Laatst bijgewerkt op 4 december 2022

De reis is geboekt en nu starten de voorbereidingen. De belangrijkste vraag bij de voorbereidingen vooraf is welke inentingen en vaccinaties bij een vakantie naar Thailand gelden? Moet ik mij laten vaccineren, welke zijn aanbevolen en vergoedt mijn zorgverzekeraar de kosten? Bij een vakantie naar Thailand kun je het beste vooraf bij je huisarts, bij de GGD of bij Meditel nagaan welke vaccinaties er nodig zijn. Regel dit (ruim) op tijd, om geen onnodig gehaast te hebben vlak voor vertrek. Geef duidelijk aan waar je precies naartoe gaat binnen het land. Er gelden bepaalde adviezen in bepaalde regio’s van Thailand.

Vaccinaties zijn nooit verplicht, hoewel sommige landen wel verwachten dat reizigers voor bepaalde risico’s gevaccineerd zijn. Nederlandse instanties geven een dringend of optioneel advies (een aanbeveling). Soms hangt het af met de duur van de reis, of met de bestemmingen die je bezoekt. De GGD geeft tijdens het bezoek een advies, waarvoor je een vast bedrag betaalt. Als je zorgverzekering de kosten van vaccinaties dekt, valt het advies (consult) er ook onder. Dit kun je dus allemaal declareren. Let er bij kinderen overigens op dat zij vaak al bepaalde vaccinaties gehad hebben via het consultatiebureau.

Aanbevolen vaccinaties

De volgende inentingen en vaccinaties worden aangeraden bij een vakantie naar Thailand:

 • DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
 • Hepatitis A
 • BMR (alleen als je geen mazelenvaccinatie hebt gehad en je na 1965 geboren bent)
 • Gele koorts (wanneer je 7 dagen voor aankomst in een land waar Gele Koorts heerst bent geweest)

De volgende vaccinaties worden aangeraden, wanneer je veelvuldig reist of langdurig in Zuidoost-Azië verblijft:

 • Hepatitis B
 • Rabiës (hondsdolheid)
 • Buiktyfus (bij een vakantie van meerdere weken)
 • Tuberculose

Neem altijd voor vertrek contact op met je huisarts, de plaatselijke GGD, het tropeninstituut of een vaccinatiebureau als Meditel. Sla hun adviezen niet in de wind. Jaarlijks hebben veel reizigers te maken met vakanties die verpest zijn vanwege het oplopen van een ziekte.

Het niveau van zorg is vrij hoog in Thailand. Je hebt in elke stad één of meerdere ziekenhuizen en vaak ook nog meerdere privéklinieken. Bel bij problemen altijd met het noodnummer van je zorgverzekeraar zodat zij je van advies kunnen voorzien.

Malaria in Thailand

Er komt nauwelijks malaria in Thailand voor, maar toch is het altijd belangrijk om vooraf gedegen advies in te winnen. Er geldt altijd dat je het beste vooraf informatie kunt inwinnen bij je huisarts, de plaatselijke GGD, het tropeninstituut of een vaccinatiebureau. Er zijn reizigers die vanwege de korte duur van een verblijf in een risicogebied (of dichtbij een risicogebied) besluiten geen maatregelen tegen malaria te treffen. Dit is geheel op eigen risico. Malaria is een ernstige ziekte, maar sommige reizigers vinden dit risico onvoldoende opwegen tegen de nadelen (o.a. bijwerkingen van de medicijnen, pogingen om zwanger te worden, ongezond voor kleine kinderen) van anti-malaria middelen. Nogmaals: neem altijd contact op met de juiste instanties en laat je door hen adviseren.

Dengue en Chikungunya

In Thailand komt Dengue (knokkelkoorts) voor. Dengue is een ernstige ziekte die door muggen wordt overgedragen. Er is geen vaccinatie of ander middel tegen, behalve het muggen werende middel DEET (wat niet altijd effectief werkt). Zorg er in elk geval voor dat je DEET bij je hebt en ga vooraf na of je tijdens je reis in risicogebieden verblijft. Wanneer dit het geval is, moet je vochtige, warme en vooral smerige steegjes (vaak in de grote steden) absoluut vermijden, overdag en ‘s nachts. Ook kun je bij simpele guesthouses het beste onder een klamboe slapen. Bij de wat duurdere accommodaties kun je het beste ’s nachts de airco gebruiken (dit houdt muggen en andere insecten ook op afstand omdat het dan te koud voor ze is).

