Maleisië is een fantastische vakantiebestemming met enorm veel prachtige bezienswaardigheden, waaronder natuurparken, tropische eilanden, highlands met theeplantages, schitterende meren, bergen en authentieke maar ook supermoderne steden. Maleisië is een bestemming die snel wordt overgeslagen vanwege populaire buurlanden als Thailand en Indonesië. Toch heeft het een paar dingen die niet te vinden zijn in de buurlanden, grote voordelen waardoor Maleisië vaak leuk is voor ‘Azië-beginners’ maar ook voor doorgewinterde avonturiers. Verder wordt het land steeds meer ontdekt door backpackers, hoewel het niet per se de beste bestemming is om te backpacken (wel om te flashpacken!). Het is vaak leuk om te lezen als iemand die vooraf lichtelijk twijfelde over een reis naar Maleisië, achteraf helemaal lyrisch is.

Reizigers kunnen op twee manieren naar Maleisië; georganiseerd of op eigen gelegenheid. Omdat het soms niet gemakkelijk is om een keuze te maken tussen de vele reisorganisaties die reizen naar het land aanbieden, hebben we verderop een overzicht geplaatst met aanbevolen reisorganisaties met groepsrondreizen en individuele reizen. Ook hebben we de grootste attracties en bezienswaardigheden in een handig overzicht verwerkt, met hierbij het aanbevolen aantal dagen (hoewel dit natuurlijk ook een persoonlijke afweging is) en een cijfer zoals wij het ervaren hebben. Het cijfer geeft wat ons betreft vooral aan hoe de ene plek zich wat ons betreft vergelijkt met de andere plek.

Ondanks dat Maleisië een uitstekend land is om alles zelf vooraf of ter plekke te regelen, raden we aan om voorafgaand aan de reis al enkele zaken op orde te hebben. Zo valt het wat kosten betreft aan te raden om vooraf al wat hotelovernachtingen te boeken, ook binnenlandse vluchten boek je het beste ruim vooraf. Verder heb je nog te maken met vaccinaties en wat andere zaken die vooraf op orde moeten zijn (bv hoelang je paspoort nog geldig is). Vergeet ook niet na te gaan hoeveel baggage je mee mag nemen en koop tijdig zaken als DEET, zonnebrand (bv tijdens een aanbieding) en – als je van plan bent een huurauto te rijden – een internationaal rijbewijs.

Wanneer je een rondreis bij één van de reisorganisaties boekt, leveren zij je de alle nodige informatie die relevant is voor de reis. Dit is vooral handig wanneer je bepaalde specifieke gebieden bezoekt. Ook wordt uitgelegd met welke extra kosten (bv entreegelden, fooien, kosten van het dagelijkse levensonderhoud etc) rekening moet worden gehouden.

Hieronder hebben we de twee eerder genoemde reismogelijkheden uitgewerkt. Heb je vragen over het plannen en organiseren van een reis naar Maleisië? Neem dan contact met ons op. Dit kan via e-mail, via de Facebook pagina en via ons Telegram reiskanaal.

Georganiseerde rondreis Maleisië

Maleisië is al jaren een bijzondere en populaire vakantiebestemming onder Nederlandse reizigers. Er zijn tientallen Nederlandse reisorganisaties met schitterende reizen door het land. Veel reizigers boeken een georganiseerde reis bij een reisorganisatie. Het scheelt uitzoekwerk en veel geregel vooraf. Je zoekt, boekt en betaalt en een aantal maanden later ga je lekker onbezorgd op reis.

Vind je het niet erg om je reis door een reisorganisatie samen te laten stellen? In dat geval kun je het beste gewoon een reis bij één van de vele reisorganisaties met reizen naar Maleisië boeken. Het aanbod valt vaak uiteen in groepsreizen en individuele reizen. Vaak zijn de groepsreizen net wat goedkoper, omdat het met een grotere groep allemaal net wat makkelijker, goedkoper en efficienter te regelen valt. Prijzen van een reis naar Maleisië vallen vaak ook mee, soms kun je al voor €1500 zo’n twee weken naar het land (incl. vliegtickets).

Een 1e keer Maleisië is bijzonder. Sommige reizigers hebben nog helemaal geen Azië-ervaring, anderen komen al jaren in de buurlanden. Maleisië is wat ons betreft wezenlijk anders dan Thailand en Indonesië, hoewel het land(schap) ook wel weer veel overeenkomsten heeft. Maleisië is over het geheel genomen beter ontwikkeld dan de buurlanden (uitgezonderd Singapore). In Maleisië is alles op het eerste gezicht allemaal goed en strak geregeld (dat dit in werkelijkheid anders is kom je pas achter als je er woont, maar gaat aan de meeste toeristen gewoon voorbij). Toeristen worden in Maleisië ook niet als wandelende portemonnee gezien (no disrespect naar de buurlanden, want die zijn net zo goed supergaaf) en bij attracties worden bezoekers dan ook meestal met rust gelaten of zelfs compleet genegeerd. Maleisië is omdat zaken er goed georganiseerd zijn een perfecte bestemming om zorgeloos rond te reizen. Alles klopt en zaken gaan zoals je ze verwacht en dit is voor veel reizigers een fijne gedachte.

Even lekker twee weken naar Maleisië, voor een schappelijke prijs? ANWB Reizen heeft diverse schitterende reizen naar het land. Wat dacht je van een groepsrondreis waarbij je in 15 dagen langs Kuala Lumpur, Taman Negara, Cameron Highlands, Penang en Langkawi gaat (vanaf €1758 p/p inclusief vlucht)? Of een mooie individuele rondreis waarbij je in 14 dagen zelf met privéchauffeur langs diverse highlights rijdt (vanaf €2511 incl. vlucht)? ANWB Reizen (voorheen FOX, verre reizen van ANWB) is al vele jaren dé grootste op het gebied van Maleisië, een reis via deze fijne partij is altijd een groot succes.

Welke reis naar Maleisië je ook kiest; het zal altijd een prachtige vakantie worden. Reisorganisaties maken doorgaans onderscheid tussen rondreizen (in groepsverband of individueel) en maatwerkreizen naar Maleisië. Maatwerkreizen zijn het mooist (en vooral uniek), maar zijn meestal ook flink duurder dan een georganiseerde rondreis.

