Voor de toeristen die geen idee hebben wat nu de meest toffe plekken, activiteiten en bezienswaardigheden binnen Finland zijn, volgt hieronder een top10 TODO’s met de tien mooiste onderdelen van een reis of vakantie naar Finland.

1) Noorderlicht Lapland

Het noorderlicht (Aurora Borealis) is in Lapland te zien tijdens heldere nachten. De beste kans om het noorderlicht zelf mee te maken is in de maanden februari, maart, september en oktober. Het noorderlicht is een spektakel van mooie kleuren aan de hemel, het is een van de meest opzienbarende natuurverschijnselen ter wereld. De grootste kans om het noorderlicht zelf mee te maken heb je in het stadje Kilpisjarvi, hier komt het noorderlicht statistisch gezien het meeste voor.

2) Rendier Safari

Een aantal reisbureaus bieden speciale reizen door Lapland aan. Tijdens deze reizen kun je veel toffe activiteiten ondernemen. Een van deze activiteiten is een rendiersafari. Hier wordt een arrenslee (net als de kerstman) door rendieren voortgetrokken. Je kunt in het noorden van Finland ook naar een zgn. Rendierfarm.

3) Sneeuwscooter Safari

Een andere leuke activiteit in Finland is een rit op een sneeuwscooter. Wanneer in de koude maanden alle meren bevroren zijn, kun je hier gemakkelijk met een sneeuwscooter overheen rijden. De sneeuwscooters zijn vooral op de vlakke stukken zeer gemakkelijk te bedienen. Er zijn diverse sneeuwscooter routes die je kunt rijden. Sommige trajecten zijn ruim 100 kilometer lang, in dit geval spreek je meer over een sneeuwscooter expeditie. Diverse reisbureaus hebben een sneeuwscooter safari als reisonderdeel binnen hun reizen naar Finland opgenomen.

4) IJsvissen

IJsvissen is een ware sport in Finland. Jaarlijks trekken veel Finnen uit het zuiden van het land voor een weekendje of week naar het noorden (Lapland) om te ijsvissen. In de wintermaanden kan dit ook in het zuiden van het land. Bij ijsvissen vis je door een gat in het dikke ijs. Je hebt een ijsboor nodig om het gat te maken. Je zit vervolgens op een stoeltje op het meer, en vist zo je avondmaal bij elkaar.

5) Helsinki

Helsinki, de hoofdstad van Finland, is een moderne Scandinavische stad. Cultuurliefhebbers komen er prima aan hun trekken, er zijn diverse musea en gebouwen in de stad te vinden. Je kunt ook prima shoppen in de stad, zo heb je er een aantal grote shopping malls; Stockman, Sokos en Aleksi 13. Op een klein eiland voor de kust van Helsinki vind je de dierentuin ‘Helsinki Zoo’, overdag vaart elk half uur een bootje van de kust naar de dierentuin. In de haven van Helsinki ligt het kleine eilandje Suomenlinna met daarop een oud fort. Dit is een prima locatie om op een zomerse dag naar toe te gaan. Ongeveer iedere vijftien minuten gaat er een bootje, vanaf de markt in de haven, naar het eiland.

6) Zeilen

Het land van welgeteld 185.000 meren biedt een enorme hoeveelheid aan watersportactiviteiten. Zeilen is één van deze activiteiten. In Finland heeft elke Fin die aan het water woont wel een eigen bootje of boot. Veel Finnen hebben een zeilboot, waarmee ze regelmatig langs de kust of over de meren varen. Toeristen kunnen ook met een zeilboot (delen van) het land verkennen. Je kunt dit vooraf in Nederland al organiseren. Je kunt ook ter plekke een bootje huren (of gebruiken van een local). Er worden ook complete zeilreizen (en cruises) aangeboden. Hier verblijf je meerdere dagen op een zeiljacht. Je slaapt in veel gevallen ook op de zeilboot, maar het komt ook voor dat je overdag een afstand over het water aflegt, en ’s avonds in een hotel verblijft.

7) Hondenslee Safari

Naast de rendiersafari is een tocht met husky’s ook erg leuk om te doen. Diverse reisbureaus bieden een huskytocht aan als onderdeel van een rondreis door Finland (Lapland). Je zit zelf in een slee die vooruit wordt getrokken door een groep husky’s. Deze honden hebben een enorm uithoudingsvermogen, ze trekken de slee met passagier(s) zonder problemen kilometers vooruit.

8) Sauna

Er wordt wel eens gezegd dat elke Fin een eigen Sauna heeft. Dit is niet overdreven, een sauna wordt eigenlijk zo goed als standaard in een Fins huis (aan)gebouwd. Wanneer je bij Finnen op bezoek bent, is het ook zeer gebruikelijk om bij te komen in de sauna. In 1990 had één op elke drie Finnen een sauna in huis, en dit aantal is de jaren erna alleen maar toegenomen. Door de eeuwen heen is de sauna altijd een belangrijk onderdeel geweest van het Finse leven. Naar de sauna gaan was hetzelfde als eten en slapen. Vandaag de dag wordt de sauna veelal beschouwd als een plaats om het lichaam te reinigen en voor het ontspannen van de spieren en het verfrissen van de geest. Wanneer je in Finland een vakantiehuisje huurt, dan is de kans zeer groot dat je beschikking hebt tot een eigen sauna tijdens je verblijf.

9) Olaph kasteel in Savonlinna

Vlakbij Savonlinna vind je een klein eilandje met hierop een prachtig kasteel. Het kasteel is een van de best bewaarde Middeleeuwse bouwwerken van Noord-Europa. Het kasteel werd in de 15e eeuw gebouwd door het Zweedse rijk als verdediging tegen de Russische opmars in die periode. Momenteel is het kasteel toegankelijk voor toeristen. Daarnaast worden er zo nu en dan opera’s en andere culturele evenementen gehouden.

10) Midzomernachtfeest Seurasaari

Op het eilandje Seurasaari, vlakbij de hoofdstad Helsinki, vinden jaarlijks de Juhannus vieringen plaats. Het eiland is een zgn. ‘openlucht museum’. In de avond worden een aantal vreugdevuren aangestoken. De Finnen die er het midzomernachtfeest vieren, zingen gezamenlijk liederen.

Finland is altijd al het meest verrassende land binnen Scandinavië geweest. Het is een sereen land met wonderlijk natuurschoon van meren en wouden. Hier is tevredenheid en geluk een knusse berghut aan de oever van een sprookjesachtig meer en een degelijke sauna. Hieronder een leuk promotiefilmpje van Arke waarin ze Finland en Lapland laten zien.