Bryce Canyon National Park is een 145 km2 groot natuurpark dat deel uitmaakt van het zogenaamde ‘Canyon Country’ in de staat Utah in de Verenigde Staten van Amerika. Verscholen in dit immens grote park ligt het veel geroemde Bryce Canyon, een wonder der natuur dat in 1923 is aangewezen als National Monument. Bryce Canyon is eigenlijk niet echt een Canyon, maar meer een gigantisch natuurlijk amfitheater, ontstaan door erosie waardoor in de loop der eeuwen een oneindige hoeveelheid, spectaculair uitziende rotsformaties (Hoodoo’s) werden gevormd. De verschillende kleuren van de rotsen en rotsformaties dragen bij aan het spectaculaire uitzicht.

Het park is een van de meest populaire parken in Utah, met bijna een miljoen bezoekers per jaar. Het park is het gehele jaar open. Bryce Canyon dankt zijn naam aan Ebenezer en Mary Bryce die van 1875 tot 1880 in dit gebied woonden en er een nederzetting bouwden. Later, in 1916 arriveerden Reuben (Ruby) en zijn vrouw Minnie Syrett op het oostelijk Paunsaugunt Plateau, waar ze hun huis bouwden. Op een dag werden Ruby en Minnie door hun buren attent gemaakt op ’that hole in the ground’ dat slechts op een paar mijl afstand van hun woning lag. Toen ze nieuwsgierig geworden bij dat ‘gat in de grond’ aankwamen waren volkomen verbijsterd over het natuurschoon dat ze zagen en werden op slag verliefd. In 1919 begonnen zij bezoekers naar Bryce Canyon te brengen en een jaar later bouwden ze naast Sunset Point een lodge genaamd Tourist Rest.

Puur natuur

Erosie, sneeuw, ijs en smelt- en regenwater hebben de kleurrijke kalkstenen rotsen van Bryce Canyon gevormd tot de bizarre vormen van de stille rechtopstaande spectaculair gekleurde rotsformaties. In de winter – op circa 180 dagen per jaar – schommelt de gemiddelde temperatuur tussen warme dagen en vrieskoude nachten. Overdag, als sneeuw en ijs smelt wordt het smeltwater door de kalkstenen rotsen opgezogen. Wanneer deze ’s nachts dan weer bevriezen zetten scheuren in de omliggende structuren uit en breken vervolgens stukken af. Dit wordt ‘frost-wedging’ genoemd. Zo ontstaan de bizar gevormde Hoodoo’s: de vele rijen smalle rotsmuren die ‘Fins’ worden genoemd nemen overdag het regen-en smeltwater op, door bevriezing ’s nachts zetten de scheuren uit, dit veroorzaakt gaten (ramen) in de rots, die groter worden totdat de bovenkanten door heftige regens instorten en er twee pilaren ontstaan. Door zwaartekracht en smeltwater zakt het bodempeil en door de soms heftige stortregens in de zomermaanden wordt het losse gruis weggespoeld waardoor de kalkstenen rotspilaren (Hoodoo’s) steeds verder naar beneden worden uitgesleten en nog langer worden.

Bryce Canyon is de thuisbasis van 59 soorten zoogdieren waaronder herten, elanden, zwarte beren, poema’s, bergleeuwen, coyotes en eekhoorns. Verder kun je hier 175 verschillende soorten vogels waarnemen, hetgeen het een ideaal gebied maakt voor vogelaars. Je mag jezelf heel gelukkig prijzen als je een Pronghorn tegenkomt (een laatste overlevende van zijn soort = antilope). En niet te vergeten de met uitsterven bedreigde Utah Prairie Dog.

Overal in het park staan waarschuwingsborden dat het verboden is de dieren te voeren. Dieren die voedsel krijgen van de mens worden vaak agressief, of ziek en sterven als gevolg van een verandering in hun natuurlijke dieet. Bovendien worden de dieren lui, ze stoppen met jagen of het zoeken naar voedsel en worden afhankelijk van bijvoeding. In de wintermaanden, wanneer er geen menselijk voedsel voorhanden is komen ze dan om van de honger. Het Bryce Canyon Natural History Association (BCNHA) biedt bezoekers de gelegenheid om hen te helpen met hun educatieve en verzorgende taken voor natuurbehoud door een ‘membership’ aan te gaan. Hiermee steun je niet alleen hun werk, maar krijg je tevens 15% korting in de BCNHA winkels (lees hier meer).

