Eten is het belangrijkste tijdverdrijf in Maleisie en de hoofdstad Kuala Lumpur heeft ontelbaar veel (goede) restaurants. Knoop je een gesprek aan met een local dan is de kans groot dat het om enig moment over lekker eten gaat. Dan vragen ze of je dit of dat al eens geprobeerd hebt, vaak gevolgd door een tip met de beste plek die ze kennen. Elke andere plek die vervolgens genoemd wordt is minder goed en zo heeft iedereen een favoriete plek voor een bepaald soort eten of keuken. Eten kan op allerlei manieren in Maleisie, varierend van spotgoedkoop tot extreem luxe (en duur).

Eten speelt zo’n grote rol in Maleisie dat je bij populaire eettentjes vaak enorme rijen ziet rond lunchtijd of rond het avondeten. Foodcourts heb je ook in grote aantallen in en rond KL en ook hier is het vooral later op de avond vaak zeer druk. Wachten op eten hoort erbij en dit accepteert iedereen omdat ze weten wat er te halen valt. Wij wisselen tijdens onze reizen door Maleisie vaak flink af. De ene keer een foodcourt of een losse hawker langs de straat, gevolgd door een luxe diner in een van de goed beoordeelde plekken.

In Maleisie heb je alles door elkaar heen. Het land zelf kent al diverse keukens, elk van de betreffende bevolkingsgroep. Maleisisch eten (Malay) is vergelijkbaar met Indonesisch eten, Chinees eten is vrij mager en bevat veel groente en is wat ons betreft de meest gezonde keuken, Indiaas eten kom je ook overal tegen, maar voor het echte werk ga je naar de wijk Brickfields met een keur aan (vegetarische) Indiase restaurants. Verder heb je nog de Mamaks, een kruising tussen Malay en Indiaas, maar vooral zeer goedkoop en echt voor de (armere) locals. Naast alle lokale keukens kom je in KL zo’n beetje elke andere keuken tegen, van steakhouses tot hamburgertenten, van Frans tot Ethiopisch.

Foodcourts

Er zijn in en rond Kuala Lumpur diverse foodcourts te vinden. Foodcourts zijn plekken waar de lokale bevolking komt voor het ontbijt, de lunch en het avondeten. Foodcourts heb je in woonwijken maar ook – vaak onderin – winkelcentra. Bij luxe winkelcentra is het eten meestal van betere kwaliteit (en duurder/drukker). Toeristen die geen eigen vervoer hebben zijn meestal aangewezen tot de foodcourts in centraal gelegen winkelcentra. Door de komst van het populaire Grab kun je ook makkelijk naar een foodcourt in één van de buitenwijken, waar de kwaliteit vaak beter is (en goedkoper, maar wellicht nog drukker).

Meestal kun je bij een foodcourt van alles en nog wat krijgen; variërend van lokaal Maleisisch tot Chinees, Indiaas, Thais en zelfs westers (de pizza is vaak erg populair). Prijzen zijn laag en de enorme keuze maakt het tot de perfecte plek met groepen omdat iedereen kan eten waar hij/zij op dat moment zin in heeft. Het werkt er verder als volgt. Een foodcourt is meestal een groot plein met aan de randen allemaal kleine eettentjes. In het midden vind je vele tientallen tafels met stoelen. Wanneer je een tafel gevonden hebt, onthoud je het nummer op de tafel. Vervolgens ga je op zoek naar het eettentje met het gerecht naar keuze. Daar bestel je iets en vervolgens geef je het tafelnummer door. Ga vervolgens terug naar je tafel en wacht totdat ze het gerecht komen brengen. Je betaalt nadat je gerecht gebracht is, zorg dus voor contant geld (het liefst briefjes van RM10). De meeste gerechten kosten niet meer dan RM10.

Drinken werkt anders. Er lopen meestal allemaal medewerkers met hetzelfde t-shirt rond die drankjes bezorgen. Zij komen bij je tafel langs om een drankorder op te nemen. Je kunt sapjes bestellen (let erop dat een reguliere ‘Orange Juice’ erg zoet is, en dat je om ‘Less sugar’ moet vragen voor een minder zoete versie), ijsthee, frisdrank en bier. Let er bij het drinken van bier op dat je de bierdames vriendelijk verzoekt om niet na elke slok uit je glas het glas tot de rand bij te vullen. Ze zijn zeer gedreven om je in recordtempo een halve liter bier op te laten drinken.

