De Grand Canyon is één van de grootste toeristische attracties in het noorden van de staat Arizona in de Verenigde Staten van Amerika. Het unieke karakter van de Grand Canyon – behorend tot de top zeven natuurlijke wereldwonderen – heeft UNESCO doen besluiten om het op de Werelderfgoedlijst te plaatsen. De enorme kloof ligt in het Grand Canyon National Park, dat is onderverdeeld in twee hoofdgebieden: vanaf het noorden bereik je via Page en Jacob Lake (route 89 en 67) dwars door het Kaibab National Forrest het geïsoleerd liggende North Rim. Vanaf het zuiden kom je via Flagstaff, Williams en Tusayan (route 40 en 64) in het toegankelijkere en meer toeristische (dus drukkere) South Rim.

Het zuidwestelijke gedeelde (Grand Canyon West) ligt binnen de grenzen van twee Indiase reservaten: de Havasupai- en de Hualapai Indian Reservation. Verder zijn er in de directe omgeving nog Indianenreservaten die behoren tot de Navajo, de Hopi en de Pauite.

Een bezoek aan het Grand Canyon is een overweldigende ervaring. Alle delen van de Grand Canyon bieden faciliteiten voor de bezoekers, maar het National Park en in het bijzonder de South Rim is veruit de meest populaire, toeristische bestemming en daarom zijn juist daar de meeste accommodaties om de miljoenen bezoekers die jaarlijks naar de Grand Canyon komen onderdak te bieden. Wanneer je slechts één dag hebt voor je bezoek aan de Grand Canyon, dan biedt de South Rim de meeste mogelijkheden. Wanneer je meerdere dagen tot een week hebt uitgetrokken voor je bezoek aan de Grand Canyon dan kun je per auto op de volgende dagen ook de wat verder weg liggende en minder toegankelijke gebieden bezoeken, zoals de North Rim en the Skywalk.

De Grand Canyon is in feite een enorme rotsachtige gebergte waardoorheen de Colorado rivier stroomt, die door erosie in enkele miljoenen jaren een kloof van enorme afmetingen heeft veroorzaakt. De Colorado rivier stroomt naar het westen en is van Lake Powel in het oosten tot Lake Mead in het westen 446 km lang, de kloof is 29 km wijd en is vanaf de rand (Rim) tot de Colorado rivier meer dan 1610 m diep. Grand Canyon National Park heeft van Point Imperial tot aan de oevers van Lake Mead een hoogteverschil van bijna 2.130 m. In het Grand Canyon ligt meer dan twee miljard jaar geologische geschiedenis.

De aanblik van de Grand Canyon

Het enorme en indrukwekkende landschap van de Grand Canyon is niet in een paar woorden te omschrijven. Staand aan de rand van de kloof, uitkijkend over het immense gebied ervaar je gevoelens van ontzag en verwondering. Je moet het eigenlijk met eigen ogen aanschouwen om het te kunnen bevatten. Het woestijnlandschap en een gebrek aan kruidachtige bodembedekkers onthullen een geologisch verhaal dat ongeëvenaard is. De rotslagen in de Grand Grand Canyon vertonen verrassend weinig tekenen van slijtage, ze zijn door de eeuwen heen bijna perfect bewaard gebleven. Nergens anders op de wereld wordt er zoveel van onze ontstaansgeschiedenis weergegeven als in de Grand Canyon.

Naar en door de Grand Canyon NP reizen

Meestal zal een bezoek aan de Grand Canyon onderdeel zijn van een autorondreis of als uitstapje vanuit het dichtbij gelegen Las Vegas. Zoals vele andere nationale parken in de VS, ligt ook de Grand Canyon redelijk dicht bij snelwegen. Je kunt dus gemakkelijk met een (huur)auto naar het park rijden. Of je kunt via een reisbureau een excursie boeken waarmee je met een groep met een busje naar de Canyon rijdt. Vanuit de stad Williams vertrekt elke ochtend een nostalgische stoomtrein (die op gerecyclede plantaardige olie rijdt en regenwater of gesmolten sneeuw gebruikt voor stoom) die je direct midden in het Grand Canyon NP en het hart van the Village brengt. Heb je een vliegreis genomen die je rechtstreeks naar Las Vegas brengt, dan kun je van daar uit een rondvlucht boven de Grand Canyon nemen. Met de auto doe je er vanaf Las Vegas ongeveer 3 uur over om bij de Grand Canyon te komen. Het westelijke gedeelte wel te verstaan, vanwaaruit je het gemakkelijkst een bezoek kunt brengen aan de spectaculaire Skywalk: een glazen balkon c.q. brug hangend boven de Canyon. Met recht een must-see.

