Laatst bijgewerkt op 4 december 2022

Nederlandse en Belgische reizigers die niet langer dan 30 dagen naar Thailand reizen, hoeven vooraf geen visum aan te vragen. Je krijgt bij aankomst in het land een stempel in je paspoort waarmee je maximaal 30 dagen in het land mag verblijven.

Als je langer dan 30 dagen in het land wilt verblijven, dien je vooraf een toeristenvisum aan te vragen. Als je niet voor vakantiedoeleinden naar het land reist, moet je altijd een visum aanvragen. Dat geldt voor zakenreizen, een studiereis of vrijwilligerswerk.

Een single-entry toeristenvisum met geldigheid van 60 dagen kost zo’n €69,95 per persoon en dit kan je vooraf online via een tussenpersoon aanvragen. Er zijn meerdere Nederlandse tussenpersonen (betrouwbare visumbureaus) die het visum voor Thailand kunnen verzorgen.

Reizigers (bijvoorbeeld backpackers) die graag vaker tijdens hun reis naar Thailand willen, kunnen vooraf een multi-entry visum aanvragen. Ook hiermee mag je maximaal 60 dagen in het land verblijven. Het multi-entry visum kost €189,95 per persoon.

Geen visum, toch langer verblijven?

Veel reizigers reizen zonder visum naar Thailand en krijgen bij aankomst een stempel voor 30 dagen in het land. Wanneer je (ruim) binnen deze 30 dagen naar een immigratiekantoor gaat, kun je tegen betaling een verlenging van 30 dagen aanvragen. In bijna alle grote steden en op de meest populaire toeristische bestemmingen heb je zo’n kantoor. Daarbij kun je ook nog eens tijdelijk naar één van de buurlanden reizen, zodat je bij terugkomst wederom een stempel voor 30 dagen krijgt (een zgn ‘visarun’). Op deze manier kunnen toeristen bij een flexibele reisinsteek in totaal 90 dagen in het land verblijven.

Let erop dat de visaruns eigenlijk niet toegestaan zijn. Als je het een enkele keer doet (of max een paar keer) dan doet men meestal niet moeilijk. Echter, krijgt men het vermoeden dat je permanent in Thailand verblijft dan kan men je de toegang tot het land ontzeggen. Verder mag je per 180 aaneengesloten dagen maximaal 90 dagen in het land verblijven.

Vereisten bij de visumaanvraag

 • Paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst.
 • Een kleurenfoto.
 • Bewijs van je retourvlucht of doorvlucht.
 • Het paspoort is nodig voor de visumaanvraag. Dit kan aangetekend naar de tussenpersoon verzonden worden (of je levert het in persoon af bij de tussenpersoon).
 • Je moet het visum uiterlijk 2 weken voor vertrek naar Thailand aanvragen. Laat je dit door een visumbureau verzorgen, start hier dan bij voorkeur zo snel mogelijk mee (na het boeken van de vliegtickets).

Visum zelf aanvragen bij de Thaise ambassade

Regel je het direct bij de Thaise ambassade, dan is het met €30 een stuk goedkoper, maar moet je wel zelf naar de ambassade. Deze weg bevat ook wat meer vereisten en daarbij kun je er maar op bepaalde momenten terecht en kun je het visum minimaal twee werkdagen later pas ophalen (dus 2 ritjes). Mocht je in de buurt wonen prima, maar woon verder weg dan is het vaak de moeite niet waard. Je kunt zelf het visum regelen bij de Thaise ambassade in Den Haag of het Thaise consulaat in Amsterdam.

Je kunt bij de ambassade in Den Haag ook terecht voor het multiple entry 3×60 dagen visum. Hiermee kun je dus 180 dagen in het land verblijven. Ook hier gelden weer een aantal eisen, waaronder het bewijs van voldoende financiële middelen (bewijs van omgerekend 200.000 baht in euro’s op je bankrekening).

Geldigheid van het visum

Het visum is drie maanden geldig vanaf afgifte (6 maanden bij multiple entry).

Over land naar Thailand

Wanneer je over land naar Thailand reist krijg je bij de grenspost een stempel waarmee je 30 dagen het land in mag. Let hier goed op, want soms krijg je hier een stempel voor maar 14 dagen.

Zakelijk visum

Zakenreizigers kunnen voorafgaand aan hun reis een zakelijk visum aanvragen. De kosten bedragen €99,95 per persoon en het gaat hierbij om een single-entry visum waarmee je maximaal 90 dagen in het land kunt verblijven.

