Je eerste reis naar Maleisië is altijd bijzonder en soms zelfs een beetje spannend. Wij gingen alweer in 2000 voor het eerst naar Maleisië. De reis boekte je toen (nog) niet via internet, maar gewoon via de reiskatern van een krant. Daar stonden allemaal kleine reklames voor verre reizen en één van deze reizen ging naar Penang, Maleisië. Onze eerste reis was natuurlijk gaaf, maar ook wisten we direct dat we bij een volgende keer veel dingen anders aan zouden pakken. Een goede voorbereiding is het halve werk en sindsdien zijn we tientallen keren met groot plezier terug naar Maleisië geweest en hebben we er zelfs een aantal jaar gewoond. Hieronder vind je een overzicht met reisinformatie en reistips die wellicht van pas komen tijdens de voorbereidingen of ter plekke.

Afdingen

In Azië is afdingen gebruikelijk. Je moet echter wel vooraf weten waar je af kunt dingen. Bij de avondmarkten (Pasar Malams) kun je meestal fors afdingen op alle artikelen, het onderhandelen over de prijs hoort er simpelweg bij. Dit geldt ook voor Chinatown in steden als Kuala Lumpur en Georgetown. In de vele luxe warenhuizen is het doorgaans niet gebruikelijk om af te dingen. Als je het toch probeert moet je niet vreemd opkijken als men verbaast reageert. Niet geschoten is echter altijd mis en het kan nooit kwaad om bij grote uitgaven om een ‘best price’ te vragen.

Alarmnummers

Politie 999
Brandweer: 994
Ziekenhuis 999
Toeristenpolitie 999

Alcohol

Ondanks dat Maleisië een islamitisch land is, kun je er gewoon alcohol kopen. Vooral in de gebieden waar voornamelijk Chinezen wonen, is alcohol overal verkrijgbaar. Dit geldt ook voor de grote steden in Maleisië. Alcoholische dranken zijn minder goed verkrijgbaar in de islamitische provincies aan de oostzijde van het schiereiland Maleisië. In steden als Kota Bharu en Kuala Terengganu kun je alleen in hotels (of accommodatie met Chinese of westerse eigenaren) een biertje drinken. Op de eilanden voor de (oost)kust kun je wel alcoholische dranken kopen. Naast (voornamelijk geïmporteerd) bier, kun je in Maleisië ook cocktails, sterke dranken en wijn drinken.

Betaalmiddel

De Maleisische munteenheid is de Maleise ringgit (RM), een ringgit bestaat uit 100 sen. Er zijn munten van 5, 10, 20, 50 sen als ook van 1 ringgit. De briefjes zijn er in de waarde van 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 tot 1000 ringgit. Meestal betaal je met briefjes van 5, 10, 20 en 50. Bij pinnen krijg je nog wel eens een briefje van 100 ringgit, dit kan al een probleem vormen, omdat veel winkels dit bedrag niet kunnen wisselen (vooral langs de straat bij de hawkers).

Bevolkingsgroepen

In Maleisië heb je diverse bevolkingsgroepen, met elk een eigen godsdienst. In Maleisië wonen de Malay people (Maleise bevolking – 53%), Chinezen, Indiërs, Indonesiërs, Arabieren en westerlingen.

Buurlanden

Maleisië grenst direct aan vier landen. Indonesië in het zuiden en oosten, de Filippijnen in het noorden boven Borneo, Thailand in het noordwesten en Singapore direct tegen Maleisië aan in het zuiden van het schiereiland.

Drugs

Neem geen drugs mee naar Maleisië! Op drugsmokkel/drugshandel staat de doodstraf en het in het bezit hebben van verboden drugs wordt zeer zwaar bestraft. Zorg voor speciale medicijnen dat je een dokters- of apothekersverklaring bij je hebt. Houdt daarnaast altijd je koffers en tas(sen) in de gaten als je naar, van en binnen Maleisië reist.

