Laatst bijgewerkt op 4 december 2022

Eten en drinken in Thailand is een belangrijk tijdverdrijf. Net als bij de omringende landen staat eten centraal en de Thai doen het dan ook de hele dag (en nacht) door. Overal zie en ruik je eten en het duurt vaak niet lang en je eet zelf ook als een Thai, op diverse momenten per dag zonder rekening te houden met vaste eetmomenten. Het heerlijke eten is alleen al een reden voor een reis naar Thailand. Pittige curries, gefrituurde snacks, verse fruitshakes, wokgerechten, verse vis, er zijn zoveel lekkere gerechten dat je er makkelijk elke dag wat anders kunt eten tijdens je vakantie. Eten in Thailand kan zo goedkoop en gemakkelijk zijn als je wilt. Wat dacht je een simpele maar heerlijke Pad Thai voor nog geen 50 baht bij een kraampje aan de straat. Wil je luxe eten in Thailand? Overal heb je goede restaurants waar je een geweldig meergangendiner voor nog geen €100 hebt.

Vooral fijn aan het eten en drinken in Thailand is dat eten bij kraampjes langs de straat over het algemeen redelijk veilig is. Vaak bereidt met een gerecht vers voor je neus en daarbij is het niet moeilijk om in één oogopslag te zien of je ergens wel of niet zonder problemen kunt eten.

Wat ons betreft is de Thaise keuken echt heerlijk en er zijn een flink aantal Thaise gerechten die we al jaren met veel plezier zelf thuis klaarmaken. Veel specerijen ken je al wel van de Indonesische keuken. Sommige gerechten zijn zeer pittig, anderen vrij mild. Het gaat hierbij om het soort pittig dat soms niet zo heel lekker meer is voor de meeste westerse toeristen. Denk hierbij aan scherp pittig en niet zoet pittig zoals bij Indonesische sambal vaak het geval is. Je kunt altijd om meer of minder pittig vragen.

Typische gerechten die je overal tegenkomt zijn Pad Thai, Thai Basil Chicken, Thai Green Curry, Thai Red Curry, Chicken Cashew en Sweet & Sour Chicken.

Naast Thais eten heb je in Thailand ook overal lekker westers eten. Denk hierbij aan lekkere westerse lunchgerechten zoals hamburgers, BLT’s en andere belegde broodjes. Ook heb je overal goede koffie. Er zijn vaak veel goede restaurants met westerse eigenaren. Zo moet je niet raar opkijken als de eigenaar en een groot deel van het personeel van een Italiaans restaurant van Italiaanse komaf is.

Goede restaurants vind je op diverse manieren. Vaak voldoet zoeken op Tripadvisor en met daarbij gebruik van Google Maps om de exacte locatie te vinden. Vraag ook bij je accommodatie om tips. Zo vroegen wij om een eettip bij onze villa Seava House en de eigenaar raadde ons Rhuan Tip aan, een restaurant ten noorden van Ao Nang. Dit bleek een werkelijk fantastisch plekje, terwijl we restaurant nergens tegenkwamen op eerdergenoemde websites.

Lekker goedkoop eten

Eten is vaak zeer goedkoop, vooral als je het bij lokale gerechten houdt bij de gewone restaurants. Vaak betaal je voor een een gerecht plus simpel drankje zo’n 120 baht. Verblijf je in populaire toeristencentra dan is het vaak net wat duurder en kost een Pad Thai met flesje water makkelijk 200 baht. Natuurlijk betaal je in een luxe restaurant met een internationale keuken ook meteen veel meer, maar daar is de kwaliteit en setting ook naar. De meeste gerechten worden geserveerd met rijst, maar de Thai eten ook diverse soorten noedels. De Thaise keuken is vaak erg pittig! Aan zo’n beetje elk gerecht worden hete pepers (chillies) toegevoegd en vaak krijg je over of bij je gerecht nog wat gedroogde chili om het naar eigen wens nog pittiger te maken.

Wil je liever een milde versie van het gerecht, dan moet je dit vooraf duidelijk kenbaar maken en dan nog kan het zijn dat je het als zeer pittig ervaart. De uitzondering zijn noedels, waarbij de typische noedelgerechten normaal gesproken niet pittig zijn. Noedels worden geserveerd als droge noedels en natte noedels en in verschillende diktes. Natte noedels, wanneer de noedels in een soep worden geserveerd, worden vooral vaak overdag (ontbijt of lunch) genuttigd.

