Er zijn tientallen luchtvaartmaatschappijen die vanaf Schiphol naar Kuala Lumpur vliegen. Vaak valt de keuze voor een bepaalde maatschappij uiteen in een afweging van de kosten tegen de reistijd in combinatie met het comfort. Alleen KLM vliegt momenteel direct op Kuala Lumpur, iets dat wij altijd erg prettig vinden want je vertrekt op een fijn moment (20.30, vaak is het dan rustig op Schiphol) en je komt op een fijne tijd aan (15.30 en dus kun je meteen inchecken bij je hotel). Ook valt het qua ticketprijs mee als je op het juiste moment boekt. Zo heeft KLM regelmatig de Werelddeal Weken (of vergelijkbare actie) waarbij je tickets voor soms nog geen €600 koopt.

De andere airlines hebben een tussenstop en dit vergroot de reistijd soms aanzienlijk. Vaak is een stopover nauwelijks merkbaar op de complete vlucht. Als je met Malaysia Airlines bijvoorbeeld eerst een korte vlucht naar Londen hebt, of eerst een stop met bv Lufthansa in één de van de Duitse steden, dan is de stopover prima te doen. Anders wordt het als je ergens midden in de nacht een stopover van meerdere uren hebt op een zo goed als uitgestorven luchthaven. De vluchten met Emirates, Etihad, Qatar hebben dit bijvoorbeeld en dit is wat ons betreft saai en vermoeiend. Het grote voordeel van deze airlines is dat bijna geen enkele andere airline aan ze kan tippen qua prijs, comfort, luxe, kwaliteit van eten en verdere service aan boord. Ook vliegen ze met hagelnieuwe, hypermoderne toestellen die soms niet eens helemaal vol zitten (met meer ruimte als gevolg). De voordelen moet je dus afwegen tegen de nadelen.

Singapore Airlines heeft wat ons betreft ook altijd een zeer prettige stopover. Changi Airport wordt namelijk al jaren uitgroepen tot beste luchthaven ter wereld en dit vinden wij ook niet vreemd. De aankomst op Changi is altijd zalig en relaxt. De stopovert duur vaak niet meer dan een uur waardoor je zo weer onderweg bent in de 40 minuten durende vlucht van Singapore naar Kuala Lumpur. In het verleden kozen wij vaak voor Singapore Airlines vanwege de service aan boord, het heerlijke eten en de fijne, rustige vluchten (weinig toeristen, veel zakenmensen).

Vliegtickets zijn vaak wel net wat duurder, maar als je er op tijd bij bent valt het reuze mee. Verder is Singapore Airlines in 2018 weer uitgeroepen tot beste luchtvaartmaatschappij ter wereld. Op alle fronten scoren zij altijd maximaal. Als laatste reden waren de vliegtijden voor ons perfect. Door de stopover op Changi (wij kozen altijd voor een stopover van 2,5 uur zodat we er uitgebreid konden ontbijten en relaxen) kwamen we meestal pas na 12.00 in ons hotel in Kuala Lumpur aan, waardoor je meteen kan inchecken.

Bij veel vluchten kom je al om 6.00 aan op Kuala Lumpur International Airport en sta je rond 9.00 al bij de receptie van je hotel. Vaak kun je dan nog niet inchecken en moet je dus wachten. Nu kan je gewoon je bagage bij het hotel achterlaten en de stad in gaan, maar vaak ben je moe en wil je gewoon even lekker douchen en bijkomen. Overigens kun je ook besluiten om je vakantie in Singapore te starten en per bus, trein of huurauto naar Maleisië te rijden.

De goedkoopste manier om naar Kuala Lumpur te vliegen bereik je door creatief te zijn. Wanneer je ruim vooraf boekt zijn de prijzen het laagst. Boek tijdens speciale acties of aanbiedingen en vlieg bij voorkeur tussen januari en juni en tussen september en half december. Dit is het laagseizoen met doorgaans de goedkoopste vliegtickets. Tijdens het hoogseizoen kost een ticket al snel zo’n €200 meer.

Een andere manier om goedkoop naar Kuala Lumpur te reizen is door niet vanaf Amsterdam (Schiphol) te vliegen, maar vanaf een luchthaven in één van onze buurlanden. Ook druk je de prijs door een vlucht met een tussenstop te nemen. Zo hebben luchtvaartmaatschappijen als Emirates, Etihad, Qatar en Cathay Pacific vaak zeer scherpe prijzen, maar heb je wel te maken met soms lange tussenstops. Tickets boek je al vanaf €500. Aan boord is het enorm luxe met een fantastische service en een vermakelijk en vooral uitgebreid inflight programma, vooral bij Emirates, Etihad en Qatar. Er zijn niet veel andere luchtvaartmaatschappijen ter wereld met zoveel luxe aan boord (van een economy class vlucht).