Duiken en snorkelen

Maleisië is een prachtig land voor de duikliefhebbers. Vooral rond de vele bountyeilanden aan de oostzijde van het schiereiland kun je perfect duiken. De beste duikspots – wereldberoemde duikspots – liggen aan de oostzijde van Borneo. Hier vind je de eilanden Sipadan en Mabul. Snorkelen kan ook altijd bij deze eilanden. De bekende toeristische eilanden Penang en Langkawi zijn minder geschikt voor de duik- en snorkelliefhebbers. Langs de eilanden kun je niet of nauwelijks duiken (in vergelijking met de eerder genoemde gebieden). Wel heb je op een uurtje varen het kleine eilandje Pulau Payar, hier kun je wel prima snorkelen en duiken, maar een dagtrip is vrij toeristisch en ook vrij prijzig.

Elektriciteit

De netspanning in Maleisië is 220 volt. De stopcontacten zijn alleen geschikt voor zogenaamde Engelse stekkers. Het verdient daarom aanbeveling een universele adapter mee te nemen. Bij de meeste hotels echter kun je bij de receptie een adapter lenen. Sommige (luxe) hotels hebben inmiddels standaard een adapter in een van de laatjes liggen. Ook zie je steeds vaker één of meerdere usb-poorten in hotelkamers. Bij supermarkten kun je overigens ook een adapter kopen zodat Nederlandse stekkers in het Maleisische stopcontact passen.

Elektronica

Net als zoveel Aziatische landen kun je in Maleisië op veel plekken elektronica aanschaffen. Zo heb je meerdere malls waar je vooral winkels met fotocamera’s en computers aantreft (bv IMBI en Plaza Low Yat in Kuala Lumpur). Niet altijd zijn dit soort artikelen goedkoper en daarbij werkt soms net anders met de garantie op producten wanneer je ze in Maleisië gekocht hebt. Met de komst van de vele Nederlandse webwinkels scheelt het soms maar een paar tientjes met de prijzen in Maleisië. Wel zeer goedkoop zijn accessoires zoals cameralenzen, tassen, headphones etc. Houd de Nederlandse regelgeving rond het meebrengen van luxe artikelen wel in de gaten, je riskeert een forse boete als je teveel waardevolle goederen mee naar Nederland neemt.

Etikette

 • Trek je schoenen uit bij het betreden van tempels of wanneer je een huis van een local betreedt.
 • Aanraken is niet gebruikelijk. Mannen schudden elkaar de hand maar nooit de hand van een vrouw. Jongeren geven elkaar soms – heel westers – 2 of 3 zoenen bij het weerzien.
 • Lees bij de ingang van tempels en andere attracties vooraf op de bordjes wat wel en niet mag.
 • Bedek benen en armen bij het betreden van tempels.
 • Topless zonnen is bij wet verboden.
 • Toeristen mogen gewoon eten tijdens de ramadan, maar je kunt jezelf afvragen of het netjes is voor alle moslims die jou zien eten.
 • Wijzen doe je met je duim en niet met je wijsvinger.
 • Je geeft iemand altijd met je rechterhand een hand.

Fooi

Het geven van fooi is in Maleisië niet gebruikelijk, er wordt namelijk al standaard een service fee toegevoegd aan het totaalbedrag. Wanneer je naar een westerse eetgelegenheid gaat, dan is het weer minder erg om een fooi te geven.

Geldzaken

De munteenheid van Maleisië is de ringgit (RM). Je kunt euro’s bij de banken en wisselkantoren wisselen, maar pinnen is net zo gemakkelijk en zelfs – bij grotere bedragen – voordeliger. In Maleisië worden op de meeste plekken de volgende credit cards geaccepteerd: American Express, VISA, Diners Club, Eurocard/Mastercard. Traveller Cheques zijn niet meer van deze tijd, de omwisselkosten maken het onrendabel. Overal heb je pinautomaten en als je telkens meteen RM1500 pint (de max) valt het reuze mee qua transactiekosten.