Gebruik deze website om een duidelijk beeld te krijgen van de diverse hoogtepunten en attracties in Maleisië. Bekijk de rondreizen op de websites van de verschillende reisorganisaties om een idee te krijgen van de reizen die ze aanbieden. Sommige reisorganisaties tonen een handig overzicht met hun meest geboekte rondreizen, of hun best beoordeelde rondreizen. Veel reizigers zijn je voor gegaan en laten vaak niet zomaar een positieve reactie achter. Maleisië is een groot land vol toffe bestemmingen, om er alles te zien moet je er diverse keren naartoe, hoewel je tijdens een eerste reis al een zeer goede indruk kunt krijgen. Vermijd om deze reden rondreizen met teveel reisonderdelen waarbij je met sneltreinvaart langs alle hoogtepunten reist.

Er zijn diverse reisorganisaties met prachtige 2/3-weekse reizen door Maleisië. Sommige rondreizen duren wat langer en sommige wat korter (bijvoorbeeld een strandvakantie naar Penang of Langkawi met kort verblijf in Kuala Lumpur). Bekijk vooraf de reisprogramma’s en ga na welke reis het beste bij je past. Hieronder volgt een aantal van de mooiste rondreizen die wij gevonden hebben:

Omschrijving Reisorganisatie
14-daagse individuele rondreis Highlights van West-Maleisië 333Travel
18-daagse groepsrondreis Maleisië & Borneo ANWB Reizen
Maleisië met de kinderen (met gids & chauffeur) in 14 dagen De Jong Intra
Maleisisch Borneo, Sabah & Sarawak in 20 dagen Djoser
13-daagse familiereis Twee Weken Vakantiepret KidsReizen
15-daagse familiereis Maleisië Cultuur & Strand Koning Aap
17-daagse individuele reis Hoogtepunten van Maleisië Puur Azië
19-daagse rondreis West-Maleisië & Borneo Sawadee
22-daagse groepsreis Maleisië & Singapore Shoestring
19-daagse rondreis Hoogtepunten van West-Maleisië Van Verre

Let er bij het boeken van een georganiseerde rondreis altijd op dat de reis mogelijk een minimaal aantal deelnemers heeft. Er zijn reisorganisaties die een gegarandeerd vertrek bieden bij sommige reizen. Ook zijn er reisorganisaties die hun prijzen exclusief de internationale retourvlucht tonen, of andere kosten nog buiten hun initiële prijsopgaaf gelaten hebben. Hou er ook rekening mee dat sommige goedkope reizen zo goedkoop kunnen worden aangeboden omdat ergens mogelijk op kwaliteit wordt ingeleverd. Denk bijvoorbeeld aan een retourvlucht met 1 of 2 tussenstops waardoor de reistijd verdubbeld, of aan een verblijf in alleen basic accommodatie.

Let er dus verder bij het boeken op dat je een duidelijk beeld hebt van alle bijkomende kosten. Los van de eerder genoemde kosten moet je denken aan kosten voor maaltijden, fooien, entreeprijzen en overige kosten. Verder zijn er reisorganisaties die individuele rondreizen op basis van maatwerk aanbieden, waarbij de reizen op hun website als voorbeeld dienen (en hier dus vanaf geweken kan worden). Vanzelfsprekend liggen de prijzen lager buiten het hoogseizoen en de vakantieperiodes.

De prijzen van rondreizen liggen meestal tussen €1500 en €3000 per persoon inclusief retourvlucht. Is er sprake van veel luxe (en exclusiviteit) dan verblijf je meestal een kortere periode tegen een hogere prijs. Reisprogramma’s ontlopen elkaar meestal niet zo heel veel, ga er in elk geval maar vanuit dat elke rondreis door Maleisië uniek zal zijn.

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Maleisië kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Maleisië samenstellen. Zoek je vliegtickets via Momondo, je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij 12go.asia en boek de tours bij Klook of GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Maleisië.

Zelf samenstellen van een reis naar Maleisië

Maleisië is goed op toerisme ingericht, hoewel het geen overdreven toeristisch land is. Op het eerste oog is het vaak al duidelijk dat niet elke Maleisier afhankelijk is van het toerisme in het land. Reizigers die tijd en zin hebben om alles zelf vooraf uit te pluizen kunnen gemakkelijk zelf droomreis naar het land samenstellen. Vaak is het zelf organiseren ook nog goedkoper. Wil je zelf een reis naar Maleisië samenstellen, dan kun je het beste de volgende stappen doorlopen:

1) Internationale vliegtickets

Je start het samenstellen van je eigen reis met het boeken van losse vliegtickets van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Vaak is er sprake van een tussenstop (een vlucht met tussenstop is soms goedkoper), tenzij je bij KLM boekt, de enige luchtvaartmaatschappij waarmee je rechtsstreeks naar Kuala Lumpur kunt vliegen. Boeken kan prima bij de websites van de luchtvaartmaatschappijen zelf, of bij een populaire vliegticketvergelijker als Momondo.

Wij proberen altijd rechtstreeks te vliegen en starten de vakantie dan meestal in de stad van aankomst. Veel reizigers willen echter liever even rustig bijkomen en bewaren het verkennen van Kuala Lumpur tot het eind van hun reis. Zij vliegen of direct door naar één van de eilanden om de vakantie daar in alle rust te starten, of ze pakken een bus, taxi of huurauto naar een bestemming in de directe omgeving van de hoofdstad. KLM heeft diverse keren per jaar aanbiedingen waardoor het mogelijk is om al voor zo’n €600 rechtstreeks naar Maleisië te vliegen.

Tip: Reis je met (jonge) kinderen? Kies dan als het even kan voor een directe vlucht, of voor een vlucht waarbij de vertrektijd in elk geval zo is dat er meteen geslapen kan worden (in het vliegtuig gaat alles dan ook sneller op donker, wat prettig is voor de kinderen). Vermijd lange stopovers diep in de nacht.

