Zelf heerlijk door Amerika toeren is wat iedereen tocht wilt bij een reis door het machtig mooie land? Dit is dan ook met stip de meest populaire manier om zelfstandig het land te verkennen. Dit maakt ook prima mogelijk je hele reis naar Amerika zelf te organiseren. Je boekt de vliegtickets en de overnachtingen kun je vooraf boeken maar dit kan ook prima ter plekke voor nog meer flexibiliteit onderweg. Met een huurauto kun je gaan waar en wanneer je wilt en de kosten vallen over het algemeen mee.

Een huurauto is het meest gebruikte vervoermiddel als je door de wat meer landelijke omgevingen reist. Je hebt niet veel aan een huurauto als je alleen een grote stad bezoekt, hoewel het wel weer leuk kan zijn om bv op de laatste dag een auto te huren om hiermee naar je volgende bestemming te rijden (dit wordt vooral veel langs de schitterende Californische kust gedaan). De dagelijkse kosten van huurauto’s variëren van $20 tot $100 afhankelijk van het merk en model. Twee mensen hebben meestal genoeg aan een standaard sedan. Benzinekosten zijn, in vergelijking met Nederland, erg laag in de VS (de prijs hangt per staat af en varieert tussen +/- $2,40 en $3,70 per gallon wat 3,78 liter is). Zelf rijden in de VS is makkelijk en iedereen houdt zich er meestal netjes aan de verkeersregels. De meeste hotels en motels hebben een eigen parking, soms overdekt of in een garage onder het hotel.

Er zijn tientallen autoverhuurders waarbij je een auto kunt huren. De meeste verhuurders waarbij je al in Nederland (vooraf online) kunt boeken hebben zeer goede regelingen en scherpe prijzen. Verder zijn de auto’s bijna altijd zo goed als nieuw en hebben de verhuurders overal in het land ophaallocaties.

Je kunt ook prima overwegen een auto op bestemming A op te halen en deze later op bestemming B weer in te leveren. Wel komt er dan een klein bedrag extra bij de huurprijs, maar het maakt wel mogelijk dat je niet weer helemaal terug hoeft te rijden, maar je kunt makkelijk je reis met bv een binnenlandse vlucht of lange-afstandsbus vervolgen.

Sommige verhuurders hebben een zgn. ‘priority-programma’ waarbij je een klein bedrag extra betaalt maar vervolgens niet meer met lange wachtrijen bij de afhaallocatie te maken hebt. De populaire verhuurder Alamo (de grootste wat betreft de verhuur van auto’s in de Verenigde Staten) heeft het Save Time-programma. Superhandig als je na een lange vlucht meteen de auto in wilt kunnen stappen. De ophaalprocedure neemt op deze manier nog geen 15 minuten in beslag.

Benzine is goedkoop in de VS en kost afhankelijk van de staat zo’n €0,85 per liter (je tankt echter in gallons). De meeste verhuurders hanteren de regel dat een auto met volle tank wordt meegegeven en dat je deze ook weer met een volle tank in dient te leveren. Ga daarom altijd vooraf na waar het dichtstbijzijnde tankstation is, mocht je de huurauto weer op dezelfde locatie inleveren. Soms hanteren de verhuurder afwijkende regelingen m.b.t. het benzineverbruik. Soms kun je in Amerika vooraf kiezen wat je wilt (vol of leeg inleveren). Bij je huurauto zit meestal een ongelimiteerd aantal kilometers, je kunt dus zoveel en zover rijden als je wilt. Er gelden verder afwijkende tarieven en regels wanneer je jonger dan 25 jaar bent. Standaard bevat de autohuur de sales tax, lokale toeslagen, airport fee, diefstal verzekering, CDW en extended protection. Er is geen eigen risico in de VS. Willen meerdere inzittenden rijden, dan moet je dit vaak bij de boeking al aangeven. Afhankelijk van waar je precies huurt heb je nog keuze tussen een aantal aanvullende verzekeringen zoals Super CDW, No-Risk en bijvoorbeeld pechhulp.

Waar een auto huren?

Er zijn tientallen verhuurders waar je terecht kunt als je een auto in de VS wilt rijden. De meest gebruikte onder Nederlandse reizigers is het populaire Alamo. Zij zijn al jaren de nummer 1 op het gebied van autohuur in de VS. Natuurlijk kun je ook terecht bij partijen als Hertz en Avis, maar die zijn vaak aanzienlijk duurder dan Alamo. Naast Alamo kun je ook nog de populaire vergelijker Rentalcars.com overwegen. Zij tonen simpel de goedkoopste auto met de regels die van toepassing zijn. Eigenlijk boeken wij altijd via Rentalcars.com, maar in het geval van de VS raden we absoluut Alamo aan (die overigens ook als verhuurder binnen Rentalcars.com voorkomt).

Welk type auto?