Hawker stalls en foodcourts

Meestal eten de locals zelf bij de zgn. hawker stalls, de groepering van kraampjes langs de weg of op een plein. De kwaliteit van het voedsel is over het algemeen zeer goed in Maleisië. Voor de zekerheid kun je altijd vooraf even goed kijken waar het druk is en waar niet. Zitten er veel locals bij een bepaald kraampje, dan mag je vaak stellen dat het voedsel van goede kwaliteit is. Hetzelfde geldt voor de eetverdieping in de shopping malls. Bij deze foodcourts, staat soms wel een complete verdieping in het teken van eten. De hawkers stalls op Penang zijn vooral zeer goed, het eiland staat ook bekend als de beste plek voor heerlijk eten in Maleisië.

Hoogseizoen

Maleisië is het hele jaar door te bezoeken, er is dan ook niet echt sprake van een toeristisch hoogseizoen. Wel is er in sommige periodes sprake van een regenseizoen of moesson, afhankelijk welke locaties je binnen Maleisië wilt bezoeken. Zo gaan de meeste Nederlanders in de maanden juni tot september naar Maleisië, dit valt samen met onze eigen zomervakanties. Rond de westerse feestdagen (Kerst en Nieuwjaar) vertrekken ook veel toeristen naar Maleisië.

Hotels

In Maleisië heb je veel tophotels. Backpackers komen er echter ook goed aan hun trekken, je hebt er voldoende lowbudget hostels, waar je voor een paar euro per nacht kunt verblijven. Een gemiddeld drie- of viersterren hotel biedt al alles wat je kunt bedenken, goede kamers met airco en vaak op een goede plek gelegen. De tophotels zijn wat je ervan mag verwachten, luxe en zeer goede voorzieningen. Hotels boek je gemakkelijk vanuit Nederland via het internet, sites als Booking.com en Agoda.nl beiden vaak zeer scherpe prijzen. Veel reisorganisaties bieden de mogelijkheid om naast een ticket zelf een aantal verschillende hotels uit te zoeken. Ook in dit geval zijn de prijzen vaak zeer scherp (door vooraf kamers in te kopen). Voorbeelden van reisorganisaties waar je zelf hotels kunt selecteren zijn Van Verre en 333travel.

Inentingen

Vanuit Maleisië worden geen inentingen verplicht gesteld. Vanuit Nederland wordt wel geadviseerd om minimaal een DTP en Hepatitis A inenting te hebben. Daarnaast wordt in bepaalde gevallen – vooral wanneer je de binnenlanden van Sabah en Sarawak op Borneo bezoekt – een malariakuur voorgeschreven. Laat je altijd vooraf goed informeren door je eigen huisarts, de GGD of het tropeninstituut.

Internationaal rijbewijs

Officieel gezien is je Nederlandse rijbewijs geldig in Maleisië. In de praktijk kan het taalverschil tot problemen leiden. Ook kunnen autoverhuurders om een internationaal rijbewijs vragen. Een internationaal rijbewijs kost €18,95 en kun je laten maken bij een vestiging van de ANWB. Je moet zelf een pasfoto meenemen. In de praktijk kun je ook wel een auto huren met je gewone Nederlandse rijbewijs en een kopie van je paspoort. Om geen risico te lopen is het raadzaam om wel een internationaal rijbewijs mee te nemen.

Internet

Vandaag de dag koopt iedereen bij aankomst een lokale simkaart met 3G of 4G verbinding met een flinke databundel. Mobiel internet is in Maleisië redelijk snel (meestal tussen 10mbit en 50mbit) en behalve in de diepe jungles heb je overal wel dekking. Op veel plekken in Maleisië heb je verder gratis wireless internet. Dit geldt voor (bijna) alle hotels en ook voor diverse shopping malls. Bij Starbucks en de Coffee Bean heb je ook gratis wireless internet. In Maleisië heb je in alle grote steden en dorpen internetcafés, hetzelfde geldt voor de vele toeristische bestemmingen binnen Maleisië. In de praktijk zie je er echter vooral locals gamen en soms een verdwaalde backpacker. Bij de internetcafés kun je voor een paar ringgit per uur gebruik maken van het internet. Je hebt vaak ook een internetvoorziening binnen het hotel, maar dit is vaak vrij prijzig. Hiervoor moet je dus wel zelf een laptop meenemen. Laat bij een internetcafé nooit gegevens achter op de computer. Zorg er daarnaast altijd voor dat de computer waar je achter werkt, geen gegevens van je bewaard.

