Je kunt op meerdere manieren door Maleisië reizen. Welke wijze je kiest hangt vaak af van de hoeveelheid beschikbare tijd en van het beschikbare budget. Vaak geldt dat de goedkoopste reisvormen minder comfortabel zijn en meer reistijd kosten. Op het schiereiland zijn alle hieronder beschreven reisvormen mogelijk, op Borneo ben je vanwege het ontbreken van een 100% dekkende infrastructuur meestal aangewezen op het vliegtuig in het geval van bepaalde trajecten. De meest gebruikelijke manieren om door Borneo te reizen is per vliegtuig of per bus, een huurauto kan je in en rond grotere steden gebruiken.

Binnenlandse vluchten

Er zijn in Maleisië diverse betrouwbare luchtvaartmaatschappijen actief. De nationale luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines heeft over het algemeen de meest comfortabele vluchten met de meest prettige service aan boord (en aan de grond). De prijzen liggen echter wel vaak wat hoger dan bij de beschikbare alternatieven.

Eén van deze alternatieven is AirAsia; dé prijsvechter van Zuidoost-Azië. AirAsia vliegt op zo’n beetje elk traject binnen Maleisië. Prijzen bij AirAsia zijn het goedkoopst wanneer je ver vooruit boekt. Boek je de tickets enkele weken (of soms zelfs enkele maanden) vooraf dan zijn prijzen soms even duur of duurder dan bij Malaysia Airlines. Ga dit dus ook altijd goed na, want als vliegtickets even duur zijn zou je voor de hassle-free vlucht met betere service van Malaysia Airlines moeten gaan.

Binnenlandse vluchten

Firefly is een dochter van Malaysia Airlines. Ze vliegen op bepaalde trajecten en zijn qua prijzen vergelijkbaar met AirAsia (ver vooraf boeken loont ook hier weer). De service is over het algemeen beter, maar het blijft een budget luchtvaartmaatschappij. Het voordeel van Firefly boven de alternatieven (in het geval van vertrek vanaf Kuala Lumpur) is dat ze vanaf Subang luchthaven vertrekken. Subang ligt maar op 25 minuten rijden met de taxi vanaf het centrum van Kuala Lumpur, terwijl KLIA en LCCT op ruim een uur reizen liggen.

De derde budget airline in Maleisië is Malindo Air. Ook zij bieden goedkope vluchten en soms kom je op bepaalde specifieke trajecten bij hen uit. Alledrie de budget airlines hebben, samen met Malaysia Airlines, meerdere keren per jaar actieperiodes met supergoedkope vliegtickets. Let op dat je vlak voor de reisdatum vaak de allerhoogste prijs voor het ticket betaalt. De budget airlines hebben overigens alledrie geen standaard reisbagage binnen de ticketprijs, dit boek je er los bij.

Op Borneo is Malaysia Airlines actief met dochter MASWings. MASWings vliegt met kleine, moderne toestellen tussen diverse bestemmingen binnen Borneo. Ze hebben over het algemeen vaste prijzen, je komt niet vaak aanbiedingen tegen. Binnen Borneo vliegt ook AirAsia op diverse bestemmingen. Ga bij het boeken van tickets goed na wat de meest logische route is bij de vluchten (want soms vliegt AirAsia alleen op een bepaalde dag).

Bus

Bus

Reizen per bus is erg comfortabel in Maleisië. Er zijn een aantal busmaatschappijen die met zeer luxe bussen door Maleisië rijden. Deze bussen hebben enorme stoelen (bijna vergelijkbaar met business class stoelen in het vliegtuig), ze hebben een persoonlijk televisiescherm in de stoel van de voorganger, je krijgt prima maaltijden aan boord, er is stroom en in sommige gevallen zelfs internet. Het voordeel van de bus is dat je minder tijd kwijt bent aan het wachten, inchecken en uitchecken (in het geval van vliegen). Daarbij is een reis per bus vaak erg goedkoop. Bekende busmaatschappijen zijn Aeroline, Nice, Plusliner en Transnasional.

Bustickets boeken wij meestal vooraf online via 12go.asia of Baolau.com. In het geval van Aeroline boeken we de tickets rechtstreeks via hun website.

