Maleisië is een populaire vakantiebestemming en dit komt deels door de enorme koopkracht onder Nederlandse reizigers. Een euro is zo’n 5 ringgit waard (in 2018) en hier kun je veel voor krijgen in het land. Hoewel het niet de ultieme backpackbestemming is (die eer gaat waarschijnlijk naar enkele buurlanden) kun je er als je wilt wel zeer goedkoop reizen. Maar veel reizigers komen juist niet hiervoor naar Maleisië. In het luxe segment is Maleisië namelijk één van de beste landen om naartoe te gaan. Bijna nergens krijg je zoveel waar voor je geld. Afhankelijk van je reisstijl kun je in Maleisië al voor €50 per persoon per dag rondkomen. Deze schatting is gebaseerd op de optelsom van alle kosten, incl. vliegtickets, hotels, vervoer, eten, entree etc. Let erop dat je het natuurlijk zo duur of goedkoop kunt maken als je wilt. Wil je het allemaal wat luxer, dan ben je al snel zo’n €100 per dag kwijt. Hieronder volgt een overzicht aan kostenposten die relevant zijn bij een vakantie naar Maleisië.

Zo kost een overnachting in een luxe 5-sterren hotel in het centrum van Kuala Lumpur (voorbeeld: Aloft KL) niet meer dan €50 incl. fantastisch ontbijt. Een luxe 5-sterren resort op één van de populaire eilanden boek je al vanaf €80 per nacht. Ook luxe uit eten gaan kost bijna niks in Maleisië. Natuurlijk kent iedereen de goedkope maaltijden bij de hawkers in de foodcourts, waar je voor een paar euro per persoon uitgebreid eet. Maar wist je dat een uitgebreid diner in een (bijna Michelinsterren-waardig) restaurant vaak niet meer dan €50 per persoon kost? Wij zoeken tijdens onze reizen meestal alles op, van spotgoedkoop tot duur en culinair en vanwege deze mix vallen de uiteindelijke kosten meestal mee. Vervoer is ook goed betaalbaar. Een auto huur je al vanaf €25 per dag en een Grab (taxidienst via een app) is spotgoedkoop. Lange afstanden doe je goedkoop per bus of minibus, of makkelijk en nog steeds goedkoop met het vliegtuig.

Hieronder volgt een overzicht met de kosten waar je tegen aanloopt wanneer je met vakantie gaat naar Maleisië. Ze zijn verdeeld in kosten voorafgaand aan de vakantie en kosten waar je ter plekke mee te maken krijgt. Bij de prijzen in Maleisische ringgits kun je het beste http://www.xe.com even bekijken voor de wisselkoers naar euro’s.

Kosten vooraf

Internationale retourtickets

Vliegtickets heb je meestal tussen €500 in laagseizoen en €1000 in hoogseizoen, afhankelijk van het type luchtvaartmaatschappij, of het een directe of indirecte vlucht is en of je tijdens een prachtige aanbieding ver voorafgaand aan het vertrek boekt. Wij boeken meestal direct bij de luchtvaartmaatschappij tijdens speciale aanbiedingen (bv de Werelddeal Weken van KLM. Wij zijn groot fan van KLM geworden omdat hun directe vlucht perfect is als je met kinderen reist (vertrek 20.30 vanaf Schiphol) met daarbij altijd wel goede prijzen. Je kunt vaak ook erg goedkoop en toch zeer luxe vliegen met diverse Arabische airlines zoals Qatar, Emirates en Etihad, maar zij hebben vaak wel onpraktische stopovers van meerdere uren (diep in de nacht). Singapore Airlines is het overwegen waard als je een stopover in deze gave metropool wel ziet zitten.

Hotelovernachtingen

Hotelovernachtingen variëren van €10/€20 voor een basic guesthouse (afhankelijk van de bestemming binnen Maleisië), tussen €20 en €50 voor 3 of 4-sterren accommodatie en tussen €50 en een veelvoud voor 5-sterren hotels en resorts (er zijn resorts waar je voor duizenden euro’s per nacht verblijft). Wij boeken altijd via Booking.com of Agoda.nl, of bij langer verblijf via Airbnb.com. De eerste twee genoemde websites hebben de mogelijkheid tot gratis annuleren tot zeer dicht op de aankomstdatum, wat prettig is omdat je dan in elk geval tijdig zaken vast kunt leggen en die later altijd nog kunt aanpassen. Bij Airbnb.com kun je ook annuleren, maar dit is niet kosteloos.Booking.com

Losse tours

Losse tours kun je prima vooraf boeken. Populair is GetYourGuide, met tig losse tours door heel Maleisië. Zelf ter plekke wat regelen kan goedkoper zijn, maar is meestal duurder en van mindere kwaliteit.

