De geschiedenis van de Verenigde Staten betreft wat er in het verleden in de Verenigde Staten is gebeurd. De oorspronkelijke bevolking (Indianen) leefde daar al duizenden jaren, lang voordat er Europeanen heengingen en lang voordat de Verenigde Staten werden opgericht. Christopher Columbus ging in 1492 naar Amerika en hij wordt gezien als de eerste die het continent ontdekte. In 1607 gingen de Engelsen naar Jamestown, Virginia. Dit was de eerste succesvolle Engelse stad in Noord-Amerika. De Amerikaanse koloniën werden voornamelijk door Engeland (later Groot-Brittannië) gevestigd. Mensen uit Frankrijk, Spanje, en Nederland hebben ook in Amerika gewoond en ook zij hebben er hun sporen achtergelaten. Terwijl de koloniën groter werden, stierven velen van de oorspronkelijke inheemse bevolking aan ziekten of ze raakten hun land kwijt.

Tegen 1733 waren er 13 koloniën. In 1775 begon in Lexington en Concord een oorlog tussen de koloniën en Engeland die de Onafhankelijksoorlog werd genoemd. Deze oorlog begon omdat Amerikaanse kolonisten van streek waren over veranderingen in de Britse politiek. Op 4 juli 1776 erkenden mensen van de 13 koloniën de Onafhankelijkheidsverklaring van de Verenigde Staten van Amerika die door Thomas Jefferson was opgesteld. In deze verklaring stond dat ze vrij waren van Groot-Brittannië. George Washington leidde de Amerikanen tijdens de Onafhankelijksoorlog, die door de Amerikanen gewonnen werd.

Na de Revolutie hadden de Verenigde Staten het stichten van een nieuwe natie als doel met George Washinghton als hun eerste president. De leiders van de staten legden in 1787 een grondwet en in 1791 een ‘Bill of Rights” vast. Deze werden gebaseerd op het idee van ‘sociale contracten’. In de vroege jaren 1800 kreeg de nieuwe natie met vele controversiële zaken te maken, zoals de slavernij.

Gedurende de jaren 1800 kregen de Verenigde Staten er in het Westen veel land bij en werd meer en meer geïndustrialiseerd. In 1861 scheidden verschillende staten in het Zuiden zich van de Verenigde Staten af om een nieuw land te stichten, de Confederatie van Amerika genoemd. Dit had de Amerikaanse Burgeroorlog tot gevolg. In het midden van de oorlog maakte President Lincoln de Emancipatieproclomatie, die zogenaamd alle slaven in de Confederatie hun vrijheid gaf en zwarte mannen toegang tot het leger van de Unie gaf. Na de gewonnen slagvelden van Gettysburg en Vicksburg in 1863 begon de oorlog de kant van de Unie op te gaan. Gettysburg hield Generaal Lee (Generaal van de Confederaten) tegen toen hij het Noorden wilde binnenvallen, en Vicksburg gaf de Unie controle over de Mississippi rivier. In 1864 marcheerde een leger onder leiding van William T. Sherman door Georgia en richtte een slachting aan onder het Confederatenleger. Tegen 1865 had Generaal Ulysses S. Grant van de Unie Richmond ingenomen en dwong hij Generaal Lee om zich over te geven tijdens het gevecht bij Appomattox.

Na de oorlog en reconstructie emigreerden veel mensen vanuit Europa naar de Verenigde Staten op zoek naar werk. Sommige Amerikanen werden erg rijk in dit Gouden Tijdperk en het land ontwikkelde zich tot één van de grootste economieën van de wereld.

In de vroege 20e eeuw werden de Verenigde Staten een wereldmacht, die meevocht in de Eerste- en de Tweede Wereldoorlog. Tussen deze oorlogen door was er een economische piek die de ‘Roaring Twenties’ werd genoemd toen mensen rijker werden en een recessie die de Grote Depressie werd genoemd wat vele jaren armoede tot gevolg had. De Grote Depressie eindigde met de Tweede Wereldoorlog gedurende het presidentschap van Franklin D. Roosevelt.

