De Verenigde Staten heeft een breed scala aan klimaten, variërend van het tropische regenwoud van Hawaii en de tropische savanne van Zuid-Florida (waar de Everglades zijn) tot aan de subarctische- en toendraklimaten van Alaska. Ten oosten van de 100ste meridiaan (de algemene scheidslijn tussen de droge en vochtige klimaten) bevindt zich het vochtige subtropische klimaat van het zuidoosten van de Verenigde Staten en het vochtige continentale klimaat van het noordoostelijk deel van de Verenigde Staten. In deze beide regio’s zijn uitgestrekte bossen te vinden. Ten westen van de 100ste meridiaan is het steppeklimaat en liggen de graslanden van de Great Plains; bomen zijn te vinden langs de waterlopen. In de zuidwestelijke Verenigde Staten liggen de woestijnen van de Basin and Range Province, met de heetste en droogste plekken van de Verenigde Staten. Langs de Pacifische kust heb je het mediterraan-achtige klimaat van Zuid-Californië, en naar het noorden tot het zuidoosten van Alaska, het mariene West Coast klimaat. De Pacific Northwest is één van de natste gebieden van de Verenigde Staten en is dicht bebost.

Het klimaat van de Verenigde Staten varieert als gevolg van verschillen in de breedtegraad, en een reeks van geografische kenmerken, zoals bergen en woestijnen. Ten westen van de 100ste meridiaan is een groot deel van de VS semi-aride tot dor, met zelfs woestijn in het verre zuid- westen van de VS. Ten oosten van de 100e meridiaan is het klimaat vochtig continentaal in de noordelijke gebieden, tot gematigd vochtig in de centrale en midden Atlantische kustregio’s, tot vochtig subtropisch in de Golf en Zuid-Atlantische gebieden. Het zuidelijke puntje van Florida is tropisch. Hoger gelegen gebieden van de Rocky Mountains, de Wasatch en Bighorn bergketens, de Sierra Nevada en de Waaier van de Cascade zijn alpine.

Het klimaat langs de kust van Californië is de mediterraan, terwijl de bovenste West Coast gebieden aan de kust van Oregon en Washington koel gematigd oceanisch zijn. De staat Alaska, aan de noordwest hoek van het Noord-Amerikaanse continent, is grotendeels subarctisch, maar met een koel zeeklimaat in het zuidoosten (Alaska Panhandle), zuidwestelijke schiereiland en de Aleoeten, en een poolklimaat in het noorden. De eilandengroepstaat Hawaii, in het midden van de Stille Oceaan, is tropisch, met neerslag geconcentreerd in het koelere seizoen (november tot maart).

Zoals in de meeste landmassa’s, gelegen in de middelste en lagere-middelste breedtegraden, zijn de belangrijkste factoren die het weer bepalen in de aangrenzende Verenigde Staten de seizoensgebonden veranderingen in de zonnehoek, de noord/zuid migratie van de subtropische pieken, en de seizoensgebonden veranderingen in de positie van de polaire straalstroom. In de zomer op het noordelijk halfrond, stuurt de ‘Bermuda High “over de subtropische Atlantische Oceaan meestal warme, vochtige lucht over de oostelijke, zuidelijke en centrale Verenigde Staten – resulterend in een zuidelijke luchtstroom, warme tot hete temperaturen, hoge luchtvochtigheid en incidenteel onweeractiviteit. In de zomer resulteert hoge druk over de noord-centrale Stille Oceaan meestal in een noordwestelijke luchtstroming, stabiele omstandigheden en koele tot milde omstandigheden langs het grootste deel van de directe Pacifische kust van de staat Washington naar San Diego, CA.

In de winter trekken op het noordelijk halfrond de subtropische pieken zich zuidwaarts terug. De polaire straalstroom (en de bijbehorende conflictzone tussen de koude, droge luchtmassa’s uit Canada en de warme, vochtige luchtmassa’s van de Golf van Mexico) zakt verder zuidwaarts de Verenigde Staten in – veel regen, sneeuw en ijs meebrengend, en nog veel meer variabele en soms dramatisch koudere temperaturen. Gebieden in het uiterste zuiden van de VS (Florida, de Gulf Coast, the Desert Southwest en het zuiden van California) hebben echter vaker stabieler weer, omdat de impact van de polaire straalstroom het zuiden meestal niet bereikt.

