Page ligt in het noorden van de staat Arizona in de Verenigde Staten, ten noorden van de Grand Canyon en vlakbij de Colorado rivier en het stuwmeer Lake Powell, het op 2 na het grootste door mensen gecreëerde meer. Het is het startpunt voor een bezoek aan diverse grote attracties in de regio. Een van de grootste attracties in de omgeving van Page is het schitterende Antelope Canyon, misschien niet zo bekend als Grand Canyon of Bryce Canyon, maar zeker net zo mooi en de moeite van een bezoek waard. Het ligt slechts een paar kilometer van het leuke, gezellige en drukbezochte plaatsje Page.

Page ligt precies in het centrum van de zogenaamde ‘Grand Circle’, omringd door prachtige Nationale Parken als:

  • Grand Canyon
  • Bryce Canyon
  • Zion National Park
  • Canyonlands
  • Capitol Reef

Verder heb je er historische Nationale Monumenten als the Grand Staircase Escalante National Monument, Vermilion Cliffs National Monument, Glen Canyon National Recreation Area en Rainbow Bridge National Monument.

Page is in 1957 ontstaan als een constructiekamp voor de arbeiders die werkten aan de Glen Canyon Dam. Page is nu een levendig stadje met 7000 inwoners en een prima vertrekpunt om een bezoek te brengen aan de verschillende uitkijkpunten over de Canyon’s en de Colorado rivier. Page is een perfecte uitvalsbasis om verscheidene door de natuur gevormde – maar ook door mensenhanden gecreëerde – spectaculaire bezienswaardigheden te bezoeken: Antelope Canyon, Horseshoe Bend en de Glen Canyon Dam & Lake Powell – om er maar een paar te noemen – zijn alleen al redenen genoeg om Page in je reisschema op te nemen. Deze regio is zo fotogeniek dat er verscheidene films en documentaires zijn opgenomen (o.a. The Greatest Story Ever Told, Planet of the Apes, Maverick en diverse Westerns). Page is nu een recreatieve trekpleister die jaarlijks door meer dan 3 miljoen mensen wordt bezocht, mede omdat het aan het bekende Lake Powell ligt. Het meer is uitermate geschikt voor waterskiën, snorkelen en duiken, maar ook kayakers kunnen hier hun hart ophalen. Op de Colorado rivier kun je raften.

De Canyon’s zijn uitermate geschikt om te wandelen en ook liefhebbers van mountain-biken komen volop aan hun trekken: the Page Loop en Rim View Trail is een 8 miles lange route uitgestippeld langs de prachtige panoramische uitkijkpunten over Page, Lake Powell, de Glen Canyon Dam, the old Colorado River Channel, Vermilion Cliffs en Kaibab Plateau. Toegang tot de Rim View Trail zijn er op verschillende plaatsen in Page: Rimview Avenue, Lake Powell Boulevard of bij de bibliotheek en aan het eind van North Navajo bij de Lakeview Elementary School. Er wordt hard gewerkt om nog een nieuwe 9 miles lange ’trail’ te maken, de Glen Canyon Trail, dat aansluit op de Page Rim Trail. Het startpunt van de nieuwe route zal bij de parkeerplaats van Horseshoe Bend zijn. De twee routes komen samen bij Hanging Gardens en de Chain recreation Area bij de Glen Canyon Dam. Let er op dat je niet van de uitgezette route mag afwijken en dat je niet moet gaan wandelen tijdens onweer, storm en heftige regenval.

 

Rock-Art

Liefhebbers van eeuwenoude ‘Rock-Art’ (petroglieven, pictographs en pictoglyph’s) aangebracht door de Ancestral Puebloan of Anasazi (Native Americans) kunnen hun hart ophalen in de omgeving van Page. De oudste en zeldzaamste afbeeldingen stammen uit 1700 en zijn afkomstig van de Spaanse veroveraars. Latere afbeeldingen zijn van eind 1800/begin 1900 en afkomstig van cowboys. Archeologische sites in de omgeving van Page zijn: Catstair Canyon (Highway 89, circa 40 miles ten westen van Page). Op de zuidelijke muur bij de ingang van het Canyon zie je pictographs en petroplyphs uit 1920. Ook bij Paria Box bij Cottonwood Canyon vind je afbeeldingen uit 1940. Voor vragen en kaarten kun je terecht bij het BLM Visitor Center in Big Water Utah (Highway 89).