Na de Tweede Wereldoorlog begon de Koude Oorlog tussen Amerika en de Soviet Unie. Het meeste hiervan speelde zich af tijdens de presidentschappen van Dwight D. Eisenhower en John F. Kennedy. De Koude Oorlog omvatte een dure wapenwedloop en ruimtewedloop. Gedurende het Lyndon B. Johnson presidentschap kostten de oorlogen in Korea en Vietnam zelfs nog meer geld en dit had een enorm effect op de Verenigde Staten. Gedurende deze tijd vochten de zwarte bevolking, de Chicano’s (term die de Mexicaans-Amerikaanse gemeenschap van die tijd aanduidde) en vrouwen voor meer rechten. In 1973 trad President Richard Nixon als gevolg van het Watergate schandaal af als president. In de jaren 1970 en 1980 begonnen de Verenigde Staten minder te produceren in fabrieken dan ze altijd gedaan hadden. Gedurende de regeringen van Gerald Ford en Jimmy Carter gingen de Verenigde Staten door de ergste recessie sinds de Grote Depressie. Tegen die tijd was de productie al uitbesteed aan goedkopere landen. Dit hielp de economie maar had een gigantische toename van de werkloosheid tot gevolg.

Gedurende de jaren 1980 werden de Verenigde Staten gedomineerd door het Reagan Tijdperk onder leiding van President Ronald Reagan. Gedurende deze tijd groeide de Amerikaanse economie en de Amerikaanse-Soviet betrekkingen verbeterden. De Koude Oorlog eindigde, wat de Verenigde Staten hielp om uit de recessie te komen doordat de inflatie afnam gedurende het presidentschap van Bill Clinton. Het Midden Oosten werd belangrijk in de Amerikaanse buitenlandpolitiek, vooral na de 11 September aanvallen in 2001 tijdens de George Bush regering. In 2009 werd Barack Obama de eerste zwarte president van de Verenigde Staten. De VS had in 2016 haar eerste vrouwelijke president kunnen verwelkomen, ware het niet dat Donald Trump de presidentsverkiezingen won van Hillary Clinton.

 
 
De Jong IntraTUIReis door Amerika met AmerikaPLUS

5 mooiste Verenigde Staten-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Verenigde Staten

v.a. €1099 incl.

Western Values

15-daagse autorondreis met vele hoogtepunten van het westen van de VS met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €2000 excl.

Hoogtepunten van Florida

De leukste hoogtepunten van Florida in één reis! Prachtige 14-daagse self-drive met Van Verre.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2080 incl.

Het Wonderlijke Westen

21-daagse privé rondreis met huurauto langs de mooiste hoogtepunten van West-Amerika met ANWB Reizen.

Lees meer

v.a. €1725 incl.

American National Parks

21-daagse autorondreis langs de mooiste nationale parken van Amerika met AmerikaPLUS.

Lees meer

v.a. €1331 incl.

Highlights of the Wild West

17-daagse roadtrip door Californië, Nevada, Arizona en Utah met 333travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar de Verenigde Staten kunt boeken. Populair zijn 333travel, AmerikaPLUS, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, TUI en Van Verre. Zelf samenstellen van een reis is ook prima mogelijk. Boek je vliegtickets rechtstreeks bij KLM of via de populaire vergelijker Momondo. Boek losse hotelovernachtingen bij Booking.com (hier kun je vaak kosteloos annuleren) of Agoda.nl. Boek de huurauto via Alamo en boek de tours bij GetYourGuide. Regel je visum (ESTA) makkelijk via E-visums.nl. Bekijk hier het totale reisaanbod naar de Verenigde Staten.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in de Verenigde Staten die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar de Verenigde Staten en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.