Je kunt tours ook via Nederlandse reisorganisaties boeken. Je hebt de zekerheid dat het om gerenommeerde partijen gaat, want de Nederlandse reisorganisaties nemen natuurlijk geen risico. Reisorganisaties als 333travel of Van Verre bieden bijvoorbeeld losse bouwstenen aan. Vaak kost zo’n bouwsteen tussen de €80 en de €250 euro per persoon, afhankelijk van de locatie, het aantal dagen en de mate van luxe tijdens zo’n trip. Je kunt zo ook makkelijk meerdere bouwstenen aan elkaar koppelen om zo je ultieme droomreis samen te stellen.

Vaccinaties en inentingen

Inentingen die minimaal aangeraden worden door GGD of Tropeninstituut zijn Hepatitis A en DTP. Het buikgriep vaccin wordt vaak aanbevolen. Op Borneo zal men een malaria kuur aanbevelen. Ben je nogal avontuurlijk aangelegd (of een waaghals) dan kan het ook geen kwaad om een Hepatitis B vaccinatie te halen. Zie de website van de GGD voor de actuele prijzen. Er is een thuisvaccinatieservice waarbij de arts op afspraak langs je huis komt. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

 • Consult +/- €20,00
 • Vaccinatiepaspoort +/- €2,50
 • DTP +/- €20,00
 • Hepatitis A +/- €47,50
 • Buiktyphus +/- €27,00
 • Malaria +- €3,50 (per pil in het geval van Malerone)

Geldig paspoort

Je paspoort dient na terugkeer uit Maleisië nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Houd hier rekening mee en haal ruim vooraf een nieuw paspoort. Kinderen dienen hun eigen paspoort te hebben.

Autohuur

Een auto huur je voor zo’n €25 per dag is superhandig op het schiereiland. Boek de kleinere 2-persoonsauto’s tijdig want die zijn het snelst verhuurd. Wij hebben de beste ervaringen bij Rentalcars.com en huren hier eigenlijk al jaren onze huurauto’s. Een internationaal rijbewijs is handig wanneer je een auto of brommer wilt huren in Maleisië. Zo’n rijbewijs kost €18,95 en is bij elke ANWB winkel te verkrijgen (vergeet niet je Nederlandse rijbewijs mee te brengen en een pasfoto).

Verzekeringen

Er bestaan twee typen reisverzekering; de kortlopende reisverzekering en de doorlopende reisverzekering. De premie van de kortlopende reisverzekering wordt bepaald aan de hand van het aantal dagen dat je in het vakantieland verblijft (vanaf ongeveer €1 per dag). Bij een doorlopende reisverzekering betaal je een vaste jaarpremie (meestal vanaf zo’n €30 per jaar). Over het algemeen doen reislustige Nederlanders er verstandig aan om een doorlopende reisverzekering (al dan niet inclusief annuleringsdekking) af te nemen. Vergeet ook de annuleringsverzekering niet. Ga nooit onverzekerd op reis!

Overige kosten vooraf

 • Reisapotheek (Deet, pleisters etc)
 • Zonnebrand
 • In geval van kinderen specifieke benodigdheden, bv kinderstoeltje of rugdrager
 • Ademende en sneldrogende kleding voor in de tropen
 • Aanvraag creditcard

Kosten ter plekke

Kosten van levensonderhoud

De kosten van levensonderhoud zijn niet makkelijk te schatten; ieder viert op zijn eigen manier vakantie in Maleisië. Een diner vrij luxe (modern/westers) restaurant kost over het algemeen niet meer dan RM100 per persoon, tenzij je een paar flessen wijn erbij drinkt. Een fastfood hap aan de straat kost meestal niet meer dan RM10. Een lokale hap bij een lokaal eettentje of in een foodcourt kost meestal niet meer dan RM12 (incl. drankje). Een sushilunch kost meestal RM40 per persoon. Een uitgebreide maaltijd in een Japans restaurant RM80 per persoon. Een lunch in een westerse koffietent RM30 per persoon. Een los blikje cola in de supermarkt kost RM1.80, een 1,5 liter fles cola kost RM3.60. Een koffie bij de Starbucks of Coffee Bean heb je vanaf RM8, een grote Ice Blended Shake vanaf RM14. Alcohol is in Maleisië relatief duur. Een glas bier heb je vanaf RM12 en een halve liter kost meestal RM18. Op Langkawi en op Tioman wordt alcohol tax-free verkocht, wat een drankje aanzienlijk goedkoper maakt. Een fles wijn bij een slijterij in Kuala Lumpur kost al gauw RM100, terwijl dezelfde (goedkope) wijn op Langkawi RM40 kost.