Internationale vliegtickets boek je ruim vooraf voor de beste prijzen, last-minute vluchten naar Maleisië bestaan niet echt. Het beste moment om vliegtickets te boeken verschilt per seizoen, maar meestal geldt dat je 9 maanden tot 3 maanden vooraf de beste prijzen hebt. Enkele maanden vooraf heb je vaak nog één of meerdere periodes met scherpe aanbiedingen. Tijdens het hoogseizoen heb je te maken met de hoogste vliegticketprijzen en in deze periode (juni t/m september) zijn er meestal geen aanbiedingen meer. Wil je goedkoper vliegen, zorg dan voor vertrek vanaf een buitenlandse luchthaven. Schiphol is namelijk één van de duurdere luchthavens om vanaf te vliegen.

Let er altijd op dat een retourticket vanuit Nederland vaak het goedkoopst is als je vanaf dezelfde stad vertrekt als waar je bent aangekomen. Dit zal in de meeste gevallen de hoofdstad zijn, maar soms heb je ook scherpe aanbiedingen op eilanden als Penang of Langkawi.

Vind gemakkelijk goedkope tickets naar Maleisië bij KLM of bij de bekende vergelijker Momondo. Lees hier meer over vliegtickets naar Maleisië.

2) Reisplan opstellen

Het reisplan bepaalt waar je elke nacht verblijft en hoe je tussen de verschillende bestemmingen reist. Stel het reisplan indien mogelijk zo volledig mogelijk op en deel het eventueel in onze reiscommunity zodat andere reizigers hun input erop kunnen geven. Inspiratie kun je ook uit de georganiseerde rondreizen van de Nederlandse reisorganisaties halen. Nadat je het reisplan (met de meest logische reisroute) hebt bepaald, kun je beginnen met het vastleggen van de overige zaken. Uit kostenoverweging loont het bijna altijd om vooraf in elk geval het volgende vast te leggen:

 • Accommodatie. Dit is bij Agoda.nl en Booking.com vaak kosteloos tot zeer dicht op de aankomstdatum te annuleren. Vastleggen betekent dus niet dat je er aan vast zit.
 • Bustickets. Wil je op het schiereiland lange afstanden met de bus afleggen? Vanaf 90 dagen voor vertrek kun je online bij BusOnlineTicket.com bustickets boeken.
 • Binnenlandse vluchten. Hoe eerder je de binnenlandse vluchten boekt hoe beter. De prijs is dicht op de vertrekdatum vaak een veelvoud van wat je tijdens een aanbieding betaalt. Let op actieperiodes en boek in de regel zo’n 6 tot 3 maanden voor vertrek.
 • Losse populaire tours. Overweeg je een duikcursus, of een hike naar de top van een berg? Wil je een paar dagen met privévervoer met gids/chauffeur op pad? Boek of regel dit vooraf want dicht op de vertrekdatum zitten sommige tours vol. Een mooie site met lokale tours is GetYourGuide.com.

Tip: wil je liever niet een georganiseerde reis boeken, maar weet je niet waar je moet beginnen bij het zelf regelen? Bekijk dan de hierboven genoemde reizen om een idee te krijgen van de mogelijkheden. Vaak hebben de reisorganisaties zeer logische reisroutes uitgekiend, die je zeer goed als inspiratie voor je eigen reis kunt gebruiken.

3) Hotelovernachtingen

Als de vertrekdatum vastligt kun je de losse hotelovernachtingen reserveren. Dit kan goed bij Agoda.nl en Booking.com want deze sites hebben vaak scherpe aanbiedingen. Direct bij de websites van hotels boeken of ter plekke bij een hotel in Maleisië binnenwandelen is over het algemeen duurder, hoewel dit van een hoop zaken afhangt. Vooraf online boeken levert in het geval van middenklasse en luxe hotels en resorts meestal de beste prijzen op. Vergelijken loont en vergeet ook niet na te gaan of je wat via Airbnb kunt huren, want soms zitten er echte pareltjes tussen. Wat betreft de hotelsites heeft Booking.com een lichte voorkeur omdat je daar de meeste hotels en resorts kunt boeken waarbij je kosteloos tot vlak voor aankomst kunt annuleren. Agoda.nl heeft de afgelopen jaren ook steeds meer accommodatie met gunstige annuleringsvoorwaarden. Dit biedt enige flexibiliteit, vooral omdat je zo snel de overnachtingen kunt vastleggen en dit later nog kunt aanpassen (mocht je een betere deal tegenkomen). Annuleren is supermakkelijk en is in een paar muisklikken gedaan.

4) Binnenlandse vluchten

Je kunt in Maleisië prima en vooral erg betaalbaar met binnenlandse vluchten tussen bestemmingen reizen. Binnenlandse vluchten kosten soms niet meer dan een tientje per persoon voor een enkele reis. Hierbij geldt dat hoe eerder je de vluchten vastlegt, des te goedkoper de tickets zijn. Tickets zijn meestal 6 maanden tot 3 maanden voorafgaand aan de vertrekdatum het goedkoopst en boeken doe je bij voorkeur tijdens speciale aanbiedingen. Aanbieders van binnenlandse vluchten in Maleisië zijn: Malaysia Airlines, AirAsia, Firefly en Malindo Air. Binnen Borneo vliegt MASWings en vanaf Singapore vliegt Silk Air naar diverse Maleisische bestemmingen.

Een handig alternatief op lange afstanden is de bus. Bustickets worden op basis van vaste prijzen verkocht. Tickets zijn vanaf 90 dagen voor vertrek beschikbaar en kun je vooraf online boeken via het veelgebruikte BusOnlineTicket.com. Hieronder volgen een paar populaire trajecten om met de bus af te leggen:

 • Kuala Lumpur -> Singapore
 • Kuala Lumpur -> Taman Negara
 • Kuala Lumpur -> Cameron Highlands
 • Kuala Lumpur -> Malakka
 • Kuala Lumpur -> Penang
 • Kuala Lumpur -> Ipoh (maar de trein is nog leuker op dit traject)
 • Kuala Lumpur -> Pangkor

5) Huurauto

Wij zijn groot fan van het huren van een auto waar mogelijk. Maleisië is een perfect land om zelfstandig met een huurauto te verkennen. Rijden stelt niks voor, hoewel je in het begin natuurlijk wel even moet wennen aan de drukte en het linksrijden. Het hele schiereiland is goed per auto te verkennen. Overal kun je auto’s huren en bijna overal kun je ze weer inleveren. Zo kun je makkelijk bv ergens met de auto naartoe rijden, de huurauto daar inleveren en vervolgens met het vliegtuig verder reizen.

