Een vakantie in de Verenigde Staten lijkt een zeer goede optie voor de komende zomer. Zelfs met de redelijk onvoordelige euro/dollar-koers van dit jaar, is de VS over het geheel genomen goed betaalbaar. Vooral voedsel en accommodatie is goedkoop en de verdere kosten van het dagelijkse onderhoud liggen ook net wat lager dan in Nederland. De VS is geen spotgoedkope vakantiebestemming. Als je alles bij elkaar optelt zitten wij toch al snel op zo’n €75 per persoon per dag qua kosten, exclusief de vliegtickets naar Amerika.

Kleding en elektronica zal in vergelijking met Nederland vaak goedkoper zijn in de VS, maar weeg bij dure gadgets altijd af of je het wel zomaar mee naar Nederland mag nemen (er geldt een maximaal bedrag). Andere kosten zijn de huurauto (en de benzine), binnenlandse vluchten en entreeprijzen voor attracties en nationale parken. Hier volgt een lijst van kosten die je kunt tegenkomen als je de VS bezoekt:

ESTA

Als je op reis gaat naar de Verenigde Staten, dan heb je een reistoestemming, beter bekend als ESTA (onderdeel van het Visa Waiver Programma), nodig die je vooraf moet aanvragen om het land binnen te mogen reizen. Een ESTA aanvragen is verplicht om zonder visum naar Amerika te mogen vliegen en een luchtvaartmaatschappij mag je zonder geldig ESTA niet vervoeren. De aanvraagprocedure duurt ongeveer 5 minuten en de kosten bedragen zo’n €30 per persoon (betalen kan makkelijk via iDEAL). Lees hier alles over het aanvragen van een ESTA voor een bezoek aan de Verenigde Staten.

Internationale vluchten

Vliegtickets naar de Verenigde Staten worden regelmatig zeer goedkoop aangeboden, maar daarvoor moet je wel op exact het juiste moment boeken, wat soms nogal tijdrovend is. Meestal vind je tussen 6 en 3 maanden voor vertrek de beste prijzen. Soms vind je de beste prijs bij de luchtvaartmaatschappij zelf, bijvoorbeeld KLM, soms bij een populaire vliegticketvergelijker als Vliegtickets.nl, Momondo of Skyscanner. Het seizoen waarin de reis plaatsvindt (hoog- of laagseizoen) kan de prijs ook beïnvloeden. Vluchten naar bestemmingen aan de oostkust zijn veel goedkoper dan lange afstandsvluchten naar luchthavens van binnenkomst aan de westkust. Vluchten met een (lange) tussenstop kunnen veel goedkoper zijn, al is dit niet altijd het geval. In Nederland zijn er diverse reisorganisaties te vinden die af en toe met geweldige aanbiedingen komen (vooral naar populaire bestemmingen als New York, Las Vegas, Los Angeles en San Francisco.

Accommodatie

Er is een grote verscheidenheid aan accommodatie beschikbaar in de VS. Je kan in goedkope motels overnachten en in redelijk betaalbare B&B’s. Hotels en resorts zijn duurder, maar nog steeds goed betaalbaar als je op tijd boekt. Prijzen (per kamer per nacht) variëren tussen $20 en $250 voor een standaardkamer in een goed motel/hotel. Een nacht in een luxueus hotel of resort begint vanaf $250 en kan oplopen tot wel $1000 per nacht of meer.

Reis je met beperkt budget dan kun je het beste vooraf goed uitzoeken waar je wilt overnachten. Heb je een huurauto dan kun je eventueel van de hoofdwegen af waar je soms toffe, verscholen plekjes hebt. Wij vonden de accommodatie in de binnenlanden vaak tegenvallen voor wat je er grofweg voor betaalt. Bij toeristische trekpleisters betaal je al snel ruim $75 per nacht terwijl de kamer dan ouderwets is ingericht, zonder enige luxe. Goed vooraf uitzoeken en vooraf boeken betekent dat je weet waar je aan toe bent en dat je niet ter plekke genoegen moet nemen met een sterk verouderd, maar goedkoop, motel. Handig bij hotelvergelijkers als Booking.com en Agoda.nl is dat je vaak tot zeer dicht op de aankomstdatum kosteloos kunt annuleren. Hierdoor kun je alvast wat vastleggen en daarna blijven doorzoeken naar een beter plekje (of goedkoper tijdens een speciale aanbieding).