Het hangt uiteindelijk af van de mate van luxe die je zelf wilt tijdens je vakantie. De prijzen hierboven zijn richtprijzen; op sommige locaties kan het wat duurder zijn, soms wat goedkoper en prijzen veranderen jaarlijks (deze prijzen zijn uit 2018). Bekijk prijzen van diverse producten in Maleisië op Numbeo.

Visumkosten

Toeristen mogen 90 dagen in Maleisië verblijven zonder dat een visum nodig is. Het enige waar aan voldaan moet worden is dat het paspoort bij vertrek uit Maleisië nog minimaal 6 maanden geldig is en je dient bij aankomst op een geldig vliegticket voor de door- of terugreis beschikken. Wil je zelfs langer dan 90 dagen dan is dit ook mogelijk door voor het verstrijken van de 90 dagen een paar dagen naar één van de buurlanden te reizen en bij terugkeer krijg je weer een stempel voor 90 dagen.

Tours (ter plekke)

Wanneer je vooraf geen tours hebt geboekt kun je dit ter plekke doen. Dit is vaak goedkoper, maar het nadeel is dat je niks weet van de kwaliteit (en zeer lokale tourbureautjes geven soms toch een andere invulling aan de woorden service en kwaliteit). Een tourtje Taman Negara vanaf Kuala Lumpur kost meestal rond de RM400 per persoon (soms zelfs goedkoper). Je kunt ook dagtours via het populaire Klook.com boeken.

Vervoerskosten

Neem je dagelijks de taxi en metro dan moet je er rekening mee houden dat een taxi ritje in Kuala Lumpur altijd minimaal RM10 kost. Bij langere afstanden in en rond Kuala Lumpur komt de ritprijs meestal niet boven de RM30 uit. Een taxirit van de luchthaven naar je hotel kost RM74,30. De metro is spotgoedkoop, je betaalt enkele ringgits per station. Uber is niet populair in Maleisië, Grab wel. Met Grab hebben wij goede ervaringen en zelfs in de regen worden we altijd netjes opgepikt.

Lange afstanden leg je af met de bus (of minibus), met een vooraf gehuurde auto of met het vliegtuig. Bustickets hebben meestal een vaste (lage) prijs, vliegtickets boek je het beste vele maanden voor vertrek en bij voorkeur tijdens een speciale actieperiode.

Entreegelden & fooien

Bij sommige attracties moet je entree betalen om naar binnen te mogen. Entreeprijzen staan niet vast, maar over het algemeen betalen volwassenen meestal tussen de RM20 en RM50 en kinderen tot RM20 om ergens naar binnen te mogen. Tempels zijn meestal gratis. Attractieparken zijn vaak vrij prijzig.

Fooien zijn niet gebruikelijk in Maleisië, hoewel men een kleine fooi nooit zal weigeren.

Afdingen

Afdingen is in veel gevallen gebruikelijk. Je kunt bij het kopen van producten altijd om een korting vragen. In toeristische gebieden moet je bij de kraampjes altijd met een veel lager tegenbod komen (bv 40% lager of meer). Ook wanneer je een hotel of guesthouse bezoekt kun je om een betere prijs vragen. Houd er rekening mee dat afdingen niet altijd noodzakelijk is. Dit geldt vooral in luxe winkelcentra, waar men je raar zal aankijken als je om een korting vraagt. Wanneer je in een niet-toeristisch gebied iets koopt steun je hiermee vaak direct de lokale bevolking in het gebied. Elke ringgit die je daar spendeert wordt enorm in dank afgenomen. Hierop afdingen is eigenlijk niet nodig, want prijzen zijn bijna altijd al laag.

Georganiseerde rondreis Maleisië

Vind je het niet erg om je reis door een reisorganisatie samen te laten stellen? In dat geval kun je het beste gewoon een reis bij één van de vele reisorganisaties met reizen naar Maleisië boeken. Welke reis naar Maleisië je ook kiest; het zal altijd een prachtige vakantie worden. Reisorganisaties maken doorgaans onderscheid tussen rondreizen (in groepsverband of individueel) en maatwerkreizen naar het land. Maatwerkreizen zijn meestal het mooist (en vooral uniek), maar zijn meestal ook duurder dan een georganiseerde rondreis.