Directe vlucht

De meest comfortabele manier om naar Kuala Lumpur te reizen is per directe vlucht. Er is maar één luchtvaartmaatschappij met een directe verbinding tussen Amsterdam en Kuala Lumpur; en dat is KLM. De vertrek- en aankomsttijd is altijd erg prettig. Vanaf Amsterdam vertrek je om 20.30 en je komt halverwege de middag in Kuala Lumpur aan. Andersom vertrek je rond middernacht vanaf Kuala Lumpur en kom je vroeg in de ochtend (7.00) aan in Nederland. Vergeleken de eerder genoemde maatschappijen van de Arabische golfstaten zijn de toestellen van KLM net wat minder luxe van binnen. De service is er echter wel goed en stoelen hebben voldoende beenruimte.

De beste plek om goedkope vliegtickets te vinden is via een populaire vergelijker als Momondo, of op de websites van de luchtvaartmaatschappijen zelf, want soms hebben ze zeer scherpe aanbiedingen.

Stoelkeuze, wat is de beste plek in het vliegtuig

Wanneer je een ticket hebt geboekt, kan je op basis van het vluchtnummer op de website van de luchtvaartmaatschappij het type toestel waarmee je naar Maleisië vliegt achterhalen. In sommige gevallen toont de luchtvaartmaatschappij zelf een overzicht met de stoelindeling (vliegtuig configuratie) van het betreffende toestel. Op de website Seatguru.com kun je vervolgens zoeken op de luchtvaartmaatschappij en het toestel en het resultaat is een overzicht (incl. kaart) met de stoelindeling en een uitleg van de voor- en nadelen van bepaalde stoelen. Dit is een handige manier om erachter te komen welke stoelen bepaalde nadelen hebben.

Wij reizen meestal samen (met 2 of 4 personen) en onze voorkeur gaat daarom altijd uit naar twee of 4 stoelen in het gangpad. Dit is alleen van toepassing bij de toestellen die met een 3-4-3 configuratie vliegen, maar dit hebben de meeste vliegtuigen op lange afstanden. In dat geval heb je namelijk aan het gangpad niet met buren te maken. Je hoeft niet telkens een ander tot last te zijn wanneer je even wilt staan en ook anderen zijn jou niet tot last wanneer ze even de benen willen strekken. Met onze kinderen is het fijn dat wij aan het gangpad zitten, met de kinderen er tussenin.

Business class ticket naar Maleisië

Business class tickets zijn vaak vrij prijzig vergeleken economy class tickets. Het idee is dat je tijdens de vlucht in staat bent om te werken. Nu verschilt business class per luchtvaartmaatschappij. Meestal hangt het af van het type toestel dat wordt ingezet op het traject en van de inrichting/configuratie van het betreffende toestel. Wij hebben ervaren dat KLM en Malaysia Airlines een net wat mindere ‘business class ervaring’ bieden dan maatschappijen als Singapore Airlines, Lufthansa en Cathay Pacific. De luchtvaartmaatschappijen uit de golfstaten – >Emirates, Etihad, Qatar – bieden wat business class betreft de beste kwaliteit tegen vaak zeer schappelijke prijzen. Nadeel is wel dat je een tussenstop hebt in resp. Dubai, Abu Dhabi of Doha.

 
 
Mooie gezinsreizen naar Maleisië met DjoserFantastische reizen naar Maleisië met ANWBPrachtige reizen naar Maleisië met TUI

5 mooiste Maleisië-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Maleisië

333travelv.a. €2047 incl.

Highlights West-Maleisië

Prachtige 14-daagse rondreis langs een mix van indrukken en schitterende natuur met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2498 incl.

Maleisië & Borneo (Sarawak)

19-daagse groepsrondreis Maleisië, de perfecte combinatie van natuur, cultuur en strand met ANWB Reizen.

Lees meer

TUIv.a. €2240 incl.

Highlights van Maleisië

Schitterende 16-daagse groepsrondreis door Maleisië met NL-sprekende reisleiding met TUI.

Lees meer

Van Verrev.a. €2300 excl.

Hoogtepunten van West-Maleisië

Een prachtige en complete 19-daagse rondreis met Van Verre.

Lees meer

Djoserv.a. €2995 incl.

Rondreis West-Maleisië & Borneo

20-daagse rondreis door Maleisië, van het multiculturele vasteland tot nationale parken met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Maleisië kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Maleisië samenstellen. Zoek je vliegtickets via Momondo, je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij 12go.asia en boek de tours bij Klook of GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Maleisië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.