Er zijn in Maleisië diverse schitterende natuurparken. Sommigen zijn vrij gemakkelijk bereikbaar, waardoor je er vaak veel andere reisgenoten zult tegenkomen. Anderen zijn minder makkelijk bereikbaar, waardoor de ervaring over het algemeen echt uniek zal zijn. De meeste nationale parken vind je op Borneo, in de deelstaten Sabah en Sarawak. Hier heb je een aantal parken die nog nauwelijks door toeristen bezocht worden. Andere parken zijn zo moeilijk bereikbaar, dat er zowieso maar weinig bezoekers komen. Op het schiereiland heb je tientallen natuurparken, waarvan een aantal verrassend genoeg geen nationaal park is. Hieronder volgt een overzicht met de mooiste natuurparken in Maleisië.

Natuurparken en jungles op het schiereiland Maleisië

Taman Negara
Taman Negara is volgens velen niet het mooiste natuurpark van Maleisië, maar daar zijn wij het natuurlijk niet mee eens. Het is wel één van de meest populaire natuurparken in het land, wat vooral komt door de locatie dichtbij de hoofdstad Kuala Lumpur. Het is ook één van de grootste natuurparken van het land, wat ook meteen de reden is waarom toeristen soms liever andere parken bezoeken. Vanwege de grootte hebben diersoorten veel bewegingsruimte en zijn daardoor makkelijk in staat toeristen te mijden. De reden waarom Taman Negara het meest populaire park in Maleisië heeft te maken met de laagdrempelige manier om het natuurpark te bereiken. Het ligt op een paar uur rijden vanaf Kuala Lumpur en dagelijks vertrekken er bussen richting het park. Een bezoek aan Taman Negara is goed te combineren met een bezoek aan enkele andere hoogtepunten, zoals Cameron Highlands in het noorden of Perhentian in het oosten. Hoewel je er niet zomaar grote diersoorten zult tegenkomen, is het wel een prachtig mooi natuurpark dat absoluut een bezoek waard is. Wij zijn er telkens weer van onder de indruk en wat ons betreft is het een echte aanrader.

Endau-Rompin
Endau-Rompin is een natuurpark op zo’n 5/6 uur rijden vanaf Kuala Lumpur. Het natuurpark ligt in de staat Johor Bahru, op zo’n 2,5 uur rijden vanaf de stad Johor Bahru (dat tegenover Singapore ligt). Het natuurpark is daarom voor erg populair onder de Singaporese bevolking. Het park is verder vooral leuk voor echte avonturiers. Je kunt er prachtige jungletreks ondernemen. Hoewel je ook hier niet snel groot wild zult spotten, is ook Endau-Rompin een prachtig mooi natuurpark. Accommodatie heb je er niet, wel een lodge bij Park HQ. Reserveren is niet makkelijk, maar als je er eenmaal bent ‘komt het allemaal wel goed’. Er zijn reisorganisaties die Endau-Rompin binnen hun reizen aanbieden.

Royal Belum State Park
Royal Belum is geen officieel national park (tot onze grote teleurstelling), maar wel één van de mooiste natuurparken op het schiereiland Maleisië. Het ligt helemaal in het noorden richting de Thaise grens en je rijdt er vanaf Kuala Lumpur in zo’n 5,5 uur naartoe. Binnen het park ligt het enorme Temenggor merenstelsel. De leukste manier om het natuurpark te verkennen is dan ook per boot. De gids kent het gebied uit zijn broekzak en kan overal wel iets interessants aanwijzen. Er zijn ook een paar authentieke dorpen van de Orang Asli, de oorspronkelijke bewoners van dit deel van Maleisië. Belum is nog niet ontdekt door toeristen en een bezoek staat hoe dan ook garant voor een unieke reiservaring. Je hebt er maar een paar plekken om te overnachten en de meeste reizigers verblijven in het vrij luxe Belum Rainforest Resort.

Penang Nationaal Park
Op het eiland Penang ligt het kleinste nationale park van Maleisië. Het natuurpark ligt in het uiterste noordwesten van het eiland. Je kunt de ingang van het park makkelijk bereiken door met de bus, taxi, huurauto of brommer naar het vissersdorp Teluk Bahang te rijden. Je kunt ook in het park zelf starten, door eerst vanaf Teluk Bahang een bootje te pakken naar het strand (Monkeybeach) en daar vervolgens een korte trek terug naar de hoofdingang van het natuurpark te ondernemen. Wandelenpaden zijn goed onderhouden en het eerste stuk is zelfs met kinderen te doen. Mocht je van plan zijn in het park te hiken, ga er dan vroeg in de ochtend naartoe. Dan is het er nog lekker rustig en ook wat koeler. Midden op de dag is het zelfs onder het bladerendek snikheet.

Lake Kenyir
Lake Kenyir is geen officieel natuurpark, maar je kunt er wel genieten van een prachtige natuur. Voor ons was dit jarenlang het grootste geheim van Maleisië. Er was geen accommodatie en er kwam geen toerist. Later ontdekten steeds meer reizigers deze unieke plek (mede door onze artikelen erover op Veelzijdig Maleisië) en nu komt het op menig reisplan voor. Kenyir is een enorm ‘man-made’ merenstelsel dichtbij de stad Kuala Terengganu in het oosten van het schiereiland Maleisië. In het verleden woonden hier allemaal Orang Asli (oorspronkelijke bevolking van Maleisië, maar nu een minderheidsgroepering). Jaarlijks had het gebied te maken met enorme overstromingen, waardoor men besloot het gebied met enkele dammen onder water te zetten. In nog geen 20 jaar is het gebied uitgegroeid tot een fantastische eco-bestemming die je per bootje (cruises) verkent.

