Zion National Park ligt in het zuiden van de staat Utah, in de Verenigde Staten van Amerika. Zion NP ligt tevens binnen de zogenaamde Grand Cirkel en maakt deel uit van de zogenaamde Grand Staircase: een vijf-trapsgewijze geologische opbouw van land en rotsformaties dat begint bij de Grand Canyon en zich uitspreid over Bryce Canyon, Grand Staircase/Escalante NM en Capital Reef NP. Zion (hetgeen beloofde land betekent) bestaat uit ongelooflijke rotsformaties, hoge zandstenen rotswanden met daartussen zacht stromende beekjes en lieflijke watervalletjes.

Zion NP is het meest groene park van de Grand Staircase en daarom ook een favoriete plek om te wandelen, backpacken, mountainbiken en klimmen. Zion NP kent een van de meest spectaculaire autoroutes van heel Amerika. In tegenstelling tot Grand Canyon en Bryce Canyon waar je van bovenaf het plateau (de Rim) over de prachtige en uitgestrekte rotsformaties kijkt, rijden en lopen bezoekers van Zion Canyon over de uitgesleten bodem van het gebergte en kijken zo tegen de steile rotsen op omhoog. Naast de prachtige veelkleurige monolieten en rotsformaties is Zion NP bekend om zijn woestijnachtige landschap van zandstenen bergen en hoge plateaus. De oorspronkelijke bewoners van Zion National Park waren de Puebloans en de Paiutes.

De weg naar – en in – het Park

Zion National Park is ontzettend groot en uitgestrekt. Je hebt echt een auto nodig om de afstanden te overbruggen. Met de fiets het park verkennen is ook een optie, maar daar dien je dan wel enkele weken voor uit te trekken. Zion National Park ligt aan de Interstate 15, tussen Las Vegas (zuiden) en Salt Lake City (noorden) en kan zo dus gemakkelijk met de auto bereikt worden. Het McCarran International Airport van Las Vegas ligt op 2,5 uur rijden van Zion NP. Er gaat geen openbaar vervoer rechtstreeks naar het park, maar reisbureaus organiseren vanuit Las Vegas wel bustours naar het park. Om Zion’s Canyon, in het zuid-oosten te bereiken verlaat je Interstate 15 bij afslag 16, richting Springdale over Highway 9. Als je het gebied van Kolob Canyon wilt bezoeken moet je 72 km doorrijden naar afslag 40 ter hoogte van Kolob Canyon Road. Hier kom je aan de noord-west kant Zion NP binnen. De derde mogelijkheid is om vanuit het oosten (de kant van Bryce Canyon, Kanab, Grand Canyon en Page) het park binnen te rijden. Je rijdt dan over Highway 89, die na North Fork Road overgaat in Highway 9, een prachtige 17 km lange route vol haarspeldbochten die ook bekend staat als de Zion Mount Carmel Highway. Je passeert de Checkerboard Mesa een 2000 mtr. hoge bergtop, doorkruist een aantal tunnels, passeert de Canyon Overlook Trail waar je jezelf echt een plezier doet als je in zo’n anderhalf uur over smalle canyonpaden naar boven wandelt om uiteindelijk boven aangekomen te genieten van het adembenemende uitzicht over de kronkelige bergweg vol haarspeldbochten.

De natuur van Zion National Park

Zion National Park omvat een van de mooiste berglandschappen in de Verenigde Staten. De noordelijke delen van Zion NP zijn de hogere plateaus bedekt met bossen. Het zuidelijke deel van het park is een lager gelegen woestijnachtig gebied, waar kleurrijke plateaus vol bloeiende cactussen grenzen aan rotsachtige gebergtes. In het oosten kun je vanaf de weg het geweldige Slickrock zien liggen en hier bevind zich tevens een breed scala van onverharde paden, verborgen ravijnen en bergtoppen. Het park bestaat grofweg uit twee grote canyon’s: Kolob Canyon in het noord-westen en het veel bekendere en toeristische Zion Canyon in het zuiden van het Nationale Park, beide canyons bevatten ook nog meerdere kleinere canyons, maar zijn niet via een autoweg met elkaar verbonden. De North Fork van de rivier de Virgin voert door een spectaculaire kloof (canyon) met de toepasselijke naam The Narrows. Bergwanden reizen op sommige plaatsen wel 2000 tot 3000 meter hoog.

