Je kunt op meerdere manieren door Maleisie reizen. Welke wijze je kiest hangt vaak af van de hoeveelheid beschikbare tijd en van het beschikbare budget. Vaak geldt dat de goedkoopste reisvormen minder comfortabel zijn en meer reistijd kosten. Op het schiereiland zijn alle hieronder beschreven reisvormen mogelijk, op Borneo ben je vanwege het ontbreken van een 100% dekkende infrastructuur meestal aangewezen op het vliegtuig in het geval van bepaalde trajecten. De meest gebruikelijke manieren om door Borneo te reizen is per vliegtuig of per bus, een huurauto kan je in en rond grotere steden gebruiken.

Binnenlandse vluchten

Er zijn in Maleisie diverse betrouwbare luchtvaartmaatschappijen actief. De nationale luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines heeft over het algemeen de meest comfortabele vluchten met de meest prettige service aan boord (en aan de grond). De prijzen liggen echter wel vaak wat hoger dan bij de beschikbare alternatieven.

Eén van deze alternatieven is AirAsia; dé prijsvechter van Zuidoost-Azië. AirAsia vliegt op zo’n beetje elk traject binnen Maleisie. Prijzen bij AirAsia zijn het goedkoopst wanneer je ver vooruit boekt. Boek je de tickets enkele weken (of soms zelfs enkele maanden) vooraf dan zijn prijzen soms even duur of duurder dan bij Malaysia Airlines. Ga dit dus ook altijd goed na, want als vliegtickets even duur zijn zou je voor de hassle-free vlucht met betere service van Malaysia Airlines moeten gaan.

Binnenlandse vluchten

Firefly is een dochter van Malaysia Airlines. Ze vliegen op bepaalde trajecten en zijn qua prijzen vergelijkbaar met AirAsia (ver vooraf boeken loont ook hier weer). De service is over het algemeen beter, maar het blijft een budget luchtvaartmaatschappij. Het voordeel van Firefly boven de alternatieven (in het geval van vertrek vanaf Kuala Lumpur) is dat ze vanaf Subang luchthaven vertrekken. Subang ligt maar op 25 minuten rijden met de taxi vanaf het centrum van Kuala Lumpur, terwijl KLIA en LCCT op ruim een uur reizen liggen.

De derde budget airline in Maleisie is Malindo Air. Ook zij bieden goedkope vluchten en soms kom je op bepaalde specifieke trajecten bij hen uit. Alledrie de budget airlines hebben, samen met Malaysia Airlines, meerdere keren per jaar actieperiodes met supergoedkope vliegtickets. Let op dat je vlak voor de reisdatum vaak de allerhoogste prijs voor het ticket betaalt. De budget airlines hebben overigens alledrie geen standaard reisbagage binnen de ticketprijs, dit boek je er los bij.

Op Borneo is Malaysia Airlines actief met dochter MASWings. MASWings vliegt met kleine, moderne toestellen tussen diverse bestemmingen binnen Borneo. Ze hebben over het algemeen vaste prijzen, je komt niet vaak aanbiedingen tegen. Binnen Borneo vliegt ook Air Asia op diverse bestemmingen. Ga bij het boeken van tickets goed na wat de meest logische route is bij de vluchten (want soms vliegt AirAsia alleen op een bepaalde dag).

Bus

Bus

Reizen per bus is erg comfortabel in Maleisie. Er zijn een aantal busmaatschappijen die met zeer luxe bussen door Maleisie rijden. Deze bussen hebben enorme stoelen (bijna vergelijkbaar met business class stoelen in het vliegtuig), ze hebben een persoonlijk televisiescherm in de stoel van de voorganger, je krijgt prima maaltijden aan boord, er is stroom en in sommige gevallen zelfs internet. Het voordeel van de bus is dat je minder tijd kwijt bent aan het wachten, inchecken en uitchecken (in het geval van vliegen). Daarbij is een reis per bus vaak erg goedkoop. Bekende busmaatschappijen zijn Aeroline, Nice, Plusliner en Transnasional.