De meest populaire foodcourts in Kuala Lumpur zijn:

 • Foodrepublic, Pavilion KL
 • Hutong, Lot10
 • Ming Tien, Bandar Utama
 • Kuchai Lama Food Court, Old Klang Road
 • Nu Sentral Food Court, Nu Sentral
 • SS2 Hawker Centre
 • Signatures Food Court, Suria KLCC
 • TDDP Food Court, Taman Desa

Restaurants

De enorme keuze in restaurants maakt het soms moeilijk om net dat goede tentje te vinden. Kwaliteit verschilt nogal en als je echt culinair wilt eten kun je het beste vooraf even wat uitzoekwerk verrichten. Je hebt in Kuala Lumpur overal restaurants, soms los en soms zelfs verscholen in woonwijken, soms onderin appartementencomplexen, in hotels, winkelcentra hebben soms hele eetverdiepingen met tientallen restaurants naast elkaar. Over het algemeen kun je met een gerust hart eten in de restaurants van de vele 5-sterren hotels in de stad. In het overzicht hieronder zie je ook diverse restaurants terugkomen die bij een hotel horen. In winkelcentra heb je altijd een aantal gewone restaurants met daarnaast een paar luxe restaurants. Wil je gemakkelijk, goed en betaalbaar westers eten, ga dan naar Tony Roma’s of TGI Fridays. In Pavilion zit ook nog het leuke Johnny Rockets, gaaf om met de kinderen te bezoeken voor een ‘foute’ hap.

Een speciale categorie in Kuala Lumpur is het Japanse eten. Je hebt echt enorm veel Japanse restaurants in de stad, waarvan een aantal zeer goed beoordeeld zijn. Onze favoriete plek in Taman Desa (alleen Japanse expats kenden het verborgen plekje) hield er helaas mee op waardoor we alweer een tijd zoekende zijn naar ons nieuwe favoriete Japanse plekje. Er zijn in KL tig sushirestaurants met zgn ‘sushi belt’ vol sushi die je er zelf af kunt pakken. In onze jaren in KL vonden wij Europese keukens ietwat tegenvallen. Hoewel je wel een aantal goede Italiaanse restaurants had, klopte het toch altijd net niet (het authentiek ontbrak). Dit gold ook voor de Franse en Spaanse keukens, waardoor wij het meestal bij lokaal eten en Japans eten houden.

Enkele populaire restaurants in het centrum van Kuala Lumpur zijn:

 • Kampachi Equatorial Hotel (Japans)
 • Bijan (Maleisische keuken)
 • Dining In The Dark, Changkat
 • Prime @ Le Meridien (Westers)
 • Restoran Fatty Crab (Chinees)
 • Rama V (Thaise keuken)
 • La Risata Ampang (Italiaans)
 • Devi’s Corner (Indiaas)
 • Taka by Sushi Saito @ St. Regis
 • Burger on 16
 • Skillet At 163
 • Iketeru Restaurant @ Hilton KL
 • THIRTY8 @ Grand Hyatt

 
 

5 mooiste Maleisië-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Maleisië

v.a. €1675 excl.

Hoogtepunten van Maleisië

Schitterende rondreis langs alle highlights van West-Maleisië & Borneo met Puur Azië.

Lees meer

v.a. €1429 incl.

Groepsrondreis Maleisië

Ga mee langs de hoogtepunten van West-Maleisië met de meest geboekte rondreis van ANWB.

Lees meer

v.a. €1289 excl.

Borneo rondreis betaalbaar

In 16 dagen langs alle highlights van Borneo met Local Hero Travel. Reis als een local!

Lees meer

v.a. €1470 excl.

Hoogtepunten van West-Maleisië

Een prachtige en complete 19-daagse rondreis met Van Verre.

Lees meer

v.a. €1500 excl.

Borneo & West-Maleisië

16-daagse rondreis langs het mooiste van Maleisie met PANGEA Travel.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Maleisië kunt boeken. Populair zijn ANWB Vakantie, 333Travel en De Jong Intra. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Maleisië samenstellen. Boek bv. je retourtickets bij Vliegtickets.nl of Momondo, je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij Baolau.com en boek de tours bij GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Maleisië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.