Het weer in Bryce Canyon

Van april tot en met oktober is het weer in het park redelijk mild met een aangename temperatuur overdag. De nachten zijn meestal koel. In de maanden juli, augustus en september moet je rekening houden met af en toe een heftige onweersbui. Dit natuurgeweld kan gevaarlijk zijn, geadviseerd wordt dan ook om je onmiddellijk naar binnen te begeven als je een donderklap hoort binnen een afstand van 16 km. Tijdens de wintermaanden daalt de temperatuur en is Bryce Canyon bedekt met een dikke laag sneeuw. Het park heeft een van ’s werelds beste luchtkwaliteit met veel heldere en zonnige dagen.

Zien en doen in het Bryce Canyon National Park

Het park is gevuld met prachtige bezienswaardigheden. Je raakt er niet op uitgekeken. Er zijn 14 verschillende uitzichtpunten langs de 18 miles lange Canyon, met veelal een prachtig panoramisch uitzicht op de drie nabij gelegen staten Utah, Arizona en Colorado en vergezichten van bijna 300 km. Dit, in combinatie met de grote hoogte, de droge schone lucht en het ontbreken van nabijgelegen grote lichtbronnen maakt Bryce Canyon uitermate geschikt voor sterrenkijken. Het Bryce Park team organiseert dan ook in de zomerperiode op dinsdag, donderdag en zaterdag een speciaal programma voor de bezoekers van alle leeftijden: the Night Sky Program, waarbij the Rangers – naast heel veel uitleg over de prachtige sterrenhemel – hoogwaardige telescopen meenemen om de sterren te bewonderen. Lees hier meer voor de programmering.

Niet alleen kun je fantastisch wandelen over kilometerslange avontuurlijke wandelpaden, in de nabije omgeving van de ingang van het park kun je tevens kamperen, paardrijden, vissen en mountainbiken. En als (hobby)fotograaf neem je hier natuurlijk de prachtigste foto’s. Bovendien kun je ook een helikoptervlucht of vliegtuig-rondvlucht boven het Bryce Canyon boeken. Er worden overigens ook veel activiteiten speciaal voor kinderen georganiseerd.

Bryce Canyon biedt 65 miles aan wandelpaden die dwars door de Hoodoo’s lopen. Neem altijd voldoende drinken mee, draag goede wandelschoenen en vergeet niet dat de terugweg naar boven zwaarder is dan de heenweg. Er zijn drie prachtige ‘looptrails’ (wandelroutes) die je naar beneden het Bryce Canyon amfitheater in kunt nemen: de meest populaire is the Navajo Loop Trail, die op Sunset Point begint en 1.3 miles (2,16 km) lang is. Tijdens deze middelzware route loop je langs de Two Bridges, Thors Hammer en Wall Street. Deze ‘loop’ sluit aan op de tweede route: de Queens Garden Trail die 2.7 miles lang is. Daarnaast is er nog de Peakaboo Loop Trail. Tip: vraag van te voren naar de conditie van de routes voor die dag, er kunnen nog wel eens onverwachts herstelwerkzaamheden gaande zijn. Zie brycecanyoncountry.com voor meer informatie.

Bryce Canyon was meerdere keren het decor voor wereldberoemde geworden films, om een paar kaskrakers te noemen: Indiana Jones and the Last Crusade (1988); Thelma and Louise (1990); City Slickers II (1994); Mission Impossible (2000).