Zion National Park kent bijna 900 inheemse plantensoorten, waaronder veel prachtig gekleurde wilde bloemen en cactussoorten, 75 soorten zoogdieren, waaronder herten en reeën, coyotes, de grijze vos, poema’s, stekelvarkens, konijnen, eekhoorns, kangoeroeratten, bevers, muizen en vleermuizen; 208 soorten vogels, waaronder slechtvalken, California Condor en de Mexicaanse gevlekte uil; 29 soorten reptielen en 6 amfibieën, waaronder ratelslangen, tal van hagedissen en 9 inheemse vissoorten.

Het weer

Over het algemeen wordt het weer in Zion NP als mild beschouwd. In het vroege voorjaar (maart) kan het weer echter onvoorspelbaar zijn met zowel stormachtige natte dagen, maar ook met warm en zonnig weer. Regen valt het meest in maart. Tijdens de hete zomerdagen heerst een droog woestijnklimaat en ligt de temperatuur overdag gemiddeld rond de 35 graden. Dit varieert sterk met de hoogte waar je je bevindt. Het verschil tussen de dag-en nachttemperatuur kan ruim 15 graden zijn. Van half juli tot half september moet men ’s middags rekening houden met onweer, waardoor een wandeling in een van de kloven gevaarlijk kan zijn vanwege het optreden van een plotseling stijgend waterpeil van de rivierbeddingen en overstromingen, floods genoemd. Kijk en luister altijd naar de mededelingen en aanwijzingen van de parkmedewerkers. Herfstdagen zijn meestal helder en mild met koele nachten. Winterstormen brengen regen of lichte sneeuw met zich mee, maar zwaardere sneeuw vind je alleen maar op hoger gelegen gebieden, zoals de oostkant van het park. De beste tijd van het jaar om Zion National Park te bezoeken is het voorjaar. In deze periode komt weinig regen voor en heerst er bovendien een aangename temperatuur. Ook stormen komen in deze tijd amper voor.

De verschillende kanten en bezienswaardigheden van Zion National Park

Zion National Park bevat veel bezienswaardigheden en het is dan ook een zeer populaire bestemming om te wandelen, fietsen, rotsklimmen en paardrijden.

In het noordelijke deel van het park ligt Kolob Canyon. Hier tref je verschillende uitzichten op de bergen en een aantal wandelwegen. Je kunt een 8 km lange mooie, rustige autotocht maken van het Kolob Canyons Visitor Centre tot Kolob Canyons Viewpoint. Of een prachtige 32 km lange route over Kolob Terrace Road beginnend in Virgin en al stijgend naar de hoger gelegen gedeelte van het park tot aan Lava Point (niet geschikt voor auto met aanhangers of caravans). Ook kun je hier een flinke wandeling maken van circa 22 km.

In het zuidelijke deel van het park, ligt het bekende Zion Canyon. Wanneer je de wandelroute langs de rivier volgt tref je een paar van de beroemdste natuurwonderen van het park zoals Angels Landing, Weeping Rock, Temple of Sinawava, the Grotto en de Great White Throne. En vooral niet vergeten om naar the Emerald Pools te gaan via een andere wandelpad, beginnend tegenover Zion Lodge (parkeerplaats oversteken). Echt een prachtig stukje natuur, met aan het eind van het pad een prachtig zicht op een lieflijke waterval. In Zion’s Canyon mag niet met auto’s gereden worden. Je kunt je auto bij het bezoekers-en informatiecentrum parkeren (wel op tijd komen want tegen de middag raakt deze aardig vol). Bij het Zion’s Visitor Center staan gratis shutllebussen, die je naar de twee canyons brengen. Er zijn 8 haltes waar je zo vaak je wilt kunt uit-en instappen.

In het oostelijk deel van het park trekken prachtige bezienswaardigheden en wandelwegen de aandacht: East Temple, Checkerboard Mesa en de Great Arch en niet te vergeten een stop in te lassen bij de Canyon Overlook Trail (vlak voor de tunnel, aan de rechterkant van de weg is een kleine parkeerplaats).

