Maleisië heeft tientallen schitterende eilanden. Sommige eilanden zijn bewoond, anderen niet. Er zijn een paar eilanden waar je echt naartoe gaat om helemaal niks te doen behalve luieren aan het strand, lekker relaxt eten met de voetjes in het zand en waar je komt om te duiken en/of te snorkelen. Ook heb je eilanden die zo groot zijn dat er meerdere toeristische centra te vinden zijn. Elk met zijn eigen highlights en met een keur aan (luxe) resorts en hotels. Je hebt eilanden die volledig ontwikkeld zijn, maar ook eilanden waar de tijd nog stil lijkt te hebben gestaan

Sommige eilanden zijn direct met het vliegtuig bereikbaar, anderen alleen op een omlachtige manier. Sommige eilanden hebben vooral budgetaccommodatie, andere alleen maar luxe resorts. Zo heb je dus voor elk type toerist wel wat. Het is verder niet moeilijk om het juiste eiland uit te zoeken, maar je moet wel rekening houden met de moesson aan de oostzijde van het schiereiland. Eilanden zijn in het regenseizoen vaak volledig gesloten en er varen dan ook geen boten naartoe.

De eilanden van Maleisië vallen uiteen in:

  • Eilanden aan de westzijde van het schiereiland Maleisië
  • Eilanden aan de oostzijde van het schiereiland Maleisië
  • Eilanden rond Borneo

Eilanden aan de westzijde van het schiereiland Maleisië

De eilanden aan de westzijde van het schiereiland zijn het meest populair en hebben jaarlijks de grootste aantallen toeristen te verwerken. Eilanden als Langkawi, Penang en Pangkor hebben allemaal wel wat met elkaar gemeen. Het zijn alle drie prachtige tropische eilanden, en je hebt er wegen en dus kun je ze prima met een gehuurde brommer of auto verkennen (let op: geheel op eigen risico). De eilanden hebben prachtige stranden, maar de zee is er niet geschikt om te duiken of snorkelen. De eilanden in tegenstelling tot de eilanden aan de oostzijde van het schiereiland wel het hele jaar door te bezoeken.

Langkawi

Langkawi

Langkawi is volgens velen één van de mooiste en leukste eilanden ter wereld. Als je er eenmaal eens geweest bent, zul je dit waarschijnlijk volmondig beamen. Het eiland is tropisch, maar je kunt er niet (direct) duiken of snorkelen. Het eiland is perfect om per brommer of auto te verkennen (let op: geheel op eigen risico). Je hebt er prachtige watervallen, verlaten stranden, authentieke kampungs, relaxte stranddorpjes en diverse andere prachtige attracties. Een bezoek aan Langkawi bestaat meestal minimaal uit zo’n 4 overnachtingen; maar de meeste reizigers die wij kennen vinden dit achteraf altijd te kort.

Penang

Penang

Ten zuiden van Langkawi ligt het evenzo populaire eiland Penang. Ook Penang is een werkelijk schitterend eiland, met diverse prachtige attracties. Hoewel Penang een prachtig tropisch eiland is, staan de stranden (en het zonnen) er meestal niet centraal. Penang is vooral erg gezellig, met leuke stranddorpjes en veel outdoor foodcourts waar je heerlijk kunt eten. Enkele zeer populaire attracties op Penang zijn: Georgetown UNESCO World Heritage Centre, Kek Lok Si tempel, Penang Hill, Batu Ferringhi (stranddorp); Tropical Fruit Farm, Botanic Gardens, Snake tempel, Butterfly Farm, Penang National Park en de Clan Jetties (Chinese woningen op palen boven het water).

Pulau Payar

Tussen Langkawi en Penang in ligt het kleine onbewoonde eilandje Pulau Payar. Hoewel we altijd schrijven dat je rond Langkawi en Penang niet kunt duiken en snorkelen, vormt Pulau Payar een uitzondering. Dit kleine koraaleiland is een populaire toeristische attractie. Je kunt er naartoe als dagtocht om er te snorkelen. Duiken is er ook mogelijk, maar dit dien je vooraf met de duikschool (op Langkawi) te regelen. Wanneer je tijdens de vakantie nog naar tropische eilanden aan de oostzijde van het schiereiland, of langs Borneo gaat; dan is een bezoek aan Pulau Payar af te raden.

Pangkor

Pangkor

Ten zuiden van Penang ligt Pangkor. Samen met Penang en Langkawi is dit een van de drie mooiste eilanden aan de westzijde van het schiereiland Maleisië. Deze drie eilanden zijn ook het hele jaar prima te bezoeken, en hebben geen of nauwelijks last van de jaarlijkse moesson. Pangkor is het kleinste eiland van de drie. Waar Penang en Langkawi alleen via een korte vlucht of vrij lange autorit te bereiken zijn; ben je vanaf Kuala Lumpur in 3,5/4 uur op Pangkor eiland. Pangkor heeft geen grote attracties; maar is wel een prachtig eiland om per huurauto of brommer te verkennen.

