De reis is geboekt en nu starten de voorbereidingen. Eén van de belangrijke vragen is of je goed verzekerd bent bij een verre reis. Neem contact op met je zorgverzekeraar en ga je dekking bij (verre) reizen naar het buienland na. Ga ook na of je de juiste doorlopende reisverzekering hebt. Heb je geen doorlopende reisverzekering, sluit er dan één af (of overweeg in elk geval een tijdelijke reisverzekering). Overweeg ook of een annuleringsverzekering gewenst is (in veel gevallen is het antwoord: JA). Dan wellicht de belangrijkste vraag bij de voorbereidingen vooraf: Moet ik mij laten vaccineren en welke zijn ‘verplicht’?

Bij een vakantie naar Maleisië kun je het beste vooraf bij je huisarts, bij de GGD of bij Meditel nagaan welke vaccinaties er nodig zijn. Regel dit (ruim) op tijd, om geen onnodig gehaast te hebben vlak voor je vertrekt. Geef duidelijk aan waar je precies naartoe gaat binnen het land. Er gelden bepaalde adviezen in bepaalde regio’s van Maleisië.

Vaccinaties zijn nooit verplicht, hoewel sommige landen wel verwachten dat reizigers voor bepaalde risico’s gevaccineerd zijn. Nederlandse instanties geven een dringend of optioneel advies. Soms hangt het af met de duur van de reis, of met de locaties die je bezoekt. De GGD geeft tijdens het bezoek een advies, waarvoor je een vast bedrag betaalt. Als je reisverzekering de kosten van vaccinaties dekt, valt het advies (consult) er ook onder. Dit kun je dus allemaal declareren. Let er bij kinderen overigens op dat zij vaak al bepaalde vaccinaties gehad hebben via het consultatiebureau.

Aanbevolen vaccinaties

De volgende vaccinaties worden (met klem) aangeraden bij een vakantie naar Maleisië:

 • DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
 • Hepatitis A
 • Buiktyfus (bij een vakantie van meerdere weken)

De volgende vaccinaties zijn niet verplicht en worden meestal niet aangeraden, maar wanneer je veelvuldig reist of langdurig in Zuidoost-Azië verblijft, kan het zeker geen kwaad je ook te vaccineren voor:

 • Hepatitis B
 • Rabiës (hondsdolheid)
 • Tuberculose

Neem altijd voor vertrek contact op met je huisarts, de plaatselijke GGD, het tropeninstituut of een vaccinatiebureau als Meditel. Sla hun adviezen niet in de wind. Jaarlijks hebben veel reizigers te maken met vakanties die verpest zijn vanwege het oplopen van een ziekte. Het niveau van zorg is vrij hoog in Maleisië. Je hebt in elke stad één of meerdere ziekenhuizen en vaak ook nog een privé ziekenhuis (hoewel het in de praktijk weinig verschil maakt en je kan op een later moment altijd nog verhuizen).

Malaria in Maleisië

In bepaalde gebieden in Maleisië komt malaria voor, althans, er zijn al jaren geen gevallen van Malaria meer bekend gemaakt maar helemaal weg is het waarschijnlijk nooit. Afhankelijk van de locatie en de reisduur kan een arts Malarone, Lariam of Doxycycline aanbevelen. Als je maar kort in een malariagebied binnen Maleisië verblijft, kun je het beste Malarone (indien aanbevolen) slikken, bij langer verblijf is Lariam een beter betaalbaar alternatief. Ook hier geldt weer dat je het beste vooraf informatie kunt inwinnen bij je huisarts, de plaatselijke GGD, het tropeninstituut of een vaccinatiebureau. Er zijn reizigers die vanwege de korte duur van een verblijf in een risicogebied (of dichtbij een risicogebied) besluiten geen maatregelen tegen malaria te treffen. Dit is geheel op eigen risico. Malaria is een ernstige ziekte, maar sommige reizigers vinden dit risico onvoldoende opwegen tegen de nadelen (o.a. bijwerkingen, pogingen om zwanger te worden, ongezond voor kleine kinderen) van anti-malaria middelen. Nogmaals: neem altijd contact op met de juiste instanties en laat je door hen adviseren.