Twee van de meest populaire bergen van het park beginnen aan de oostelijke rand van het park en eindigen in Zion Canyon: de Zion Narrows en Orderville Canyon. Eenmaal in Zion Canyon aangekomen parkeer je je auto op de centrale parkeerplaats, want gemotoriseerd verkeer is tijdens het hoogseizoen in dit deel van het park niet toegestaan. Bij de ingang van Zion Canyon is de toeristeninformatie en een winkel gevestigd. Ook is er een bioscoop waar een 45 minuten durende film wordt vertoond over de geschiedenis en de geologische wetenswaardigheden van Zion NP. Bij het Zion’s Visitor Center kun je ook de gratis parkshutllebus nemen die je naar de ingang van de canyons brengt (van april t/m november). Vandaar uit zijn een aantal mooie wandelroutes aangelegd, langs de hoge en steile rotswanden van het canyon. Veel toeristen trekken aan het einde van het (geasfalteerde) wandelpad hun schoenen uit en waden nog een aantal kilometers verder over de rivierbedding het canyon in. Een andere wandelroute brengt je langs een waterval met aan het einde een mooi uitzichtpunt. Enkele van de meest populaire bezienswaardigheden zijn de Emerald Pools, prachtige smaragdgroene meertjes, de Weeping Rock en natuurlijk Zion Canyon. Deze zijn allemaal te bezichtigen tijdens een tour door het park. Ook biedt het park verschillende restaurants (ondermeer een Subway), campingplaatsen en herbergen.

Accommodatie bij Zion Canyon

Het dichts bij Zion Canyon zijnde stadje om te overnachten is Springdale, dat op loopafstand ligt van het Zion Canyon Visitor Center.

In Springdale zijn zes opstapplaatsen vanwaar shutllebussen toeristen naar de ingang van Zion Canyon brengen. Pioneer Lodge in Springdale is een leuk motel voor 1 of twee nachten. Het ligt aan de doorgaande weg en in de nabije omgeving zijn een aantal restaurantjes en souvenirwinkels. Overige leuke accommodaties in Springdale zijn: the Best Western Zion Park, Desert Pearl Inn (bekijk hier alle accommodatie in de directe omgeving van Zion National Park).

Natuurlijk kun je ook in Zion’s Lodge overnachten, dus in Zion Canyon zelf. Zion Lodge heeft motelkamers, suites en hutten te huur. Kamperen kan ook in Zion Canyon, Watchman Campground heeft 183 kampeerplaatsen, South Campground heeft 126 plaatsen. Prijzen per nacht (2014) $16 of $18 met elektriciteit. Wil je een plaatsje naast de rivier, dat kan voor $20 per nacht. Reserveren kan vanaf 6 maanden van te voren, zie: http://www.recreation.gov. Er zou tevens een plaats zijn waar je gratis kunt kamperen: Lava Point Campground (geen faciliteiten).

Bekijk hieronder enkele hotels in de directe omgeving van Bryce Canyon.