Weersystemen, of het nu hogedruksystemen (anticyclonen), lagedruksystemen (cyclonen) of fronten (grenzen tussen luchtmassa’s van verschillende temperatuur, vochtigheid en het meest voorkomend, allebei) zijn, bewegen sneller en intenser in de winter/koudere maanden dan in de zomer/warmere maanden. De Golf van Alaska is het oorspronggebied van de vele stormen die de Verenigde Staten binnenkomen. Dergelijke ‘North Pacific lagedruksystemen’ komen de VS binnen via de Pacific Northwest, bewegen zich dan naar het oosten over de noordelijke Rocky Mountains, noordelijke Great Plains, het midwesten, de Grote Meren en de staat New England. Van de late herfst tot het voorjaar verplaatsen ‘Panhandle hook’ stormen zich over de centrale staten, van de centrale Rockies in de Oklahoma/Texas Panhandle gebieden, dan noordoosten richting de Grote Meren. Zij genereren ongewoon grote temperatuurverschillen en brengen vaak overvloedig veel Golf vocht noordwaarts, wat soms resulteert in koude omstandigheden en mogelijk zware sneeuwval of ijs ten noorden en ten westen van de stormtrack, en warme omstandigheden, zware regenval en potentieel zware onweersbuien ten zuiden en oosten van het stormspoor – vaak gelijktijdig.

‘Alberta clipper’ stormen kunnen in de winter in de noordelijke staten (meestal in Montana/oostwaarts Dakota) frequent voorkomen, meestal lichte tot matige sneeuwval met zich meebrengend, vaak gevolgd door winderige en ernstige Arctische uitbraken. Als de Canadese koude winterluchtmassa’s ongewoon ver zuidwaarts vallen, kunnen ‘Golf lagedruksystemen’ zich ontwikkelen in of in de buurt van de Golf van Mexico, zich dan oostwaarts of noordoostwaarts over de zuidelijke staten begevend, of in de omgeving van de Golf of de Zuid-Atlantische wateren. Ze brengen in het Zuiden vaak zeldzame ijs en/of sneeuwgebeurtenissen.

In het koude seizoen (over het algemeen van november tot maart) komt de meeste neerslag voor in combinatie met georganiseerde lagedruksystemen en bijbehorende fronten, vooral in de oostelijk-centrale, oostelijke en zuidoostelijke staten. De gemiddelde neerslag in het winterseizoen is vooral hevig in Tennessee, Kentucky en de noordelijke Golf kuststaten, en de kust van de Noord-Atlantische districten. In de zomer zijn de stormen veel meer gelokaliseerd, met korte onweersbuien in veel gebieden ten oosten van de 100ste Meridiaan.

In het warme seizoen komen stormsystemen die een groot gebied bestrijken minder frequent voor en worden de weersomstandigheden meer beïnvloed door de zon, met de grootste kans op onweer en zware weersomstandigheden tijdens de warmste uren, meestal tussen 15.00-21.00 uur lokale tijd. In het bijzonder van mei tot augustus kunnen mesoschaal convectief systeem (MCS) onweercomplexen, meestal met frontale activiteiten geassocieerd, vaak ’s nachts aanzienlijke regenval tot overstromingen opleveren, vanaf Dakota/ oostwaarts Nebraska over Iowa/Minnesota naar de staten rond de grote meren. Vanaf de late zomer tot in de herfst (meestal van augustus tot oktober) naderen of passeren tropische cyclonen soms de Golf van Mexico en de zuidelijke Atlantische staten, waardoor harde wind, zware regenval en stormen (vaak vergezeld van woeste golven) de kustgebieden teisteren.

 
 

5 mooiste Verenigde Staten-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Verenigde Staten

v.a. €1099 incl.

Western Values

15-daagse autorondreis met vele hoogtepunten van het westen van de VS met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €675 incl.

Fly-drive Best of Florida

Langs imposante wolkenkrabbers, bruisende cultuur en stranden met Kras.

Lees meer

v.a. €2080 incl.

Het Wonderlijke Westen

21-daagse privé rondreis met huurauto langs de mooiste hoogtepunten van West-Amerika met Fox.

Lees meer

v.a. €1725 incl.

American National Parks

21-daagse autorondreis langs de mooiste nationale parken van Amerika met AmerikaPLUS.

Lees meer

v.a. €1331 incl.

Highlights of the Wild West

17-daagse roadtrip door Californië, Nevada, Arizona en Utah met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Verenigde Staten die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.