Huurauto

Huurauto

Een fantastische manier om het schiereiland Maleisie te verkennen is per huurauto. Wij doen dit al sinds 2006 met groot plezier en inmiddels is de huurauto standaard geworden, zelfs in de steden. Een auto kost meestal niet meer dan €25 per dag en benzine is spotgoedkoop in Maleisie. Er zijn moderne, brede en vooral goed onderhouden tolwegen in Maleisie, waarmee je makkelijk naar elke bestemming kunt rijden. Een huurauto is vooral handig wanneer je diverse bestemmingen in een relatief korte periode wilt bezoeken (mits ze per auto bereikbaar zijn).

Een voorbeeld is de tocht vanaf Kuala Lumpur naar Kuala Gandah, vervolgens via Taman Negara naar Cameron Highlands om de auto op het eiland Penang weer in te leveren. Rentalcars.com is een zeer handige vergelijker; ze tonen de goedkoopste prijzen van alle verhuurders in één handig overzicht.

Taxi

Taxi

De taxi is vooral binnen de grote steden een handig vervoersmiddel. Voor de langere afstanden is het erg duur om een taxi te gebruiken, zo kost de 5 uur durende trip van Kuala Lumpur naar Johor Bahru ruim RM600, terwijl de bus RM65 kost (en de huurauto RM130). Binnen Kuala Lumpur is de taxi een prettige manier om snel van a naar b te reizen. Chauffeurs rijden hier meestal op de meter en als ze dit weigeren zoek je een andere taxi. Wel is het soms lang wachten, vooral in de regen of als de winkelcentra sluiten. Om 22.00 staan er vaak lange rijen bij de taxistandplaatsen want iedereen wil er dan één om mee naar huis te reizen. Er zijn ook bestemmingen – zoals Georgetown/Penang – waar chauffeurs het vertikken om op de meter te rijden; hier kun je de taxi dan ook beter vermijden. Een alternatief is Grab, de handige taxi-app (vergelijkbaar met Uber) waarmee je zeer gemakkelijk via je telefoon een taxi boekt.

Trein

Trein

De trein is de minst praktische wijze om in Maleisie te reizen. Hoewel het reizen per trein altijd erg avontuurlijk en leuk klinkt valt het in de praktijk nogal tegen omdat de meeste treintrajecten in Maleisie niet zo heel interessant zijn. Verder stopt de trein bij zo’n beetje elk station, waardoor het meestal de meest trage manier van reizen is. Het voordeel is wel dat je in het geval van de nachttrein een overnachting bespaart wanneer je in een VIP klasse slaapcoupé verblijft. Verder is het reizen per trein erg goedkoop.

Metro

Metro

De metro heb je alleen maar in Kuala Lumpur, hoewel er plannen zijn om op termijn een metronetwerk op Penang en in Johor Bahru te bouwen. In Kuala Lumpur zijn meerdere grote metrovervoerders. Ze hebben alle drie hun eigen trajecten en eigen stations. Op enkele plekken sluiten de lijnen op elkaar aan. Op sommige plekken moet je eerst een flink stuk lopen om van de ene op de andere lijn over te stappen. Desondanks is reizen met de metro prima te doen in Kuala Lumpur. Via de Touch&Go kaart kun je makkelijk betalen (het werkt als een opwaardeerkaart). In het centrum van de stad zijn de meeste attracties makkelijk met de monorail bereikbaar.

 
 

5 mooiste Maleisië-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Maleisië

v.a. €1675 excl.

Hoogtepunten van Maleisië

Schitterende rondreis langs alle highlights van West-Maleisië & Borneo met Puur Azië.

Lees meer

v.a. €1429 incl.

Groepsrondreis Maleisië

Ga mee langs de hoogtepunten van West-Maleisië met de meest geboekte rondreis van ANWB.

Lees meer

v.a. €1289 excl.

Borneo rondreis betaalbaar

In 16 dagen langs alle highlights van Borneo met Local Hero Travel. Reis als een local!

Lees meer

v.a. €1470 excl.

Hoogtepunten van West-Maleisië

Een prachtige en complete 19-daagse rondreis met Van Verre.

Lees meer

v.a. €1500 excl.

Borneo & West-Maleisië

16-daagse rondreis langs het mooiste van Maleisie met PANGEA Travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Maleisië kunt boeken. Populair zijn ANWB Vakantie, 333Travel en De Jong Intra. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Maleisië samenstellen. Boek bv. je retourtickets bij Vliegtickets.nl of Momondo, je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau.com en boek de tours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Maleisië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.