Tips

 • In het Zion Human History Museum (1e stop na de ingang) kun je in een theater(tje) een 22 minuten durende oriëntatiefilm bekijken, die de hoogtepunten laat zien van de geschiedenis van de bewoners van Zion National Park.
 • Zion NP en Zion Canyon heeft gemakkelijk toegankelijke wandelroutes, maar ook toeristen die van een meer uitdagende wandeltocht houden komen hier aan hun trekken. In Zion Canyon is een rolstoeltoegankelijke wandeling mogelijk: de zogenaamde River-side walk en de Pa’rus wandelroute zijn goed mogelijk.
 • In 2018 werkten in Zion Canyon ruim 350 vrijwilligers, die gezamenlijk 29.000 uur besteden aan het in goede banen leiden en bewaken van het kostbare milieu in Zion Canyon en omgeving. De shutlle-bussen zijn ingevoerd om verkeersdrukte en uitlaatgassen tegen te gaan. Elke volle bus vermindert 28 auto’s en reduceert daarmee een CO2 uitstoot van 12 ton per dag!
 • Zion NP kent een hele schare van bewonderaars en fans. Al in 1929 is de Zion Natural History Association (ZNHA) opgericht, maar recent is de naam veranderd naar Zion Natl Park Forever Project. Onderdeel daarvan is The Zion Canyon Institute (ZCFI), een non-profit organisatie die tot doel heeft met research, educatie, publicaties en andere programma’s het voortbestaan van het ecosysteem en milieuomgeving van Zion NP te ondersteunen. Medewerkers en geologen geven workshops, cursussen en rondleidingen. Belangstellenden kunnen lid worden van de ZNHA en er is een speciaal junior Ranger-programma. Het lidmaatschap geeft recht op 20% korting op alle aankopen van de ZNHA boekwinkels en op vele van de ZCFI-workshops.
 • Bij Park HQ heb je een winkel waar je o.a. officiele Zion National Park badges kunt kopen. Leuk voor kinderen om op hun jas te laten naaien. Een badge kost $7.
 • Vanwege de grote droogte en hoge temperatuur (tot 43 C) is het aan te raden om altijd voldoende drinken mee te nemen. Drink geen onbehandeld water uit kranen of bronnen. Neem zonnebrandcreme mee en draag liefst lichte, witte kleding en een hoed. Zware activiteiten doe je het best in de vroege ochtend als de temperaturen nog niet zo hoog zijn opgelopen. Blijf op de wandelwegen, draag goede wandelschoenen en let er op dat er vaak los gruis op de paden kan liggen hetgeen je makkelijk doet uitglijden.
 • Houdt er altijd rekening mee dat in canyons van de een op de andere moment een stortvloed kan optreden, vooral als het regent en onweert. Dat kan soms mijlenver weg zijn, maar het water zoekt zich altijd een weg naar het diepste gedeelte van het dal en kan dan opeens met grote snelheden door de smalle spleten van de canyons razen. Kijk uit voor de volgende tekenen van mogelijk gevaar: als helder water opeens troebel wordt, sterkere stroming of stijgend waterpeil, opkomende dreigende wolken of onweer.
 • Met de huurauto c.q. camper door Zion National Park: let er op dat er voor campers hoger dan 3,4 meter en breder dan 2,4 meter aparte regels gelden. Deze mogen slechts onder begeleiding van de verkeerspolitie door de Zion – Mount Carmel tunnel (gebouwd in 1920). Dit brengt ook extra kosten met zich mee ($15).
 • Kosten ter plekke (toegangskosten): de toegangsprijs voor een auto is $25, per voetganger $12, per fietser $12, en per motorrijder $12 per persoon. Deze toegang is geldig voor zeven dagen. Beter is het wellicht om een jaarpas te nemen voor $50, alleen geldig in Zion NP of een jaarpas van $80, die je toegang verschaft tot alle nationaal parken van USA.
 • De dieren in Zion NP en Zion Canyon zijn wilde dieren: geef ze geen eten. ook de zo lief uitziende eekhoorns kunnen je in je hand bijten!
 • Er is een gezondheidscentrum met 1e hulppost in Springdale bij de zuid-ingang van Zion Canyon. Dichtstbij zijnde ziekenhuizen zijn in St. George, Cedar City en Kanab.
 • In Zion Canyon is een ATM-geldautomaat bij Zion Lodge.
 • Restaurant tips: ontbijten kun je best bij Spotted Dog of Café Soleil en diner is mogelijk bij Bit & Spur of Oscars.

 
 
De Jong IntraTUIReis door Amerika met AmerikaPLUS

5 mooiste Verenigde Staten-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Verenigde Staten

v.a. €1099 incl.

Western Values

15-daagse autorondreis met vele hoogtepunten van het westen van de VS met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €2000 excl.

Hoogtepunten van Florida

De leukste hoogtepunten van Florida in één reis! Prachtige 14-daagse self-drive met Van Verre.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2080 incl.

Het Wonderlijke Westen

21-daagse privé rondreis met huurauto langs de mooiste hoogtepunten van West-Amerika met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1725 incl.

American National Parks

21-daagse autorondreis langs de mooiste nationale parken van Amerika met AmerikaPLUS.

Lees meer

v.a. €1331 incl.

Highlights of the Wild West

17-daagse roadtrip door Californië, Nevada, Arizona en Utah met 333travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar de Verenigde Staten kunt boeken. Populair zijn 333travel, AmerikaPLUS, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, TUI en Van Verre. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je vliegtickets rechtstreeks bij KLM of via de populaire vergelijker Momondo. Boek losse hotelovernachtingen bij Booking.com (hier kun je vaak kosteloos annuleren) of Agoda.nl. Boek de huurauto via Alamo en boek de tours bij GetYourGuide. Regel je visum (ESTA) makkelijk via E-visums.nl. Bekijk hier het totale reisaanbod naar de Verenigde Staten.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in de Verenigde Staten die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar de Verenigde Staten en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.