staat luieren, duiken en snorkelen en de boel met een scooter verkennen er centraal. Er zijn meerdere prachtige stranden en in het nationale park kun je fantastisch hiken, op zoek naar wild en naar mooie watervallen. 4D/3N 8
Chiang Rai Schitterend stadje in het uiterste noorden van Thailand. Het is een heerlijke plek om even lekker tot rust te komen. Het is er nog niet extreem toeristisch en daardoor wat meer authentiek. Het vormt tevens de toegangspoort van de Golden Triangle, het drielandenpunt dat vroeger zo bekend was van de (internationale) opiumhandel. Een absolute must-see is de witte tempel, Wat Rong Khun, ten zuiden van de stad. Naast deze geweldig mooie tempel zijn er nog een paar die zeker een bezoekje waard zijn als je Chiang Rai bezoekt. Het is er doorgaans vrij fris en daarom leent het gebied zich perfect voor leuke dagactiviteiten, zoals een hike naar een grot of waterval (en je hebt er meerdere rond de stad). 4D/3N 8
Koh Kut De eilanden aan de oostkant van de Golf van Thailand worden vaak gekozen om even bij te komen van de lange reis naar het land. Koh Kut is er één van en dit schitterende en nog vrij rustige eiland is in een paar uur vanaf Bangkok bereikbaar. Je hebt er vooral veel kleinschalige resortjes en er hangt het hele jaar door een prettige vibe. Niet te groot voor massatoerisme, groot genoeg om heerlijk met een scooter te verkennen. Centraal staan luieren aan de schitterende (bijna verlaten) stranden, heerlijk lokaal eten, diverse watervallen en natuurlijk duiken en snorkelen. 4D/3N 8
Kanchanaburi Kanchanaburi ligt op een paar uur reizen van Bangkok en is een mooie, authentieke Thaise bestemming. De brug over de rivier Kwai staat er centraal, hoewel het door de jaren heen is uitgegroeid tot een veelzijdige toeristische bestemming. Naast diverse oorlogsmonumenten is er veel te doen in de directe omgeving van Kanchanaburi. Zo kun je er mooie hikes doen, met onderweg meerdere mooie watervallen. De melkblauwe Erawan waterval mag je zeker niet overslaan. Hetzelfde geldt voor de schitterende tempels ten zuiden van het stadje. 4D/3N 8
Koh Muk Op zo’n 1,5 uur varen van Koh Lanta ligt het schitterende Koh Muk. Muk is één van de wat minder ontwikkelde eilanden in het zuidwesten van Thailand. Je hebt er een leuk aanbod aan accommodatie, maar geen grootschalige resorts en ook geen grote drommen met toeristen. De grootste attractie van het eiland, naast duiken, snorkelen en luieren langs de schitterende stranden, is de geweldig mooie Emerald Cave, waar je alleen met een bootje kunt komen. . 3D/2N 8
Pattaya Pattaya is het Zandvoort of Scheveningen van Thailand. Het is een enorm grote, bruisende badplaats op iets meer dan een uur rijden van Bangkok aan de oostzijde van de Golf van Thailand. Het is een ontwikkelde stad waar alles tot in de puntjes verzorgd is om toeristen er de vakantie van hun leven te bieden. Moderne winkelcentra worden afgewisseld met prachtige tempels, brede stranden met waterparken en andere activiteiten. Pattaya is daardoor eigenlijk perfect als je met (wat oudere) kinderen reist. Ze hoeven zich vanwege de vele toffe attracties geen dag te vervelen. Pattaya is verder feesten en uitgaan, niet voor iedereen weggelegd want het is niet vergelijkbaar met de sfeervolle feesten op de mooie eilanden. Het is ook een bekende plek voor de wat oudere expats, die er heerlijk genieten van alles dat Thailand te bieden heeft. Pattaya is wat ons betreft niet de meest voor de hand liggende plek om te bezoeken, het heeft een vrij negatief imago en in de omgeving heb je meerdere (minder drukke) leuke alternatieven. Toch is er voldoende te doen om je er een dag of een paar dagen prima te vermaken (zoals de schitterende houten tempel Sanctuary of Truth) en ook dit is Thailand. 2D/1N 7
Ayutthaya Ayutthaya is dé tempelstad van Thailand en de vroegere hoofdstad van het grote Siam rijk. Helaas is de gehele stad ooit compleet verwoest en zijn maar een paar van de voorheen ruim 400 tempels gerestaureerd en toegankelijk voor toeristen. Het geheel heeft wat ons betreft veel overeenkomsten met Siem Reap in Cambodja, er hing een vergelijkbaar sfeertje waar we erg van konden genieten. Rond zonsondergang zijn de tempels schitterend en dit is de perfecte tijd om de allermooiste foto’s te maken. De mooiste tempels van Ayutthaya zijn in één volle dag te bezoeken en buiten het bekijken van tempels is er niet veel te doen, waardoor een verblijf van meerdere dagen niet zo heel logisch is. 2D/1N 8