Gebruik deze website om een duidelijk beeld te krijgen van de diverse hoogtepunten en attracties in Maleisië. Bekijk de rondreizen op de websites van de verschillende reisorganisaties om een idee te krijgen van de reizen die ze aanbieden. Maleisië is een groot land met veel hoogtepunten en om er alles te zien moet je er diverse keren naartoe. Vermijd om deze reden rondreizen met teveel reisonderdelen. Het is soms prettiger om alleen een bepaalde regio te bezoeken, en die regio dan echt goed te verkennen dan dat je met sneltreinvaart langs alle hoogtepunten reist.

Er zijn diverse reisorganisaties met prachtige 3-weekse reizen door Maleisië. Sommige rondreizen duren wat langer (dit is vooral het geval wanneer je ook Borneo of één van de buurlanden bezoekt) en sommige wat korter (zgn. vogelvlucht reizen). Bekijk vooraf de reisprogramma’s en ga na welke reis het beste bij je past.

Hieronder volgt een overzicht met de mooiste rondreizen die wij gevonden hebben:

Omschrijving Reisorganisatie
14-daagse individuele rondreis Highlights van West-Maleisië 333Travel
18-daagse groepsrondreis Maleisië & Borneo ANWB Reizen
Verrassend Maleisië in 15 dagen De Jong Intra
Maleisisch Borneo, Sabah & Sarawak in 20 dagen Djoser
13-daagse familiereis Twee Weken Vakantiepret KidsReizen
16-daagse familiereis Verrassend tropisch paradijs Koning Aap
17-daagse individuele reis Hoogtepunten van Maleisië Puur Azië
16-daagse rondreis langs alle Maleisische hoogtepunten Sawadee
15-daagse groepsreis Twee weken paradijs Shoestring
19-daagse rondreis Hoogtepunten van West-Maleisië Van Verre

Kostenschatting georganiseerd of zelf regelen

In het voorbeeld hieronder hebben we de globale kosten tegenover elkaar gezet. Let erop dat de kosten in vrijwel alle gevallen persoonlijk zijn en kunnen afwijken naar gelang je meer of minder uitgeeft. In het voorbeeld gaan we uit van een 3-weekse reis (19 overnachtingen) o.b.v 2 personen in goede middenklasse hotels. Dit is hoe wij zelf gemiddeld gezien reizen, waarbij we niet speciaal ons best doen om zo goedkoop mogelijk uit te zijn. Low budget reizigers zullen met nog lagere bedragen uitkomen. Prijzen zijn per persoon.

Georganiseerd p/p Zelf regelen p/p
3-weekse rondreis €2.700
Vliegtickets €900 Vliegtickets €900
Visumkosten Visumkosten
Hotelovernachtingen Incl. Hotelovernachtingen €850
Vervoerskosten/transfers Incl. Vervoerskosten/transfers €300
Levensonderhoud €800 Levensonderhoud €800
Vaccinaties €60 Vaccinaties €60
Reisverzekering €30 Reisverzekering €30
Entreegelden Incl. Entreegelden €50
Losse trips Incl. Losse tours/trips €400
Annuleringsverzekering 4,50% Annuleringsverzekering n.v.t. (zelf regelen)
Fooien €50 Fooien n.v.t.
Totaal €4.540 Totaal €3.390

 
 
Mooie gezinsreizen naar Maleisië met DjoserFantastische reizen naar Maleisië met ANWBPrachtige reizen naar Maleisië met TUI

5 mooiste Maleisië-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Maleisië

333travelv.a. €2047 incl.

Highlights West-Maleisië

Prachtige 14-daagse rondreis langs een mix van indrukken en schitterende natuur met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2498 incl.

Maleisië & Borneo (Sarawak)

19-daagse groepsrondreis Maleisië, de perfecte combinatie van natuur, cultuur en strand met ANWB Reizen.

Lees meer

TUIv.a. €2240 incl.

Highlights van Maleisië

Schitterende 16-daagse groepsrondreis door Maleisië met NL-sprekende reisleiding met TUI.

Lees meer

Van Verrev.a. €2300 excl.

Hoogtepunten van West-Maleisië

Een prachtige en complete 19-daagse rondreis met Van Verre.

Lees meer

Djoserv.a. €2995 incl.

Rondreis West-Maleisië & Borneo

20-daagse rondreis door Maleisië, van het multiculturele vasteland tot nationale parken met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Maleisië kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Maleisië samenstellen. Zoek je vliegtickets via Momondo, je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij 12go.asia en boek de tours bij Klook of GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Maleisië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.