Hieronder volgt een overzicht met essentiële landeninformatie van de Verenigde Staten.

Politiek

De Verenigde Staten is een federale republiek. De federale overheid is gebaseerd op de Grondwet. De overheid kent drie takken. Dat zijn de uitvoerende macht, de wetgevende macht en de rechterlijke macht. Deelstaatoverheden werken net als de federale overheid.

De Verenigde Staten van Amerika bestaat uit 50 staten, 5 overzeese gebieden en 1 district (Washington DC). Elke staat heeft een eigen grondwet, verschillend van de federale (nationale) grondwet. Elk van deze lijkt op de federale grondwet, omdat zij aangeeft hoe in elke de staat de overheid is opgezet, maar sommigen bespreken ook specifieke wetten.

De federale en de meeste deelstaatregeringen worden gedomineerd door twee politieke partijen: de Republikeinen en de Democraten. Er zijn ook veel kleinere partijen; de grootste van deze zijn de Libertarische Partij en de Groene Partij.

De grote culturele, economische en militaire invloed van de VS heeft de buitenlandpolitiek van de Verenigde Staten, of relaties met andere landen, tot een bijzonder belangrijk onderwerp in de Amerikaanse politiek gemaakt, en de politiek van veel andere landen beïnvloed.

Geografie

De Verenigde Staten is het derde grootste land ter wereld. Alleen Rusland en Canada zijn groter. Zijn geografie varieert veel en omvat onder meer:

 • Bossen en grasgebieden aan de oostkust
 • De Appalachian Bergen in het oosten
 • De Grote Vlakten
 • De Mississippi-Missouri rivier
 • De Rocky Mountains
 • Woestijnen en kustgebieden ten westen van de Rocky Mountains
 • Bossen in de Pacific Northwest
 • Arctische regio’s van Alaska
 • Vulkanische eilanden in Hawaii
 • Moeraslanden en tropische eilanden in Florida
 • Bergen (sneeuw) in Colorado

Religie

De Verenigde Staten is één van de meest religieuze landen in de westerse wereld en de meeste Amerikanen geloven in God. 86,2% noemden zichzelf christen in 1990 en 78,4% zeiden dit in 2007. De andere godsdiensten zijn onder meer het Jodendom (1,7%), Islam (0,8%), het boeddhisme (0,7%), het hindoeïsme (0,4%), en Unitaristisch Universalisme (0,3%). Het percentage mensen dat geen religie aanhangt bedraagt 16,1%. Twijfels over het bestaan van een God, goden of godinnen zijn groter onder jongeren. Tot de niet-religieuze bevolking van de VS behoren deïsten, humanisten, ignostics, atheïsten en agnosten.

Taal

De Verenigde Staten heeft momenteel geen officiële taal, hoewel het Congres in de Verenigde Staten gedurende vele jaren overwogen heeft om Engels officieel als zodanig aan te wijzen, aangezien het de meest gebruikte taal is, en de taal waarin de Onafhankelijkheidsverklaring van de Verenigde Staten en de Grondwet van de Verenigde Staten is geschreven. In bepaalde sectoren van de samenleving is het gebruik van Spaans toegenomen, als gevolg van een stroom van immigranten, vooral uit Mexico en Cuba. Frans is in delen van Louisiana ook een belangrijke taal omdat Frankrijk het gebied ooit als een kolonie in eigendom had.

De meeste Amerikanen spreken Engels. In veel gebieden, (delen van Zuid Texas, New England, en in de Upper Midwest), tref je een aantal kenmerkende regionale accenten en dialecten aan. Van bezoekers wordt over het algemeen verwacht dat zij Engels spreken en begrijpen. Daarom heeft de VS geen officiële taal op federaal niveau (de meeste staten hebben Engels als officiële taal). Een groeiend aantal populaire toeristische sites hebben borden in andere talen, maar alleen van Engels kun je zeker zijn op elke locatie. Voornamelijk als gevolg van de immigratie uit Latijns-Amerika, heeft de Verenigde Staten de op één na grootste Spaanstalige bevolking in de wereld.

Culturele invloeden

De Amerikaanse populaire cultuur heeft zich verspreid naar vele plaatsen in de wereld. Het heeft een enorme invloed op het grootste deel van de wereld, met name op de westerse wereld. Amerikaanse muziek is over de hele wereld te horen, en Amerikaanse films en tv-shows zijn in de meeste landen te zien.