Jungle

Binnen Maleisië liggen de oudste jungles ter wereld. Taman Negara is bijvoorbeeld het oudste primaire regenwoud op aarde. De meeste echte jungle vind je op Borneo, binnen de provincies Sabah en Sarawak. Je kunt al op zeer laagdrempelige wijze kennis maken met de prachtige jungle, Taman Negara ligt namelijk op 2 uur rijden vanaf Kuala Lumpur.

Klimaat

In Maleisië is er sprake van een tropisch klimaat. Dit heeft onder andere tot gevolg dat er dagelijks wel een bui kan vallen. Op de vraag of het wel eens regent is het antwoord ja, maar meestal een half uurtje per dag rond het einde van de middag. Tijdens de regentijd regent en onweert het vaak ’s nachts. De westzijde van het schiereiland heeft te maken met een mild regenseizoen, grofweg tussen de maanden juni en september. De oostzijde kent een heftige moessonperiode, tussen oktober en februari. In deze maanden heb je als toerist ook niet veel te doen aan deze kant van het land. Borneo heeft niet echt een regenseizoen, maar soms wel te maken met de staart van het tyfoonseizoen. Ook op Borneo regent het meestal dagelijks wel even (flink). De weerskaartjes geven bijna altijd aan dat het ‘bewolkt is met een enkele bui’, dit is geen juist beeld, over het algemeen regent het dagelijks kort en heftig (half uurtje).

Kuala Lumpur International Airport

Intercontinentale vluchten van en naar Maleisië komen allemaal aan op Kuala Lumpur International Airport (KLIA). Deze enorme luchthaven ligt op een uur rijden vanaf Kuala Lumpur (+/- 50km), ten zuiden van de stad bij de plaats Sepang. Vanaf de luchthaven kun je op meerdere manieren naar de hoofdstad reizen. Dit kan per taxi, premier taxi, klia express of met de expressbus.

Lokale simkaart

Het landennummer van Maleisië is +60. Je kunt gewoon met je eigen mobieltje in Maleisië bellen, dit is echter enorm duur. Beter is het om bij aankomst een simkaart te kopen, en daarbij een scratchcard met beltegoed. Via de Maleise sim (en niet je eigen sim) bel je dan het nummer op de scratchcard. Vervolgens bel je via de dienst (scratchcard) naar Nederland, meestal voor maar een paar centen per minuut. Met de simkaart kun je ook goedkoop binnen Maleisië bellen en ook een databundel is mogelijk voor mobiel internet.

Luchtvaartmaatschappijen

Er vliegen meerdere luchtvaartmaatschappijen naar Maleisië. Malaysia Airlines, Singapore Airlines en KLM vliegen het meest frequent op het traject. De vlucht duurt ongeveer 12 uur. Meestal vertrek je rond het middaguur vanuit Amsterdam, je komt dan (incl. tijdsverschil) rond 7.00 lokale tijd aan in Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië. De KLM vlucht is prettig met kinderen, want die vertrekt om 20.30 waardoor ze vrij snel gaan slapen en de volgende dag kom je om 15.30 aan in KL, waardoor het na zo’n lange vlucht fijn is om al meteen weer (vroeg) naar bed te kunnen. Vlieg je met Singapore Airlines, dan heb je te maken met een korte tussenstop in Singapore, voordat je doorvliegt naar Kuala Lumpur. Vanaf Dusseldorf vliegt VAE Emiraten, interessant wanneer je zo goedkoop mogelijk naar Maleisië wilt vliegen.