Het chikungunyavirus wordt door dezelfde muggen overgedragen die ook het Denguevirus kunnen dragen. De mug is vooral overdag (en ’s ochtends en ’s avonds) actief. Verschijnselen zijn koorts, hoofdpijn en gewrichtspijn. Ook tegen het chikungunyavirus is geen vaccin.

Kosten vaccinaties Thailand

Onderstaande prijzen zijn richtprijzen en kunnen per vaccinatiebureau variëren. Voor kinderen gelden afwijkende tarieven.

 • DTP +/- €26
 • Hepatitis A +/- €54
 • Hepatitis B +/- €42
 • Buiktyfus +/- €35
 • BMR +/- €46
 • Gele koorts +/- €38
 • Consult +/- €24,00
 • Vaccinatiepaspoort (gele boekje) +/- €5 (gratis bij consult)

Vergoedingen vaccinaties door zorgverzekeraars

In veel gevallen wordt minimaal een deel van de kosten voor vaccinatie door de zorgverzekeraar vergoed, afhankelijk van het type zorgverzekering. Ga altijd vooraf na of de vaccinaties worden vergoed. Niet alle verzekeraars vergoeden de malariakuur. Ga via de website van je zorgverzekeraar na wat de polisvoorwaarden zijn. De bedragen of percentages die genoemd worden, zijn maximum bedragen en gelden over het algemeen per persoon per kalenderjaar. Een belangrijke eis om in aanmerking te komen voor een vergoeding is dat je de vaccinaties haalt bij een LCR erkend vaccinatiecentrum (o.a. GGD).

Tips

 • Houd rekening met de tijd waarop je sommige vaccinaties het beste kunt halen. In de meeste gevallen geldt dat je het beste enkele weken voor vertrek de vaccinaties kunt halen.
 • Neem altijd O.R.S. mee voor het geval dat je met (langdurige) reizigersdiarree te maken krijgt.
 • Er is geen vaccin tegen Dengue. Neem altijd Deet mee en zorg voor beschermende kleding. Als je al een paar dagen niet helemaal fit bent geen risico nemen en ga meteen naar de plaatselijke huisarts of naar het ziekenhuis.
 • Eén van de belangrijke vragen is of je goed verzekerd bent bij een verre reis. Neem contact op met je zorgverzekeraar en ga je dekking bij (verre) reizen naar het buienland na. Ga ook na of je de juiste doorlopende reisverzekering hebt.
 • Heb je geen doorlopende reisverzekering, sluit er dan één af (of overweeg in elk geval een tijdelijke reisverzekering). Overweeg ook of een annuleringsverzekering gewenst is (in veel gevallen is het antwoord: JA).

Handige links voor het boeken van je trip

 
 
Betaalbaar naar Thailand met De Jong IntraThailand Travel333travel

5 mooiste Thailand-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Thailand

333travelv.a. €1655 incl.

Best Deal Thailand Highlights

17-daagse reis langs de vele hoogtepunten in het midden en noorden van Thailand - 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2327 incl.

Privé rondreis met chauffeur Thailand Compleet

Ontdek Noord én Zuid Thailand in één 19-daagse rondreis - ANWB Reizen.

Lees meer

Thailand Travelv.a. €1049 excl.

Back To Basic Adventure

16-daagse avontuurlijke rondreis door het échte Thailand - Thailand Travel.

Lees meer

Van Verrev.a. €2300 excl.

Hoogtepunten van Thailand

In 18 dagen langs alle hoogtepunten van land van de glimlach - Van Verre.

Lees meer

TUIv.a. €1122 incl.

Amazing Thailand

15-daagse groepsreis langs vele hoogtepunten van Thailand - TUI.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige vakantie naar Thailand kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië, Thailand Travel, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Thailand samenstellen. Boek vliegtickets rechtstreeks bij KLM of via een vergelijker als Momondo, je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij 12Go Asia of Baolau.com en boek de tours bij Klook.com of GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Thailand.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Thailand die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Thailand en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.