 

Lake Powell

Lake Powell is een gigantisch meer dat is ontstaan na het bouwen van de indrukwekkende Glen Canyon Dam (1963). Lake Powell ligt 3.700 feet boven zeeniveau, is 186 miles lang, op sommige plaatsen 560 feet diep, heeft een langere kustlijn dan de hele West-Coast van de USA (1.7miles/2,8km) en omvat 96 Canyons. Het duurde 17 jaar voordat het water in Lake Powell het gewenste waterpeil-niveau had bereikt. Miljoenen mensen in het gebied dat de woestijnachtige delen van California, Arizona en Mexico beslaat, hebben hun huidige leef-en woonruimte te danken aan het beheersen van het water van de Colorado rivier en Lake Powell.

Jaarlijks trekt Lake Powell bijna drie miljoen bezoekers. Op Lake Powell worden boottochtjes georganiseerd. Maar je kunt er ook zwemmen, vissen, snorkelen en duiken, jetskiën, wakeboarden, waterskiën en vele andere watersporten beoefenen. Je kunt ook met een vliegtuig of een heteluchtballon een rondvlucht boven Lake Powell maken. Lake Powell wordt begrensd door de Glen Canyon Dam.

Over Lake Powell verspreid liggen verschillende havens en aanlegplaatsen voor de vele tienduizenden waterliefhebbers & booteigenaars: Wahweap Marina, Antelope Marina, Bullfrog Marina, Offshore Marina, Hall’s Crossing Marina, Dangling Rope Marina en Hite Marina.

 

Glen Canyon Dam

De indrukwekkende Glen Canyon Dam genereert elektriciteit aan vijf omringende staten Arizona, Utah, Colorado, New Mexico en Wyoming. Zo’n anderhalf miljoen huishoudens worden door deze dam van stroom voorzien. Bij het Carl Hayden Visitor Center kun je een rondleiding boeken die zo’n 45 minuten duurt.

 

Antelope Canyon

Antelope Canyon

Antelope Canyon is een diepe, smalle kloof die ontstaan is door zandsteenerosie. Na vele honderden jaren heeft het regenwater geleid tot een schitterend geheel van rondingen en vloeiende vormen in de rotsen. Fotografen houden van de unieke vormen en de lichtomstandigheden van de canyons. Plotselinge overstromingen komen regelmatig voor in de canyon en kan soms leiden tot een tijdelijke sluiting van enkele maanden. Sinds 1997 is het gebied een officieel Navajo Tribal Park en is het alleen op basis van een vooraf aangevraagde vergunning toegankelijk. Lees hier alles over onze ervaringen in de schitterende Antelope Canyon.

 

Grand Staircase Escalante National Monument

Sinds 1996 door het Bureau of Landmanagement uitgeroepen tot Utah’s nieuwste Nationaal Monument. De Grand Staircase Escalante National Monument is 1.9 miljoen are groot en ligt op het Colorado Plateau in het zuiden van Utah, tussen Glen Canyon National Recreation Area, Capitol Reef National Park en Bryce Canyon National Park. Hier zijn nog fossielen van verschillende dinosaurus soorten gevonden die hier miljoenen jaren geleden leefden. Behalve een prachtig gebied om te wandelen, mountainbiken, paardrijden, rotsklimmen en te kamperen is het tevens een waar paradijs voor geologen, paleontologen en archeologen.