Maleisische Ambassade

Rustenburgweg 2
2517 KE Den Haag
tel.: 070 3506506

Medische voorzieningen

Maleisië is een modern land, met moderne medische voorzieningen. Als je in de grote steden bent, dan is medische hulp altijd dichtbij. Ben je in de jungle, dan is het vaak een ander probleem. Ook dan kun je meestal wel op hulp rekenen. De ziekenhuizen zijn zo modern als hier in Nederland. Als je niet lekker bent in de tropen, dan is het nooit een kwestie van afwachten. Zodra je misselijk, zwak of duizelig bent, direct actie ondernemen. Ga naar de lobby van het hotel, of maak elders kenbaar dat je niet lekker bent. Uitdroging is een vaak voorkomend verschijnsel in de tropen, zorg altijd voor voldoende water (of voldoende locaties in de buurt waar je wat kunt drinken).

Muggen

Wanneer je naar Maleisië gaat is het verstandig om Deet mee te nemen. Deet beschermt tegen muggen (maar werkt niet altijd even best), in het bijzonder de Dengue mug, als je het Dengue virus oploopt kun je enorm ziek worden. Helaas is er nog geen remedie. De Dengue mug is de gehele dag actief, vooral in vochtige gebieden. Ga je ’s avonds eten bij een hawker, vergeet jezelf dan niet vooraf in te smeren met Deet. Deet heb je in spray- en gelvorm, waarbij de spray sterker is dan de gel.

Nederlandse Ambassade in Maleisië

7th Floor, South Block
The Ampwalk
218, Jalan Ampang
50480 Kuala Lumpur
Tel.: 00-60-3-21686200
Fax: 00-60-3-21686240
E-mail: [email protected]
website: http://www.netherlands.org.my

Nepartikelen

Volgens een artikel op de website van de douane mag je vanuit Maleisië imitatie artikelen mee naar Nederland brengen. Er valt zelfs te lezen dat je van elke categorie drie artikelen mag invoeren, drie horloges, drie gekopieerde dvds etc. Loop echter geen onnodig risico en koop geen imitatie. Dit geldt voor de eerder genoemde horloges en dvds, maar ook voor nepkleding en andere gekopieerde waren. Ondanks dat de douane op de website een zeker gedoogbeleid lijkt te hanteren, zijn de zaken op Schiphol zelf vaak anders. Ons advies: Neem geen nepspullen mee uit Maleisië. De kwaliteit is doorgaans belabberd en het weegt verder ook niet op tegen de risico’s.

Ontbijt

Locals eten ’s morgens al warm voedsel als rijst of noodles, voor de meeste toeristen is dit echter niet zo gebruikelijk. Hotels hebben altijd een westers ontbijt. Vaak is er wel verschil in kwaliteit merkbaar, zo moet je in een budgethotel geen uitgebreid westers ontbijt verwachten. Een westers ontbijt bestaat meestal uit wit brood, een gebakken eitje, wat plakjes kaas en soms jam. Verder kun je meestal yoghurt en melk krijgen, en soms ook pannenkoeken. Luxe hotels (die je al vanaf €50 per kamer per nacht boekt) hebben vaak een gigantisch uitgebreid ontbijtbuffet. En niet zo’n ontbijtbuffet dat voor 80% uit lokale gerechten bestaat, maar gewoon tientallen schalen met kaas, ham, zalm etc. Soms hele taarten en andere bijzondere toetjes. Ook zijn de tijden van smerige hotelkoffie voorbij. Bij de betere hotels staan soms wel 4 grote koffiemachines (met verse bonen) op een rij. Wil je niet (altijd) in je hotel ontbijten of heb je geen ontbijt bij je overnachting zitten, dan kun je ook vanaf 10.00 naar een shopping mall. Daar heb je bij de vele koffiehuizen en andere eetgelegenheden vaak goede sandwiches. Bij The Loaf kun je zeer goed ontbijten, hetzelfde geldt voor Delifrance, Dome, The Coffee Bean en Starbucks.

Paspoort

Het paspoort moet na vertrek uit Maleisië nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Verblijf je op doorreis tijdens een tussenstop in Maleisië, dan mag je maximaal 72 uur zonder visa in het land verblijven. Bij aankomst op de luchthaven van Maleisië – Kuala Lumpur International Airport – moet je een inreiskaart (TDF-formulier) invullen. Deze kaart heb je naast je paspoort nodig om Maleisië binnen te komen.

