Laatst bijgewerkt op 4 december 2022

Backpacken in Thailand is enorm populair want het is een heerlijk land om zelfstandig te verkennen en al vele jaren een echte backpackersbestemming. Rugzaktoeristen kunnen op diverse manieren door het land reizen en grote afstanden leg je meestal af met de bus of trein. Elke toeristische hotspot heeft een keur aan accommodatie, variërend van ultragoedkoop en basic tot zeer exclusief voor de zgn. ’flashpackers’, want in Thailand vind je een aantal van de meest luxe resorts ter wereld.

Backpacken in Thailand is makkelijk en veilig en backpackers kunnen zo’n beetje overal wel terecht voor een betaalbare overnachting of een goedkope maar lekkere hap. Op de Thaise eilanden heb je tientallen resorts met accommodatie in alle prijsklassen. Een simpele kamer met fan kost vaak niet meer dan €10 per nacht. Nog goedkoper kan in slaapzalen, maar dat doet men vooral vanwege het sociale (gezellige) aspect. Een kamer met airco heb je vaak al vanaf €20 per nacht en een hutje of bungalow aan het strand vanaf zo’n €25/€35 (fan of airco). Lees meer over de kosten bij een vakantie naar Thailand.

Goed beoordeelde hostels op Tripadvisor hebben de voorkeur want vaak doen deze plekjes extra hun best om alles goed voor elkaar te krijgen. Prijzen liggen dan meestal wel wat hoger maar je krijgt er vaak wel veel extra’s voor terug. Goede kamers, snelle Wi-Fi, goed ontbijt en prima koffie. Ook hebben ze vaak een leuke gemeenschappelijke ruimte, waar je medereizigers kunt ontmoeten. Tourtjes regel je goedkoop via het hostel of bij de kleine boekingskantoortjes in de directe omgeving van je accommodatie.

Op Booking.com en Agoda.nl heb je vaak zeer scherpe deals. Prijzen hangen af van het seizoen, de locatie en het type accommodatie. Probeer altijd een kamer met kosteloze annulering te boeken zodat je nog kan schuiven.

Goedkope hostels en dorms vind je op Hostelworld. Zij hebben een mooi aanbod met goed beoordeelde, zeer betaalbare plekjes.

Thailand is naast een backpackerswalhalla ook de perfecte bestemming voor digitale nomaden. Eigenlijk gaat het om iedereen die een long stay in Thailand doet. Het visum is lang geldig je kunt redelijk makkelijk verlengen. Ook kun je in veel gevallen vrij gemakkelijk het land uit voor een korte trip, waarbij bij terugkeer je weer een nieuw visum krijgt (let op, visaruns in Thailand zijn geheel voor eigen risico). Populaire plekken voor digitale nomaden zijn Koh Phangan, Koh Samui, Koh Lanta, Krabi en Chiang Mai in het noorden.

Als je ergens naartoe moet regel je vooraf een taxi of ander vervoer via je accommodatie. In de meeste gevallen zijn prijzen hetzelfde maar scheelt het een hoop gedoe en lang wachten. De taxi staat klaar op een vooraf bepaald tijdstip.