Korter dan drie weken kan ook prima

Hoewel je Thailand prima in vogelvlucht kunt bezoeken, kun je bij een reis die korter duurt dan drie weken beter wat keuzes maken en bepaalde gebieden overslaan om ook nog echt vakantie te vieren (in plaats van alleen maar reizen). Niet elke reiziger kan er goed tegen om elke dag urenlang in de bus of trein te zitten. Wil je Thailand in bijvoorbeeld 10 dagen of twee weken bezoeken dan kun je het beste Bangkok plus 1 tot maximaal 3 volgende bestemmingen overwegen. In dat geval verblijf je overal max een dag of 3 en krijg je zeker een leuke indruk van de plekken die je bezoekt. Er liggen een paar toffe plekjes dichtbij Bangkok en met een binnenlandse vlucht ben je zo in Phuket of Krabi, waar je een dag later al aan het strand van bijvoorbeeld Koh Phi Phi, Koh Lanta of Koh Muk kan liggen.

Wat dat betreft is een strandvakantie een mooie manier om een dag of 10 van één bestemming in het land te genieten. Overweeg bij een korte trip eventueel om direct op Phuket te vliegen, er zijn een aantal luchtvaartmaatschappijen die met een tussenstop naar dit eiland vliegen, zonder eerst Bangkok aan te doen.

Tips

 • Let erop dat je voldoende afwisseling aanbrengt in het reisprogramma. Zoals je bij de reizen van de verschillende reisorganisaties kunt zien bestaan hun reizen meestal uit een leuk en gevarieerd programma.
 • Ga vooraf na of de bestemmingen die je wilt bezoeken een ‘beste tijd’ voor een bezoek hebben.
 • De jaarlijkse Vakantiebeurs en de Beurs voor Bijzondere Reizen zijn twee evenementen waar je veel te weten kunt komen over een reis door het prachtige Thailand. Als je niet genoeg hebt aan de informatie op het internet, is dit een leuke manier om meer te weten te komen over het land.
 • De meeste reisorganisaties hanteren vergelijkbare betalingsvoorwaarden. Nadat een boeking definitief gemaakt is (in sommige gevallen na het geven van een concreet akkoord op een reisvoorstel) krijg je de factuur met hierop het percentage van de aanbetaling vermeld. Dit ligt meestal op zo’n 20% van de totale reissom. In veel gevallen dien je uiterlijk 6 weken voor vertrek de volledige reissom hebben voldaan.
 • Een handige manier om te achterhalen wat er nu allemaal precies te doen is op een bestemming is door de website Tripadvisor te bezoeken en dan de bestemming erbij te halen. Hier heb je een categorie genaamd ‘Activiteiten’ waar je een enorm overzicht met de bezienswaardigheden en attracties in de directe omgeving ziet. Je kunt ook op Klook.com kijken. Zij bieden een compleet overzicht met alle tours en tickets in Thailand. Erg handige website en boeken gaat gemakkelijk en snel.
 • Google Maps biedt een vergelijkbare functie. Je kunt inzoomen en per bestemming op zoek naar de icoontjes van de fotocamera. Dit zijn meestal toeristische attracties. Verder zie je ook icoontjes van restaurants en van accommodatie langskomen, waar je ook meteen de reviews van kunt lezen.
 • Zorg voor een annuleringsverzekering wanneer je een georganiseerde reis boekt. Ga ook na wat je plan B is bij het zelf organiseren van een reis door Thailand. Soms lopen zaken net even anders in het land en het zou jammer zijn als je zaken vooraf betaald hebt en bij problemen niet (deels) terugkrijgt.
 • Let erop wanneer je zelf een reis naar Thailand boekt dat het land op en rond nationale feestdagen flink ontregeld kan zijn. Ook is accommodatie vaak duurder en zitten bussen en treinen (soms) vol.

Wil je input op je reisplan, of heb je vragen over de verschillende bestemmingen? Stel deze door hieronder een reactie achter te laten. 🔰

Handige links voor het boeken van je trip

 
Betaalbaar naar Thailand met De Jong IntraThailand Travel333travel

5 mooiste Thailand-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Thailand

333travelv.a. €1655 incl.

Best Deal Thailand Highlights

17-daagse reis langs de vele hoogtepunten in het midden en noorden van Thailand - 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2327 incl.

Privé rondreis met chauffeur Thailand Compleet

Ontdek Noord én Zuid Thailand in één 19-daagse rondreis - ANWB Reizen.

Lees meer

Thailand Travelv.a. €1049 excl.

Back To Basic Adventure

16-daagse avontuurlijke rondreis door het échte Thailand - Thailand Travel.

Lees meer

Van Verrev.a. €2300 excl.

Hoogtepunten van Thailand

In 18 dagen langs alle hoogtepunten van land van de glimlach - Van Verre.

Lees meer

TUIv.a. €1122 incl.

Amazing Thailand

15-daagse groepsreis langs vele hoogtepunten van Thailand - TUI.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige vakantie naar Thailand kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië, Thailand Travel, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Thailand samenstellen. Boek vliegtickets rechtstreeks bij KLM of via een vergelijker als Momondo, je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij 12Go Asia of Baolau.com en boek de tours bij Klook.com of GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Thailand.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Thailand die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Thailand en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.