Je kunt de VS ook met de RV (camper) verkennen. Het voordeel hierbij is dat je geen kosten hebt aan overnachtingen. Camperverhuur is vaak wel vrij duur, maar het biedt vooral veel vrijheid. Er zijn speciale RV parkings, waar je al dan niet tegen betaling op mag staan. Verder heb je ook speciale RV campings, waar je de camper op een mooie plek met wat faviliteiten kunt parkeren. Ook hier kun je weer een rekensom doen om na te gaan welke optie het meest loont. Een gezin met kinderen is vaak het goedkoopst uit met de camper.

Gebruik ook altijd een hotelvergelijker als je iets in de grote steden zoekt. Vooral Booking.com heeft vaak scherpe deals als je ruim op tijd boekt (ook hier geldt weer dat je altijd kosteloos kunt annuleren). Als alternatief is er nog Airbnb, met vaak zeer gave, maar prijzige, plekjes op supermooie locaties.

Lees meer over accommodatie in de VS.

Huurauto

Een huurauto is het meest gebruikte vervoermiddel als je door de meer landelijke omgevingen reist. Je hebt niet veel aan een huurauto als je alleen een grote stad bezoekt, hoewel het wel weer leuk kan zijn om bv op de laatste dag een auto te huren om hiermee naar je volgende bestemming te rijden (dit wordt vooral veel langs de schitterende Californische kust gedaan). De dagelijkse kosten van huurauto’s variëren van $20 tot $100 afhankelijk van het merk en model. Twee mensen hebben meestal genoeg aan een standaard sedan. Benzinekosten zijn, in vergelijking met Nederland, erg laag in de VS (de prijs hangt per staat af en varieert tussen +/- $2,40 en $3,70 per gallon wat 3,78 liter is). Zelf rijden in de VS is makkelijk en iedereen houdt zich er meestal netjes aan de verkeersregels. De meeste hotels en motels hebben een eigen parking, soms overdekt of in een garage onder het hotel.

De meest gebruikte autoverhuurder onder Nederlandse reizigers die naar de VS reizen is Alamo. Zij hebben jarenlange ervaring met het verhuren van auto’s in de VS en ze zijn ook nog eens goed betaalbaar (voor zo’n €300 per week heb je al een huurauto). Een populaire website om de verschillende autoverhuurders met elkaar te vergelijken is Rentalcars.com. Hier kun je snel de goedkoopste huurauto vinden en vervolgens op makkelijke wijze reserveren.

Openbaar vervoer en taxi’s

In grote steden zul je naast de metro ook gebruik maken van de handige taxi’s die je in bv New York, Chicago of San Francisco werkelijk overal ziet. Hoewel deze niet enorm duur zijn in de VS, is het wel duurder dan alle alternatieven. Zo kost een ritje met de metro vaak maar enkele dollars, terwijl een gemiddelde taxirit in bv New York al snel meer dan $15 kost. In de meeste steden kun je een metrokaart kopen. Vaak kun je deze kaart vooraf van tegoed voorzien, waarmee je dan makkelijk kunt reizen. De kaart kost meestal eenmalig $5. Naast de metro heb je in sommige steden ook trams en stadsbussen. Waar mogelijk huren wij meestal een fiets bij het fietsplan van de betreffende stad. De meeste grote steden in de VS hebben zo’n fietsplan, waarbij je voor een vaste lage prijs per uur of per dag een fiets uit een speciale stalling kunt pakken en deze op een later moment weer in de (eventueel een andere) stalling terugplaatst. De kosten zijn vaak maar enkele dollars per dag en je bent heerlijk flexibel.