Pulau Ketam

Pulau Ketam

Dichtbij Kuala Lumpur ligt Pulau Ketam; geen tropisch eiland maar een grote moddelpoel met een tweetal kleine dorpjes met huizen die op palen boven het water zijn gebouwd. Op het eiland woont een Chinese community. Je kunt er heerlijk wandelen, chillen en vooral eten. Ketam staat voor krab; en dat is ook het meest populaire gerecht. Een bezoek aan Ketam zul je altijd herinneren. Ketam is prima als dagtocht te doen; je kunt makkelijk per trein vanaf KL Sentral (centraal station) naar de haven waar je de boot naar Ketam kunt nemen. Er is ook wat accommodatie op het eiland, mocht je voor de super-authentieke ervaring willen gaan.

Eilanden aan de oostzijde van het schiereiland Maleisië

De eilanden aan de oostzijde van het schiereiland zijn allemaal typische ‘bounty’ eilanden. Je kunt er vooral goed duiken, snorkelen, kanoën, zonnen en relaxen. Je vindt er geen wegen, en vervoer vind plaats via simpele junglepaden of per bootje over het water. Naast de bekende eilanden als Perhentian, Redang en Tioman, heb je er ook nog diverse piepkleine eilandjes; met op sommigen maar een enkel resort. De eilanden langs de gehele oostkust van het schiereiland Maleisië zijn alleen tussen april en september te bezoeken. Tijdens de overige maanden zijn de resorts op deze eilanden gesloten vanwege de vrij heftige moesson. De maanden maart en oktober zijn tussenmaanden; waarbij je prachtig weer kunt hebben, maar waarbij de moesson zich soms ook al een beetje laat zien (en gelden).

Perhentian

Perhentian

Perhentian eiland is misschien wel het meest populaire tropische eiland onder Nederlandse reizigers. Het eiland ligt aan de oostzijde van het schiereiland Maleisië en dit is een echt bountyeiland in tegenstellen tot Langkawi, Penang en Pangkor aan de westzijde. Op Perhentian (eigenlijk Perhentians, aangezien het om twee kleine eilandjes gaat) kun je fantastisch duiken en snorkelen, zonnen, relaxen en eten. Hiermee zijn ook meteen de belangrijkste activiteiten opgesomd; het eiland is verder bijna onbewoond en er zijn geen wegen. Vervoer rond het eiland vindt plaats per boot. Perhentian heeft de beste snorkelplekken van Maleisië; verder is het de perfecte plek voor de beginnende duiker. Het eiland is niet toegankelijk tussen november en februari vanwege de moesson. Een gemiddeld verblijf op het eiland bevat meestal zo’n 4 overnachtingen.

Redang

Redang

Redang ligt niet ver van Perhentian vandaan. Ook Redang is een fantastisch mooi bountyeiland. In tegenstelling tot Perhentian heb je op Redang wat meer exclusieve resorts (hoewel nog steeds vrij basic vergeleken andere tropische eilanden). Redang is vooral erg populair onder duikers; aangezien de condities er altijd erg goed zijn. Rond Redang kun je prima snorkelen, hoewel Perhentian betere snorkelsites heeft. Het eiland is niet toegankelijk tussen november en februari vanwege de moesson. Een gemiddeld verblijf op het eiland bevat meestal zo’n 4 overnachtingen.

Tioman

Tioman ligt in het zuidoosten van het schiereiland Maleisië. Het is net als Perhentian en Redang een prachtig tropisch bountyeiland, waar je perfect kunt duiken en snorkelen. Je hebt er veel variatie in de beschikbare accommodatie; van basic tot ultraluxe. Tioman is eigenlijk een eilandengroep; naast het hoofdeiland Tioman heb je er nog diverse andere (kleinere) eilanden. Tioman is vergeleken Perhentian en Redang net wat minder makkelijk bereikbaar, aangezien er geen vliegveld in de nabije omgeving is. Budgetreizigers nemen de bus vanaf Kuala Lumpur, reizigers met voldoende budget kunnen in stijl vliegen met Berjaya Air. Het eiland is niet toegankelijk tussen november en februari vanwege de moesson. Een gemiddeld verblijf op het eiland bevat meestal zo’n 4 overnachtingen.

Kleinere eilanden aan de oostzijde van het schiereiland

Eilanden waar je als toerist verder nog terecht kunt aan de oostzijde van het schiereiland zijn: Kapas, Gem, Lang Tengah, Tenggol, Sibu, Pemanggi, Tingghi, Babi en Hujung.

Eilanden rond Borneo

De eilanden rond Borneo zijn over het algemeen het hele jaar door te bezoeken. Er is geen sprake van een echt moessonseizoen, maar tussen oktober en maart hebben sommige gebieden wel te maken met het tyfoonseizoen ten noorden van Borneo (rond de Filippijnen). Rond Borneo vind je een aantal van de meest exclusieve eilanden ter wereld; vooral bekend vanwege de uitstekende duikmogelijkheden. Voorbeelden zijn Sipadan, Mabul, Sibuan, Langkayan en Layang-Layang. Direct tegenover Kota Kinabalu heb je nog het Tunku Abdul Rahman Marine Park met een aantal prachtige bountyeilanden; ook hier kun je prima duiken en snorkelen (ook makkelijk vanaf Kota Kinabalu omdat het maar 10/15 varen met de boot is).