Speciaal longstay visum voor 50+ reizigers

Speciaal voor de wat oudere reizigers is er het zgn ‘Non Immigrant O-visum’. Ben je 50 jaar of ouder, dan kom je in aanmerking voor dit type visum. Met dit visum mag je maximaal 90 dagen in Thailand verblijven.

Tips

 • Voor elke dag aan overstay betaal je minimaal 500 baht boete. Let erop dat de straffen en boetes enorm kunnen oplopen en neem nooit enig risico. Kun je de boete niet betalen en heb je geen terugvlucht naar Nederland, dan kan het zijn dat je naar de Thaise gevangenis moet. Zorg ervoor dat dit je niet overkomt! Vaak mag je nadat je betrapt bent op een overstay voor een bepaalde periode het land niet meer in.
 • Wanneer je een rondreis bij één van de Nederlandse reisorganisaties met reizen naar Thailand boekt, dien je vaak zelf het visum te regelen (eigen verantwoordelijkheid). Wel kan de reisorganisatie je adviseren en soms zelfs assisteren. Ook zijn er diverse speciale visumbureaus die je het werk uit handen kunnen nemen. De goedkoopste oplossing is echter het zelf regelen van het visum.
 • Backpackers die door Zuidoost-Azië (Indochina) reizen moeten rekening houden met de visumbepalingen van de verschillende landen. In alle gevallen moet je gewoon ter plekke een visum kunnen regelen.
 • Mocht je paspoort op korte termijn verlopen, zorg er dan voor dat je het nieuwe paspoort al hebt voordat je met de visumaanvraag start.
 • Met alleen een enkele vliegreis krijg je doorgaans geen visum. Je moet verder je retourvlucht of doorvlucht bij het inchecken kunnen overleggen. Heb je dit niet, dan zijn er een aantal luchtvaartmaatschappijen die reizigers weigeren.
 • Let erop dat de datum van je retourvlucht of doorvlucht binnen de 30 dagen moet liggen, wanneer je niet vooraf een visum aanvraagt. Sommige reizigers kopen puur hiervoor een spotgoedkoop ticket naar één van de buurlanden. Anderen grijpen hun kans om meteen een van de landen te verkennen.
 • Soms wordt bij immigratie gevraagd om bewijs van overnachtingen. Je dient dan je boekingen te overleggen.
 • Je mag maximaal 2x per jaar over land Thailand binnen reizen. Denk aan de boot tussen Langkawi (Maleisië) en Koh Lipe, of de bus van Siem Reap naar Bangkok. Met het vliegtuig zijn er geen limitaties, maar er geldt nog wel de regel dat je per 180 dagen maximaal 90 dagen in het land mag verblijven.

Disclaimer: Wij hebben onze uiterste best gedaan om alle informatie gerelateerd aan het verkrijgen van een geldig visum voor Thailand inzichtelijk te maken. De visumvereisten en de daarmee samenhangende kosten kunnen echter veranderen en wij zijn niet aansprakelijk voor afwijkingen. Wel doen wij ons best deze informatie altijd zo actueel mogelijk te houden. Het is ieder zijn eigen verantwoordelijkheid om met een geldig visum naar Thailand af te reizen.

Handige links voor het boeken van je trip

 
 
Betaalbaar naar Thailand met De Jong IntraThailand Travel333travel

5 mooiste Thailand-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Thailand

333travelv.a. €1655 incl.

Best Deal Thailand Highlights

17-daagse reis langs de vele hoogtepunten in het midden en noorden van Thailand - 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2327 incl.

Privé rondreis met chauffeur Thailand Compleet

Ontdek Noord én Zuid Thailand in één 19-daagse rondreis - ANWB Reizen.

Lees meer

Thailand Travelv.a. €1049 excl.

Back To Basic Adventure

16-daagse avontuurlijke rondreis door het échte Thailand - Thailand Travel.

Lees meer

Van Verrev.a. €2300 excl.

Hoogtepunten van Thailand

In 18 dagen langs alle hoogtepunten van land van de glimlach - Van Verre.

Lees meer

TUIv.a. €1122 incl.

Amazing Thailand

15-daagse groepsreis langs vele hoogtepunten van Thailand - TUI.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige vakantie naar Thailand kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië, Thailand Travel, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Thailand samenstellen. Boek vliegtickets rechtstreeks bij KLM of via een vergelijker als Momondo, je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij 12Go Asia of Baolau.com en boek de tours bij Klook.com of GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Thailand.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Thailand die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Thailand en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.