 

Horseshoe Bend

Horseshoe Bend

De Colorado rivier maakt op 4 miles (6km) van het stadje Page een bocht van 270 graden, in de vorm van een hoefijzer (vandaar de naam Horseshoe Bend), wat een indrukwekkend en onvergetelijk uitzicht oplevert. Het uitzicht op de uitkijkpunten op de steile kliffen boven de canyon is adembenemend en toont de immense kracht van de natuur. Het magnifieke uitzichtpunt bij Horseshoe Bend ligt 300 meter boven de Coloradorivier. Bij het fotograferen van de Horseshoe Bend, is het slim om rekening te houden met welk tijdstip van de dag het beste is en de mooiste beelden oplevert. Deze locatie ziet er namelijk op elk moment van de dag heel anders uit. Vanuit het uitkijkpunt is de zonsondergang vrij spectaculair. Helaas staat het uitkijkpunt over Horseshoe Bend niet erg goed op de wegborden aangegeven. Als je van uit het zuiden Page nadert (Highway 89) zul je geen wegaanduiding naar het Horseshoe Bend uitzichtpunt vinden. De beste indicatie om Horseshoe Bend te vinden is dat je NA het bord ‘Welcome to Page’ nog een paar minuten moet doorrijden voor je een zandweg (milepost 545) aan de linkerkant tegenkomt die je moet nemen. Aan het eind daarvan is een parkeerplaats, waarna een wandelpad (aan je linkerkant) je na circa 1 km tot het uitzichtpunt van Horseshoe Bend brengt (wanneer je bij een afslag naar rechts een bord ziet met Highway 98 dan ben je al voorbij de afslag die je naar Horseshoe Bend brengt. Vergeet niet om water mee te nemen en zonnebrandcreme te gebruiken, want je loopt door open terrein zonder enige vorm van schaduw.

 

Rainbow Bridge National Monument

Een van de meest bezochte populaire attracties van Lake Powell is ongetwijfeld Rainbow Bridge, een prachtige brug van zandsteen. Met zijn 290 feet hoog en met een spanwijdte van 275 feet is het de grootse natuurlijke brug ter wereld en wordt daarom beschouwd als een van de zeven wereldwonderen. In 1910 is de Rainbow Bridge door President William Taft uitgeroepen tot Nationaal Monument: door de Navajo ook wel ‘Nonnezoshi’ genoemd (hetgeen ‘rainbow turned to stone’ betekent) en van grote spirituele waarde voor de Navajo Indianen. De Heilige Brug kon decennia lang alleen maar worden bewonderd via de rivier of via een moeilijk begaanbaar traject over voetpaden. Maar door het ontstaan van Lake Powell is de brug nu voor iedereen bereikbaar. Je kunt Rainbow Bridge niet met de auto bereiken. Er is wel een lange wandelroute vanaf Navajo Mountain, maar daarvoor dien je een permit te kopen bij de Navajo Indianen. Sinds de laatste jaren het waterpeil een stuk lager ligt kan men vanaf de havens na een wandeling van 2.5 miles bij de brug komen (vanaf Rainbow Bridge dock schijnt het 1.25 miles = 1,8 km te zijn). De meeste toeristen kiezen ervoor om Rainbow Bridge National Monument vanuit een van de comfortabele toerboten vanaf Lake Powell te bewonderen. Rainbow Bridge ligt ongeveer 50 miles ten noorden van Wahweap Marina. Voor een boottochtje naar Rainbow Bridge NP moet je een hele dag uittrekken want de hele excursie neemt ongeveer 7,5 uur in beslag. Van uit Page Airport kun je ook een vliegtochtje naar Rainbow Bridge boeken.