Circa 1,5 km voor je het Grand Canyon National Park vanuit het zuiden (route 64 vanaf Tusayan) binnenkomt ligt aan de linkerkant het National Geographic Visitors Center, waar je uitgebreide – en de meest recente – informatie kunt verkrijgen over de mogelijkheden van het park. Op diverse plaatsen in het Grand Canyon Village (dorp) kun je je auto parkeren bij verschillende grote parkeerplaatsen of bij een van de herbergen. Het Grand Canyon Village, met al zijn prachtige uitzichtpunten is veel te groot om te voet te bezichtigen. Auto’s zijn het grootste gedeelte van het jaar niet toegestaan, want van 1 maart tot 30 november is het Grand Canyon NP bezoekersgedeelte langs de South Rim gesloten voor auto’s als milieu besparende maatregel. Maar een uitgebreid service netwerk van Shuttlebussen brengt je via drie verschillende aangelegde route’s langs alle geweldig mooie uitzichtpunten. De Shuttlebussen zijn gratis en stoppen elke 10 a 15 minuten bij de meeste uitzichtpunten (op de terugweg niet allemaal).

Er zijn drie busroutes: rood, blauw en geel.

  • De rode, meest westelijke route brengt je via Hermit Road langs uitzichtpunten als: Maricopa Point, Powell Point, Hopi Point, Mohave Point, The Abyss, Monument Creek Vista, Pima Point naar het eindpunt Hermits Rest.
  • De blauwe, centraal in het dorp gelegen route brengt je via de Village Route langs diverse motels zoals Bright Angel Lodge en Maswik Lodge, de kampeerplaats bij Mather Campground, het Trailers Village en het treinstation (met het daarnaast gelegen 3* hotel Grand Canyon Railway & Resort) naar het Grand Canyon Visitor Center met daarachter het imposante Mather Point. Hier vind je ook een restaurant, een cafetaria, een supermarkt en een fietsverhuurbedrijf. Dit is tevens eindpunt van de blauwe route, waar je kunt overstappen op de gele route.
  • De gele, meest oostelijke Kaibab/Rim route gaat van Yavapai Point waar zich het geologische museum bevindt, langs het Grand Canyon Visitor Center, Pipe Creek Vista, South Kaibab Trailhead naar Yaki Point, wat tevens eindbestemming van de gele route is.

Zien en doen in de Grand Canyon

De lijst van bezienswaardigheden is eindeloos. Er zijn uitgestrekte wandelpaden. Voor de echte geoefende wandelaars is het de ultieme uitdaging om van de South Rim naar beneden – naar de Colorado – en dan bij de North Rim naar boven te lopen, de kloof als het ware overstekend. Je kunt gaan raften op de Colorado River, die een stroomsnelheid heeft van ongeveer 6 km per uur (het seizoen loopt van 15 maart t/m oktober). Of het park bezichtigen van uit de lucht per helikopter of vliegtuigje, hetgeen een bijzondere en spectaculaire belevenis is. Je kunt een 4 x 4 jeep-safari-Sunset tour doen van drie uur, dwars door het Kaibab Forest waarbij je herten, elanden en wilde kalkoenen kunt spotten op weg naar je eindbestemming: de Grand Canyon North Rim. Of een 3-uur durende Safari & Rim Walk Tour waarbij je in een open 4 x 4 off-road drive combineert met een wandeling van 1,5 uur langs de Zuid- Rim met een gids die je alles vertelt wat je weten wilt over de historie, geologie en folklore van dit prachtige gebied. Met stops aan de blauwe route bij o.a. de Bright Angel Lodge, Kolb Studio, Buckey O`Neill’s cabin, El Tovar Lodge en Yavapai Point. Aan dit soort evenementen hangt natuurlijk wel een prijskaartje. Om je een idee te geven: voor alleen een tour met gids betaal je circa $69 voor een volwassene en $52 voor een kind tot 11 jaar. Een rondvlucht van circa 45/50 minuten met een helikopter, gecombineerd met de drie uur durende jeep-safari-tour kost circa $321 pp voor volwassenen en $294 per kind. Voor dezelfde combi tour met een klein vliegtuigje betaal je circa $219 pp. voor volwassene en $193 per kind (Bron: http://www.grandcanyonjeeptours.com).