Een huurauto is vrij goedkoop in Maleisië en meestal heb je al een prima middenklasser voor zo’n €25 per dag. Lever je de auto op een andere plek in dan komt er nog een vast bedrag bij. Laat je de huurauto op een plek staan waar het verbedrijf iemand voor moet langsturen om de auto weer op te halen, dan betaal je een iets hoger bedrag extra (in veel gevallen is alles mogelijk, zo laten veel reizigers de huurauto in Kuala Besut achter voordat ze naar Perhentian gaan).

Op Borneo kun je in de grote steden een auto huren, en meestal gebruik je deze vooral om de directe omgeving van de stad te verkennen. Het op de ene plek huren en op de volgende plek weer inleveren is niet zo gebruikelijk op Borneo.

In het verleden huurden we de auto vooral bij lokale verhuurders als Hawk en Iprac. Later kwamen de vergelijkers en toen huurden we de ene keer bij de ene en de andere keer bij de andere, simpelweg daar waar op dat moment de beste aanbieding/prijs was. Echter, niet altijd ging dit even goed en na tientallen keren (in Maleisië en erbuiten) huren kwamen we toch telkens weer uit bij Rentalcars.com (van dezelfde eigenaren als Booking.com) en sindsdien huren we altijd via deze vergelijker.

6) Losse tours en bouwstenen

Losse tours zijn niet altijd noodzakelijk in Maleisië. Een trip naar bijvoorbeeld de Cameron Highlands kun je prima zelf regelen of bij één van de vele boekingskantoortjes in Kuala Lumpur. Wil je echter op 1 dag meerdere plekken bezoeken, dan is een dagtour het overwegen waard. GetYourGuide is een populaire online aanbieder van diverse tours. Zo hebben ze vele tientallen toffe tours in Maleisië. In Kuala Lumpur heb je – vooral in Chinatown – diverse kleine reiswinkeltjes waar je deze dagtours of meerdaagse tours kunt boeken. Wij kiezen echter altijd voor een huurauto zodat we als op eigen houtje kunnen bezoeken, dat is net zo makkelijk in Maleisië.

Wil je toch specifieke tours vooraf vastleggen, dan kun je dit al in Nederland doen bij de reisorganisaties met ‘bouwstenen’. Dit zijn vaste trips naar bepaalde bestemmingen. Een tour kan een dagactiviteit zijn, maar ook bijvoorbeeld een driedaagse trip naar naar een speciale bestemming. Deze bouwstenen kun je in sommige gevallen los boeken, maar veel reizigers rijgen een aantal bouwstenen aan elkaar om zo zelf hun ultieme Maleisië-reis samen te stellen.

Voorbeelden van trips die je in het geval van Maleisië vooraf moet vastleggen omdat de kans groot is dat ze anders ‘vol’ zitten of ter plekke niet te organiseren zijn:

 • Selingan Turtle Island
 • Beklimming Mount Kinabalu
 • Duikcursus Perhentian (of een ander eiland)
 • Meerdaagse jungletochten met gids

7) Visumaanvraag

Als je naar Maleisië reist hoef je geen visum te regelen. Bij aankomst krijg je een stempel waarmee je 90 dagen in het land mag verblijven. Voorwaarde is wel dat je paspoort nog 6 maanden na vertrek geldig is en dat je over een door- of uitreisticket beschikt. Wil je langer verblijven, dan moet je wel een speciaal visum aanvragen, of je reist voor het verlopen van de 90 dagen naar een buurland om vervolgens weer terug te keren voor een nieuwe stempel.

8) Vaccinaties

Ga vooraf bij de huisarts, GGD of het tropeninstituut langs om informatie in te winnen m.b.t. de vaccinnaties die relevant zijn bij een vakantie naar Maleisië. Doorgaans worden de volgende vaccinaties met klem aangeraden: Hepatitis A, DTP en buiktyfus. Aanbevolen is een Hepatitis B vaccinatie. In bepaalde gebieden van Maleisië wordt een malariakuur aanbevolen, hoewel Malaria er maar zelden voorkomt.

Je haalt de aanbevolen reisvaccinaties bij de GGD of bij Meditel. Meditel heeft een handige website waar je direct per land kunt zien welke vaccinaties worden aanbevolen. Daarnaast kun je ook in één oogopslag zien wat geheel of gedeeltelijk door je zorgverzekeraar vergoed wordt. Let erop dat je de afspraak voor de reisvaccinatie uiterlijk 6-8 weken voor vertrek gemaakt hebt.

9) Reisverzekering en annuleringsverzekering

De meeste reizigers hebben een doorlopende reisverzekering en hoeven dus niks vooraf te regelen, behalve eventueel nagaan of ze wereldwijde dekking hebben. Heb je nog geen doorlopende reisverzekering, dan raden we aan dit direct te regelen. Een prima verzekeraar is Europeesche, waar wij zelf ook onze doorlopende reisverzekering hebben lopen. Naast de doorlopende verzekering hebben ze ook een kortlopende reisverzekering voor minder reislustige mensen. Dit is alleen interessant als je minder dan 30 dagen per reist.

Let erop dat je bij je eigen zorgverzekeraar vaak staffelkorting krijgt bij het afnemen van meerdere verzekeringen. Het kan dus zijn dat de reisverzekering bij een andere partij goedkoper lijkt, maar dat je vanwege de korting toch goedkoper uit bent bij je eigen verzekeraar.