Tunku Abdul Rahman Marine Park

Het Tunku Abdul Rahman Marine Park bestaat uit een paar kleine eilandjes waar je goed kunt duiken en snorkelen. De kleine eilandengroep ligt pal tegenover de hoofdstad van Sabah, Kota Kinabalu. Vanaf de haven vertrekt dagelijks elk uur een boot naar de eilanden. Je kunt ook op enkele eilanden overnachten, er zijn zelfs een tweetal ultraluxe resorts te vinden.

Labuan

Labuan is een vrij groot eiland vergeleken de andere eilanden rond Borneo. Labuan heeft een belastingvrije status. Het is ook een Offshore Financial Centre; waar internationale bedrijven zich kunnen vestigen op basis van voordelige voorwaarden. Het eiland is prima te verkennen per gehuurde brommer of auto (let op: geheel op eigen risico). Er zijn een aantal leuke attracties op het eiland te vinden, maar het is geen enorm populair eiland onder toeristen.

Layang-layang

Layang-layang

Layang-Layang is te bereiken per vliegtuig vanaf Kota Kinabalu airport. Het is een omgebouwde legerbasis met een landingsbaan, een kazerne en een duikresort. In tegenstelling tot de andere tropische eilanden heeft Layang-Layang geen tropisch sfeertje. Wel kun je er perfect duiken, en dat is ook de hoofdreden voor een bezoek; de duikcondities zijn er doorgaans fantastisch.

Lankayan

Lankayan is een klein bountyeiland op een uurtje varen vanaf Sandakan in het oosten van Sabah. Er is een luxe resort en duiken staat er verder centraal. Wil je na je jungle avontuur nog even uitwaaien en relaxen op een bijzonder mooi tropisch eiland; dan is Lankayan zeker het overwegen waard.

Selingan (schildpadeiland)

Dichtbij Lankayan ligt het eiland Selingan, beter bekend als het schildpadeiland. Hier kun je overnachten in basic accommodatie; centraal staan de schildpadden die er ’s nachts eieren komen leggen. Je leert tijdens je korte verblijf alles over de schildpadden in Maleisië en als je geluk hebt (meestal in september) kun je zelfs het uitzetten van jonge schildpadjes bijwonen.

Mataking, Pom en Sibuan

De mooiste eilanden van Borneo liggen in het zuidoosten van Sabah. Hier heb je meerdere Marine Parks met een aantal zeer fraaie eilanden. Duiken en snorkelen staan er meestal centraal en accommodatie is er vaak erg luxe en daardoor zeer prijzig (soms enkele honderden US dollars per nacht). Op zich is het de hoge overnachtingsprijs waard; aangezien al het eten inclusief is, maar belangrijker; alle duiken zijn meestal ook inclusief en duiken is er werkelijk fantastisch. Sibuan is een bekende muck-diving locatie; en rond Mataking en Pom heb je diverse reguliere duikspots.

Sipadan, Mabul en Kapalai

Mabul

In dezelfde regio als Mataking, Pom en Sibuan vind je ook een cluster van eilanden; Sipadan, Mabul en Kapalai. Sipadan is een van de beste duikspots ter wereld; bijna elke duiker heeft er wel eens van gehoord en droomt ervan ooit langs de grote kolom te duiken. Mabul is ook internationaal bekend als een van de beste muck-diving locaties ter wereld. Kapalai is een eiland dat grotendeels onder water ligt. Er is een zeer luxe resort op palen boven het water gebouwd; de perfecte locatie voor een huwelijksreis (want het mag wat kosten per nacht).

 
 
Mooie gezinsreizen naar Maleisië met DjoserFantastische reizen naar Maleisië met ANWBPrachtige reizen naar Maleisië met TUI

5 mooiste Maleisië-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Maleisië

333travelv.a. €2047 incl.

Highlights West-Maleisië

Prachtige 14-daagse rondreis langs een mix van indrukken en schitterende natuur met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2498 incl.

Maleisië & Borneo (Sarawak)

19-daagse groepsrondreis Maleisië, de perfecte combinatie van natuur, cultuur en strand met ANWB Reizen.

Lees meer

TUIv.a. €2240 incl.

Highlights van Maleisië

Schitterende 16-daagse groepsrondreis door Maleisië met NL-sprekende reisleiding met TUI.

Lees meer

Van Verrev.a. €2300 excl.

Hoogtepunten van West-Maleisië

Een prachtige en complete 19-daagse rondreis met Van Verre.

Lees meer

Djoserv.a. €2995 incl.

Rondreis West-Maleisië & Borneo

20-daagse rondreis door Maleisië, van het multiculturele vasteland tot nationale parken met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Maleisië kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Maleisië samenstellen. Zoek je vliegtickets via Momondo, je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij 12go.asia en boek de tours bij Klook of GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Maleisië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.