Tours

Tijdens een zelf georganiseerde rondreis door de Verenigde Staten zul je met kosten van verschillende trips/tours te maken hebben. Tours zijn niet altijd nodig, vaak kun je het ook prima zelf regelen. Soms is een tour wel handig, bijvoorbeeld als je naar een speciale attractie wilt. Ook zijn entreeprijzen van bepaalde tours/attracties vaak goedkoper als je deze vooraf online boekt. Daarbij scheelt het soms zeer lange wachtrijen bij de ticketbalies. Hieronder wat voorbeelden van tours in de VS.

Georganiseerde reizen

In veel gevallen loont het om ook de VS-reizen van de diverse Nederlandse reisorganisaties te bekijken, voordat je besluit alles zelf te regelen. Reisorganisaties hebben soms goede afspraken en het komt regelmatig voor dat ze een rondreis tegen een betere prijs kunnen aanbieden dan wanneer het allemaal zelf zou regelen. Kom je er uiteindelijk achter dat het toch goedkoper is om de reis zelf te regelen, dan kun je altijd nog inspiratie halen uit de reizen van de reisorganisaties. Lees hier een uitgebreid reisadvies bij een reis naar de Verenigde Staten.

Er zijn diverse reisorganisaties met prachtige reizen door de Verenigde Staten. Hieronder volgen enkele van de reizen die ze aanbieden (let op: prijzen kunnen afwijken met de actuele prijzen op de websites van de reisaanbieders):

  Aantal dagen Prijs vanaf Reisbureau
Western Values 15 dgn €1131 De Jong Intra
Fly-drive Best of Florida 9 dgn €809 Kras
Het Wonderlijke Westen 21 dgn €2080 Fox, verre reizen van ANWB
American National Parks 21 dgn €1955 AmerikaPLUS
Highlights of the Wild West 17 dgn €1331 333travel
California dreamin’ 14 dgn €1759 Riksja Amerika
Strandvakantie Florida 9 dgn €924 TUI
Californië, Arizona, Nevada en Utah 18 dgn €1897 SNP

Let erop dat de reizen onderling flink kunnen verschillen. In de meeste gevallen zit de retourvlucht vanaf Amsterdam bij de totaalprijs inbegrepen. Soms zitten ook de tours erbij. Ga vooraf goed na waar de verschillen zitten. Een goedkope reis kan maar zo exclusief een aantal kostenposten zijn.

Eten

Eten is relatief goedkoop in de VS, vooral als je bij diners langs de weg of bij fastfoodketens eet. Zelfs bij sjieke restaurants zijn de prijzen redelijk betaalbaar, maar vergeet niet om het personeel een fooi te geven (15%/20% is redelijk). Reken voor de zekerheid voor voedsel op $20 tot $50 per persoon per dag (vermenigvuldig dit minimaal met 2 in grote steden).

Entreeprijzen

Reken op entreeprijzen bij populaire toeristenattracties zoals nationale parken, themaparken, musea en andere toeristische plaatsen. Als je van plan bent om één van de National Parks Service plekken te bezoeken is het de moeite waard om de aanschaf van een National Parks and Federal Recreational Lands Pass te overwegen. Deze pas kost $80 en geeft voor één jaar toegang tot bijna alle parken onder federaal toezicht en alle recreatiegebieden. Als je bedenkt dat de entreeprijs voor vele parken minimaal $20 per park is, is de pas een goedkopere oplossing als je er meer dan een paar bezoekt.