Huurauto

Huurauto

Een fantastische manier om het schiereiland Maleisië te verkennen is per huurauto. Wij doen dit al sinds 2006 met groot plezier en inmiddels is de huurauto standaard geworden, zelfs in de steden. Een auto kost meestal niet meer dan €25 per dag en benzine is spotgoedkoop in Maleisië. Er zijn moderne, brede en vooral goed onderhouden tolwegen in Maleisië, waarmee je makkelijk naar elke bestemming kunt rijden. Een huurauto is vooral handig wanneer je diverse bestemmingen in een relatief korte periode wilt bezoeken (mits ze per auto bereikbaar zijn).

Een voorbeeld is de tocht vanaf Kuala Lumpur naar Kuala Gandah, vervolgens via Taman Negara naar Cameron Highlands om de auto op het eiland Penang weer in te leveren. Rentalcars.com is een zeer handige vergelijker; ze tonen de goedkoopste prijzen van alle verhuurders in één handig overzicht.

Taxi

Taxi

De taxi is vooral binnen de grote steden een handig vervoersmiddel. Binnen Kuala Lumpur is de taxi een prettige manier om snel van a naar b te reizen. Wel is het soms lang wachten, vooral in de regen of als de winkelcentra sluiten. Om 22.00 staan er vaak lange rijen bij de taxistandplaatsen want iedereen wil er dan één om mee naar huis te reizen. Iedereen gebruikt Grab via de handige taxi-app (vergelijkbaar met Uber).

Voor de langere afstanden is het erg duur om een taxi te gebruiken, zo kost de 5 uur durende trip van Kuala Lumpur naar Johor Bahru ruim RM600, terwijl de bus RM65 kost (en de huurauto RM130).

Trein

Trein

De trein is de minst praktische wijze om in Maleisië te reizen. Hoewel het reizen per trein altijd erg avontuurlijk en leuk klinkt valt het in de praktijk nogal tegen omdat de meeste treintrajecten in Maleisië niet zo heel interessant zijn. Verder stopt de trein bij zo’n beetje elk station, waardoor het meestal de meest trage manier van reizen is. Het voordeel is wel dat je in het geval van de nachttrein een overnachting bespaart wanneer je in een VIP klasse slaapcoupé verblijft. Verder is het reizen per trein erg goedkoop.

Metro

Metro

De metro heb je alleen maar in Kuala Lumpur, hoewel er plannen zijn om op termijn een metronetwerk op Penang en in Johor Bahru te bouwen. In Kuala Lumpur zijn meerdere grote metrovervoerders. Ze hebben alle drie hun eigen trajecten en eigen stations. Op enkele plekken sluiten de lijnen op elkaar aan. Op sommige plekken moet je eerst een flink stuk lopen om van de ene op de andere lijn over te stappen. Desondanks is reizen met de metro prima te doen in Kuala Lumpur. Via de Touch&Go kaart kun je makkelijk betalen (het werkt als een opwaardeerkaart). In het centrum van de stad zijn de meeste attracties makkelijk met de monorail bereikbaar.

 
 
Mooie gezinsreizen naar Maleisië met DjoserFantastische reizen naar Maleisië met ANWBPrachtige reizen naar Maleisië met TUI

5 mooiste Maleisië-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Maleisië

333travelv.a. €2047 incl.

Highlights West-Maleisië

Prachtige 14-daagse rondreis langs een mix van indrukken en schitterende natuur met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2498 incl.

Maleisië & Borneo (Sarawak)

19-daagse groepsrondreis Maleisië, de perfecte combinatie van natuur, cultuur en strand met ANWB Reizen.

Lees meer

TUIv.a. €2240 incl.

Highlights van Maleisië

Schitterende 16-daagse groepsrondreis door Maleisië met NL-sprekende reisleiding met TUI.

Lees meer

Van Verrev.a. €2300 excl.

Hoogtepunten van West-Maleisië

Een prachtige en complete 19-daagse rondreis met Van Verre.

Lees meer

Djoserv.a. €2995 incl.

Rondreis West-Maleisië & Borneo

20-daagse rondreis door Maleisië, van het multiculturele vasteland tot nationale parken met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Maleisië kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Maleisië samenstellen. Zoek je vliegtickets via Momondo, je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij 12go.asia en boek de tours bij Klook of GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Maleisië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.