 • Malarone: +/- €2,27 per dag. 1 per dag, 1 dag vooraf starten, minimaal 7 dagen na vertrek uit malariagebied doorslikken
 • Lariam: +/- €0,41 per dag. 1 per week, 3 weken vooraf starten, minimaal 4 weken na vertrek uit malariagebied doorslikken
 • Doxycycline: +/- €0,18 per dag. 1 per week, 1 dag vooraf starten, minimaal 4 weken na vertrek uit malariagebied doorslikken

Dengue

In Maleisië komt Dengue (knokkelkoorts) voor. Dengue is een ernstige ziekte die door muggen wordt overgedragen. Er is geen vaccinatie of ander middel tegen, behalve het muggenwerende middel DEET (wat niet altijd effectief werkt). Zorg er in elk geval voor dat je DEET bij je hebt en ga vooraf na of je tijdens je reis in risicogebieden verblijft. Wanneer dit het geval is, moet je vochtige, warme en vooral smerige steegjes (vaak in de grote steden) absoluut vermijden. Ook kun je bij simpele guesthouses het beste onder een klamboe slapen. Bij de wat duurdere accommodaties kun je het beste ’s nachts de airco gebruiken (dit houdt muggen en andere insecten ook op afstand omdat het dan te koud voor ze is). Draag ’s avonds bedekkende kleding, vooral als je langdurig (in grote steden) ergens aan de straat zit voor het avondeten. Op de eilanden (aan het strand) is de kans aanzienlijk kleiner op besmetting, maar beter neem je ook hier geen onnodig risico.

Kostenschatting vaccinaties Maleisië

Onderstaande prijzen zijn richtprijzen en kunnen per vaccinatiebureau variëren.

 • DTP +/- €23
 • Hepatitis A +/- €50
 • Hepatitis B +/- €40
 • Buiktyfus +/- €35
 • BMR +/- €35
 • Gele koorts +/- €35
 • Consult +/- €20,00
 • Vaccinatiepaspoort (gele boekje) +/- €5

Vergoedingen vaccinaties door zorgverzekeraars

In veel gevallen wordt minimaal een deel van de kosten voor vaccinatie door de zorgverzekeraar vergoed, afhankelijk van het type zorgverzekering. Ga altijd vooraf na of de vaccinaties worden vergoed. Niet alle verzekeraars vergoeden de malariakuur. Ga via de website gezondopreis.nl na wat de polisvoorwaarden zijn. De bedragen of percentages die genoemd worden, zijn maximum bedragen en gelden over het algemeen per persoon per kalenderjaar. Een belangrijke eis om in aanmerking te komen voor een vergoeding is dat je de vaccinaties haalt bij een LCR erkend vaccinatiecentrum (o.a. GGD). Enkele zorgverzekeraars die een goede policy m.b.t. vergoedingen hebben zijn: Agis, Avéro Achmea, CZ, Delta Lloyd, Groene Land Achmea, IZA, Ohra en Menzis.

Tips

 • Houd rekening met de tijd waarop je sommige vaccinaties het beste kunt halen. In de meeste gevallen geldt dat je het beste enkele weken voor vertrek de vaccinaties kunt halen.
 • Neem altijd O.R.S. mee voor het geval dat je met (langdurige) reizigersdiarree te maken krijgt.
 • Er is geen vaccin tegen Dengue. Neem altijd Deet mee en zorg voor beschermende kleding. Als je al een paar dagen niet helemaal fit bent geen risico nemen en ga meteen naar de plaatselijke huisarts of naar het ziekenhuis.
 • Thuisvaccinatie.nl is een handige aan-huis dienst, waarbij bij thuisvaccinatie aangesloten artsen de vaccinaties bij jou thuis komen zetten. Prijzen zijn doorgaans even hoog dan wanneer je bij de GGD of je eigen huisarts langsgaat.

 
 
Mooie gezinsreizen naar Maleisië met DjoserFantastische reizen naar Maleisië met ANWBPrachtige reizen naar Maleisië met TUI

5 mooiste Maleisië-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Maleisië

333travelv.a. €2047 incl.

Highlights West-Maleisië

Prachtige 14-daagse rondreis langs een mix van indrukken en schitterende natuur met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2498 incl.

Maleisië & Borneo (Sarawak)

19-daagse groepsrondreis Maleisië, de perfecte combinatie van natuur, cultuur en strand met ANWB Reizen.

Lees meer

TUIv.a. €2240 incl.

Highlights van Maleisië

Schitterende 16-daagse groepsrondreis door Maleisië met NL-sprekende reisleiding met TUI.

Lees meer

Van Verrev.a. €2300 excl.

Hoogtepunten van West-Maleisië

Een prachtige en complete 19-daagse rondreis met Van Verre.

Lees meer

Djoserv.a. €2995 incl.

Rondreis West-Maleisië & Borneo

20-daagse rondreis door Maleisië, van het multiculturele vasteland tot nationale parken met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Maleisië kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Maleisië samenstellen. Zoek je vliegtickets via Momondo, je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij 12go.asia en boek de tours bij Klook of GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Maleisië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.