Maar ook de beide Indianenreservaten zijn zeker de moeite van een bezoek meer dan waard. Wanneer je hebt besloten om het Grand Canyon NP van uit het oosten te benaderen dan kom je voor Grand Canyon Village een aantal fantastische historische uitzichtpunten tegen: Grant View Point, Moran Point, Lipan Point and Navajo Point. Bij de oostelijke ingang van het NP staat ‘The Watchtower’, een grote stenen toren – gebouwd in 1932 door o.a. Hopi Indianen – waar je naar boven kunt om van een meest spectaculair uitzicht over de Grand Canyon te genieten.

Het weer in de Grand Canyon

Het weer en met name de temperaturen in de Grand Canyon variëren sterk per locatie. De temperatuur bovenaan de North- of South Rim is vaak tussen de 10-16 graden koeler dan aan de rivier. Dit is een land van uitersten. Het kan sneeuwen aan de rand, terwijl anderen tegelijkertijd lekker in de zon lopen langs de rivier. Dit betekent wel dat het in de zomer koel en comfortabel kan zijn op de beide Rim’s, terwijl de temperaturen bij de rivier kunnen oplopen tot 45 graden Celsius. Een waarschuwing is hier wel op zijn plaats: lokale gidsen komen soms wandelaars tegen die er slecht aan toe zijn. Dit zijn vaak jonge mensen die hun capaciteiten overschatten. Het advies luidt dan ook om nooit alleen het park in te gaan, maar juist met een groep mensen. Een echte aanrader is een gids. Deze kan een hele groep veilig door het park leiden en je tevens alle bezienswaardigheden laten zien. Neem in ieder geval altijd genoeg eten en drinken mee en bescherm jezelf tegen de zon: neem zonnebrandcreme mee en draag een pet, want de zon kan erg fel zijn.

Tips

  • Wanneer je het Grand Canyon NP aan oostelijke kant via Highway 64 verlaat, kom je na ongeveer 20 minuten een bordje met ‘Little Colorado Scenic View’ tegen. Hier moet je ook echt even stoppen. Het uitzicht over de Colorado is minstens zo mooi als in het Grand Canyon NP en er is tevens een Navajo marktje waar je honderden souveniertjes en handgemaakte snuisterijtjes van Indiaanse kunstenaars kunt kopen. Onderhandelen loont zeker de moeite en kan je een korting van 25% opleveren. De eerste plaats die je tegenkomt als je het park aan de oostelijke kant hebt verlaten is Cameron, van oudsher een handelspost en nog steeds als zodanig in functie. Er is nog steeds een postkantoor, een Indiaans kunstmuseum, een goed Taco restaurant en je kunt er ook voor een redelijke prijs overnachten (zie http://www.camerontradingpost.com).
  • Als je nog tijd over hebt is een bezoekje aan de Grand Canyon Deer Farm ook leuk (circa 12 km ten oosten van Williams), vooral als de kinderen ook mee zijn. De herten, sommige met de fles gezoogd, laten zich makkelijk aaien en voeren.
  • Breng een bezoek aan het Flinstones Bedrock City, 30 km ten zuiden van Grand Canyon NP vlak bij de kruising tussen State route 64 en de U.S. 180. Je kunt in het Bedrock City’s Prehistoric Park ook kamperen. Naast een supermarktje is er ook een wasserette en een TV- en spelletjes ruimte.

Accommodatie Grand Canyon

In het zuidelijke gedeelte van het Grand Canyon NP ligt Grand Canyon Village waar je kunt overnachten in een van de herbergen of kamperen op . Er is een groot Visitors Center, dat wordt geleid door Park Rangers. Hier kun je alle informatie, kaarten van het park verkrijgen. In het park zijn ook een kleine supermarkt, een aantal restaurantjes en snackbars. In alle hotels en andere accommodaties kun je een gratis regionale krant meenemen waar alle interessante nieuwtjes en up-to-date informatie wordt opgenomen. De krant is verkrijgbaar in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Japans, Koreaans en Chinees. Informatie heeft betrekking op gedetailleerde kaarten van het hele Grand Canyon NP, parkeermogelijkheden, gratis shuttlebussen die langs de South Rim rijden, bezoekerscentrum, restaurants en snackbars, overnachtingen en kampeermogelijkheden, wandel- en ‘ezel’ tochten, raften, auto-, bus- en vliegtochten. Bekijk hieronder enkele hotels in de directe omgeving van Grand Canyon (bekijk hier alle hotels rond dit prachtige gebied):

Met de huurauto naar Grand Canyon

Vanuit het Zuiden:
Je kunt vanuit het zuiden de Grand Canyon benaderen. Je rijdt door plaatsen als Kingman, Williams (waar je nog een stuk oorspronkelijke route 66 kunt volgen) of Flagstaff waar je dan je overnachting kunt boeken. Wil je echter dichterbij de zuidelijke ingang van het Grand Canyon overnachten dan kun je beter een accommodatie nemen in Tusayan (afstand tot Grand Canyon NP circa 3 km) of in het Grand Canyon Village zelf een kamer nemen in een van de vele lodges die het NP rijk is.