Reis je met zijn tweetjes of met een groot gezin? De keuze voor je huurauto hangt hier natuurlijk mee samen. In de VS hebben de verhuurders diverse modellen en elk type auto valt in een bepaalde categorie. Over het algemeen is de Economy, de kleinste huurauto, niet geschikt voor lange afstanden. Overweeg in elk het type Compact, met net wat meer ruimte voor bagage en eventuele passagiers. Wil je het echt op zijn Amerikaans groot aanpakken, huur dan een Intermediate of zelfs een Fullsize (een typisch grote Amerikaanse bak). Dit zijn flinke auto’s waar het hele gezin plus bagage makkelijk inpast. Het prijsverschil tussen een kleine auto en een veel grotere auto is vaak klein. Voor enkele euro’s per dag extra heb je al een veel grotere wagen die vooral op langere afstanden vaak prettiger rijdt. Vaak proberen verhuurders ter plekke nog een aanbod voor een upgrade te doen.

Regels die gelden bij het huren van een auto

  • Bij de grote, bekende verhuurders moet je minimaal 25 jaar oud zijn om een auto in de VS te mogen huren. Ben je tussen 21 en 25 jaar oud, dan is verhuur vaak alleen mogelijk tegen een hogere huurprijs.
  • Bij sommige, vaak de lokale verhuurders moet je minimaal 21 jaar oud zijn om een auto te mogen huren.
  • De boeking wordt gedaan door de hoofdbestuurder en die dient over een geldige creditcard te beschikken (tijdens boeken, maar ook ter plekke ter verificatie).
  • Er is geen maximale leeftijd voor het rijden van een auto in de VS, ook niet voor het huren van een auto.
  • Je hebt geen internationaal rijbewijs nodig voor het huren van een auto in de Verenigde Staten. Je Nederlandse rijbewijs (en paspoort, creditcard) is genoeg. Echter, soms komt het voor dat men toch een ‘Engelstalig’ bewijs wilt zien en daarom kun je het beste voor de zekerheid toch overwegen een internationaal rijbewijs mee te nemen (geldklopperij much?).
  • Het rijbewijs dient gedurderende de gehele huurperiode geldig te zijn.
  • Een eventuele 2e rijder dient ook over een geldig rijbewijs te beschikken.
  • In veel staten is het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden verboden.
  • Je mag standaard met dimlicht aan rijden in de VS.
  • Een rijbewijs B is in de Verenigde Staten officieel niet geldig voor het besturen van een RV (tussen 3500 en 7500 kg). Voor het rijden met deze campers is rijbewijs C/C1 vereist. In de praktijk wordt het rijbewijs B door de meeste verhuurbedrijven geaccepteerd en bieden de verzekeringsmaatschappijen in dat geval ook voldoende dekking. Huur je een camper, ga dan vooraf goed de voorwaarden na en informeer naar de verzekeringsdekking.

Rijden in de VS

In de VS gelden over het algemeen dezelfde regels als in Nederland. Overal gelden maximale snelheden en op 2-baans wegen wordt vaak aangegeven of je wel of niet mag inhalen. Er wordt soms op snelheid geflitst, met boetes bij te hard rijden. Soms wordt er alleen op rood licht geflitst. Er zijn wat afwijkende verkeersituaties. Zo heb je vaak bij een gevaarlijke kruising een rood knipperlicht als waarschuwingsbord. Verder mag het verkeer, tenzij anders aangegeven, bij rood vaak toch rechtsaf afslaan (linksaf alleen in het geval van een eenrichtingsweg). In NYC mag je nooit bij rood afslaan, tenzij anders wordt aangegeven.

De maximum snelheid binnen de bebouwde kom is 40mph (mile per uur). Buiten de bebouwde kom is dit 70mph tenzij anders wordt aangegeven. Op snelwegen (alle soorten) 75mph tenzij anders aangegeven. Let altijd op verkeersborden die de maximaal toegelaten snelheid aangeeft.

De VS heeft een matige infrastructuur met vooral rond de grote steden vaak opstoppingen en files. Bekende wegen zijn de Interstate Highways met zes tot soms wel twaalf rijstroken. Op sommige hoofdwegen betaal je tol. Andere wegen zijn Superhighways en Expressways, met vaak ook tot max 12 rijstroken. De standaard Freeways hebben meestal vier of zes rijbanen. Voor kortere afstanden is er een dicht net van wegen die Routes (met een nummer) genoemd worden. Blijf je met je huurauto binnen de bewoonde wereld (incl. natuurparken) dan rij je altijd over verharde wegen.

Heb je pech onderweg dan bel je de AAA (American Automobile Association: 1800AAAHELP of 18002224357). Ga vooraf bij je verhuurder na of ze willen dat je ze altijd als eerste belt bij pecht onderweg. De kosten voor pechhulp in de Verenigde Staten vallen niet onder de dekking van je ANWB wereldpas en zijn dus voor eigen rekening/risico.

Tanken en tankstations

In de Verenigde Staten is loodvrije benzine verkrijgbaar met verschillende octaangetallen en met veel verschillende namen, zoals Unleaded Regular (87 octane), Unleaded Mid/Plus/Special (89 octane), Unleaded Premium/Super/Supreme/Silver (91-93 octane). Het Europese 95 ongelood kan worden vergeleken met de Amerikaanse 91 Unleaded Premium of Super. Benzine wordt verkocht per US gallon en kost tussen +/- $2,40 en $3,70. Eén US gallon is 3,78 liter, dus grofweg tussen $0,60 en $1 per liter. Check actuele benzineprijzen per staat op de website GasBuddy.com.

