Hieronder volgt een overzicht met essentiële landeninformatie van Noorwegen.

Feiten Noorwegen:

 • Totale oppervlakte: 385.252 km2
 • Hoofdstad: Oslo
 • Inwonertal: 5.302.778 (2018)
 • Bevolkingsdichtheid: 12.5 mensen per vierkante km
 • Munteenheid: Noorse Kroon (NOK)
 • Taal: Noors

Alarmnummers

112 – politie
911 – politie (alleen vanuit een telefooncel)
113 – ambulance
110 – brandweer
120 – noodsituatie op zee (kustwacht / reddingsmaatschappij)

Alcohol

Wijn en sterke drank zijn niet te koop in de gewone winkels en supermarkten in Noorwegen. Als je alcoholische dranken wilt kopen moet je naar de dichtstbijzijnde Vinmonopolet gaan. Dit is een winkel die zonder winstoogmerk door de staat wordt gerund. Dus zijn de echt dure wijnen relatief goedkoop in Noorwegen.

Betaalmiddel

De Noorse munt is de Kroon. 1 euro is ongeveer 7,74 kronen waard (juli 2011).

Bevolking

Noorwegen heeft iets minder dan 5 miljoen inwoners (4.975.200 in juli 2011). De Noren vormen de grootste bevolkingsgroep, gevolgd door de Sami. Daarnaast zijn er nog 5 kleine bevokingsgroepen.

Boetes

Als je een auto huurt in Noorwegen, of met de eigen auto naar het land reist dien je er rekening mee te houden dat boetes enorm kunnen oplopen. Houd je dus aan de verkeersregels.

Brandstof

Benzine en diesel zijn overal goed verkrijgbaar, LPG iets minder maar in het zuiden goed. De prijzen van benzine zijn vergelijkbaar met Nederland, de prijs van diesel ligt gemiddeld 20% hoger.

Buurlanden

Noorwegen grenst in het noorden aan Finland en in het oosten aan Zweden. Zie de kaart van Noorwegen voor meer informatie.

Drinkwater

Kraanwater is goed drinkbaar en het is niet nodig om een fles mineraal water bij het eten te bestellen. In de meeste restaurants wordt automatisch een karaf met water en enkele glazen op tafel gezet.

Elektriciteit

220 volt wisselstroom (50 Hertz) is de electrische standaard in Noorwegen. In Nederland gebruikte elektrische c.q. elektronische apparatuur kan qua aansluiting op Noorse stopcontacten zonder probleem gebruikt worden.

Internationaal rijbewijs

Wanneer je met de eigen auto in Noorwegen rijdt, moet je beschikken over je Nederlands rijbewijs. Een internationaal rijbewijs is dus niet noodzakelijk. Neem altijd je groene kaart (en verzekeringsgegevens) mee, mocht je in Noorwegen te maken krijgen met een verkeersongeval.

Klimaat

Dankzij een warme golfstroom heeft Noorwegen een aangenamer klimaat dan andere landen op gelijke geografische breedte. Noorwegen ligt op dezelfde breedtegraad als Alaska, Groenland en Siberie, maar in vergelijking met deze gebieden heeft Noorwegen een aangenaam klimaat. Temperaturen in de zomer kunnen bijvoorbeeld oplopen tot 30 graden; dit geldt vooral voor de zuidelijk gelegen regio’s. Het kan in de winter erg koud worden, maar er zijn ook gebieden waar de temperaturen in de winter vrij aangenaam blijven.

Nederlandse ambassade Noorwegen

Oscargate 29
0244 Oslo
+47 2 333 3600
netherlands-embassy.no

Paspoort

In Noorwegen kun je naast het Nederlandse paspoort ook terecht met een identiteitskaart. Noorwegen maakt deel uit van het Schengen Verdrag, inwoners van de landen van het Schengen Verdrag hoeven hun paspoort niet hoeven te tonen als ze in Noorwegen aankomen. Desondanks is het altijd belangrijk om in het buitenland over geldige ligitimatie te beschikken.