Post

In elke stad in Maleisië vind je wel een of meerdere postkantoren. Het versturen van brieven of een pakketje via seamail is erg goedkoop. Je moet wel geduld hebben, een pakket doet er soms ruim 6 weken over om in Nederland aan te komen. De postkantoren zijn doorgaans geopend van 8 tot 20.00. Verstuur nooit waardevolle spullen, maar alleen dingen waarvan het geen grote ramp zou zijn als het nooit aankomt (wij sturen zo nu en dan onze vuile kleding naar Nederland, of een doos met eten/ingredienten).

Ramadan

Maleisië is een overwegend islamitisch land. Dit betekent dat men in Maleisië aan de ramadan doet. De ramadan is een speciale maand in de islamitische kalender, en wel de negende, waarop tussen schemer voor zonsopkomst en zonsondergang gevast wordt. Ramadan wordt daarom ook wel de vastenmaand van de moslims genoemd. Het exacte begin van de Ramadan is afhankelijk van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan. Als toerist merk je vaak niet zo heel veel van de ramadan. Vooral in de islamitische provincies aan de oostzijde van het schiereiland Maleisië zie je wel een duidelijk verschil. Zo zijn sommige winkels tijdens de ramadan gesloten (McDonalds bijvoorbeeld), en zie je overdag nooit iemand iets eten. Aan de westkust (bijvoorbeeld de eilanden Langkawi of Penang) merk je niet zo heel veel van de ramadan. De ramadan wordt afgesloten met een feestelijke viering; het suikerfeest.

Reisbagage

Wanneer je op basis van economy class naar Maleisië vliegt, mag je afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt 23 of 30 kilo bagage in je koffer meenemen. Daarnaast mag je nog eens maximaal 10/12 kilo handbagage aan boord meenemen. Let erop dat handbagage aan bepaalde afmetingen moet voldoen, dit verschilt per luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Wanneer je in Maleisië gebruik maakt van luchtvaartmaatschappij AirAsia voor de binnenlandse vluchten, dan mag je standaard geen reisbagage meenemen, alleen handbagage. Tijdens het boeken van de tickets moet je los kilo’s reisbagage kopen. Op de vraag wat het beste is bij een reis naar Maleisië; een tas (backpack) of koffer, is het antwoord; beide is prima mogelijk. Ook wanneer je naar de jungle in Borneo gaat, kun je prima met een koffer reizen.

Reisorganisaties

In Nederland heb je een flink aantal reisorganisaties met reizen naar Maleisië. Er zijn zelfs een aantal reisorganisaties die zich puur richten op de landen binnen Zuidoost-Azië. Voorbeelden hiervan zijn Van Verre en 333travel. Om te helpen bij de keuze tussen de vele reisorganisaties kun je hier een samenvatting lezen van de meeste reisorganisaties met reizen naar Maleisië.

Smog

Maleisië heeft zo nu en dan te maken met smog. Dit is vooral van toepassing in de grote steden en andere drukke gebieden. De smog ontstaat meestal door bosbranden op Sumatra en Borneo (Kalimantan). Wanneer de wind richting Maleisië waait, dan kan het land hier flink last van hebben.

Taal

De voertaal in Maleisië is Bahasa Malaysia, maar bijna iedereen spreekt wel een woordje Engels. Vooral onder jongeren is Engels de hoofdtaal geworden en zij spreken doorgaans prima Engels. Ook in toeristische gebieden spreekt iedereen goed Engels. Maleisiers vinden het overigens erg leuk als je een paar woordjes Bahasa leert.

Tijdsverschil

In Maleisië is het zeven uur later dan in Nederland. Wanneer er in Nederland sprake is van de zomertijd, dan scheelt het 6 uur. Wil je tijdens de vakantie bellen met familie of bekenden in Nederland, bel dan aan het einde van de avond, begin van de nacht. Bel je rond middernacht, dan is het meestal etenstijd in Nederland.

