Laatst bijgewerkt op 4 december 2022

Veel reizigers vragen zich als eerste af wat nu de beste tijd voor een bezoek aan Thailand is? Niet vreemd, want een regenachtig verblijf is toch net wat minder leuk, hoewel de kans altijd erg klein is dat je volledig wegregent in het land. Thailand is het hele jaar door prima te bezoeken. Sommige specifieke regio’s hebben wel een ‘beste periode voor een bezoek’ die je buiten die periode beter kunt overslaan, maar eigenlijk zijn er bij een 3-weekse reis naar het land altijd wel genoeg plekken die je in plaats daarvan kunt bezoeken.

Het belangrijkste aspect bij het bepalen van de beste tijd voor een bezoek aan Thailand is waar je eigen voorkeur naar uitgaat, want de beste periode is een vrij breed begrip. Daarbij bezoekt elke reiziger wel één of meerdere eilanden tijdens een trip naar het land en moeten ze rekening houden met een westelijke moesson bij de Andaman Zee in het zuiden van Thailand en met een oostelijke moesson aan de Golf van Thailand. Thailand heeft verder in het zuiden een tropisch klimaat, kenmerkend door warme, vochtige dagen. De beste maanden om Thailand te bezoeken liggen tussen november en maart. Over het algemeen is april de heetste maand van het jaar.

Het hoogseizoen is enerzijds gebaseerd op de moessonperiodes. Zo hebben eilanden aan de zuidelijke westkust hun hoogseizoen in de maanden november tot maart en eilanden aan de zuidelijke oostkust bezoek je het beste tussen maart en augustus. Aan de andere kant reizen de meeste toeristen in de bekende vakantieperiodes naar Thailand, voor Nederlandse reizigers en veel andere Europese reizigers is dit tussen juni en september, maar voor reizigers uit Australië en Nieuw-Zeeland is dat tussen november en februari.

In het noorden brengt een moessonperiode vrij koel weer, waardoor temperaturen er soms rond 15/20 graden liggen. Ga je bijvoorbeeld naar het populaire Chiang Mai, doe dit dan tussen december en februari want het is er dan heerlijk koel.

Bangkok heeft een warm en vochtig tropisch klimaat. Eigenlijk zijn alleen de maanden december en januari geschikt voor een bezoek, want in de overige maanden is het er ondraaglijk warm en klam. Ook heeft de stad buiten deze beste periode te maken met (ernstige) smog en zo nu en dan met zware, langdurige regenval met overstromingen tot gevolg.

Prijzen van vliegtickets zijn meestal het duurst in juli en augustus (en rond de kerstperiode), maar als je op tijd boekt moet het altijd wel mogelijk zijn om voor zo’n €600/€700 per persoon naar Bangkok te vliegen (dit kan rechtstreeks met KLM). Reis je met een tussenstop dan kan het flink goedkoper, met ticketprijzen rond €500.

accommodatie is het duurst in de periode tussen november en februari, en tevens tussen juli en september. Rond de kerstperiode en tijdens lokale feestdagen en vieringen (als Songkran) schieten prijzen soms ook omhoog. Boeken doe je het beste ruim vooraf via hotelsites als Booking.com en Agoda.nl. Kies accommodatie die je kosteloos kunt annuleren, zodat er op een later moment nog te schuiven valt.

Weersvoorspellingen zijn vaak onbetrouwbaar. Zo goed als dagelijks wordt er flinke regen voorspeld, hoewel dit meestal maar maximaal 1 uur per dag speelt en geen spelbreker hoeft te zijn op je vakantie. Wel kun je natuurlijk eens pech hebben, het blijven de tropen en het weer kan zomaar omslaan. Wij vinden zelf een regenachtige dag in een grote stad geen probleem, maar op een bountyeiland is het wel een ander verhaal (dan kunnen de dagen ineens aardig saai worden). Gelukkig regent het zelden dagen achtereen, zodat er altijd wel wat droge momenten zijn om wat leuks te ondernemen.

Samengevat. Thailand is het hele jaar door te bezoeken en als je het reisplan slim opstelt hoef je op geen enkel moment bang te zijn om compleet weg te regenen. Sommige bestemmingen sla je in bepaalde maanden over, maar daarvoor in de plaats zijn genoeg andere plekken die je kunt bezoeken. Beste tijd voor een bezoek aan Thailand ligt tussen november en maart, maar in deze periode zijn vliegtickets en accommodatie wel het duurst, tenzij je ruim vooraf boekt tijdens speciale aanbiedingen. Ook is het tijdens de beste periode het drukst in het land, met bij populaire attracties van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat grote drommen met toeristen.

 
 
Betaalbaar naar Thailand met De Jong IntraThailand Travel333travel

5 mooiste Thailand-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Thailand

333travelv.a. €1655 incl.

Best Deal Thailand Highlights

17-daagse reis langs de vele hoogtepunten in het midden en noorden van Thailand - 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2327 incl.

Privé rondreis met chauffeur Thailand Compleet

Ontdek Noord én Zuid Thailand in één 19-daagse rondreis - ANWB Reizen.

Lees meer

Thailand Travelv.a. €1049 excl.

Back To Basic Adventure

16-daagse avontuurlijke rondreis door het échte Thailand - Thailand Travel.

Lees meer

Van Verrev.a. €2300 excl.

Hoogtepunten van Thailand

In 18 dagen langs alle hoogtepunten van land van de glimlach - Van Verre.

Lees meer

TUIv.a. €1122 incl.

Amazing Thailand

15-daagse groepsreis langs vele hoogtepunten van Thailand - TUI.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige vakantie naar Thailand kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië, Thailand Travel, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Thailand samenstellen. Boek vliegtickets rechtstreeks bij KLM of via een vergelijker als Momondo, je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij 12Go Asia of Baolau.com en boek de tours bij Klook.com of GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Thailand.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Thailand die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Thailand en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.