Politiek en staatshoofd

Noorwegen is een constitutionele monarchie. De Minister-president is Jens Stoltenberg. Het staatshoofd is Koning Harald V.

Recht van overpad

Iedereen in Noorwegen heeft het recht-van-vrije-toegang (zeg maar: gaan en staan waar u wilt). Oorspronkelijk een traditioneel recht maar tegenwoordig omgezet in een wet die het recht op vrije toegang (allemannsretten) regelt. Het is belangrijk om te weten dat dit recht is gebaseerd op respect voor het landschap en de bezoeker moeten altijd ontzag tonen voor boeren en landeigenaars, andere gebruikers en het milieu.

Wat is toegestaan:

 • Men is vrij om te gaan en te staan in de natuur (‘niet omheind land’) zowel te voet als op ski’s en men kan overal picknicken. Vrije natuur is nog niet in cultuur gebracht. En dat betekent voor Noorwegen een groot gedeelte van de kustlijn, moerassen, bossen en berggebieden. Kleine stukjes vrije natuur omgeven door in cultuur gebracht land zijn ook vrij toegankelijk. ‘Land met een omheining’ is privé-eigendom en omvat in cultuur gebracht land, zoals akkers met of zonder gewassen, weiland, grasland en tuinen en verder aanplanting, bouwplaatsen en industriegebieden. Men heeft wél toegang tot akkers en weilanden van 15 oktober tot 30 april als de grond is bevroren of bedekt is met sneeuw. ‘Omheind land’ betekent niet direct dat er een omheining moet staan. Noem het maar ‘afgebakend’.
 • Men mag dus voor een overnachting overal in de vrije natuur, zoals bossen en bergen, maar niet op in cultuur gebrachte akkers of parkeerterreinen zijn tent opzetten of onder de sterren slapen. Verder moet u minstens 150 meter afstand houden van het dichtstbijzijnde huis of hut. Als u meer dan twee dagen op de zelfde plaats wilt blijven, moet u toestemming vragen aan de eigenaar van het land. Dat geldt niet voor berggebieden en erg afgelegen gebieden.
 • Plaatsen om een toilet te legen zijn duidelijk aangegeven.
 • Open vuur is niet toegestaan in of vlakbij bosgebieden in de periode 15 april tot 15 september. En wees in de andere perioden van het jaar voorzichtig met vuur, zodat geen schade wordt aangericht.
 • Over het algemeen mag men bessen, paddestoelen en bloemen plukken. Maar er zijn speciale regels voor het plukken van bessen in de drie meest noordelijke provincies.

Roken in het openbaar

Roken in openbare gebouwen of op andere publieke plaatsen is verboden. Dat omvat ook hotels, bars, restaurants en andere zaken waar eten en drinken wordt geserveerd.

Taal

De officiele taal in Noorwegen is het Noors. Dit valt uiteen in twee officiële talen; Bokmal en Nynorsk (Nieuw Noors).

Tax-free en BTW claimen

Op verschillende plaatsen in Noorwegen zijn ‘tax-free’ shops. Aankopen kun je bij de douane opgeven voor het terugontvangen van betaalde btw (vanaf 315 Nk).

Taxi’s

Taxi’s zijn beschikbaar in de grote steden en de meeste grote plaatsen. Chauffeurs spreken doorgaans Engels. Je kunt een taxi op straat aanhouden of een taxi nemen bij een van vele taxistandplaatsen verspreid over de stad – of eenvoudig weg de receptie van je hotel vragen om een taxi te bellen.

Tolwegen

Er zijn diverse tolwegen in Noorwegen; in totaal zijn er 50 tolstations, de meeste van hen hebben automatische tolheffing en sommige hebben rijstroken voor AutoPASS. Ook touristen kunnen gebruik maken van de AutoPASS wanneer ze met hun eigen auto door Noorwegen reizen. Lees hier meer.