Thais eten wordt vaak gegeten met verse groenten. Er zijn dan ook veel Thaise groentegerechten, waarvan een groot aantal met vlees, kip of vis/zeevruchten geserveerd worden.

De Thaise keuken wordt gekenmerkt door diverse opvallende smaakmakers, zoals limoensap, gember, citroengras, kokosmelk en verse koriander, waarvan de combinatie ervan de Thaise gerechten hun onderscheidende smaak geeft, maar toch altijd een mooi en vooral lekker evenwicht heeft. Het geheel wordt met pepers voorzien van de typisch pittige smaak. Voor de afronding maakt men vaak gebruik van vissaus, een zoute saus die wordt gebruikt om een breed scala aan gerechten op smaak te brengen.

4 regionale stijlen

Thaise gerechten kunnen worden opgedeeld in minstens vier verschillende regionale stijlen: de Zuid-Thaise keuken, de centrale Thaise keuken, de Noord-Thaise keuken en gerechten afkomstig uit de Isaan in het noordoosten van Thailand. In veel gerechten kom je ook Chinese invloeden tegen, vooral vanwege de vele streetfood-kraampjes in grote steden als Bangkok, die gerund worden door etnische Chinezen.

Typisch Thaise maaltijd

Thaise maaltijden bestaan meestal uit rijst met één of meerdere aanvullende gerechten die door iedereen worden gedeeld. Er zijn verder diverse heerlijke soepgerechten zoals tom yam of tom chuet. Ook populair zijn de curry’s, waarvan Penang curry een echte aanrader is. De meeste vlees, kip of visgerechten worden gebakken of gefrituurd. Vaak zijn dit soort gerechten heerlijk vooraf gemarineerd, waardoor ze een sterke smaak hebben (vaak o.b.v. knoflook, gember, oestersaus of ketjap).

Thaise gerechten worden vaak gedeeld. Iedereen krijgt een eigen bord met rijst en een kleine soepkom, maar alle andere gerechten liggen in het midden van de tafel en iedereen schept op van deze gerechten. Gerechten worden over het algemeen gebracht wanneer ze bereid zijn. Je wacht dan ook niet tot alle bestelde gerechten gebracht zijn voordat je begint te eten, zoals in de westerse cultuur gebruikelijk is.

slider-eten-en-drinken-in-thailand-1-1
slider-eten-en-drinken-in-thailand-1-2
slider-eten-en-drinken-in-thailand-1-3
slider-eten-en-drinken-in-thailand-1-4
slider-eten-en-drinken-in-thailand-1-5
slider-eten-en-drinken-in-thailand-1-6
slider-eten-en-drinken-in-thailand-1-7
slider-eten-en-drinken-in-thailand-1-8
slider-eten-en-drinken-in-thailand-1-9
slider-eten-en-drinken-in-thailand-1-10
slider-eten-en-drinken-in-thailand-1-11
slider-eten-en-drinken-in-thailand-1-12
previous arrow
next arrow

Veel ketens

Overal in Thailand heb je lokale restaurants met hun eigen specialiteiten. De bekendste Thaise gerechten kom je doorgaans in elk lokaal restaurant tegen (zoals Pad Thai, Tom Yam, Thai Basil Chicken, Black Pepper Beef etc). In grote steden als Bangkok heb je veel ketens, vaak ontstaan als simpel familierestaurant maar door de jaren heen zo populair geworden dat ze meerdere vestigingen konden openen. Naast bekende Thaise ketens zijn er ook veel ketens van buitenlandse keukens, zoals Chinese, Japanse, Indiase, Koreaanse, Vietnamese en westerse restaurants. Vaak vind je deze in de grotere steden of binnen de luxe hotels. Al je het Thaise eten beu bent kun je ook altijd terecht bij de bekende fastfood-ketens als McDonald’s, Burger King, Nando’s, KFC, Pizza Hut etc. Onder westerse toeristen vaak not-done om er tijdens je vakantie te eten, maar gigantisch populair onder de Thaise bevolking.

Foodcourts en eten langs de straat

Streetfood is eten dat aan de weg verkocht wordt en in Thailand is dit concept enorm populair. Het grootste deel van de bevolking eet dagelijks buiten de deur, vooral bij de vele vaak vrij simpele restaurantjes langs de straat. Bangkok wordt vaak genoemd als één van de beste steden ter wereld om langs de straat te eten en wordt regelmatig ‘Streetfood Capital of The World’ genoemd.