De volgende bezienswaardigheden van Bryce Canyon moet je echt gezien hebben:

 • Sunrise Point: vlak bij de Bryce Canyon Lodge biedt Sunrise Point een inspirerend uitzicht op het amfitheater met het ideale licht bij zonsopgang.
 • Sunset Point: Sunset Point ligt op een korte loopafstand van Sunrise Point langs de Rim Trail en is ook bereikbaar met de auto. Zoals de naam al doet vermoeden biedt Sunset Point het mooiste uitzicht op het gebergte, met het beste lichtinval bij zonsondergang.
 • Inspiration Point: biedt weer een heel ander uitzicht op het park en is bereikbaar met de auto of wandelend langs de Rim Trail. Foto’s nemen doe je hier het beste bij zonsondergang, bijvoorbeeld van het mysterieuze ,Army of Stone People’ ook wel The Silent City genoemd of van The Wall of Windows en The Majestic Cathedral.
 • Bryce Point: biedt een van de meest panoramische uitzichten op het omringende landschap van het park. Het is bereikbaar met de auto of via de wandelwegen lang de Rim. Dit is een goed beginpunt om over de rand van de gehele Rim langs alle uitzichtpunten te wandelen. Je kunt je natuurlijk ook met de shuttlebus terug naar Inspiration Point laten brengen en daar je wandeltocht langs de Rim starten.
 • Natural Bridge: de uit erosie gevormde natuurlijke brug is een interessante bezienswaardigheid.
 • Rainbow Point: het sluitstuk van de canyon geeft samen met Yovimpa Point Lookout ook toegang tot de wandelpaden van de Rim Trail en de Riggs Spring Loop Trail.

Verblijf en eten

Het Bryce Canyon National Park biedt verschillende accommodaties voor overnachtingen en restaurants met de typische gerechten uit Utah. Naast de motels en de restaurants zijn er ook volop kampeermogelijkheden, ondermeer 200 kampeerplaatsen vlakbij Sunset Point, maar ook in de nabije omgeving, bijvoorbeeld bij North Campground. Het Bryce Canyon Park heeft een eigen kleine mini-supermarkt en voor vrienden en familie thuis kun je een souvenir meebrengen uit de collectie van cadeau-artikelen uit het bezoekerscentrum.

Een van de grootste, meest tot de verbeelding sprekende en het dichtst bij de ingang van het Bryce Canyon Park gelegen hotel is Best Western Ruby’s Inn, een enorme accommodatie grotendeels gebouwd met houten boomstammen in de oude Western-style (gebouwd in 1916). Als je hier wilt verblijven dan moet je wel vroeg boeken want het is een erg populaire accommodatie en dus snel volgeboekt. In hetzelfde complex bevind zich tevens een restaurant, een mini supermarkt (general store) en een grote souvenirshop (western-arts gallery). Er vlak naast ligt de (afhaal)fastfood snackbar Canyon Dinner. Het Ruby’s Inn complex heeft verder een ATM machine, een wasserette, een auto-servicecentrum, een postkantoor, een binnen-en buitenzwembad en een kiosk waar je ATV-tours, Horseback Riding Adventures en Rodeo tickets kunt kopen.

Recht tegenover Ruby’s Inn is speciaal voor de toeristen een oud Wild-West winkelstraatje nagebouwd met meerdere souvenirwinkeltjes geheel in western-style, the Old Bryce Town Shops, erg leuk om een poosje rond te snuffelen op zoek naar souvenirs. Voor Ruby’s Inn is een opstap plaats voor de gratis shuttlebus die je naar de ingang van het eigenlijke park brengt, vanwaar je dan de shuttlebus naar alle uitzichtpunten kunt nemen.

Twee andere grote accommodaties waar het goed toeven is zijn het tegenover Ruby’s Inn gelegen Best Western Bryce Canyon Grand Hotel en het Bryce View Lodge. Vlak daarbij ligt aan de rechterkant van de weg ook Ebenezer’s Barn & Grill, waar je een echte live-entertainment wild-west cowboy dinner-show kunt bijwonen. Diner start om 19.00 uur en de show begint om 20.00 uur. Wel van te voren reserveren, want vol is vol.

Activiteiten & festivals

 • Bryce Canyon Winterfestival op President’s day weekeind in februari.
 • Astronomy festival in juni.
 • Bryce Canyon halve marathon op de 3e zaterdag van juli.
 • Geologie-en paleontologiefestival; laatste weekend van juli.
 • Bryce Canyon Rim Run in augustus.
 • Free Cross Country skiing op 50 km geprepareerde routes en er worden ’s winters ook sneeuwschoenwandelingen georganiseerd.
 • Je kunt er verder een mountainbike huren.
 • Vissen is mogelijk op Posey Lake, Panguitch Lake of Sevier River.

