Hieronder volgt een overzicht van de hoogtepunten van Maleisië, uitgesplitst per maand. In sommige gevallen gaat het om periodes die over meerdere maanden verspreid zijn.

Januari

Goddess of Mercy. Chinese tempel in Georgetown, Penang.

Januari is een mooie maand om Maleisië te bezoeken. In deze maand staan meestal een flink aantal culturele hoogtepunten centraal. We gebruiken het woord meestal omdat sommige van deze hoogtepunten afhankelijk zijn van de Lunar kalender, en soms ook pas in februari plaatsvinden. Een van de hoogtepunten is natuurlijk Oud en Nieuw. Vooral in KL is het leuk om dit te vieren, het gebied rond KLCC is de place to be. Ook kun je in januari getuige zijn van het indrukwekkende Thaipusam festival. Bij de Batu Caves is het dan een enorme drukte want hier komen velen tienduizenden Indiase inwoners van het land op af. Een ander hoogtepunt is het Chinese Nieuwjaar. Net als Thaipusam vind dit meestal halvewege januari of februari plaats. Chinees Nieuwjaar is een prachtige tijd om in Maleisië te zijn. Qua weer is het vaak wat koeler in Maleisië, hoewel het natuurlijk altijd een tropische bestemming is. Aan de oostzijde van het schiereiland heb je te maken met de moesson, die jaarlijks tussen november (eind oktober) en maart speelt. Aan de westzijde van het schiereiland en rond Borneo speelt dit niet en is het meestal prachtig weer. In januari of februari wordt tevens elk jaar de Tour de Langkawi verreden. Dit is een wielertour door Maleisië die vaak door de pro’s wordt aangegrepen om meteen in het nieuwe jaar een mooie rit te maken (vaak als oefening voor het komende wielerseizoen).

Februari

Uitbundige Thaipusam viering in januari of februari.

Februari is een prima maand om Maleisië te bezoeken. Afhankelijk van de Lunar kalender wordt in deze maand Thaipusam en/of Chinees Nieuwjaar gevierd. Ook zijn er vaak diverse andere evenementen. Februari is nog steeds een maand om de oostzijde van het schiereiland te vermijden vanwege de moesson. Eilanden aan de westzijde (en KL) zijn echter prima te bezoeken. Ook Borneo is goed te bezoeken. Het is in februari over het algemeen wat rustiger in Maleisië. De vakantieperiode is dan voorbij en je merkt verder dat er minder toeristen rondlopen.

Maart

Formule 1 race van Maleisië

Maart is een goede maand om Maleisië te bezoeken. Vaak zijn ticketprijzen laag in deze periode, waardoor budgetreizigers en backpackers het beste nu naar het land kunnen reizen. Verder is de oostzijde weer bereikbaar omdat de moesson weer voorbij is. Prachtige bountyeilanden als Perhentian, Redang en Tioman zijn dus weer toegankelijk. Een groots evenement in maart (soms begin april) is het formule 1 weekend bij het circuit van Sepang. Hier komen vele honderdduizenden racefans van over de hele wereld op af.

De F1 van Sepang werd in 2017 voor het laatst gereden. Mogelijk komt de race op het schitterende circuit in de toekomst weer terug.

April

Perhentian eilanden aan de oostkust

April is vergelijkbaar met maart. Het is laagseizoen en dit merk je qua toeristenaantallen (hoewel Maleisië altijd een rustige bestemming is). Het weer is prima in het hele land; je kunt alle gebieden zonder problemen bezoeken. Ook de prachtige bountyeilanden aan de oostzijde zijn goed te bezoeken. Het grote voordeel is dat het in deze tijd van het jaar nog vrij rustig is op de eilanden. Daarbij zijn vliegtickets ook zeer goed betaalbaar, mits je ze op tijd boekt (meestal rond oktober/november het jaar ervoor zijn ze het goedkoopst).

Mei

In KL kun je een prachtige Vesak Day optocht bijwonen.