Travelers Declaration Form

Het Travelers Declaration Form (TDF) krijg je in het vliegtuig en hierop dien je bij aankomst een aantal verplichte gegevens in te vullen. Dit formulier krijgt u ook als u via een grensovergang of per boot het land binnenkomt. Het TDF formulier bestaat uit twee delen, waarvan er één speciaal voor toeristen en zakenreizigers is. Je moet op dit formulier onder andere het ingevoerde geldbedrag verklaren, mits de hoogte van het bedrag de 1000RM bij in- of uitvoer overschrijdt. Je mag volgens de Maleise wetgeving overigens geen ringgits uitvoeren.

Tsunami

Eind 2004 had heel Zuidoost-Azië te maken met één van de grootste natuurrampen uit de geschiedenis. Enkele honderdduizenden mensen kwamen bij de enorme tsunami om het leven, vooral in Indonesië en India. Ook Maleisië had ruim 60 slachtoffers te betreuren, vooral op het eiland Penang. De beide eilanden Langkawi en Penang lagen beide net buiten het bereik van de tsunami, ze worden beiden ‘beschermd’ door de kop van Sumatra. Sinds de tsunami hebben de landen enorm geïnvesteerd in een waarschuwingssysteem. Maleisië is een ontwikkeld land, en de hulpvoorzieningen zijn hier over het algemeen goed tot zeer goed geregeld. Toen in augustus 2007 wederom angst was voor een kleine tsunami, was het land direct in de opperste staat van waakzaamheid. Stranden op Langkawi en Penang werden zeer snel ontruimd. Gelukkig viel het mee, en was er uiteindelijk geen tsunami. Toeristen die naar Maleisië gaan hoeven zich niet onnodig zorgen te maken over een ramp zoals in 2004. Dit neemt niet weg dat er natuurlijk altijd wat plaats kan vinden. Maleisië ligt echter niet direct in de grote gevarenzone, hetzelfde geldt voor Singapore.

Vakantie checklist

De volgende zaken zijn relevant bij een vakantie naar Maleisië:

 • Paspoort
 • Internationaal rijbewijs
 • Inentingen Hep.A en DTP
 • Deet
 • Norit
 • O.R.S. (wanneer je langere tijd de jungle in gaat)
 • Imodium
 • Paracetamol
 • Zonnebrand
 • Pleisters
 • Kopie(en) paspoort
 • Reisbescheiden / Vouchers
 • Boekingsformulieren AirAsia
 • Malaria kuur (wanneer je langere tijd de jungle in gaat)
 • Pasje zorgverzekering
 • Contactgegevens familie
 • Reisbeschrijving (bij familie achterlaten)
 • Zaklamp of hoofdlamp
 • Pet

Vervoer

Maleisië heeft een modern wegennet, rond de grote steden is het echter erg hectisch. Een auto huren is erg leuk in Maleisië, maar stippel vooraf een leuke route uit, zodat je niet voor verrassingen komt te staan (centrum KL met de auto is geen pretje). Je kunt een auto op een andere locatie als de afhaallocatie inleveren, vooral erg handig als je een groot deel van het land wilt verkennen. Op Borneo is autohuur niet zo gebruikelijk. Maleisië heeft verder een goed treinnetwerk, met routes door het hele land, en zelfs naar Singapore of Bangkok. Via de lucht kun je vliegen met low cost carrier AirAsia, voor soms een tientje per enkele reis. Verder heeft elke stad een busnetwerk. Voor de kleine afstanden is een taxi of in Kuala Lumpur de monorail of lrt erg handig.

Vocht in camera’s

Maleisië heeft een vochtig tropisch klimaat, de luchtvochtigheidsgraad is hoog. Vaak heeft je foto- of videoapparatuur hier last van, vooral in de jungle. Een goede tip is de camera langzaam te laten wennen aan de vochtigheid. Niet dus ineens de camera uit de tas halen en aanzetten, maar eerst even rustig uit de tas en laten wennen aan het klimaat. Verder kan het geen kwaad om wat siliconenzakjes – verkrijgbaar bij de betere fotograaf – mee te nemen, zodat deze de vochtigheid uit je tas halen.