Wat te bezoeken bij je eerste keer Maleisië

Wanneer je minimaal 3 weken in Maleisië te besteden hebt, kun je binnen één vakantie al een flink aantal toffe hoogtepunten van het land bezoeken. Een flink aantal bezienswaardigheden zul je waarschijnlijk voor een volgend bezoek moeten bewaren. Verderop volgt een overzicht met de grootste attracties, bestemmingen en bezienswaardigheden van Maleisië, zodat je een keuze kunt maken welke bestemmingen je in je reis opneemt.

De meeste reizigers zullen bij hun eerste keer naar Maleisië alleen het schiereiland bezoeken en Borneo (Sabah en Sarawak) voor een volgende keer bewaren. Dit hoeft echter niet, want je vliegt voor een appel en een ei van Kuala Lumpur naar diverse steden op Borneo.

De reisvolgorde is om het even

Een reis door Maleisië kun je op tientallen manieren uitvoeren. Wat dat betreft is er ook geen ‘meest logische route’ door het land. Wel is de kans groot dat je op basis van het aantal hoogtepunten die je perse wilt zien al een globale route door het land ziet verschijnen. Als je 3 weken te besteden hebt, en op elke bestemming maximaal 2 tot 5 nachten verblijft, kun je afhankelijk van je eigen wensen ongeveer 4 tot 7 plekken bezoeken. In de meeste gevallen reis je per huurauto, vliegtuig of bus tussen de verschillende bestemmingen, maar je kunt voor de kortere afstanden taxi overwegen.

Op deze pagina

Naar het schitterende Maleisië met Van Verre

Boek je accommodatie in Kuala LumpurBooking.com

Geweldig mooie Maleisië reizen met 333travel

Populaire reisorganisaties

Hoogtepunten bij een vakantie naar Maleisië

Hieronder volgt een overzicht met de meest populaire hoogtepunten van Maleisië. Je kunt zo zelf beoordelen of deze reisonderdelen belangrijk genoeg zijn om binnen je reis op te nemen of niet. Per reisonderdeel geven we een summiere omschrijving, daarbij geven we telkens aan hoeveel dagen je er wat ons betreft minimaal moet verblijven. Ook vermelden we hier ons rapportcijfer bij, zodat je een indruk hebt welke echte must-see’s zijn en welk je voor een volgende keer kunt bewaren.