Kosten reisverzekering en annuleringsverzekering

Er bestaan twee typen reisverzekering; de kortlopende reisverzekering en de doorlopende reisverzekering. De premie van de kortlopende reisverzekering wordt bepaald aan de hand van het aantal dagen dat je in het vakantieland verblijft (vanaf ongeveer €1 per dag). Bij een doorlopende reisverzekering betaal je een vaste jaarpremie (meestal vanaf zo’n €30 per jaar). Over het algemeen doen reislustige Nederlanders er verstandig aan om een doorlopende reisverzekering (al dan niet inclusief annuleringsdekking) af te nemen. Ga nooit onverzekerd op reis!

Kostenvoorbeeld georganiseerd of zelf regelen

Georganiseerd p/p Zelf regelen p/p
Rondreis 14 dagen* €1500    
Vliegtickets Incl. Vliegtickets €550
Hotelovernachtingen Incl. Hotelovernachtingen €600
Vervoerskosten/transfers Incl. Vervoerskosten (huurauto etc) €600
Levensonderhoud/maaltijden €750 Levensonderhoud/maaltijden €750
Reisverzekering €30 Reisverzekering €30
Losse tours** €200 Losse tours €200
Totaal €2480 Totaal €2680

* Kosten per persoon bij een 2-weekse reis o.b.v 2 personen in goede middenklasse hotels. Op basis van enkele schattingen en uitgegaan van een normale reis zoals wij deze ondernemen. Low budget reizigers kunnen waarschijnlijk op veel lagere bedragen uitkomen. Reissom georganiseerde reis inclusief vliegtickets.

** Tours heb je in verschillende soorten en maten, met verschillende prijzen. Daarbij betaal je soms ook entree voor natuurparken ter plekke. Afhankelijk van de reis zitten sommige tours er al standaard bij, en sommige zijn optioneel. Ga dit vooraf allemaal goed na.

*** De VS is een fooien-land. Iedereen verwacht een fooi van zo’n 15%/20% van de rekening. Dit kan uiteindelijk flink aantikken. De meeste reisorganisaties geven vooraf een realistische indicatie.

Vanzelfsprekend kun je de reis wanneer je het zelf organiseert zo duur maken als je wilt. De VS is echter geen spotgoedkoop land en dus valt er maar op enkele onderdelen te besparen. Op tijd boeken, bij voorkeur tijdens speciale aanbiedingen (dit geldt voor vliegtickets, accommodatie, huurauto en zelfs de toegangsbewijzen voor attracties) levert doorgaans het meeste voordeel op.

 
 

5 mooiste Verenigde Staten-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Verenigde Staten

v.a. €1099 incl.

Western Values

15-daagse autorondreis met vele hoogtepunten van het westen van de VS met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €675 incl.

Fly-drive Best of Florida

Langs imposante wolkenkrabbers, bruisende cultuur en stranden met Kras.

Lees meer

v.a. €2080 incl.

Het Wonderlijke Westen

21-daagse privé rondreis met huurauto langs de mooiste hoogtepunten van West-Amerika met Fox.

Lees meer

v.a. €1725 incl.

American National Parks

21-daagse autorondreis langs de mooiste nationale parken van Amerika met AmerikaPLUS.

Lees meer

v.a. €1331 incl.

Highlights of the Wild West

17-daagse roadtrip door Californië, Nevada, Arizona en Utah met 333travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar de Verenigde Staten kunt boeken. Populair zijn FOX, verre reizen van ANWB, De Jong Intra, AmerikaPLUS, Kras, TUI en 333travel. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk, Riksja Amerika biedt een aantal handige bouwstenen. Boek je tickets rechtstreeks bij KLM of bij de populaire vergelijkers Vliegtickets.nl, Momondo of Skyscanner. Boek losse hotelovernachtingen bij Booking.com (hier kun je vaak kosteloos annuleren) of Agoda.nl. Boek de huurauto via Alamo en boek de tours bij GetYourGuide. Regel je visum (ESTA) makkelijk via E-visums.nl. Bekijk hier het totale reisaanbod naar de Verenigde Staten.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in de Verenigde Staten die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar de Verenigde Staten en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.