Vakantie checklist

De volgende zaken zijn relevant bij een vakantie naar Noorwegen:

 • Paspoort
 • Internationaal rijbewijs
 • Reisapotheek
 • Kopie(en) paspoort
 • Reisbescheiden / Vouchers
 • Pasje zorgverzekering
 • Contactgegevens familie
 • Reisbeschrijving (bij familie achterlaten)
 • Warme kleding
 • Muggenwerend middel
 • Zaklamp/hoofdlamp

Verkeersbureau Noorwegen

Noors verkeersbureau
Postbus 101
2460 AC Ter Aar
visitnorway.com

Vervoer naar Noorwegen

Noorwegen is vanuit Nederland op meerdere manieren te bereiken:

 • Per vliegtuig
 • Per boot
 • Per eigen auto en bus
 • Per trein

Vissen

Vissen is zeer populair in Noorwegen. Het is met zijn bossen en berggebieden bijvoorbeeld een toplocatie om op forel te vissen. Ook voor het vissen van snoek is het een goede locatie. Zoet water meren en poelen wemelen van de forel, snoek, vlagzalm, karper en baars. Om te mogen vissen in Noorwegen dien je over een visvergunning te beschikken. Deze kun je kopen bij elke plaatselijke VVV.

Wegennet

Noorwegen heeft een redelijk modern wegennet, maar buiten de bevolkte gebieden worden wegen nog wel eens net wat minder goed onderhouden (hoewel nog steeds veel beter dan wegen in diverse andere vakantielanden). Sommige wegen in Noorwegen zijn tijdens de winter voor uiteenlopende perioden gesloten. De periode dat wegen zijn gesloten kan variëren door de weersomstandigheden.

Wintersport

Noorwegen kent dan misschien niet de gigantische skiwalhala’s zoals men die in Oostenrijk en Frankrijk ziet, maar dat neemt niet weg dat het goed skiën is in Noorwegen op de overwegend rustige pistes die in een werkelijk prachtige omgeving liggen. Bovendien zijn er genoeg mogelijkheden om off-piste te skiën. Een van de bekendste ski-oorden ligt bij Voss, namelijk Voss Fjellandsby met 40 kilometer aan pistes. Dit lijkt misschien niet zoveel, maar je hoeft die pistes, zeker buiten de weekenden en vakanties om, met maar heel weinig mensen te delen. En dat is in vergelijking met de grote skigebieden een heel prettige ervaring. Ook al zijn de bergen niet zo hoog (1000 mtr) vanwege de noordelijke ligging valt er altijd genoeg sneeuw (gemiddeld bijna 3 meter). Er zijn in de omgeving van Voss 40 km aan cross country ski-loipes aangelegd waar het heerlijk genieten is tussen de bossen, met zo nu en dan een prachtig vergezicht over het fjord.

Meer informatie over skiën en wintersport in Noorwegen:

 
 

5 mooiste Noorwegen-reizen

Bekijk het reisaanbod naar Noorwegen

v.a. €1375 incl.

Puur Lofoten

Traditionele vissershuisjes, overweldigende natuur. Schitterende reis van Askja Reizen.

Lees meer

v.a. €936 excl. boot

Wandelrondreis ‘Jo Gjende’

Schitterende wandelreis vanuit twee standplaatsen met BBI Travel.

Lees meer

v.a. €589 (auto)

Het beste van Zuid-Noorwegen

In 10 dagen door het prachtige zuiden van Noorwegen met De Jong Intra.

Lees meer

v.a. €899 (auto)

Noorse Fjorden

Schitterende 11-daagse autorondreis door Noorwegen met Pharos Reizen.

Lees meer

v.a. €2449 incl. boot

Noordkaap cruise

15-daagse reis naar één van de meest Noordelijkste puntjes van Europa met TUI.

Lees meer

Deel je tips

Heb je leuke tips die je met ons en met de andere lezers wilt delen? Ken je toffe plekjes in Noorwegen die we tijdens onze volgende trip naar het land zeker moeten bezoeken? Deel je tips en andere weetjes door hieronder een reactie achter te laten.

Wil je verder makkelijk op de hoogte blijven van onze avonturen? Volg dan onze Facebook pagina.