Hoogtepunt Omschrijving Dagen Cijfer
Kuala Lumpur De schitterende hoofdstad van Maleisië. Een mooie mix tussen rommelig en strak, oud en modern, geurig en stinkend, druk en rustig en ga zo maar door. Onze lievelingsstad waar we met groot plezier 4 jaar woonden. Leuk centrum, meerdere leuke bezienswaardigheden, goed vervoer, veel moderne winkelcentra, overal eten (overdekt en aan de straat) met veel mooie en vooral betaalbare accommodatie. Stadsmensen kunnen hier makkelijk een dag of 5 verblijven, maar zijn grote steden niet jouw ding, dan is 1 of 2 nachten aan het eind ook prima om een leuke indruk te krijgen. 3D/2N 8
Penang Penang is één van onze favorieten eilanden. Niet vanwge het tropische sfeertje (hoewel dat op diverse plekken op het eiland ook wel snor zit), maar vooral vanwege mooie bezienswaardigheden als Penang Hill, Penang National Park en diverse mooie tempels. Batu Ferringhi is een leuk stranddorp met veel luxe resorts, heerlijke eten en de gezellige (toeristische) avondmarkt. Georgetown, de hoofdstad van het eiland, is zo leuk dat deze bestemming hieronder nog apart genoemd is. 4D/3N 8
Langkawi Het mooiste all-round eiland van Maleisië. Punt :). Je hebt eigenlijk alles op één eiland, van jungles tot authentieke kampungs, van luxe resorts tot simpele guesthouses, van brede stranden tot verlaten baaitjes en daarnaast nog tientallen andere toffe attracties (zoals de Kilim eco-tour, de kabelbaan de berg Mt. Cincang op en meer. En vanzelfsprekend kun je er ook heerlijk eten, gewoon op straat, of op het strand, of bij één van de luxe restaurants binnen de vele luxe resorts. 4D/3N 8
Ipoh Onontdekte parel op een paar uur rijden van Kuala Lumpur. Bekend van het heerlijke eten (de keuken van Ipoh is beroemd in heel Maleisië), de schitterende tempels, het compacte maar prachtige historische centrum (met overal street-art) en daarnaast is het een prima start om de Cameron Highlands te bezoeken. Ipoh is gaaf en zal de komende jaren waarschijnlijk uitgroeien tot een van de must-sees van Maleisië. 2D/1N 8
Malakka Het historische centrum van Malakka is sinds 2008 een UNESCO World Heritage Site en wij begrijpen dit absoluut. Leuk sfeertje, heerlijk eten, prachtige oude gebouwen en diverse leuke attracties en bezienswaardigheden. Prima voor 1 of 2 nachtjes en bij voorkeur in het weekend bezoeken want dan is het extra bruisend. 2D/1N 8
Cameron Highlands Prachtige theevelden tot waar het zicht reikt. Schitterende vergezichten terwijl je een lekker kopje thee met een verse scone nuttigt. De Cameron Highlands zijn de hooglanden van het schiereiland. Hier is het lekker fris en kun je dan ook fantastisch wandelen. De dagtour is een absolute aanrader. Je gaat met een 4×4 langs de grootste hoogtepunten van het gebied, waaronder de geweldig mooie theeplantages. 2D/1N 8
Pangkor In tegenstelling tot Penang en Langkawi is Pangkor nog heerlijk rustig met nauwelijks andere toeristen. Je rijdt het eiland in een half uur met de brommer rond en zo nu en dan rij je door een kampung waar je wat lekkers aan de straat kunt eten. Het toeristische centrum vind je aan de westzijde van het eiland, hier heb je tevens de mooiste stranden. Eén van de meest luxe resorts van Maleisië, het beroemde Pangkor Laut Resort, ligt op een privé-eilandje aan de westkant van Pangkor. Pangkor is goed bereikbaar vanuit Kuala Lumpur en voor veel mensen die het schiereiland met de huurauto verkennen één van de eerste stops van hun reis. 4D/3N 8
Taman Negara Taman Negara is één van de oudste jungles ter wereld. Het is een enorm gebied in het centrale deel van het schiereiland Maleisië en ligt op zo’n 3 uur rijden vanaf Kuala Lumpur. Hiermee is het een zeer goed bereikbaar nationaal park en jaarlijks wordt dit mooie gebied door veel toeristen bezocht. Wij komen er ook altijd met zeer groot plezier. De canopy walk is leuk, maar de night safari en de river cruise nog veel leuker. Echt zo’n plek die je een keertje bezocht moet hebben. 3D/2N 8
Johor Bahru Johor Bahru ligt pal tegenover Singapore. Veel Singaporese inwoners komen er in het weekend goedkoop winkelen en eten en langzaam is Johor een zakenstad en een stad van vertier geworden. Je hebt er meerdere grote winkelcentra en tevens een paar pretparken, waarvan Legoland Malaysia de grootste en meest bekende is (van Maleisië). Johor heeft relatief goedkope (luxe) accommodatie en zeer veel goede eettentjes, maar relatief weinig attracties en bezienswaardigheden waardoor wij er vaak niet langer dan een dag zijn. 1D 7
Lake Kenyir Het enorme merenstelsel was voorheen een bewoond gebied wat tijdens de jaarlijkse moessonperiode altijd overstroomde met alle nare gevolgen van dien. Om die reden besloot men het hele gebied met behulp van meerdere grote dammen vol water te laten lopen. De kleine uitstekende heuveltjes zijn oorspronkelijk bergtoppen van enkele honderden meters hoog. Op sommige plekken zie je nog bomen uit het water steken. Het is nog geen 30 jaar tijd uitgegroeid tot een unieke en zeer bijzondere eco-bestemming. Tijdens een boottocht (als dagtour) ga je naar grotten, watervallen en maak je korte wandelingen op zoek naar wild. Het varen over dit enorme meer is al een attractie op zich en als je echt heel veel geluk hebt spot je olifanten of zelfs een panter (was toevallig een maand voor onze eerste keer daar gespot door onze gids). 3D/2N 9
Perhentian Perhentian is één van de mooiste eilanden van Maleisië. Je hebt er hagelwitte stranden en kraakhelder water waar je fantastisch kunt snorkelen en duiken. Accommodatie is doorgaans goedkoop en vrij basic, maar schitterend zo direct aan de zee. Perhentian is het summum van een tropisch bountyeiland en wij komen er altijd met groot plezier. Let op dat het een populair eiland is en dat het vooral in het hoogseizoen erg druk is (veel accommodatie zit dan vol). 5D/4N 9
Redang Redang ligt dichtbij Perhentian en is ook een prachtig eiland. Ook hier kun je snorkelen, maar vergeleken Perhentian zijn de snorkelcondities net wat minder. Duiken is er daarentegen wel weer mooier. Je hebt er – in tegenstelling tot Perhentian – luxere accommodatie, waaronder het fantastische The Taaras, een genot om te verblijven. Redang is vooral erg populair onder de rijkere bevolking en ook komen er altijd veel inwoners uit Singapore om er een lang weekend te vieren. 4D/3N 8
Tioman Tioman ligt ook aan de oostzijde en is ook weer zo’n mooi tropisch eiland waar je goed kunt duiken en snorkelen. Tioman is groter dan Perhentian en Redang, waardoor je er ook met een brommertje kunt rondrijden. Het eiland heeft een paar dorpjes met basic accommodatie. Verspreid over het eiland liggen een aantal exlusieve resorts. Tioman is in tegenstelling tot Perhentian en Redang net wat minder makkelijk bereikbaar, je kunt het beste met de bus vanaf Kuala Lumpur nar Mersing (of met een huurauto, maar dat is zonde want dan staat de auto daar maar). 4D/3N 8
Kuala Selangor Kuala Selangor ligt op een uurtje rijden van Kuala Lumpur en het vrij suffe dorpje wordt soms bezocht om even bij te komen na de vlucht door toeristen die de grote steden liever vermijden. Er is echter een toffe attractie net buiten het dorp, namelijk het Firefly Park, waar je ’s avonds als het donker is vuurvliegjes kunt meemaken. Verder heb je er nog Sky Mirror, een tour naar een zandbank midden op zee waar het bij helder weer prachtig spiegelt. 1D 7
Pulau Ketam Ketam is een vrij bijzonder eiland dat vanuit KL bezocht kan worden. Op het eiland woont een Chinese community die leeft van visserij op het modderige eilandje. Huizen staan op palen en je hebt een paar mini-dorpjes en een paar hostels. Je komt er door de Komuter trein vanuit Kuala Lumpur naar het eindstation Pel Klang te pakken en daar vervolgens de ferry naar het eiland te pakken. Ketam betekend Krab, dus sla een portie verse krab daar niet over. 1D 8