Tips backpacken in Thailand

 • Thailand is een langgerekt land, met diverse regio’s met een warm en vochtig tropisch klimaat. Je reist makkelijk en goedkoop het hele land door.
 • Wanneer je gaat backpacken in Thailand, mag je op basis van een toeristenvisum maximaal 30 dagen in het land verblijven. Eenmaal in Thailand kun je eventueel bij een immigratiekantoor langs om daar een verlenging van 30 dagen aan te vragen. Daarbij is het ook toegestaan om kort naar één van de buurlanden te reizen en bij terugkeer naar Thailand krijg je weer het toeristenvisum van 30 dagen. Op deze manier kunnen backpackers 90 dagen in het land verblijven.
 • Let erop dat je maximaal 90 dagen per 180 dagen in het land mag verblijven.
 • Een mobiele databundel regel je gemakkelijk en goedkoop. Er zijn diverse telecomproviders die een prepaid simkaart met een geldigheid van bv 1 maand aanbieden.
 • Neem altijd oordoppen mee, vooral als je een lichte slaper bent en in basic accommodatie verblijft.
 • Installeer de belangrijkste apps op je telefoon. Zorg altijd voor internet om zo vertaalapps en Google Maps te kunnen gebruiken (de looproute indicatie werkte echt fantastisch in de grote steden).
 • Besparen op eten? Supermarkten verkopen simpele sandwiches en vaak heb je wel een restaurantje aan de weg waar je goedkoop kunt eten.
 • Wil je echter nog goedkoper reizen, overweeg dan de (nacht)bus. Door het hele land rijden busmaatschappijen met moderne bussen voor de lange afstanden. Bij de nachtbus heb je het voordeel dat je er een (doorgaans dure) overnachting mee bespaard. Boeken doe je makkelijk bij 12go.asia.
 • Huur je een brommer, ga dan vooraf bij je reisverzekering na of dit zomaar mag en kan in Thailand. Veel Thaise eilanden zijn fantastisch met de brommer te verkennen.
 • Tripadvisor is voor veel backpackers een manier om een eerste indruk van bepaalde accommodatie te krijgen. Let er echter wel altijd op dat je door de persoonlijke meningen heen leest. Niet altijd zijn de reviews gegrond.
 • Heb je een wat hoger budget en wil je liever niet in de meest basic hostels slapen, overweeg dan een kamer of appartement via Airbnb. Ga vooraf goed na of de Airbnb in kwestie dichtbij een trein- of metrostation ligt zodat je overal makkelijk naartoe reist.
 • Geen idee waar je moet beginnen met het bepalen van je reisplan? Bekijk de georganiseerde reizen van de Nederlandse reisorganisaties op deze pagina om een goed beeld te krijgen van de verschillende bestemmingen in Thailand. Zij tonen ook de meest logische volgorde, waarbij je meteen een beeld hebt bij welk type vervoer op welk traject gebruikt wordt (in het geval van groepsreizen gaat het meestal per touringcar, maar in plaats daarvan kun jij een gewone bus of trein pakken).
 • Backpacken in Thailand is vooral populair vanwege de lage kosten van het levensonderhoud en de lage kosten van de vliegtickets en de accommodatie. Verder is het ook een veilige bestemming, waar alleengaande reizigers zich geen tot weinig zorgen hoeven te maken tijdens hun reis.

Handige links voor het boeken van je trip

 
 
Betaalbaar naar Thailand met De Jong IntraThailand Travel333travel

5 mooiste Thailand-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Thailand

333travelv.a. €1655 incl.

Best Deal Thailand Highlights

17-daagse reis langs de vele hoogtepunten in het midden en noorden van Thailand - 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2327 incl.

Privé rondreis met chauffeur Thailand Compleet

Ontdek Noord én Zuid Thailand in één 19-daagse rondreis - ANWB Reizen.

Lees meer

Thailand Travelv.a. €1049 excl.

Back To Basic Adventure

16-daagse avontuurlijke rondreis door het échte Thailand - Thailand Travel.

Lees meer

Van Verrev.a. €2300 excl.

Hoogtepunten van Thailand

In 18 dagen langs alle hoogtepunten van land van de glimlach - Van Verre.

Lees meer

TUIv.a. €1122 incl.

Amazing Thailand

15-daagse groepsreis langs vele hoogtepunten van Thailand - TUI.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige vakantie naar Thailand kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië, Thailand Travel, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Thailand samenstellen. Boek vliegtickets rechtstreeks bij KLM of via een vergelijker als Momondo, je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij 12Go Asia of Baolau.com en boek de tours bij Klook.com of GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Thailand.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Thailand die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Thailand en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.