Andere, minder populaire, natuurparken op het schiereiland Maleisië zijn:

 • Gunung Ledang National Park
 • Gunung Stong State Park
 • Krau Wildlife Reserve
 • Perlis State Park
 • Templer’s Park
 • FRIM (Kuala Lumpur)

Natuurparken en jungles op Borneo

Kinabalu National Park
Rondom de prachtige berg Mount Kinabalu, de grootste van Zuidoost-Azië, ligt het Kinabalu National Park. Je vindt hier prachtige wandelroutes langs watervallen, authentieke kampungs en hebt er zelfs hete bronnen. Hoewel in dit park een beklimming van de berg meestal centraal staat, kun je er prima (en vooral laagdrempelig) wandelen. Ook voor de gevorderde wandelaars heb je diverse uitdagende wandelroutes. Er is zat accommodatie onderaan de berg in de verschillende dorpen, dus kun je het beste er in de middag vanaf Kota Kinabalu naartoe reizen, vervolgens daar slapen en de volgende ochtend (zeer) vroeg op pad om vervolgens aan het eind van de dag weer terug naar Kota Kinabalu te reizen.

Kinabatangan rivier
Het gebied rond de rivier de Kinabatangan is geen officieel natuurpark. Dit is misschien wel juist de reden dat het uitgegroeid is tot populaire eco-bestemming. Veel diersoorten leven rond de oevers van de rivier omdat het gebied er omheen omgebouwd is tot één grote palmolieplantage. Omdat de ‘spotkans’ er zo groot is trekken er jaarlijks veel toeristen naartoe. Wil je groot wild zien of kans maken een orang-oetan te spotten, dan is de Kinabatangan River één van de beste plekken in heel Maleisië.

Danum Valley
Danum Valley is geen officieel natuurpark, maar wel een van de best bewaarde jungles van heel Maleisië. Je kunt er prachtige meerdaagse jungletreks doen. Je kunt zelfs overnachten in een boomhut dichtbij een ‘hide’ waar diersoorten ’s nachts naartoe komen om water te drinken (of om hun zoutgehalte bij de ‘saltlicks’ op peil te brengen). Een overnachting bij Belum is niet goedkoop, maar zeker de moeite waard.

Gunung Mulu National Park
Rond de berg Mulu ligt een prachtig nationaal park, misschien wel de mooiste van heel Maleisië. Het park is rustig, omdat het niet zo heel makkelijk bereikbaar is. Je kunt er namelijk alleen maar per klein vliegtuig komen (over land is niet zomaar mogelijk). Mulu is vooral bekend vanwege de prachtige grotten en de enorme ‘pinnacles’. Om de pinnacles te bereiken dien je wel eerst een mooie maar inspannende meerdaagse trek ondernemen. Er is voldoende budget accommodatie rond Mulu NP, maar er is weinig luxe accommodatie beschikbaar.

Niah National Park
Niah is een mooi nationaal park ten zuiden van het stadje Miri. Het natuurpark wordt een beetje overschaduwd door Mulu National Park, dat ook vanaf Miri bereikbaar is. Ook bij Niah vind je enkele prachtige grotten. Men vermoedt dat er nog een groot deel ontdekt moet worden. Je kunt Niah als dagtocht vanaf Miri bezoeken, en je kunt er overnachten (basic accommodatie).

Bako National Park
Bako National Park is een prachtig natuurpark. Het is makkelijk bereikbaar vanaf de stad Kuching, je bent er binnen 45 minuten. Bako heeft geen grote diersoorten, maar wel veel kleinere. Hoogtepunten zijn het spotten van Proboscis apen, bearded pigs, slangen, hornbills en diverse vogels, insecten en aapsoorten (geen orang-oetans). Bako kun je als dagtocht bezoeken, maar je kunt er ook overnachten. Er zijn diverse prachtige wandelroutes die je kunt lopen.

Andere, minder populaire, natuurparken op Borneo zijn:

 • Niah National Park (Sarawak)
 • Lambir Hills National Park (Sarawak)
 • Gunung Gading National Park (Sarawak)
 • Kubah National Park (Sarawak)
 • Batang Ai National Park (Sarawak)
 • Tawau Hills Park (Sabah)
 • Crocker Range Park (Sabah)
 • Maliau Basin (Sabah’s Lost World – Sabah)

 
 
Mooie gezinsreizen naar Maleisië met DjoserFantastische reizen naar Maleisië met ANWBPrachtige reizen naar Maleisië met TUI

5 mooiste Maleisië-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Maleisië

333travelv.a. €2047 incl.

Highlights West-Maleisië

Prachtige 14-daagse rondreis langs een mix van indrukken en schitterende natuur met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2498 incl.

Maleisië & Borneo (Sarawak)

19-daagse groepsrondreis Maleisië, de perfecte combinatie van natuur, cultuur en strand met ANWB Reizen.

Lees meer

TUIv.a. €2240 incl.

Highlights van Maleisië

Schitterende 16-daagse groepsrondreis door Maleisië met NL-sprekende reisleiding met TUI.

Lees meer

Van Verrev.a. €2300 excl.

Hoogtepunten van West-Maleisië

Een prachtige en complete 19-daagse rondreis met Van Verre.

Lees meer

Djoserv.a. €2995 incl.

Rondreis West-Maleisië & Borneo

20-daagse rondreis door Maleisië, van het multiculturele vasteland tot nationale parken met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Maleisië kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Maleisië samenstellen. Zoek je vliegtickets via Momondo, je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij 12go.asia en boek de tours bij Klook of GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Maleisië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.