De Lamatempel, ook bekend als de ‘Yonghetempel’, is een prachtige tempel en tevens klooster van de Gelugschool van het Tibetaanse Boeddhisme in het noordoosten van de stad Beijing. Het is een van de grootste meest perfect bewaard gebleven en meest belangrijke Tibetaanse Boeddhistische kloosters ter wereld. Het gebouw en de kunstwerken van de tempel is een combinatie van Han-Chinese en Tibetaanse stijlen.

De bouw van de Lamatempel begon in 1694, tijdens de Qing-dynastie. In eerste instantie diende het als ambtswoning voor eunuchen van het hof, maar het werd later omgebouwd tot het hof van de prins Yong, een zoon van de keizer en zelf de toekomstige Yongzheng Keizer. Nadat Yongzheng’s de troon in 1722 opvolgde werd de helft van het gebouw omgebouwd tot een lamaklooster; een klooster voor monniken van het Tibetaanse boeddhisme. De andere helft bleef een keizerlijk paleis. Yongzheng’s opvolger gaf de tempel keizerlijke status, aangeduid door het vervangen van de turquoise tegels door gele tegels, welke gereserveerd waren voor de keizer. Het klooster werd een residentie voor een groot aantal Tibetaanse Boeddhistische monniken uit Mongolië en Tibet, zodoende werd de Lamatempel het nationale centrum van Lamabeheer.

Lama Tempel in Beijing

Hoogtepunten van de Lama Tempel

De Lamatempel is gevestigd langs een noord-zuid hartlijn, met een lengte van 480m. Er zijn vijf grote zalen die worden gescheiden door binnenplaatsen. In de binnenplaats in het zuiden kondigen een groot muurscherm en drie hoge Pailous (Pailou: een vorm van Chinese traditionele gebouwen) de ingang van het gebouw aan. De Zaal van de Hemelse Koningen is het meest zuidelijke van de grote zalen; het diende oorspronkelijk als de hoofdingang van het klooster. In het midden van de zaal staat een standbeeld van de Maitreya Boeddha, langs de wanden zijn de beelden van de vier Hemelse Koningen gerangschikt. De Zaal van Harmonie en Vrede is het hoofdgebouw van de tempel. Het herbergt drie bronzen beelden van de Boeddha’s van de Drie Levensfasen, met het beeld van de Gautama Boeddha (Boeddha van het Heden) in het midden.

Lama Tempel in Beijing

De Zaal van Eeuwige Zegeningen was de woonruimte van keizer Yongzheng wanneer hij prins was en de plek waar zijn kist werd geplaatst na zijn dood. De Zaal van het Dharmawiel fungeert als een plek voor het lezen van geschriften en het uitvoeren van religieuze ceremonies. Het bevat een groot standbeeld van Je Tsongkhapa, stichter van de Gelugschool. De zaal bevat ook de Five-Hundred-Arhat-Hill, een gravure gemaakt van rood sandelhout, met beelden van de arhats die gemaakt zijn van vijf verschillende metalen (goud, zilver, koper, ijzer en tin). Het Paviljoen van Oneindig Geluk bevat een standbeeld van 26 meter hoog van de Maitreya Boeddha, gesneden van één stuk wit sandelhout.

Lama Tempel in Beijing

Hoe kom je er?

De Yonghetempel bevindt zich in het Dongcheng-district van Beijing, nabij de noordoostelijke hoek van de Tweede Ringweg. Lijnen 2 en 5 van de metro van Beijing stoppen bij Yonghegong Station, net als een aantal stadsbussen (13, 116 en 117). Je kunt er ook prima met de metro naartoe. De tempel is dagelijks geopend voor publiek tussen 9.00 uur en 17.00 uur. De entreekosten bedragen 25 Yuan. Het adres is: 12 Yonghegong Dajie, Beixinqiao, Dongcheng District, Beijing.

Prachtige vakanties naar China

Boek je accommodatie in BeijingBooking.com

Populaire reisorganisaties

 
 
Prachtige rondreizen door China bij 333travelSchitterende China-reizen met TUIOnvergetelijke avonturen met ANWB Reizen

5 mooiste China-reizen

Bekijk het reisaanbod naar China

ANWB Reizenv.a. €2079 incl.

Chinees Jade

Langs de hoogtepunten van modern en ouderwets China met ANWB Reizen.

Lees meer

Djoserv.a. €2495 incl.

Rondreis China

Gevarieerde steden en hoogtepunten in 24 dagen met Djoser.

Lees meer

Koning Aapv.a. €2145 incl.

China Hoogtepunten

De mooiste hoogtepunten van China in twee weken met Koning Aap.

Lees meer

Shoestringv.a. €1799 incl.

Van Beijing naar Shanghai

Adembenemend mooie reis langs diverse hoogtepunten van China met Shoestring.

Lees meer

333travelv.a. €2890 incl.

China Highlights

In 16 dagen langs de mooiste hoogtepunten van het betoverende China met 333travel.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in China die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Ga je binnenkort zelf op vakantie naar China en heb je vragen m.b.t. accommodatie, vervoer, attracties en andere bezienswaardigheden of heb je input nodig met het opstellen van je reisplan? Stel je vragen hieronder of in onze reiscommunity.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.