Hoe kom je er?

Het Bryce Canyon National Park kan je gemakkelijk met de auto bereiken:

 • Vanuit Las Vegas, via Interstate 15 tot Cedar City, daarna de 130, vervolgens de 14 tot Highway 89 (Long Valley Junction) en dan verder noordwaarts via de 89 tot circa 8 miles voor Panguitch, oostwaarts de 12 op. Je rijdt nu door ’the Grand Staircase’, een hele mooie route. In Panguitch zijn een aantal heel betaalbare overnachtingsmogelijkheden (lodges). Na circa 12 miles (circa 30 minuten) kom je bij de ingang van het Nationale Park van Bryce Canyon.
 • Vanuit het zuiden (Kanab & Page) via Highway 89, vervolgens vanaf 8 miles voor Pinguitch dezelfde route als vanuit Las Vegas. Vanaf de ingang van het park (vertrekpunt al vanaf Ruby’s Inn) rijdt een shuttlebus je naar de meeste uitkijkpunten. De bus rijdt van mei tot september om de 12 tot 15 minuten. Je kunt het beste beginnen op het meest oostelijk gelegen punt en dan lopend langs de Rim Trail afzakken naar de meer westelijke uitzichtpunten. Bij de meeste uitzichtpunten kun je overigens ook heel goed met de auto komen. Er is ruim voldoende parkeergelegenheid. De fiets is natuurlijk ook een prima optie om van de natuur te genieten en toch langere afstanden af te leggen. Ook kun je ervoor kiezen om een tour door het park te nemen.

Accommodatie Bryce Canyon

In het Bryce Canyon Park zelf kun je overnachten in de Bryce Canyon Lodge of kamperen in en van de vele campings (North Campground en Sunset Campground zijn het mooist) of als je van het oude wild-west-sfeertje houdt is Ruby’s Inn een echte aanrader. Bekijk hieronder enkele hotels in de directe omgeving van Bryce Canyon (hier een overzicht met alle accommodatie rond Bryce Canyon NP).

Toegangskosten

Een Bryce Canyon Park Pass kost $25 per auto die zeven dagen geldig is, hiervoor kun je tevens gebruik maken van de shuttlebus die rijdt van mei t/m september. De pas is te koop bij Ruby’s Inn of in het Visitor Center bij de ingang van het park. Natuurlijk kun je ook een toegangspas kopen voor alle Nationale Parken in USA, deze kost $80. Het Visitor Center is gedurende de zomermaanden van 8.00 tot 20.00 uur geopend en in de wintermaanden van 8.00 tot 18.00 uur.

 
 
De Jong IntraTUIReis door Amerika met AmerikaPLUS

5 mooiste Verenigde Staten-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Verenigde Staten

v.a. €1099 incl.

Western Values

15-daagse autorondreis met vele hoogtepunten van het westen van de VS met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €2000 excl.

Hoogtepunten van Florida

De leukste hoogtepunten van Florida in één reis! Prachtige 14-daagse self-drive met Van Verre.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2080 incl.

Het Wonderlijke Westen

21-daagse privé rondreis met huurauto langs de mooiste hoogtepunten van West-Amerika met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1725 incl.

American National Parks

21-daagse autorondreis langs de mooiste nationale parken van Amerika met AmerikaPLUS.

Lees meer

v.a. €1331 incl.

Highlights of the Wild West

17-daagse roadtrip door Californië, Nevada, Arizona en Utah met 333travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar de Verenigde Staten kunt boeken. Populair zijn 333travel, AmerikaPLUS, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, TUI en Van Verre. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je vliegtickets rechtstreeks bij KLM of via de populaire vergelijker Momondo. Boek losse hotelovernachtingen bij Booking.com (hier kun je vaak kosteloos annuleren) of Agoda.nl. Boek de huurauto via Alamo en boek de tours bij GetYourGuide. Regel je visum (ESTA) makkelijk via E-visums.nl. Bekijk hier het totale reisaanbod naar de Verenigde Staten.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in de Verenigde Staten die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar de Verenigde Staten en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.