In drukbevolkte gebieden heb je overal wel tankstations, vaak bij elk dorp of stadje wel een rij met tankstations van verschillende merken. Ga vooraf duidelijk na welk benzinetype jouw huurauto heeft, vaak is dit ook aan de binnenkant van de tankklep te zien (op een sticker met informatie). Unleaded Premium of Super wordt bij zo goed als elk tankstation verkocht.

In onbewoonde gebieden (bv tussen/bij natuurparken) liggen tankstations soms ver uit elkaar. Soms wordt op een informatiebord aangegeven hoe lang het nog rijden is naar het dichtstbijzijnde tanksstation met bijvoorbeeld de volgende tekst: “No service for 50 miles”. Zorg ervoor dat je bij elk tankstation tankt en ga eventueel vooraf na hoelang je met een tank doet en check via Google Maps waar de tankstations op jouw route liggen.

Bij de meeste tankstations kun je, naast contant, ook met je creditcard betalen. Let erop dat je bij veel onbemande tankstations alleen met creditcard kunt betalen, maar dat niet elke buitenlandse creditcard geaccepteerd wordt. Verder dien je vaak een postcode op te geven, in de meeste gevallen voldoet het om de postcode van je motel of van restaurant in de buurt op te geven. Tankstations zijn in de VS vaak 24/7 geopend.

Tips bij het huren van een auto in de VS

  • Stem vooraf met het verhuurbedrijf af tot wanneer ze open zijn. Sommige vluchten komen bijvoorbeeld pas laat in de avond aan (of juist zeer vroeg) en dan is het niet altijd mogelijk om direct de auto af te halen.
  • Controleer de auto vooraf goed op kleine beschadigingen (bv steenslag) en rapporteer deze zodat er achteraf geen onduidelijkheden over kunnen ontstaan.
  • Ga vooraf na of de auto een cd-speler aan boord heeft, en of deze usb-sticks gebruikt (waar je makkelijk muziek op kwijt kunt) of dat je zelf cd’s (al dan niet gebrand) moet meebrengen.
  • Ga vooraf na of er al een wegenkaart in de auto aanwezig is. Er zijn diverse gedetailleerde wegenkaarten van de VS in de omloop die je vooraf online kunt bestellen. Als je een lokale simkaart met databundel neemt, kun je prima met Google Maps uit de voeten.
  • Neem altijd je zonnebril mee en draag deze in de auto bij een laaghangende zon.
  • Laat nooit belangrijke spullen achter in je huurauto. Doe de auto ook altijd op slot.
  • In sommige gevallen zal de verhuurder ter plekke een extra verzekering aanbevelen. Ga goed na of dit nodig is door vooraf bij de boeking alles al uit te zoeken m.b.t. vereisten zodat je ter plekke niet gedwongen wordt om bij te betalen.
  • Er wordt in de VS op rood licht geflitst. Soms wordt er ook op snelheid geflitst. Bekijk hier waar alle flitspalen in de VS precies staan.
  • Boetes voor te hard rijden, door rood licht rijden, foutparkeren en andere verkeersmissers worden bij je verhuurder in rekening gebracht en worden uiteindelijk naar jou doorberekend en zie je na enige tijd terugkomen op je creditcard afschrift.
  • Op sommige (snel)wegen wordt tol geheven. Deze kosten worden vaak automatisch in rekening gebracht en achteraf verrekend met je creditcard. Het kan soms vele maanden duren eer je dit op je afschrift tegenkomt (hetzelfde geldt voor boetes).

 
 
De Jong IntraTUIReis door Amerika met AmerikaPLUS

5 mooiste Verenigde Staten-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Verenigde Staten

v.a. €1099 incl.

Western Values

15-daagse autorondreis met vele hoogtepunten van het westen van de VS met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €2000 excl.

Hoogtepunten van Florida

De leukste hoogtepunten van Florida in één reis! Prachtige 14-daagse self-drive met Van Verre.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2080 incl.

Het Wonderlijke Westen

21-daagse privé rondreis met huurauto langs de mooiste hoogtepunten van West-Amerika met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1725 incl.

American National Parks

21-daagse autorondreis langs de mooiste nationale parken van Amerika met AmerikaPLUS.

Lees meer

v.a. €1331 incl.

Highlights of the Wild West

17-daagse roadtrip door Californië, Nevada, Arizona en Utah met 333travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar de Verenigde Staten kunt boeken. Populair zijn 333travel, AmerikaPLUS, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, TUI en Van Verre. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je vliegtickets rechtstreeks bij KLM of via de populaire vergelijker Momondo. Boek losse hotelovernachtingen bij Booking.com (hier kun je vaak kosteloos annuleren) of Agoda.nl. Boek de huurauto via Alamo en boek de tours bij GetYourGuide. Regel je visum (ESTA) makkelijk via E-visums.nl. Bekijk hier het totale reisaanbod naar de Verenigde Staten.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in de Verenigde Staten die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar de Verenigde Staten en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.