In mei staan er weer wat mooie festivals centraal. Afhankelijk van de Lunar kalender wordt begin mei Wesak (Vesak) Day gevierd. Dit is een prachtige, kleurrijke optocht van praalwagens. Op deze dag wordt de geboorte van Boeddha gevierd. In Kuala Lumpur heb je een enorme optocht waar vele duizenden mensen aan meedoen. Ook op andere plekken in Maleisië heb je optochten. Ook heb je halverwege mei de eveneens kleurrijke viering Colours of Malaysia. Dit evenement vindt plaats bij Merdeka Square in Kuala Lumpur. Mei is tevens een goede maand om het land te bezoeken. Je hebt vaak scherpe ticketprijzen in deze tijd van het jaar, en qua drukte valt het allemaal erg mee. Wel heb je in steden als KL, of bij de eilanden langs de westzijde van het schiereiland in toenemende mate te maken met flinke regenbuien. Dit is echter niet vergelijkbaar met de moesson aan de oostzijde (tussen november en maart) en je kunt dan ook prima overal naartoe zonder dat het weer een spelbreker vormt. In Mei vinden er ook vaak een aantal muziekfestivals plaats (vooral op Borneo). In 2019 vind de Ramadan in de maand mei plaats.

Juni

Ramadan Bazaar

Juni is de laatste rustige maand voordat het hoogseizoen begint. Vaak zijn ticketprijzen tot halverwege de maand nog goed betaalbaar. Tegen het einde van de maand nemen de prijzen vaak flink toe. Het weer is in het hele land prima. Er staan geen grote festivals centraal, maar wel een hoop kleine festivals (vooral muziek).

Juli

De berg Kinabalu in Maleisië

Juli vormt de start van het hoogseizoen, dat nog tot halverwege september duurt. In juli heb je te maken met goede weersomstandigheden in geheel Maleisië. Wel merk je duidelijk dat het wat drukker wordt, maar het is in Maleisië bijna nooit ’te druk‘. Let erop dat bepaalde populaire resorts – vooral resorts die online goed beoordeeld worden – vanaf deze periode nog wel eens vol willen zitten. Hier kun je alleen maar terecht wanneer je de overnachting ver vooruit (soms al in januari) geboekt hebt. Een bekend voorbeeld zijn enkele resorts op Perhentian Island. Ook heb je kans dat bepaalde populaire attracties – vooral daar waar gewerkt wordt met permits – ook vol zitten in deze maanden. Voorbeelden zijn het beklimmen van de berg Kinabalu en het schildpaddeneiland Selingan. In 2013 vind in juli ook de Ramadan plaats. Dit is de wereldwijde islamitische vastenmaand. Tijdens Ramadan zijn in sommige streken winkels en restaurants overdag gesloten. Dat het rustiger is merk je vooral duidelijk aan de oostzijde van het schiereiland. In gebieden waar veel Chinese Maleisiërs wonen is alles gewoon open. Ook op de populaire toeristische gebieden is alles gewoon zoals het altijd is. Begin juli wordt verder nog gevierd dat Malakka en Georgetown (Penang) op de UNESCO World Heritage lijst kwamen.

Augustus

Merdeka Day, de viering van de onafhankelijkheid.

Voor augustus geldt in grote lijnen dezelfde factoren als bij juli, behalve dat het een nog drukkere maand is. Er komen in augustus toeristen uit alle regio’s van de wereld, waaronder veel Arabieren die hun eigen hete zomer willen ontvluchten. Desondanks merk je hier alleen wat van in de grote shopping malls in steden als Kuala Lumpur. Een vast onderdeel van augustus is het begin van de sale, een periode van enkele weken waar alle winkels kortingen hebben die op kunnen lopen tot wel 70%. Enkele culturele hoogtepunten zijn Merdeka Day, de onafhankelijkheidsdag die op 31 augustus gevierd wordt. In 2013 wordt begin augustus (exacte datum staat nog niet vast) het einde van de Ramadan gevierd. Het einde van de Ramadan wordt grootschalig gevierd in Maleisië. Hoewel het vooral een familieaangelegenheid is, kun je er als toerist veel van meekrijgen.

September

Snorkelen in Maleisië

September is een van de mooiste maanden om Maleisië te bezoeken. Vaak liggen de prijzen van tickets in deze maand alweer iets lager. Voor Nederlandse reizigers is september vaak de perfecte maand om (alsnog) met vakantie te gaan. Vooral bij matige zomers is Maleisië dan een goede bestemming, het weer is in deze maand namelijk erg goed. Duik- en snorkelliefhebbers kunnen het beste in deze periode naar Maleisië komen. De condities onderwater zijn dan vaak het best. Het hoogseizoen is dan op zijn retour, populaire resorts hebben weer plaats en populaire attracties zijn alweer wat minder druk bezocht. Op 16 september wordt jaarlijks Malaysia Day gevierd, een nationale feestdag te ere van het land. Halverwege september wordt verder ook nog het Mooncake Festival door de Chinese Maleisiërs gevierd. Petaling Street in Kuala Lumpur is dan feestelijk verlicht, en daardoor extra leuk om te bezoeken. Ook kun je overal mooncakes kopen; typische taartjes (soms hartig) die je alleen in deze tijd van het jaar tegenkomt.