Er zijn maar weinig Thaise gerechten die niet door een straatverkoper of op een avondmarkt verkocht worden. Sommige verkopers (ook wel hawkers genoemd) zijn gespecialiseerd in slechts één of twee gerechten, andere bieden een compleet menu dat vergelijkbaar is met dat van restaurants. Sommigen verkopen alleen voorgekookt voedsel, anderen maken het eten op basis van verse ingrediënten voor je neus klaar. Noedels zijn vooral populair omdat ze snel bereid kunnen worden en als een enkel gerecht worden gegeten.

Foodcourts zijn grote pleinen vol vaste kraampjes omringd door een enorme hoeveelheid tafels en stoelen, waarbij elke hawker zijn of haar eigen specialiteiten verkoopt. Foodcourts heb je ook onderin moderne winkelcentra en in grote supermarkten, waar je fijn in de airco kunt eten. Gerechten bij foodcourts zijn vaak goedkoop en perfect voor een snelle hap. In Thailand bezoek je een foodcourt niet alleen voor de avondmaaltijd, maar ook voor het ontbijt en de lunch (en alles wat daartussen ligt). Er wordt ook veel eten verkocht op de nightmarkets, de avondmarkten waar de lokale bevolking in groten getale op afkomen. Het is vaak een combinatie van marktkraampjes waar van alles en nog wat verkocht wordt (van mobiele telefoons tot keukengerei, van speelgoed tot kleding).

De avondmarkten zijn ondanks de komst van grote winkelcentra en warenhuizen nog steeds zeer populair, omdat het vaak wijk gebonden is en daardoor een mooie manier is voor de lokale bevolking om elkaar in de avond (vaak in het weekend) te ontmoeten. Veel locals kopen gerechten op straat om deze vervolgens in de typische bakjes van polystyreen in te laten pakken om mee naar huis te nemen. Vaak komen de mensen net van hun werk en scheelt dit veel tijd omdat ze niet thuis hoeven te koken.

Vegetarische gerechten

Thailand is een boeddhistisch land en veel boeddhisten zijn vegetariër, hoewel vaak alleen rond en tijdens festivals. Er zijn veel vegetarische gerechten die vaak tofu als vleesvervanger bevatten. Wij kunnen altijd echt enorm genieten van typisch Thaise gerechten met tofublokjes i.p.v. stukken vlees of kip. Aangezien veel Thaise gerechten vers worden gemaakt, kun je prima vragen of ze iets van het menu zonder vlees of vis kunnen maken. Verder bevat de Thaise keuken veel groentegerechten, waar helemaal geen vlees of vis in zit. Bangkok heeft verschillende fantastische vegetarische en veganistische restaurants, maar buiten de grote steden moet soms goed zoeken (tip: gebruik Tripadvisor op bekende toeristische bestemmingen binnen het land).

Fruit

Vers fruit is werkelijk overal te koop. In supermarkten, kraampjes langs de straat, in de 7/11’s en op de (avond)markten. De meest voorkomende vruchten zijn mango, banaan, ananas, pomelo en watermeloen. In restaurants en barretjes verkopen ze vaak verse vruchtenshakes, soms van puur fruit, soms in combinatie met melk of yoghurt (lassi of smoothie). Voorbeelden zijn shakes van bananen, mango, passievrucht, lime, aardbei, watermeloen en nog veel meer smaken. Ook heb je een keur aan cocktails op basis van fruit, vooral lekker op één van de vele Thaise eilanden.

Een bijzondere vrucht is de Durian, herkenbaar aan de enorm penetrante lucht. Je bent of groot fan, of hebt er een hekel aan….er zit meestal niet veel tussenin. In het juiste seizoen, is Durian werkelijk overal te koop.

Insecten

In Thailand wordt een breed scala aan insecten gegeten, vooral in de Isaan en in het noorden. Veel markten in Thailand verkopen gefrituurde sprinkhanen, krekels, bijenlarven, zijderupsen, miereneieren en termieten. De meeste insecten smaken redelijk flauw als ze worden gefrituurd. Maar wanneer ze samen met kruiden en ingrediënten als limoenblaadjes, peper en knoflook worden gefrituurd, krijgen de insecten ineens een heerlijke snack.