Vanuit het oosten:
Als je het Grand Canyon NP vanuit het oosten via het Navajo Indian Reservaat nadert (Highway 160 en 64), dan rijdt je via de 50 kilometer lange Highway 64 langs de meest prachtige uitkijkpunten langs de South Rim: van Desert View Watchtower bij de oostelijke ingang tot aan Hermit’s Rest in het uiterste westen (in sommige perioden van het jaar alleen per shuttlebus te bereiken). De maximum snelheid is in het hele park 45 mph.

Vanuit het Noorden:
Kom je vanuit het noorden, dan kun je alleen de North Rim van het Grand Canyon NP bereiken. Dat kan vanuit Page (Lake Powel) in het noord-oosten (Highway 89) of vanuit Kanab en Fredonia in het noord-westen naar het stadje Jacob Lake en dan verder via Highway 67 naar de North Rim. Dit kan overigens niet in de winterperiode, deze weg is dan onbegaanbaar en daarom afgesloten. De North Rim ligt ook geheel geïsoleerd. Je kunt nergens anders heen. Alleen zeer geoefende wandelaars kunnen (liefst in een groep met een gids) vanaf de North Rim naar beneden lopen, het Grand Canyon afdalen en dan aan de andere kant bij de South Rim weer naar boven lopen.

Vanuit het Westen:
Vanuit het westen zal meestal Las Vegas het uitgangspunt zijn. Uiteraard kun je een fantastische helikopter of vliegtuig rondvlucht maken boven de Grand Canyon. Meetal duurt zo’n vlucht 30 tot 45 minuten. Wanneer je met de auto naar de Grand Canyon wilt rijden dan ligt een bezoek aan de beroemde en veel gefotografeerde Skywalk het meest voor de hand. De Skywalk is een groot balkon annex brug met een glazen vloer die boven de kloof is aangebracht. Je hebt er een fenomenaal uitzicht over de kloof.

Toegangskosten

Een entreekaartje voor het Nationaal Park Grand Canyon kost circa $25 (auto met 2 inzittenden) of $12 per persoon (met fiets of lopend). Deze kaartjes zijn te gebruiken voor beide Rim’s en een week geldig. Wanneer je echter van plan bent om binnen een (1) jaar meerdere Nationaal Parken in de USA te bezoeken dan is het misschien slim om bij het 1e park dat je bezoekt voor $80 een ‘America the Beatiful’ pas aan te schaffen. Deze pas geeft je een (1) jaar toegang tot alle Nationaal Parken en Federal Recreation Lands in de USA. State Parks en Tribal Parks (zoals bijvoorbeeld Antelope Canyon) zijn hiervan uitgezonderd.

 
 
De Jong IntraTUIReis door Amerika met AmerikaPLUS

5 mooiste Verenigde Staten-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Verenigde Staten

v.a. €1099 incl.

Western Values

15-daagse autorondreis met vele hoogtepunten van het westen van de VS met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €2000 excl.

Hoogtepunten van Florida

De leukste hoogtepunten van Florida in één reis! Prachtige 14-daagse self-drive met Van Verre.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2080 incl.

Het Wonderlijke Westen

21-daagse privé rondreis met huurauto langs de mooiste hoogtepunten van West-Amerika met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1725 incl.

American National Parks

21-daagse autorondreis langs de mooiste nationale parken van Amerika met AmerikaPLUS.

Lees meer

v.a. €1331 incl.

Highlights of the Wild West

17-daagse roadtrip door Californië, Nevada, Arizona en Utah met 333travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar de Verenigde Staten kunt boeken. Populair zijn 333travel, AmerikaPLUS, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, TUI en Van Verre. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je vliegtickets rechtstreeks bij KLM of via de populaire vergelijker Momondo. Boek losse hotelovernachtingen bij Booking.com (hier kun je vaak kosteloos annuleren) of Agoda.nl. Boek de huurauto via Alamo en boek de tours bij GetYourGuide. Regel je visum (ESTA) makkelijk via E-visums.nl. Bekijk hier het totale reisaanbod naar de Verenigde Staten.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in de Verenigde Staten die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar de Verenigde Staten en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.