Royal Belum Uniek natuurgebied dat helaas nog steeds geen beschermde status heeft. Het is enorm groot en loopt helemaal tot de Thaise grens in het noorden. Je hebt er veel diersoorten, waaronder olifanten, tapirs, gibbons en zelfs tijgers en panters. De kans om ze te spotten is echter superklein, want al deze dieren weten de bewoonde wereld goed te vermijden. Bij een dagtocht over het enorme Temenggor merenstelsel kom je langs een paar Orang Asli nederzettingen en tevens ga je kijken bij een salt lick of er groot wild is. Ook de rafflesia kun je hier spotten, hoewel je hiervoor wel op het juiste moment moet komen. Echt een pareltje en voorlopig nog totaal onopgemerkt. 3D/2N 9
Kuching Kuching is de grootste stad van Sarawak met in de directe omgeving diverse toffe highlights waaronder het mooie Bako National Park, de mooie stranden bij Damai en het orang-utan rehabilitatiecentrum Semenggoh. Kuching vormt ook de uitvalbasis voor meerdaagse tours naar de Bario-hooglanden en naar de Iban bij Batang Ai. Kuching zelf is een mooie stad met diverse leuke sights. Het heerlijke eten (vooral veel fantastische visgerechten) is ons echter nog het meeste bijgebleven :). 3D/2N 8
Kota Kinabalu Kota Kinabalu is de grootste stad van Sabah en de uitvalbasis voor het bezoek aan de gelijknamige Mount Kinabalu (en het Kinabalu National Park waar de berg binnen te vinden is). Schitterende stad met een paar leuke attracties, wat toffe foodcourts en een batterij aan luxe resorts aan de lange brede stranden (ten noorden van de stad). Kota Kinabalu vormt ook de start voor de oude trein over de Borneo Railway en eilanden als Pulau Tiga en het grote Labuan. Pal tegenover Kota Kinabalu liggen verder nog de snorkeleilanden van het Tunku Abdul Rahman marine park, waar je met een ferry (meerdere keren per dag) naartoe kunt. Iets verderop liggen nog duikeilanden als Mengalum en Mantanani, toffe bestemmingen wanneer eilanden als Perhentian tijdens het regenseizoen niet te bezoeken zijn. 2D/1N 8
Mount Kinabalu Mount Kinabalu is de hoogste berg van Maleisië. Het ligt op zo’n 1,5 uur met de auto van Kota Kinabalu. De berg is een populaire attractie onder outdoorliefhebbers. Je kunt in een dag en een nacht naar de top, om de ochtend erop van een absoluut geweldig uitzicht te genieten. Wij deden de klim alweer in 2006, maar het kriebelt om het nog een keer te doen. Mount Kinabalu ligt binnen Kinabalu National Park, dus ook als je geen trek hebt de berg te beklimmen, kun je altijd nog naar het natuurpark voor mooie wandelingen. 2D/1N 9
Sandakan Sandakan is een stad aan de oostzijde van Sabah. Het is het toegangsoord tot meerdere mooie attracties in de omgeving, waaronder de schitterende wildlife langs de Kinabatangan en dichterbij de Gomantong Caves en Sepilok, het orang-utan rehabilitatiecentrum. Dichtbij Sandakan liggen verder eilanden als Selingan (waar je de schildpadden kunt meemaken) en Lankayan waar je fantastisch kunt duiken. 1D 7
Semporna (en de duikeilanden) Semporna is het kleine havenstadje waar je langskomt als je onderweg bent naar een van de mooiste duikeilanden van Maleisië. Sipadan is wereldwijd bekend onder duikers en wordt gezien als één van de meest unieke duikspots ter wereld. Vlakbij Sipadan ligt verder het eiland Mabul, dat weer wereldwijde faam kent vanwege de uitstekende muck-diving condities. Je hebt nog meer eilanden, zoals Pom Pom en Mataking, waar naast duiken ook genieten centraal staat. Kapalai is een resort op een zandbank en dit is de perfecte plek voor een huwelijksreis of als je in stijl wilt overnachten tijdens een duiktrip. 4D/3N 9
Kinabatangan River De Kinabatangan rivier is misschien wel dé plek in Maleisië om wildlife te spotten. Nergens in het land is de ‘spotkans’ zo groot. Dit is niet voor niks. Aan beide zijden van de rivier is de jungle tot soms wel 100 meter gekapt, waardoor al het wild redelijk dicht op elkaar aan de rivieroever leeft (wat natuurlijk gezien ook vaak gebeurt, maar dan zouden ze zeker wegtrekken wanneer toeristen het gebied betreden). Desondanks is de Kinabatangan een fantastische eco-bestemming. Nergens heb je meer kans oog in oog te staan met olifanten, orang-utans, proboscis, kingfishers, krokodillen, de Bornean clouded leopard en meer. 4D/3N 9
Mulu National Park Mulu National Park is moeilijk bereikbaar waardoor veel reizigers een bezoek overslaan. Het is echter één van de allermooiste plekken van Maleisië. De grotten zijn mega en daarbij gigantisch mooi. De jungle is uitgestrekt en de hike naar de pinnacles is er een om nooit meer te vergeten. Om er te komen moet je eerst naar Miri reizen en daar een klein vliegtuigje naar de landingsbaan bij het natuurpark nemen. Er is accommodatie vlakbij het park en er zijn ook wat budgetplekjes erbuiten. 2D/1N 9
Selingan Turtle Island Gave eco-attractie ten noordoosten van Sandakan. Het eiland staat in het teken van het onderzoek naar zeeschildpadden. Er worden vaste tours naartoe aangeboden, maar omdat er een max aantal bezoekers per dag geld, is deze zeer populaire tour vaak ver vooruit al volgeboekt. 2D/1N 8
Lankayan Schitterend duikeiland ten noordoosten van Sandakan, met maar één resort. Echt ultieme luxe en alles staat er in het teken van duiken en snorkelen. Het is vooral populair onder reizigers die op huwelijksreis gaan en tegelijk ook willen duiken. 4D/3N 9
Bako Nationaal Park Bako nationaal park ligt dichtbij Kuching en is zeer goed bereikbaar vanaf deze stad in Sarawak (Borneo). Je kunt er voor een dagje naartoe maar je kunt er ook overnachten. Er zijn diverse mooie wandeltochten en onderweg zie je apen (waaronder de Proboscis) en diverse andere diersoorten (maar als je geluk hebt ook grote spinnen en slangen). 1D 8
Batang Ai Maak de echte Iban mee in hun longhouses bij Batang Ai. Voor veel reizigers een absoluut (cultureel en avontuurlijk) hoogtepunt van de reis door Borneo. 2D/1N 8
Georgetown Het eiland Penang noemden we hierboven al, maar de hoofdstad van het eiland – Georgetown – krijgt als UNESCO World Heritage Site een speciale vermelding. Deze stad is erg leuk en biedt voldoende om je er enkele dagen te vermaken. Er zijn tientallen tempels en andere sights, maar vooral het lokale sfeertje is er fantastisch. Heerlijk eten aan de straat, of een koffietje op één van de terrassen voor Gurney Paragon, wij kunnen niet wachten daar weer eens naartoe te gaan :). 3D/2N 8
Kuala Terengganu Kuala Terengganu ligt aan de oostkust van het schiereiland en is één van de drie grotere steden aan die kant van Maleisië. De stad heeft een paar bezienswaardigheden en de meeste reizigers die je er treft zijn op doortocht naar één van de bountyeilanden in die regio te vinden zijn. Leuk maar niet noodzakelijk om er te overnachten. 1D 7
Kota Bharu Mocht je een overnachting aan de oostzijde van het schiereiland overwegen, dan zou onze voorkeur uitgaan naar Kota Bharu. Je hebt er diverse leuke bezienswaardigheden en er is ook voldoende accommodatie te vinden. Ook hier geldt weer dat de meeste reizigers er vooral komen wanneer ze eilanden als Perhentian of Redang bezoeken. De dagmarkt van Kota Bharu is wel echt supermooi, waarschijnlijk de mooiste die je in Maleisië zult tegenkomen. 1N/2D 8
Kunatan Kuantan wordt vaak overgeslagen door toeristen en dit komt ook wel overeen met de indruk die wij van de stad hebben. Er zijn geen echte hoogtepunten en ook in de omgeving is niet veel leuks, behalve de Charas grotten en het noordelijk gelegen strandoord Cherating. 1D 7
Cherating Cherating is een leuk stranddorp aan de oostkust van het schiereiland. De brede stranden zijn er mooi, maar het zeewater is vaak niet zo mooi als rond de eilanden die je hier vlak voor de kust hebt. Cherating is echter wel leuk voor een paar nachten en er zijn ook diverse activiteitenkantoortjes waar je leuke tourtjes kunt boeken. Wij vonden de Firefly Tour het leukst om te doen, sla deze zeker niet over als je er bent of langskomt. Het eten bij de standtentjes is trouwens ook erg lekker. 1N/2D 7