Demografische gegevens

In de Verenigde Staten van Amerika wonen mensen van vele verschillende rassen en etnische achtergronden. 80% van de mensen in de Verenigde Staten stammen af van Europese immigranten. Veel mensen komen oorspronkelijk uit Duitsland, Engeland, Schotland, Ierland, Afrika en Italië. 13% van de bevolking in de Verenigde Staten is Afro-Amerikaans. De meesten van hen stammen af van de Afrikaanse slaven die naar Amerika werden gebracht. Aziatische-Amerikanen maken slechts 5% van de bevolking uit in Amerika, maar ze zijn ruimer vertegenwoordigd aan de westkust. In Californië bijvoorbeeld maken Aziatische-Amerikanen 13% van de bevolking uit van die staat. Latijns-Amerikanen en mensen van Latijnse afkomst vertegenwoordigen 15% van de natie. De oorspronkelijke volkeren, de zogenaamde Native American of Amerikaanse Indianen en Inuit (Eskimo’s) zijn een zeer kleine groep.

11% van de inwoners van de Verenigde Staten zijn in het buitenland geboren. 18% spreekt thuis een andere taal dan Engels. Van de mensen van 25 jaar en ouder heeft 80% zijn middelbare school afgemaakt, terwijl 25% een bachelors degree of hoger heeft.

De volkstelling in 2000 bracht de zelf-gerapporteerde afkomst in beeld. Het identificeerde 43 miljoen Duitse-Amerikanen, 30,5 miljoen Ierse-Amerikanen, 24,9 miljoen Afro-Amerikanen, 24,5 miljoen Engelse-Amerikanen en 18,4 miljoen Mexicaanse-Amerikanen.

Vakanties

De Verenigde Staten heeft een aantal officiële en culturele nationale feestdagen waarvan de reiziger zich bewust moet zijn. Denk eraan dat de feestdagen die vallen op maandag of vrijdag meestal worden behandeld als lange weekendevenementen. Sinds het begin van de jaren 1970, vallen verscheidene federale feestdagen, waaronder Memorial Day en Labor Day, op een bepaalde maandag in plaats van op een vaste datum met de uitdrukkelijke bedoeling federale werknemers een driedaags weekend te geven. De private sector (behalve banken) zijn meestal gewoon open op de meeste feestdagen, behalve op Nieuwjaar, Memorial Day, Labor Day, Thanksgiving, de vrijdag na Thanksgiving en Kerstmis wanneer een groot aantal bedrijven die niet in de detailhandel werkzaam zijn of dicht gaan of slechts gedurende enkele uren open zijn. Vanwege het grote aantal feestdagen dat dicht bij elkaar valt, spreken veel Amerikanen als ze het hebben over de periode tussen Thanksgiving eind november en Nieuwjaarsdag, over de ‘holidays’.

Vanuit het oogpunt van een buitenlandse reiziger, zijn er twee belangrijke diensten die beïnvloed worden door federale feestdagen: visa en post. Federale diensten, zoals nationale parken, werken 365 dagen per jaar, ongeacht de federale feestdagen.

Meeteenheden

De Verenigde Staten is het enige geïndustrialiseerde land dat in het dagelijks leven nog steeds niet is overgegaan op metrieke meeteenheden. Ze gebruiken de Engelse eenheden die vóór de revolutie in gebruik waren, vergelijkbaar met het latere Britse Imperiale systeem.

Elektriciteit

In de Verenigde Staten wordt elektriciteit aan de consument geleverd in de vorm van 120V, 60Hz wisselstroom, door middel van wandcontactdozen geschikt voor NEMA 1 of NEMA 5 pluggen (NEMA staat voor National Electrical Manufacturers Association). Koop jouw adapter thuis voordat je vertrekt. De meeste Amerikaanse winkels bieden adapters ontworpen om NEMA stekkers geschikt te maken voor stopcontacten in andere landen, niet andersom.

Geldzaken

De officiële munteenheid is de Amerikaanse dollar ($), verdeeld in 100 centen (¢). De dollar is in de volksmond bekend als de buck dus 5 bucks betekent $ 5.

Wisselkantoorcentra zijn te vinden in de grote steden, en op internationale luchthavens, maar bij veel banken kun je ook geld wisselen. Denk eraan dat de wisselkoersen middelmatig zijn op luchthavens en ronduit verschrikkelijk in de wisselkantoorcentra in de buitenwijken. Het beste is om, eenmaal in de VS, gewoon gebruik te maken van je pinpas, of vooraf in Nederland euro’s om te wisselen in Dollars. De meeste geldautomaten (ATM) kunnen buitenlandse bankpassen of creditcards met Visa/Plus of MasterCard / Cirrus logo’s verwerken. Houd er echter rekening mee dat veel geldautomaten ongeveer $ 3 kosten rekenen voor gebruik met kaarten uitgegeven door andere banken.