 

Vermilion Cliffs

Circa 33 miles ten westen van Page (Highway 89 naar Kanab) ligt Vermilion Cliffs Nationaal Monument. Het is een van de minst drukke maar desalniettemin een van de meest spectaculaire attracties van deze omgeving. Eeuwenoude kleurrijke zandsculpturen worden afgewisseld met hoge kliffen en diepe canyons. Hier vindt men het Paria Plateau, Coyote Buttes en de populaire Paria Canyon met een onderling hoogteverschil van 945 tot 1981 meter boven zeeniveau. Er is veel te bewonderen en te fotograferen in Paria Canyon-Vermilion Cliffs. Behalve de prachtige zandstenen figuren kun je hier ook veel wildlife spotten. Bewoners op de grond en in de lucht zijn: woestijnschapen, pronghorns en meer dan 20 soorten roofvogels waaronder de Californische Condor. Erg populair zijn de 4 a 5 daagse backpacking tochten. Vermilion Cliffs heeft 2 kampeergelegenheden: Stateline en White house. Zomers kan het hier erg heet worden: neem altijd voldoende water mee!

 

Hoe kom je er?

Vanuit het Noorden komende is de route van Bryce Canyon via de N89 naar Page erg mooi. Vooral het stadje Kanab is echt een aanrader, stop daar vooral even of beter nog blijf daar een paar dagen overnachten. Vooral in de maand augustus zouden er volgens een verkoopster van een van de Rockshops langs de weg bij Orderville allerlei festivals zijn waar oude, bekende en bijna vergeten maar nog levende Western-acteurs ook ‘acte de presence’ geven. Alles in dit schattige stadje Kanab ademt Western uit. Vooral John Wayne is blijkbaar een held, overal hangen foto’s van hem. Bij een van de saloon’s langs de weg stopten we om foto’s te maken en toen ik de binnentuin instapte zagen we zoveel Western dat ik mezelf in een van de bekende klassiekers waande.

 

Klimaat

In deze omgeving heerst het hele jaar door een mild woestijnklimaat, maar gedurende de zomermaanden kan het bloedheet worden. Ook kunnen er plotseling woeste onweer stormen losbarsten gepaard gaande met hevige regenval.

 

Accommodatie in Page

In Page is een ruime keus aan accommodaties. The Best Western is een goede keus. Motel 6 is meer voor mensen met een smalle beurs. Wij overnachtten in La Quinta Inn, een prima 3-sterren lodge. Ontbijt is bij de prijs inbegrepen en was lekker. Het zwembad was leuk om even in af te koelen, maar het uitzicht op de parking was minder (erachter wel een mooi landschap). Is was meer accommodatie in de omgeving, maar dat zag er veel minder (goed) uit. Later lazen we nog wat online recenties en bleek dit motel nog één van de betere van Page.

Hieronder een overzicht met de best beoordeelde hotels van Page (bekijk hier een overzicht met alle hotels in Page):

 

Handige websites

 
 
De Jong IntraTUIReis door Amerika met AmerikaPLUS

5 mooiste Verenigde Staten-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Verenigde Staten

v.a. €1099 incl.

Western Values

15-daagse autorondreis met vele hoogtepunten van het westen van de VS met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €2000 excl.

Hoogtepunten van Florida

De leukste hoogtepunten van Florida in één reis! Prachtige 14-daagse self-drive met Van Verre.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2080 incl.

Het Wonderlijke Westen

21-daagse privé rondreis met huurauto langs de mooiste hoogtepunten van West-Amerika met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1725 incl.

American National Parks

21-daagse autorondreis langs de mooiste nationale parken van Amerika met AmerikaPLUS.

Lees meer

v.a. €1331 incl.

Highlights of the Wild West

17-daagse roadtrip door Californië, Nevada, Arizona en Utah met 333travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar de Verenigde Staten kunt boeken. Populair zijn 333travel, AmerikaPLUS, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, TUI en Van Verre. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je vliegtickets rechtstreeks bij KLM of via de populaire vergelijker Momondo. Boek losse hotelovernachtingen bij Booking.com (hier kun je vaak kosteloos annuleren) of Agoda.nl. Boek de huurauto via Alamo en boek de tours bij GetYourGuide. Regel je visum (ESTA) makkelijk via E-visums.nl. Bekijk hier het totale reisaanbod naar de Verenigde Staten.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in de Verenigde Staten die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar de Verenigde Staten en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.