Oktober

Eetfestival in Maleisië

Oktober is het laagseizoen in Maleisië. Vliegtickets vanaf Amsterdam zijn vaak erg goedkoop vergeleken de rest van het jaar. Nederlandse reizigers die de herfst liever mijden kunnen het beste in oktober en november naar Maleisië reizen. Het hele land is in deze maand prima te bezoeken, hoewel meestal aan het einde van de maand de moesson aan de oostzijde van het schiereiland begint. Oktober staat in het teken van het Fabulous Food Festival. Tijdens deze periode heb je diverse aanbiedingen in restaurants in vooral Kuala Lumpur.

November

Deepavali; het festival van het licht.

November is een prima maand om Maleisië te bezoeken. Zonaanbidders kunnen terecht op de eilanden Penang, Langkawi en Pangkor, of de vele eilanden langs Borneo. De oostzijde van het schiereiland kun je beter vermijden, want daar begint de moesson en vanaf die periode varen er geen boten meer naar de bountyeilanden (die een stuk minder mooi zijn in deze periode). Wil je de Nederlandse koude dagen het liefst ontlopen, dan kun je het beste in november het land bezoeken. In november heb je een Indiaas festival genaamd Deepavali; het festival van het licht. Verder begint in november ook de grote eindejaarssale. Tijdens deze sale heb je kortingen tot wel 70% in de meeste winkels. De sale duurt meestal tot begin van het nieuwe jaar.

December

Mega Sale in Maleisië

December is ook weer een prima maand om Maleisië te bezoeken. Vanwege de moesson zijn de eilanden langs de oostzijde echter niet toegankelijk. Er zijn echter genoeg andere eilanden die je wel kunt bezoeken, zoals Langkawi, Penang en Pangkor aan de westzijde en een flink aantal eilanden langs Borneo. De hele maand december staat in het teken van Kerstmis en de Mega Sale. In elke shopping mall hoor je (al vanaf eind oktober) kerstmuziek, en alle malls zijn prachtig aangekleed. December is een wat drukkere maand, omdat heel Maleisië dan vakantie heeft. Ook is er dan een flinke toename van reizigers uit Australië en Nieuw-Zeeland, omdat die dan hun zomervakantie hebben.

 
 
Mooie gezinsreizen naar Maleisië met DjoserFantastische reizen naar Maleisië met ANWBPrachtige reizen naar Maleisië met TUI

5 mooiste Maleisië-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Maleisië

333travelv.a. €2047 incl.

Highlights West-Maleisië

Prachtige 14-daagse rondreis langs een mix van indrukken en schitterende natuur met 333travel.

Lees meer

ANWB Reizenv.a. €2498 incl.

Maleisië & Borneo (Sarawak)

19-daagse groepsrondreis Maleisië, de perfecte combinatie van natuur, cultuur en strand met ANWB Reizen.

Lees meer

TUIv.a. €2240 incl.

Highlights van Maleisië

Schitterende 16-daagse groepsrondreis door Maleisië met NL-sprekende reisleiding met TUI.

Lees meer

Van Verrev.a. €2300 excl.

Hoogtepunten van West-Maleisië

Een prachtige en complete 19-daagse rondreis met Van Verre.

Lees meer

Djoserv.a. €2995 incl.

Rondreis West-Maleisië & Borneo

20-daagse rondreis door Maleisië, van het multiculturele vasteland tot nationale parken met Djoser.

Lees meer

Er zijn diverse Nederlandse reisorganisaties waar je een prachtige reis naar Maleisië kunt boeken. Populair zijn 333travel, ANWB Reizen, De Jong Intra, KidsReizen, Puur Azië en Van Verre. Je kunt ook makkelijk zelf een reis naar Maleisië samenstellen. Zoek je vliegtickets via Momondo, je huurauto bij Rentalcars.com, de accommodatie bij Booking.com of Agoda, het binnenlandse vervoer (bv. bus- en treintickets en de binnenlandse vluchten) bij 12go.asia en boek de tours bij Klook of GetYourGuide. Bekijk hier het totale reisaanbod naar Maleisië.

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Maleisië die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar Maleisië en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.