Korter dan drie weken kan ook prima

Hoewel je Maleisië prima in vogelvlucht kunt bezoeken, kun je bij een reis die korter duurt dan drie weken beter wat keuzes maken en bepaalde gebieden overslaan om ook nog echt vakantie te vieren (in plaats van alleen maar reizen). Niet elke reiziger kan er goed tegen om elke dag urenlang in de bus of trein te zitten. Wil je Maleisië in bijvoorbeeld 10 dagen of twee weken bezoeken dan kun je het beste de volgende reisvoorbeelden overwegen:

 • Kuala Lumpur en Penang
 • Kuala Lumpur en Penang
 • Kuala Lumpur en Langkawi
 • Kuala Lumpur, Malakka en Pangkor
 • Kuala Lumpur, Taman Negara, Langkawi
 • Kuala Lumpur, Penang en Langkawi
 • Kuala Lumpur en Perhentian
 • Alleen Penang
 • Alleen Langkawi
 • Kuala Lumpur, Taman Negara, Cameron Highlands, Penang
 • Kuala Lumpur, Taman Negara, Cameron Highlands, Langkawi
 • Kuala Lumpur, Taman Negara, Cameron Highlands, Pangkor

Tips

 • Let erop dat je voldoende afwisseling aanbrengt in het reisprogramma. Zoals je bij de reizen van de verschillende reisorganisaties kunt zien bestaan hun reizen meestal uit een leuk en gevarieerd programma.
 • Ga vooraf na of de bestemmingen die je wilt bezoeken een ‘beste tijd’ voor een bezoek hebben.
 • De Maleisische ambassade organiseert jaarlijks de ‘Malaysia Fair’ waar lekker eten centraal staat. Hou de website of de Facebook pagina van de Maleisische ambassade in de gaten voor de exacte data.
 • De jaarlijkse Vakantiebeurs en de Beurs voor Bijzondere Reizen zijn twee evenementen waar je veel te weten kunt komen over een reis door het prachtige Maleisië. Als je niet genoeg hebt aan de informatie op het internet, is dit een leuke manier om meer te weten te komen over het land. Vaak is Tourism Malaysia ook zelf aanwezig met een officiële stand.
 • De meeste reisorganisaties hanteren vergelijkbare betalingsvoorwaarden. Nadat een boeking definitief gemaakt is (in sommige gevallen na het geven van een concreet akkoord op een reisvoorstel) krijg je de factuur met hierop vermeld het percentage van de aanbetaling. Dit ligt meestal op zo’n 20% van de totale reissom. In veel gevallen dien je uiterlijk 6 weken voor vertrek de volledige reissom hebben voldaan.
 • Een handige manier om te achterhalen wat er nu allemaal precies te doen is op een bestemming is door de website Tripadvisor te bezoeken en dan de bestemming erbij te halen. Hier heb je een categorie genaamd ‘Activiteiten’ waar je een enorm overzicht met de bezienswaardigheden en attracties in de directe omgeving ziet.
 • Zorg voor een annuleringsverzekering wanneer je een georganiseerde reis boekt. Ga ook na wat je plan B is bij het zelf organiseren van een reis door Maleisië. Soms lopen zaken net even anders in het land en het zou jammer zijn als je zaken vooraf betaald hebt en bij problemen niet (deels) terug krijgt.

 
Mooie gezinsreizen naar Maleisië met DjoserFantastische reizen naar Maleisië met ANWBPrachtige reizen naar Maleisië met TUI

5 mooiste Maleisië-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Maleisië

333travelv.a. €2047 incl.

Highlights West-Maleisië

Prachtige 14-daagse rondreis langs een mix van indrukken en schitterende natuur met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2498 incl.

Maleisië & Borneo (Sarawak)

19-daagse groepsrondreis Maleisië, de perfecte combinatie van natuur, cultuur en strand met ANWB Reizen.

Lees meer

TUIv.a. €2240 incl.

Highlights van Maleisië

Schitterende 16-daagse groepsrondreis door Maleisië met NL-sprekende reisleiding met TUI.

Lees meer

Van Verrev.a. €2300 excl.

Hoogtepunten van West-Maleisië

Een prachtige en complete 19-daagse rondreis met Van Verre.

Lees meer

Djoserv.a. €2995 incl.

Rondreis West-Maleisië & Borneo

20-daagse rondreis door Maleisië, van het multiculturele vasteland tot nationale parken met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Maleisië kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Maleisië samenstellen. Zoek je vliegtickets via Momondo, je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij 12go.asia en boek de tours bij Klook of GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Maleisië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.