Voedsel

In Maleisië eet men over het algemeen rijstgerechten. Dit geldt voor alle bevolkingsgroepen binnen het land. Dit betekent niet dat je als toerist gedwongen bent om je gehele vakantie rijst te eten. In Maleisië heb je veel verschillende eetgelegenheden, waaronder een flink aantal westerse restaurants. Daarnaast heb je in de vele shopping malls altijd wel een keten, of het nu om een koffieketen gaat (Starbucks, Coffee Bean, Dome), of een fastfood keten (McDonalds, Burger King, KFC). Het voedsel is doorgaans mild pittig als je vooraf aangeeft dat ze het gerecht ‘Not that spicy’ moeten maken. Verder verschilt het vaak waar je een gerecht neemt. Eet je bijvoorbeeld bij je hotel, dan valt het doorgaans wel mee. Eet je langs de straat, dan kunnen sommige gerechten bijzonder pittig zijn. Een maaltijd kost meestal niet meer dan een paar ringgit, hooguit een paar euro per complete maaltijd.

Waterkwaliteit

Op zich kun je in Maleisië water uit de kraan drinken, het smaakt helaas altijd enorm naar chloor. Daarnaast wil je ook niet het risico lopen om tijdens je vakantie toch ziek te worden van het drinkwater (alhoewel ik dit nog niet eerder heb gehoord). Beter is het om gewoon flessen water in de supermarkt te kopen. In de wat betere hotels staan altijd een paar flesjes water voor je klaar in je kamer.

Winkelen

Winkelen is een geliefde bezigheid bij de lokale bevolking. Alhoewel het voor velen alleen maar bij windowshopping blijft, is men – vooral in de weekenden – niet weg te slaan bij de diverse grote en luxe shopping malls. Dit zijn warenhuizen met vaak meer dan 400 winkels. Aangezien de euro gelijk staat aan (bijna) 5RM, heb je als toerist een flinke koopkracht.

Zonnebrand

In Maleisië schijnt de zon overal en bijna altijd. Zelfs bij bewolkt weer of in de schaduw kun je al binnen een uur verbranden. Ook in de grote steden loop je zo een verbranding op. Zorg dat je voldoende zonnebrand bij je hebt. Zonnebrand kun je al in Nederland kopen, maar ook in Maleisië zelf. Zorg altijd voor voldoende water wanneer je onderweg bent. Daarnaast is een pet belangrijk, om een mogelijke zonnesteek te vermijden. Ga niet op dag 1 van je vakantie uren in de zon liggen, een hevige verbranding heb je zo opgelopen.

 
 
Mooie gezinsreizen naar Maleisië met DjoserFantastische reizen naar Maleisië met ANWBPrachtige reizen naar Maleisië met TUI

5 mooiste Maleisië-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Maleisië

333travelv.a. €2047 incl.

Highlights West-Maleisië

Prachtige 14-daagse rondreis langs een mix van indrukken en schitterende natuur met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2498 incl.

Maleisië & Borneo (Sarawak)

19-daagse groepsrondreis Maleisië, de perfecte combinatie van natuur, cultuur en strand met ANWB Reizen.

Lees meer

TUIv.a. €2240 incl.

Highlights van Maleisië

Schitterende 16-daagse groepsrondreis door Maleisië met NL-sprekende reisleiding met TUI.

Lees meer

Van Verrev.a. €2300 excl.

Hoogtepunten van West-Maleisië

Een prachtige en complete 19-daagse rondreis met Van Verre.

Lees meer

Djoserv.a. €2995 incl.

Rondreis West-Maleisië & Borneo

20-daagse rondreis door Maleisië, van het multiculturele vasteland tot nationale parken met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Maleisië kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Maleisië samenstellen. Zoek je vliegtickets via Momondo, je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij 12go.asia en boek de tours bij Klook of GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Maleisië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.