Fooien

Fooien geven in Amerika is heel normaal en wordt ook verwacht. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat het wettelijk minimumloon voor personeel van restaurants en andere fooiverdieners vrij laag is (vaak slechts $3 / uur vöör belastingen), met de verwachting dat ze door fooien op een normaler loon kunnen komen. Dus, in restaurants (en bepaalde andere beroepen) is een fooi niet alleen een manier om “dank u” voor de service te zeggen, maar een essentieel onderdeel van een ober’s loon.

Drinkwater

Kraanwater is over het algemeen gechloreerd en kan ook fluor bevatten. Dus, hoewel kraanwater niet gevaarlijk is, filteren (en soms koken) Amerikanen het leidingwater liever voor het drinken. Ijs in restaurants wordt meestal gemaakt met ijsmachines. Water geserveerd in restaurants (altijd gratis, tenzij je vraagt om flessen) is meestal kraanwater, niet per se gefilterd, en wordt vaak geserveerd met een schijfje citroen om de chloorsmaak te verdoezelen. Terwijl kraanwater in de meeste stedelijke en voorstedelijke gebieden over het algemeen veilig om te drinken is, ben je beter af met het drinken van gefilterd water of water uit flessen.

Kledingvoorschrift

Wanneer je je aankleedt voor sfeervolle restaurants of luxe entertainment zal een mooie broek, een shirt met kraag en nette schoenen bijna overal werken. Stropdassen voor mannen zijn zelden nodig, maar een jasje kan soms nodig zijn voor zeer chique restaurants in de grote steden (zulke restaurants zullen je uit hoffelijkheid bijna altijd een jasje kunnen aanbieden als je het zelf vergeten bent).

Mobiele Telefoons

Amerikaanse gsm-diensten zijn niet erg verenigbaar met die welke in het buitenland worden aangeboden. Terwijl GSM aan populariteit wint, maakt de VS gebruik van de ongebruikelijke 1900 en 850MHz frequenties; neem contact op met jouw operator of mobiele telefoonprovider om te zien of jouw telefoon een tri-band of quad-band model is dat hier kan werken (tegenwoordig ondersteunen de meeste moderne smartphones VS frequenties). Roaming-tarieven voor buitenlandse mobiele telefoons zijn hoog en tekstberichten werken niet altijd, wat te wijten is aan compatibiliteits-problemen tussen de netwerken. Het is mogelijk om een prepaid SIM kaart kopen voor een simlock-vrije mobiel. Opwaardeerkaarten kunnen worden gekocht bij de mobiele telefoonwinkels en bij vele discounts, elektronica-, kantoorbenodigdheden- en buurtwinkels. Als je alleen voor een korte periode naar de VS gaat, hebben sommige aanbieders (met name T-Mobile) een aanbod dat onbeperkt bellen, sms’en en datagebruik voor $2-3 per dag mogelijk maakt. Internationaal bellen is hiermee echter niet mogelijk.

 
 
De Jong IntraTUIReis door Amerika met AmerikaPLUS

5 mooiste Verenigde Staten-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Verenigde Staten

v.a. €1099 incl.

Western Values

15-daagse autorondreis met vele hoogtepunten van het westen van de VS met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €2000 excl.

Hoogtepunten van Florida

De leukste hoogtepunten van Florida in één reis! Prachtige 14-daagse self-drive met Van Verre.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2080 incl.

Het Wonderlijke Westen

21-daagse privé rondreis met huurauto langs de mooiste hoogtepunten van West-Amerika met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1725 incl.

American National Parks

21-daagse autorondreis langs de mooiste nationale parken van Amerika met AmerikaPLUS.

Lees meer

v.a. €1331 incl.

Highlights of the Wild West

17-daagse roadtrip door Californië, Nevada, Arizona en Utah met 333travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar de Verenigde Staten kunt boeken. Populair zijn 333travel, AmerikaPLUS, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, TUI en Van Verre. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je vliegtickets rechtstreeks bij KLM of via de populaire vergelijker Momondo. Boek losse hotelovernachtingen bij Booking.com (hier kun je vaak kosteloos annuleren) of Agoda.nl. Boek de huurauto via Alamo en boek de tours bij GetYourGuide. Regel je visum (ESTA) makkelijk via E-visums.nl. Bekijk hier het totale reisaanbod naar de Verenigde Staten.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in de Verenigde Staten die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar de Verenigde Staten en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.