Food tours en kookworkshops

Culinaire rondreizen door Thailand zijn de laatste jaren zeer populair geworden. Op diverse bestemmingen, waaronder de vele drukbezochte eilanden, heb je toffe foodtours waar reizigers alles over de Thaise keuken leren. Los van het heerlijke voedsel dat je tijdens een tour kunt proberen heb je ook op veel plekken kookworkshops waar je zelfstandig Thais leert koken. Op zo’n beetje elke toeristische bestemming heb je bedrijven die foodtours en kookworkshops aanbieden. In veel gevallen boek je dit vooraf via een boekingskantoortje of via je hotel of resort. Ook is het meestal mogelijk om dit al voor vertrek online te reserveren.

Koffietentjes in Thailand

In de grote steden heb je overal leuke en hippe koffietentjes. Vooral in Bangkok vind je ze op elke straathoek en tevens in de meeste winkelcentra. De koffiekwaliteit is goed vaak zijn bonen vers gebrand. Ook heb je meerdere internationale koffieketens, maar wij gaan meestal voor kleinschalige tentjes i.p.v. de bekende namen.

Op de eilanden is het soms goed zoeken. Op een eiland als Koh Lipe was het aantal goede koffietentjes op 1 hand te tellen. Op Koh Lanta dronken we de beste koffie bij de luxe resorts, hetzelfde gold voor Koh Phi Phi. In Krabi en Ao Nang had je meerdere koffietentjes, waaronder de populaire Australische keten The Coffee Club. Hier heb je heerlijke koffie, de mooiste shakes en ice blended coffees en een fantastische lunchkaart. We schrokken wel flink van de prijzen. Een gewone koffie kostte er 100 baht en een mooie shake ruim 300 baht. Ook voor de lunch betaalden we 400 baht per persoon. Toch was het ondanks de vrij hoge prijzen toch een absolute aanrader, al is het maar om de fijne koele airco om even in uit te waaien.

IJs

IJsjes zijn op elke straathoek te koop, vaak voor niet meer dan 30 baht. Luxe ijsjes als Magnums heb je voor 80 baht. Schepijs kom je niet veel tegen, behalve op de toetjeskaart in de restaurants. Een lokale lekkernij is het geschaafde ijs met een smaakje en ook populair is het zgn: “cream roll ice’, waarbij op een ijskoude plaat ijs met lekkere toevoegingen als gecrushte oreos, m&m’s en ander lekkers gestampt worden en waarbij nadat het geheel is bevroren kleine rolletjes gedraaid van worden.

Handige links voor het boeken van je trip

slider-eten-en-drinken-in-thailand-2-1
slider-eten-en-drinken-in-thailand-2-2
slider-eten-en-drinken-in-thailand-2-3
slider-eten-en-drinken-in-thailand-2-4
slider-eten-en-drinken-in-thailand-2-5
slider-eten-en-drinken-in-thailand-2-6
slider-eten-en-drinken-in-thailand-2-7
slider-eten-en-drinken-in-thailand-2-8
slider-eten-en-drinken-in-thailand-2-9
slider-eten-en-drinken-in-thailand-2-10
slider-eten-en-drinken-in-thailand-2-11
previous arrow
next arrow

 
 
Betaalbaar naar Thailand met De Jong IntraThailand Travel333travel

5 mooiste Thailand-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Thailand

333travelv.a. €1655 incl.

Best Deal Thailand Highlights

17-daagse reis langs de vele hoogtepunten in het midden en noorden van Thailand - 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2327 incl.

Privé rondreis met chauffeur Thailand Compleet

Ontdek Noord én Zuid Thailand in één 19-daagse rondreis - ANWB Reizen.

Lees meer

Thailand Travelv.a. €1049 excl.

Back To Basic Adventure

16-daagse avontuurlijke rondreis door het échte Thailand - Thailand Travel.

Lees meer

Van Verrev.a. €2300 excl.

Hoogtepunten van Thailand

In 18 dagen langs alle hoogtepunten van land van de glimlach - Van Verre.

Lees meer

TUIv.a. €1122 incl.

Amazing Thailand

15-daagse groepsreis langs vele hoogtepunten van Thailand - TUI.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige vakantie naar Thailand kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië, Thailand Travel, TUI en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Thailand samenstellen. Boek vliegtickets rechtstreeks bij KLM of via een vergelijker als Momondo, je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij 12Go Asia of Baolau.com en boek de tours bij Klook.com of GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Thailand.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Thailand die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Thailand en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.